Jos haluat kasvattaa lihasmassaa, laihduttaa tai vaikkapa parantaa yleistä elämänlaatua, se onnistuu parhaiten personal trainerin johdolla. Fitnessala on ollut jo pitkään kovassa huudossa, ja tänä päivänä henkilökohtaista valmennusta voi saada sekä paikan päällä että netissä.

Ei ole kovinkaan yllättävää, että kaikki huippu-urheilijat treenaavat henkilökohtaisen valmentajan johdolla ja viettävät paljon aikaa salilla tai lenkkipolulla.

Käymme tässä artikkelissa läpi sitä, mihin pitkäjänteinen harjoittelu nojaa, miten tärkeää liikunnasta nauttiminen on ja mikä fitnessohjaajan rooli yhtälössä on.

Olisiko personal trainer Helsinki sinulle oikea vaihtoehto?

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Personal training
Ilja
Ilja
57€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Teemu
5
5 (2 arvostelua)
Teemu
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lottamari
Lottamari
49€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Marjut
Marjut
55€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
David
David
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heikki
Heikki
70€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenny
Jenny
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mimmi
Mimmi
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ilja
Ilja
57€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Teemu
5
5 (2 arvostelua)
Teemu
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lottamari
Lottamari
49€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Marjut
Marjut
55€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
David
David
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heikki
Heikki
70€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenny
Jenny
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mimmi
Mimmi
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Harjoittelua pitkässä juoksussa

Mietitkö ikinä, miksi Tori.fi ja Huuto.net ovat täynnä erilaisia crosstrainereita ja kuntopyöriä? Laitteiden myyminen kertoo useimmiten kiinnostuksen lopahtamisesta; pitäisikö siis palata ajassa taaksepäin ja kysyä, miksi ne ostettiin alun alkujaan?

Yhä useampi kiinnittää huomiota omiin elämäntapoihinsa, ja erityisesti salilla käymisestä on tullut todellinen muotiharrastus. Ihmiset haluavat pysyä terveenä ja ovat valmiita satsaamaan siihen. Kotiin ostettu juoksumatto tekee treenaamisesta ainakin ajatuksen tasolla todella helppoa. Harmillisen monella kuntoiluinto pysyy korkealla kuitenkin vain muutaman viikon tai kuukauden, minkä jälkeen upouusi masiina kerää pölyä naulakon roolissa.

Ajatuksen tasolla kotoa treenaaminen on siis helppoa: sen voi tehdä silloin, kun treeni-into on korkeimmillaan, eikä matkustamiseenkaan kulu aikaa. Juoksumatto on pitkän ajan panostus, joka kyllä maksaa itsensä takaisin. Käytännössä tilanne voi olla toinen.

Treenaaminen voi olla aluksi todella mukavaa ja uutta, muttei välttämättä mene kauaakaan, kun siitä tulee enemmän askare, josta ei paljon nautintoa irtoa. Mistä tämä johtuu ja miten treenimotivaatiota saisi pidettyä yllä? Nautinnollisen urheilun sekä personal trainerin avulla.

Mies juoksemassa auringon paisteessa.
Itselle mieluisan harjoittelumuodon löytäminen on tärkeää pitkäjänteisen treenin kannalta. (Kuva: Unsplash/Jack Lemon)

Liikunnasta nauttiminen

Intohimo liikunta kohtaan ja siitä nauttiminen ovat avainasemassa pitkäjänteisen harjoittelun onnistumisessa. Personal trainerin tekemä hyvä treeniohjelma auttaa tässä jo pitkälle, kun saat treenata sinulle sopivalla ja mieluisalla tavalla kehosi ehdoilla. Asteittain rakennetun suunnitelman tulisi tarjota matkan varrella onnistumisen tunnetta ja sitä kautta pitää treenimotivaatiota yllä.

Mihin onnistumisen tunteet, treenimotivaatio ja liikunnasta nauttiminen oikeastaan nojaavat, ja voiko siinä kehittyä? Kyllä voi.

Liikunnasta saatu mielihyvä johtuu verenkiertoon vapautuvista endorfiinihormoneista, jotka lisäävät kehossa mielihyvän tunnetta. Ne ovat kuin kehon sisäisiä personal trainereita, jotka puskevat meitä eteenpäin. Endorfiiniryöppy on siis klassinen porkkana, joka saa ihmiset lenkkipoluille kerta toisensa jälkeen – palkinto, joka odottaa treenioven takana.

Totta kai tähänkin liittyy muutama muuttuja: liikunta vapauttaa toisille enemmän endorfiineja kuin toisille, ja jos niiden määrä on alhainen, liikkumisesta voi olla vaikea nauttia. Fitnessohjaajasi voi olla tämän ongelman ylittämisessä apuna, mutta liikunnasta voi myös oppia nauttimaan. Eikö siis personal training kuulostaisikin hyvältä?

Kaksi naista pyöräilemässä.
Urheilusta nauttiminen on tärkeää, mutta se voi onnistua myös ilman mielihyvähormoneja. (Kuva: Unsplash/Coen van de Broek)

Jos endorfiinit motivoivat liikkumaan, sitä tekevät myös välitavoitteet. Kun huomaat, että pystyt tekemään muutaman viikon treenin jälkeen pidempiä sarjoja tai lenkki ei tunnukaan enää kolmannella kerralla niin pahalta, treenimotivaatiosi oletettavasti kasvaa. Hyvin räätälöity treeniohjelma takaa sen, että saat onnistumisen tunteita säännöllisin väliajoin.

Liikunnan onnistumisen ei tarvitse myöskään liittyä mielihyvän tunteeseen. Joillekin se voi tarkoittaa kavereiden kanssa treenaamista, luonnossa liikkumista tai stressin purkamista. Kun tunnistat itsestäsi ne piirteet, joiden takia ylipäätään haluat harrastaa, voit löytää mieluisia liikuntamuotoja ja -tilanteita.

Treenaaminen kannattaa siis yhdistää tilanteisiin, joista nauttii. Huomaatko imuroivasi tai tiskaavasi herkemmin, jos suosikkipodcastistasi on tullut uusi jakso? Tee sama kuntoilun kanssa: täytä soittolista suosikkibiiseilläsi ja yhdistä urheilu musiikin kuunteluun tai lähde hiihtoladulle parhaan kaverisi kanssa, niin huomio ei ole pelkästään urheilussa.

Porkkanan ei siis tarvitse olla juuri endorfiinit, vaan se voi olla esimerkiksi salin jälkeinen päiväsauna tai venyttelyhetki suosikkisarjasi tai urheiluelokuvan parissa. Liiku siis tavalla ja sellaisessa ympäristössä, josta nautit: yhdelle se on kodin tutussa ympäristössä, toiselle salilla ja kolmannelle lenkkipolulla – kaikki ovat hyviä vaihtoehtoja.

Fitnessohjaajan merkitys

Mihin fitnessohjaaja sijoittuu tässä yhtälössä? Jos opit nauttimaan treenaamisesta ja pystyt harjoittelemaan pitkäjänteisesti itsenäisesti, liikkumisen ei tarvitse vaatia erillistä rahallista panostusta ja ohjausta. Tämä on kuitenkin jälleen helpommin sanottu kuin tehty.

Terveellisiä ja liikunnallisia elämäntapoja ei omaksuta hetkessä, vaan kyseessä on prosessi. Kuten on myös käynyt ilmi, treenaamiseen ei ole yhtä oikeanlaista kaavaa, mikä voi aiheuttaa ongelmia erityisesti aloittelevilla treenaajilla. Oma personal trainer opastaakin oikeanlaiseen harjoitteluun ja auttaa löytämään kullekin mieluisat liikuntamuodot ja -tottumukset, mikä taas tukee tulevaisuuden itsenäistä harjoittelua. Harjoittelun keskiössä on siis henkilökohtainen treeniohjelma, joka opastaa treenaamaan oikean määrän, oikealla tavalla ja turvallisesti.

Nainen treenaamassa salilla.
Erityisesti kuntosalitreeniin liittyy riskejä, joilta voi olla vaikea välttyä ilman ammattilaisen ohjausta. (Kuva: Unsplash/Sven Mieke)

Joillekin personal trainerin tärkeys liittyy puolestaan motivaatioon. Useamman viikon tai kuukauden PT-tunnit kannustavat tai jopa pakottavat kuntoilemaan, mikä voi olla ratkaisevaa, kun motivaatiomittari näyttää nollaa. Motivaatio voi löytyä myös treenaamisen sisältä: vieressä karjuva tai kannustava fitnessohjaaja auttaa kummasti puristamaan ne viimeiset toistot ja ehkä vielä muutaman ylimääräisenkin.

Joillekin personal trainer tuo treeniin monipuolisuutta: kokenut lenkkeilijä ei välttämättä tiedä mitään salilla käymisestä, tai toisin päin. Hyvä fitnessohjaaja voi tarjota treenaajalle monenlaista tietoa itse treenaamisesta ja sen ulkopuolelta. Miten treenata mahdollisimman monipuolisesti? Miten välttyä vammoilta? Miten optimoida treeniviikon teho? Mikä välipäivien merkitys on?

Tulee myös muistaa, että tavoitteidensa saavuttanut kuntoilija on tietyllä tapaa personal trainerin työn tulos. Jos kaikki asiakkaat epäonnistuvat, vika on todennäköisesti ohjaajassa – jos sinä et onnistu, ei onnistu välttämättä hänkään. Jos et tule sovitulle treenikerralle tai perut sen, personal trainerisi varmasti miettii, mistä se johtuu, ja on tarpeen vaatiessa tilanteessa tukena. Kyseessä ei siis ole pelkästään rahan liikkumisesta ja kunnon kohottamisesta, vaan hyvä fitnessohjaaja on kokonaisvaltaisesti treenin tukena.

Sopivan personal trainerin löytäminen

Mistä henkilökohtaisen valmentajan sitten löytää?

Mikäli asut lähellä kuntoilukeskusta tai salia, heidän kirjoiltaan löytyy varmasti personal trainereita. Mikäli ei syystä tai toisesta löydy, he voivat varmasti ohjata sinut oikeaan suuntaan.

Toinen vaihtoehto on etsiä niitä netistä: pelkkä nopea googletus hakusanoilla "personal trainer" antaa pitkän listan sivustoja, jotka tarjoavat henkilökohtaista valmennusta monessa eri muodossa. Tässä kohtaa kannattaa kuitenkin muistaa, että kuten kuntoilijoita, myös personal trainereita on moneen lähtöön. Suomessa kuka tahansa voi kutsua itseään personal traineriksi, joten sopivan etsimiseen kannattaa käyttää aikaa ja se tulee tehdä huolella.

Kaksi naista joogamatoilla
Personal traineria valitessa ei tulisi unohtaa kemioiden kohtaamista. (Kuva: Unsplash/
LUNA ACTIVE FITNESS)

Monet sivustot ja personal trainerit tarjoavat kokeilukertoja, joten suosittelemme, että kokeilet useampaa vaihtoehtoa ennen suurempaa taloudellista panostusta. Mikäli kokeilukertoja ei ole tarjolla, voit myös haastatella useampaa potentiaalista kandidaattia ja selvittää, kuka heistä sopii juuri sinulle. Jos olet perillä omista tavoitteistasi ja mieleisistä treenitavoista, sopivan treenimuodon ja valmentajan löytäminen on helpompaa.

Mikäli haluat varmasti ensimmäisen tunnin ilmaiseksi ja laadukasta valmennusta, mikset kokeilisi Superprofia? Meidän kirjoilla olevat fitnessohjaajat ja personal trainerit on tarkistettu ennakkoon, joten heidän profiileihinsa voi luottaa. Tarjolla on myös monia potentiaalisia valmentajia, joilta löytyy erilaista kokemusta ja koulutustaustaa, mikä näkyy myös hinnoissa: meiltä löytyy laadukasta opetusta jokaiseen budjettiin.

Valtaosa personal trainereista tarjoaa valmennusta sekä paikan päällä että etänä, joten täydellisen PT:n löytäminen ei rajoitu enää asuinalueellesi. Kirsikkana kakun päällä on tosiaankin se, että valtaosa ohjaajistamme tarjoaa ensimmäisen tunnin ilmaiseksi, joten voit rauhassa tutustua valmentajajoukkoon ja valita heistä juuri sinulle mieluisan.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.