Kappaleet
- 01. Rocky
- 02. Unelmana koripallo
- 03. Moneyball
- 04. Million Dollar Baby
- 05. I, Tonya
- 06. Cheer - Teksasin ihme
- 07. Last Chance U
Urheilu on parhaimmillaan kansoja ja ihmisiä yhdistävä tekijä. Urheiluhistoria on täynnä hienoja tarinoita, onnistumisia, pettymyksiä, suruja ja skandaaleja, joista monet ovat päätyneet myös valkokankaalle.
Televisiota tuijottamalla lihasmassa ei kasva eikä kunto kohoa, mutta elokuvat ja sarjat sopivat hyvin esimerkiksi välipäivän motivaatiomoottoreiksi. Siksi päätimme listata mielestämme parhaita urheiluelokuvia ja -sarjoja niistä kiinnostuneille. Tarkoituksemme on listata monipuolista katsottavaa, joka tarjoaa sekä treenimotivaatiota, inspiraatiota että yleistä ajattelemisen aihetta urheiluun liittyen.
Jos etsit lisätietoa henkilökohtaisesta valmennuksesta, meiltä löytyy artikkelipaketti juuri sitä varten!
Rocky
Rocky-elokuvat ovat varmasti tuttuja monille suomalaisille. Ensimmäinen vuonna 1976 julkaistu elokuva kantaa ytimekkäästi nimeä "Rocky", ja tähän päivään mennessä elokuvasarja on paisunut jo kahdeksan julkaisun mittaiseksi.
Kyseessä on nyrkkeilyyn keskittyvä elokuvasarja vailla vertaansa; kuuden ensimmäisen elokuvan päähenkilönä on Sylvester Stallonen esittämä nyrkkeilijä Rocky Balboa, kun taas 2010-luvulla alkanut Creed-spin-off-sarja keskittyy Rockyn edesmenneen ystävän Apollo Creedin poikaan.
Vaikka elokuvien fokus on luonnollisesti nyrkkeilyssä, ne tarjoavat paljon kaikille toiminnasta, urheilusta tai draamasta kiinnostuneille. Erityisesti sarjan ensimmäistä ja Stallonen läpimurtoelokuvaa voi suositella kaikille: päähenkilön kamppailut ja tavoitteiden jahtaaminen tarjoavat varmasti inspiraatiota, ja elokuva nostaa takuulla myös treenimotivaatiota. Ja mikäs sen parempi, että katsominen ei lopu äkkiä kesken, jos Rockyn tarinaan jää koukkuun.

Unelmana koripallo
Yhdysvaltalaista Hoop Dreams -dokumenttielokuvaa pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaista urheiluelokuvista. Muun muassa Chicago Sun-Times kuvaili elokuvaa 1990-luvun parhaaksi, Washington Post puolestaan kaikkien aikojen vahvimmaksi urheiluelokuvaksi.
Elokuva seuraa kahden afroamerikkalaispojan unelmaa saavuttaa koripalloammattilaisuus. Fokus ei kuitenkaan ole pelkästään koripallossa ja urheilussa vaan laajemmin amerikkalaisessa yhteiskunnassa.
Dokumenttia varten kuvattiin viiden vuoden aikana 250 tuntia aineistoa. Elokuva kuvaa sitä armotonta järjestelmää, jotka erottelevat jyvät akanoista. Elokuva on lähes 30 vuotta vanha, mutta sen sanoma on yhä vahva: kuilu tumma- ja vaaleaihoisen väestön välillä on yhä olemassa, ja köyhempi kansa joutuu miettimään erilaisia strategioita selviytyäkseen.
Vaikkei koripallosta välittäisikään, dokumentti tarjoaa katsojilleen paljon tarttumispintaa. Se kuvaa urheilun merkitystä elämän tärkeimpänä muuttujana ja auttaa katsojia ymmärtämään omia unelmiaan.
Olisiko personal training hyvä lisä arkeesi?

Tiestitkö, että personal training onnistuu kätevästi myös netissä?
Moneyball
Tositapahtumiin ja Michael Lewisin samannimiseen teokseen perustuvaa elokuvaa pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaista baseball-elokuvista. Vaikka baseball on Suomessa marginaalilaji, Brad Pittin, Jonah Hillin ja edesmenneen Philip Seymour Hoffmanin tähdittämä elokuva lähestyy lajia hieman erilaisesta näkövinkkelistä ja tarjoaa ajankohtaisen katsauksen nykypäivän urheilun kulisseihin.
Elokuva seuraa Oakland Athletics -joukkueen 2001–2002-kautta ja sitä, miten joukkueen toimitusjohtaja yrittää kasata kilpailukykyisen joukkueen pienellä budjetilla. Perinteisesti pelaajatarkkailu ja joukkueen kasaaminen ovat nojanneet täysin pelaajatarkkailijoiden arvioihin pelaajien taidoista ja kyvyistä. Joukkueen rajallinen budjetti asettaa tälle kuitenkin omat haasteensa, mikä johtaa uudenlaisten keinojen etsimiseen.
Elokuvassa joukkuetta ei kasata pelaajatarkkailijoiden suositusten vaan tilastojen pohjalta. Moneyball-ajatuksen keskiössä on määrittää pelaajien taidot tilastojen perusteella ja laittaa heidät tilanteisiin, joissa he todennäköisimmin onnistuvat ja pelaavat vahvuuksillaan. Lähestymistapa on siis analyyttinen ja tilastollinen, ja elokuva tarjoaa katsauksen joukkueen rakentamiseen ja erityisesti siihen, miten joukkueita kasataan nykypäivänä. Se on myös urheilun saralla hieno tarina altavastaajan menestymisestä hyödyntämällä uudenlaista lähestymistapaa.
Million Dollar Baby
Million Dollar Baby ja Rocky -elokuvilla on paperilla paljon samaa: molemmat voittivat parhaan elokuvan Oscar-palkinnon ja käsittelevät nyrkkeilyn pimeää puolta: motivaatiota, yksinäisyyttä, köyhyyttä sekä urheilulle antautumista. Myös Hillary Swank ja Morgan Freeman voittivat rooleistaan Oscarit.
Elokuvan idean voi kiteyttää periksiantamattomuuteen ja itseensä uskomiseen. Samaan aikaan koskettava, paikoin hauska ja traaginenkin elokuva opettaa sen, että valmentajan ei tulisi koskaan antaa urheilijoidensa luovuttaa. Aina pitää puskea eteenpäin. Elokuva kuvastaa hyvin myös sitä roolia, joka henkilökohtaisella ja räätälöidyllä valmennuksella voi olla menestyksen saavuttamisessa.
Elokuva toimii jälleen motivaationlähteenä, erityisesti personal trainereille: ammattinyrkkeilyä ei voi suoraan verrata kuntosalitreeniin tai laihduttamiseen, mutta tavoitteiden saavuttaminen sekä ongelmien voittaminen ovat osa kaikkien meidän arkeamme.
I, Tonya
Vuonna 2018 julkaistu I, Tonya kertoo huippuluokan taitoluistelijan ja usein väärinymmärretyn Tonya Hardingin tarinan. Elokuvaa voi luonnehtia mockymentaryksi, joka kuvaa Hardingin uran syöksylaskua mustan huumorin keinoin. Elokuvan voi hyvin kiteyttää Tonyaa näytelleen Margot Robbien sanoihin: "Totuutta ei ole olemassakaan, vaan jokaisella on omansa."
Huumorin ja rempseyden alla piilee synkkä tarina, johon liittyy muun muassa perheväkivaltaa, köyhyyttä ja alemman sosiaaliluokan ongelmia. Se on kuin aikamatka 1990-luvulle ja amerikkalaiseen unelmaan - tai sen unelman toteutumattomuuteen. Kuinka totuudenmukainen tarina on? Se on katsojan päätettävissä.
I, Tonya kuvaa hyvin urheilun merkitystä yksittäisen ihmisen elämässä, huipulle pääsemisen vaatimuksia sekä lähipiirin ja auktoriteettien roolia tukiverkkona. Toisaalta se erottuu myös monesta naisurheilua tai -urheilijoita käsittelevästä elokuvasta siinä, ettei se yritä kertoa tarinaa, jossa naisurheilija yrittää lyödä läpi miesvoittoisen lajin maailmassa vaan kilpailee lajinsa huipulla ilman sukupuolikysymyksiä.

Haluaisitko aloittaa treenaamisen, muttet osaa valita kuntosalin ja kotitreenin väliltä? Artikkelimme tarjoaa vastauksen siihen.
Cheer - Teksasin ihme
Monet pitävät cheerleadingia lajina, jossa kannustetaan toisen lajin joukkuetta kentän laidalla tai viihdytetään yleisöä puoliajalla. Cheerleading on kuitenkin paljon muutakin, kuten Netflixin hittisarja Cheer osoittaa.
Teksasilaisen cheerleading-joukkueen kautta läheltä seuraava dokumenttisarja kuvaa hyvin sitä, miten nuoret urheilijat uhraavat kehonsa ja terveytensä vaarallisessa lajissa, jonka ikkuna huipulla on auki vain hetken: Yhdysvalloissa lajia ei voi jatkaa ammattilaisena yliopiston jälkeen.
Sarja käsittelee ansiokkaasti urheilusta saatavaa voimaa ja yhteisöllisyyttä, mutta pistää myös miettimään sen armollisuutta sekä valmentajien käyttämää valtaa.
Kaikki rakastavat ryysyistä rikkauksiin -tarinaa, ja monelle Cheer on juuri sitä; vaikeista taustoista tulevat nuoret ovat pitäneet elämänsä nipin napin kasassa cheerleadingin avulla ja löytäneet sitä kautta uuden perheen. Lukuisat Navarro Collegen nuoret löivät sarjan avulla läpi myös sosiaalisissa medioissa; kyseessä on eliittiluokan akrobaateista, voimistelijoista ja tanssijoista, joiden kausi ja cheerleading-ura voi päättyä yhteen virheeseen tai loukkaantumiseen.
Olisiko personal trainer Helsinki sinulle se sopiva vaihtoehto?

Last Chance U
Cheer-sarjan luojien ensimmäinen tekele Last Chance U on myös dokumenttisarja, joka seuraa yksittäisen joukkueen toimintaa kauden aikana. Tällä kertaa kyseessä on East Missisippi Community Collegen amerikkalaisen jalkapallon joukkuetta.
Joukkue ja sen rakentaminen ovat pitkälti valmentajan vastuulla, ja hänen ajatusmaailmansa keskiössä on toisen tai tässä tapauksessa viimeisen mahdollisuuden antaminen, mihin sarjan nimikin viittaa. Joukkue on rakennettu pitkälti lahjakkaista pelaajista, jotka ovat töpeksineet muualla. Tuppukylä tarjoaa heille siis viimeisen mahdollisuuden tavoitella ammattiuraa ja NFL:n parrasvaloja.
Sarjan ytimestä löytyvät kunnianhimo, mahdollisuuksien antaminen sekä täysillä tekeminen. Monet pelaajista ovat kasvaneet kurjissa oloissa, ja amerikkalainen jalkapallo on ollut ainoa keino pysyä edes jokseenkin kaitaisella tiellä.
Sarja keskittyy luonnollisesti amerikkalaiseen jalkapalloon, mutta siitä voi nauttia, vaikka laji olisi itselle täysin vieras. Se seuraa myös urheilijoiden arkea sekä kamppailua opintojen kanssa, ja kuvastaa jälleen urheilun merkitystä erityisesti vähempiosaisten nuorten elämässä.
Jos nämä elokuvat ja sarjat sytyttivät palosi urheilua kohtaan, muttet tiedä, mistä aloittaa, käänny personal trainerin puoleen!
Yhteenveto
Elokuvateollisuus on pullollaan urheilujulkaisuja, jotka ansaitsisivat paikkansa tällä listalla. Harmillisesti yksittäisen artikkelin raamit eivät riitä mainitsemaan niitä kaikkia, mutta listalle voisivat hyvin kuulua esimerkiksi seuraavat elokuvat: Free Solo (2018), joka keskittyy nimensä mukaisesti free solo -kiipeilyyn eli kiipeilyyn ilman turvaköysiä, Senna (2010), joka kertoo edesmenneen F1-kuljettajan Ayrton Sennan tarinan, Lämäri (1997), kulttistatuksen ansainnut jääkiekkoelokuva ja Kuin raivo härkä (1980), omaelämäkerrallinen nyrkkeilyelokuva.
Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat