Liikkuminen ja urheilu ovat loistavia tapoja pysyä kunnossa ja pitää huolta omasta henkisestä ja fyysisestä jaksamisesta. Tämä on kuitenkin monen kohdalla helpommin sanottu kuin tehty.

Harjoitteleminen personal trainerin johdolla voi auttaa alkuun pääsemisessä. He eivät auta vain asettamiesi tavoitteiden saavuttamisessa vaan voivat puskea sinua pidemmälle kuin osasit ikinä ajatellakaan.

Henkilökohtaisen valmentajan löytää kätevästi netistä, esimerkiksi Superprofilta, ja käymmekin tässä artikkelissa läpi, miten itselle sopivan personal trainerin voi löytää, minkälainen heidän työkenttänsä on ja mitä harjoittelun aloittaessa tulisi muistaa.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Personal training
Ilja
Ilja
57€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Teemu
5
5 (2 arvostelua)
Teemu
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lottamari
Lottamari
49€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Marjut
Marjut
55€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
David
David
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heikki
Heikki
70€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenny
Jenny
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mimmi
Mimmi
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ilja
Ilja
57€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Teemu
5
5 (2 arvostelua)
Teemu
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lottamari
Lottamari
49€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Marjut
Marjut
55€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
David
David
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heikki
Heikki
70€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenny
Jenny
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mimmi
Mimmi
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Treenaus mittatilaustyönä

Urheilu on yksi yleisimmistä ajanviettotavoista, ja sillä on tutkitusti monia positiivisia vaikutuksia yleiseen hyvinvointiin. Lukuisten fyysisten hyötyjen lisäksi liikkuminen voi muun muassa kohentaa mielialaa, vähentää stressiä ja parantaa unenlaatua, ja lisäksi riittävä liikunta voi ennaltaehkäistä ja hoitaa monia sairauksia.

Tänä päivänä kenen tahansa on helppo kävellä salille ja aloittaa säännöllinen harjoittelu.

Iästä, sukupuolesta, elämäntilanteesta ja fyysisestä kunnosta riippumatta voit parantaa elämänlaatuasi kuntoilemalla sinulle mieleisellä tavalla.

Tavoitteiden asettaminen

Ennen personal trainerin palkkaamista kannattaa miettiä, mitä treenaamiselta haluaa. Superprof tarjoaa monia potentiaalisia valmentajia, joiden vahvuudet ja kokemukset vaihtelevat keskenään. Jos siis pystyt määrittelemään omat tavoitteesi, pystyt myös asettamaan sitä kautta valmentajaa kohtaan kriteereitä ja kaventaa potentiaalisten personal trainerien joukkoa; yhdeltä voi löytyä paremmat tietotaidot raskauden jälkeiseen kuntoutukseen, toinen voi olla erikoistunut juuri painonpudotukseen ja kolmannelta löytyy eniten kokemusta kehonrakennuksesta.

Sivustollamme pystyt vertailemaan personal trainerien profiileja keskenään ja katsomaan muun muassa heidän pätevyyksiään, työkokemusta sekä heille jätettyjä arvioita. Opettajien vertailu on siis tavattoman helppoa, ja tarjolla on eri hintaista ja eri osa-alueisiin keskittyvää valmennusta.

Yksityisopetuksen ja henkilökohtaisen valmennuksen teho perustuu räätälöintiin: hyvä personal trainer pystyy mukautumaan tilanteeseesi ja luomaan juuri sinulle sopivan harjoitusohjelman. Tämä on erityisesti harjoittelun ensiaskelilla tärkeää, jotta omaan treenaamiseen saa säännöllisyyttä ja osaa välttää yleisimmät sudenkuopat.

Personal trainer ohjaamassa treenaajaa
Räätälöity treeni voi tehdä harjoittelusta sekä tehokasta että miellyttävää. (Kuva: Unsplash/Jonathan Borba)

Superprofin kaikki personal trainer -profiilit on tarkistettu ennakkoon, joten niiden sisältöön voi luottaa. Mikäli sinulla kuitenkin on kriteerejä valmentajaa kohtaan, ne auttavat karsimaan personal trainerien joukkoa.

Jos päädyt kahden vaiheille, ei hätää: kehotamme kaikkia personal trainereita tarjoamaan ensimmäisen tunnin ilmaiseksi, joten sinun ei tarvitse katua päätöstä, mikäli valitsemasi valmentaja ei sovikaan sinulle. Tiestitkö, että voit treenata tehokkaasti personal trainerin johdolla myös kotoa käsin?

Millaisia pätevyyksiä personal trainereilta vaaditaan?

Koska personal trainereilla ei ole Suomessa virallista ammattinimikesuojaa, kuka tahansa voi periaatteessa kutsua itseään personal traineriksi. Toinen alalla keskustelua herättänyt ongelma on se, ettei työhön ole yhtä tiettyä koulutuspolkua; personal trainer voi siis olla koulutustaustaltaan esimerkiksi fysioterapeutti, liikunnanohjaaja tai hän on voinut suorittaa personal trainer -koulutuksen, joita niitäkin on monenlaisia.

Tästä syystä henkilökohtaisen valmentajan löytämiseen kannattaa panostaa: urheiluun ja erityisesti kuntosaliurheiluun liittyy monenlaisia riskejä, ja niiden ehkäiseminen on osa personal trainerin työtä. Siksi suosittelemme, että valitset pätevän personal trainerin. Koulutuksen ei tarvitse olla juuri personal training, mutta jonkinlainen alan koulutus tulisi löytyä. Mikäli valmentajasi väittää olevansa auktorisoitu personal trainer, voit halutessasi tarkistaa tämän Suomen kunto- ja liikuntakeskusten yhdistyksen SKY:n rekisteristä.

Henkilö säätämässä tangon painoja
Henkilökohtainen valmentaja motivoi treenaamaan ja takaa sen turvallisuuden. (Kuva: Unsplash/Victor Freitas)

Yksi keskeisiä syitä palkata personal trainer on laadukkaan harjoittelusuunnitelman saaminen sekä turvallisuus. Tässä ei ole kyse pelkästään oikeanlaisesta varustuksesta sekä niiden käytöstä vaan myös treeniohjelman toimivuudesta. Jokainen kuntoilija on yksilö, jonka keholla on yksilöllisiä tarpeita, ja tätä tulee seurata tarkasti treenaamisen yhteydessä.

Personal traineria valitessa kannattaa myös ottaa huomioon kemiat ja niiden kohtaaminen: kun olette samalla aaltopituudella ja tulette hyvin toimeen, saavutat tavoitteesi todennäköisesti nopeammin ja tehokkaammin. Treenaamisessa ei ole kysymys pelkästään harjoittelusta, vaan siitä pitää pystyä myös nauttimaan.

Harjoitusmuodon valinta

Personal training yhdistetään helposti saliurheiluun, mutta se voi olla paljon muutakin. Harjoitusmuodon valitseminen kulkee käsi kädessä asettamiesi tavoitteiden kanssa. Harjoittelu voi olla aluksi esimerkiksi monipuolista saliurheilua tai vuodenajan mukaan lenkkeilyä tai hiihtoa. Siitä ei kuitenkaan pääse yli eikä ympäri, että monipuolinen treeni on paras treeni.

Kaikenlainen liikkuminen on hyvästä, mutta yhden ja saman lajin tai harjoittelun parissa kuormittaa vain yksiä ja samoja lihaksia. No mutta kyllähän salilla voi treenata yhtenä päivänä jalkoja, toisena käsiä. Tämä pitää paikkansa, mutta turhan usein salilla keskitytään vain lihaskunnon kasvattamiseen.

Voi hyvin olla, että olet pumpannut rautaa useamman vuoden ajan, mutta hyydyt ainejärjestösi sählyvuorolla 15 minuutin jälkeen. Jos tavoitteenasi on ollut kasvattaa pelkkää lihasmassaa, olet selkeästi saavuttanut tavoitteesi, mutta jos taas tähtäät kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, treeniä on syytä monipuolistaa.

Mies ja nainen treenaamassa kuntosalilaitteilla
Omaa treeniä voi monipuolistaa vaiheittain esimerkiksi lyhyen lihaskuntotreenin tai cardio-laitteiden avulla. (Kuva: Unsplash/GRAHAM MANSFIELD)

Monipuolinen treeni tarkoittaa siis käytännössä eri fyysisen kunnon osa-alueiden harjoittelua: aerobista kuntoa, voimaa, kestävyyttä ja tasapainoa. Näiden painotus voi totta kai vaihdella, mutta tärkeintä olisi, että viikon harjoitusohjelmasta löytyy näitä kaikkia. Kuulostaa kovin mutkaiselta, mutta sitä sen ei tarvitse olla: saat treeniohjelmaasi heti monipuolisemmaksi, jos lopetat viikoittaisen juoksulenkin 15 minuuttia aikaisemmin ja teet lihaskuntoa. Tai jos aloitat kaksi salipäivää viikossa kuntopyöräilyllä.

Olisiko personal trainer Helsinki sinulle hyvä vaihtoehto?

Ei ole kovinkaan harvinaista ajatella, että aerobinen harjoittelu söisi voimaharjoittelua ja voimaharjoittelu taas liikkuvuutta. Näin ei kuitenkaan tulisi ajatella; jos tavoitteenasi on Mr. Olympian voitto, ymmärrän huolen kovalla työllä hankittujen lihasten pienenemistä säännöllisellä lenkkeilyllä, mutta tavalliset kuntoilijat hyötyvät huomattavan paljon enemmän monipuolisesta harjoittelusta.

Treenauksen sudenkuopat

Kun saat personal traineriltasi treeniohjelman, käytte varmasti myös harjoittelun perusperiaatteita läpi. Venyttely, nesteytys ja palautuminen ovat kaikki keskeisiä osia tehokasta treeniä, ja kaikkia valmentajan neuvoja tulee muistaa noudattaa. Jos mielesi tekee treenata ohjelman ulkopuolella, se ei kannata, ainakaan ilman personal trainerin erillistä lupaa.

Mikäli kuntosi ei kohene tai lihasmassasi ei kasva, taustalla ei välttämättä ole liian kevyt treeni vaan riittämätön lepo. Tämä selittyy sillä, että kehitystä ei tapahdu treenin aikana vaan sen jälkeen. Treeniohjelmaan merkityillä välipäivillä on kuin onkin tehtävänsä!

Jos etsit lepopäiville viihdykettä, kannattaa kokeilla urheiluelokuvia ja -sarjoja.

Henkilö makaamassa riippumatossa.
Treeni, ruokavalio ja lepo kulkevat käsikkäin tehokkaassa harjoittelussa. (Kuva: Unsplash/Drew Coffman)

Palautuminen ja sitä kautta kehittyminen tapahtuu eri tavoin treenimuodon mukaan. Kuntosalilla pumpatessa lihaskudokset rikkoutuvat, minkä jälkeen levossa olevat lihakset alkavat korjata tätä rikkoutunutta kudosta uudella. Intervalliharjoittelun jälkeen keho puolestaan keskittyy verisuoniin: palautuessa keho rakentaa uusia verisuonia, jotka kuljettavat tulevaisuudessa lihaksiin enemmän happea ja verta.

Treenatessa tulisi myös miettiä lepopäivän määritelmää ja arjen merkitystä treeniin ja sen tehoon. Jos teet todella pitkää päivää töissä ja olet sitä kautta stressaantunut, treenivapaata päivää ei voi laskea keholle lepopäiväksi. Stressi hidastaa kehitystä ja palautumista, mikä voi syödä treenin tehoa paljon. Monet saattavatkin purkaa huonoa päivää tai omaa pahaa oloa punttisalilla tai pururadalla, mikä on sinänsä OK, mutta siitä ei kannata odottaa suuria tuloksia.

Anna siis mielellesi ja kehollesi hyvin aikaa palautua, jotta maksimoit treenisi tehon.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (2 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.