Yksityisopetuksen suosio on ollut hurjassa nousussa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Oppiaineiden kohdalla erityisesti matemaattisilla aloilla on kysyntää hyvälle yksityisopetukselle, mutta myös kokkausta, tanssia ja liikuntaa halutaan yhä useammin harjoitella henkilökohtaisen valmentajan johdolla.

Saatat miettiä, mihin henkilökohtaista valmentajaa oikein tarvitsee, sillä kyllähän treenaaminen onnistuu omatoimisestikin. Tämä on totta, mutta sitä ei voi kiistää, että itsenäiseen treenaamiseen liittyy monia sudenkuoppia, joita on vaikea tunnistaa ilman kattavaa perehdytystä. Lisäksi personal traingista on monia muitakin hyötyjä.

Monen kohdalla kuntosalitreeni tai ryhmäliikuntatunnit eivät myöskään ole se paras tai edes mahdollinen vaihtoehto. Kun nämä muuttujat ynnää yhteen, sopivaa ohjattua treenimuotoa voi olla vaikea hahmottaa ja löytää.

Käymme tässä artikkelissa ensin läpi sitä, miksi personal trainerin palkkaaminen kannattaa, mitä itsenäinen treenaaminen vaatii, ja suuntaamme lopuksi katseet nettivalmennukseen.

Kaiva siis treenikengät kaapin nurkasta, tee alkuverryttely ja unohda salireissun aiheuttama päänvaiva!

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Personal training
Teemu
5
5 (2 arvostelua)
Teemu
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lottamari
Lottamari
49€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Marjut
Marjut
55€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
David
David
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ilja
Ilja
57€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heikki
Heikki
70€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenny
Jenny
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mimmi
Mimmi
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Teemu
5
5 (2 arvostelua)
Teemu
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lottamari
Lottamari
49€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Marjut
Marjut
55€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
David
David
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ilja
Ilja
57€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heikki
Heikki
70€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenny
Jenny
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mimmi
Mimmi
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Miksi personal trainer kannattaa?

Ennen opettajan etsimistä on hyvä pohtia ja tiedostaa niitä syitä, miksi henkilökohtaista valmennusta on etsimässä. Pohjimmiltaan personal trainerin tehtävä on auttaa saavuttamaan asiakkaan kuntoiluun liittyvät tavoitteet. He voidaan siis ajatella fitnessalan yksityisopettajiksi.

Tämän keskiössä on jokaiselle asiakkaalle räätälöity treeniohjelma, joka pyrkii tehokkaaseen, turvalliseen ja pitkäjänteiseen harjoitteluun.

Treenaaminen ei kuitenkaan liity pelkästään sali- tai lenkkiohjelmaan, vaan personal trainerin tehtävänä on parantaa hyvinvointia kokonaisvaltaisesti ja tarjota treenimotivaatiota. Varsinkin aloittelijat voivat törmätä treenin alkupuolella motivaatiopulaan tai ylitsepääsemättömältä tuntuviin ongelmiin, jolloin personal trainerin tuki on keskeistä.

Personal trainer voi myös tarjota perustason vinkkejä hyvistä elämäntavoista: kuntoon pääseminen ei tarkoita pelkästään kuntoilua, vaan oikeanlainen ruokavalio ja yleiset elämäntavat ovat myös tärkeitä.

Tiivistäen voikin todeta, että henkilökohtainen valmentajasi analysoi tilanteesi, luo sinulle sopivan ohjelman, seuraa kehitystäsi ja tarjoaa ulkopuolista tukea ja motivaatiota mahdollisten ongelmien kanssa.

Hedelmiä, vihanneksia ja marjoja puutaustalla
Kokonaisvaltaisessa harjoittelussa ja sen onnistumisessa oikeanlainen ruokavalio on jopa treenaamista tärkeämpää. (Kuva: Unsplash/Dan-Cristian Pădureț)

Itsenäisen treenin haasteet

Omatoiminen treeni on parhaimmillaan todella tehokasta ja edullista. Tulee kuitenkin muistaa, että kunnon kohottaminen ja ylläpitäminen vaatii kovaa ja pitkäjänteistä työtä, eikä kukaan ole tässä poikkeus.

Ensimmäinen haaste itsenäisessä harjoittelussa on ajan ja motivaation löytäminen. Kun olet sopinut tapaamisen personal trainerin kanssa, sinulla on tietynlainen velvollisuus mennä treenipaikalle. Samalla sinulla on kalenterissa sovittu aika, jota noudattaa. Jos taas treenaat yksin, sinun tulee löytää treenaamiselle sopivaa aikaa ja motivaatiota lähteä. Joillekin tällainen joustavuus on iso plussa, mutta monelle lähtemisen vaikeus ja motivaatiopula tekevät omatoimisesta treenaamisesta todella vaivalloista, erityisesti pitkällä tähtäimellä.

Toinen keskeinen muuttuja on tietotaidon puute. Harvalta löytyy takataskusta tietoa siitä, miten treenaaminen tulisi tehdä, miten tietyt kuntosalilaitteet toimivat tai miten treeniä tulisi tukea aktiivisen harjoittelun ulkopuolella. Jos siis haluat treenata tehokkaasti ja itsenäisesti, sinun tulee perehtyä aiheeseen kattavasti. Pelkkä perehtyminenkään ei välttämättä riitä, sillä esimerkiksi netistä löytyvät ohjeistukset ovat lähtökohtaisesti yleistason ohjeita, ja oma tilanteesi ja tarpeesi voivat vaatia yksityiskohtaisempia neuvoja.

Kolmas huomioitava haaste, joka liittyy osittain edelliseen tietotaidon puutteeseen, on turvallisuus. Jos olet kokematon treenaaja ja haluaist harjoitella salilla, olet tuskin perillä monista sudenkuopista, jotka siihen liittyy. Yksin vieraiden laitteiden käyttäminen voi olla vaarallista, mutta vammoihin voi törmätä myös liiallisen treenin tai epäpuhtaiden tekniikoiden takia.

Tämä ei tarkoita sitä, että personal trainer olisi kaikille ainoa oikea vaihtoehto, mutta itsenäinen treeni vaatii tietynlaisen luonteen lisäksi päättäväisyyttä hankkia ennakkoon tietoa, mikä voi olla haasteellista erityisesti kokemattomille kuntoilijoille. Mikset kokeilisi personal trainer Helsinki?

Mies makaamassa sohvalla Ipadin kädessä
Itsenäisen treenin tehottomuus voi johtua esimerkiksi liian pienestä rasituksesta tai levon puutteesta. (Kuva: Unsplash/Surface)

Jos et ole vielä päättänyt lepopäiväsi urheiluaiheista elokuvaa, löydät suosituksemme täältä.

Nettivalmennus

Artikkelin alkupuoliskon voi kiteyttää seuraavasti: personal trainerin palkkaaminen kannattaa ja itsenäinen treeni ei sovi kaikille. Entäpä jos salille meno ei houkuta tai se ei ole mahdollista, mutta haluaisi samalla ohjattua treeniä? Se onnistuu loistavasti myös kotoa käsin.

Netin personal training nojaa tismalleen samoihin peruspalikoihin kuin tavan valmennus: harjoittelun alussa luodaan treenaajalle sopiva harjoitusohjelma ja mahdollisesti myös ravintosuunnitelma, ja personal trainerin kanssa tavataan säännöllisesti. Tämä ei vain tapahdu kasvotusten vaan esimerkiksi videopuhelun välityksellä.

Verkkovalmennukselle on monia hyviä syitä: saatat olla kiireinen ja haluat optimoida harjoitteluajan, suosit kotona treenaamista, läheltäsi ei löydy kuntosalia tai itsenäinen treeni ei tunnu etenevän. Syitä on siis monia, kuten on myös nettivalmennuksen hyötyjä:

  • Personal trainerien löytäminen on netissä tavattoman helppoa. Yritysten kirjoilla olevat valmentajat on lähtökohtaisesti myös tarkistettu, joten laatuopetuksen löytäminen käy vaivattomasti.
  • Verkkovalmennuksessa voi päästä halvemmalla, koska siihen ei sisälly jäsenyysmaksuja tai matkustuskuluja. Lisäksi tarjolla on paljon opetusta, joten hintahaarukkakin on leveämpi kuin tavallista valmentajaa etsiessä. Hintaan vaikuttavat totta kai treeninohjelma sekä ohjatun harjoittelun tarve.
  • Harjoitusohjelma on räätälöity jokaiselle kuntoilijalle, ja sen voi tehdä suoraan kotoa käsin. Omassa rauhassa treenaamisen lisäksi harjoitukset pystyy tekemään missä tahansa, milloin tahansa, ja yleensä ne ovat myös lyhyehköjä, joten ne sopivat arjen vilinään ja vilskeeseen. Netistä löytyvä opetus ei myöskään rajoitu fyysisen sijainnin mukaan. Toisin sanoen löydät etsimäsi erikoistreenin, esimerkiksi raskauden jälkeisen harjoittelun, todennäköisemmin netistä kuin lähisalilta.
  • Koska harjoittelu tapahtuu etänä, se voi sisältää opetusvideoita, kysymysfoorumin tai muuta oheismateriaalia, jotka tukevat kokonaisvaltaista harjoittelua.
Mies käyttää kannettavaa tietokonetta pöydän ääressä
Tapaamiset personal trainerin kanssa onnistuvat kätevästi myös etänä. (Kuva: Unsplash/Bench Accounting)

Valmentajamarkkinat

Kuten arvata saattaa, internet on pullollaan erilaisia sivustoja ja yrityksiä, jotka tarjoavat personal trainingia netissä. Koska treenaajien tarpeet vaihtelevat keskenään paljon, kuten tekee myös sivustojen tarjonta, niitä on liki mahdoton verrata kattavasti keskenään tai asettaa järjestykseen. Käymme siis lopuksi läpi, miten valmentajan etsintää kannattaa lähestyä.

Omaa valmentajaa kannattaa lähteä etsimään omien tavoitteiden kautta. Koska tarjonta on niin valtavaa, valmentajamarkkinoille voi helposti eksyä ilman sen tarkempia kriteerejä. Tästä toimii esimerkkinä vaikkapa Kuntokompassin tarjonta, jonka verkkovalmennuksesta löytyy pikapolttoa, vuoroviikkovalmennusta, joulukilojen karistusta, kesäkuntoon pääsyä, kesäkilojen karistusta, kiinteytystä, laihdutusta ja lihasmassan kasvatusta, kaikki nämä sekä naisille että miehille.

Fitfarm puolestaan jakaa tarjontansa yläkategorioihin, kuten "Treenaa kotona", "Valmennukset äideille", "Huolla kehoa ja mieltä", "Painonpudotusvalmennukset", "Ravintovalmennukset" ja "Liikunnalliset valmennukset". Mitä ikinä siis etsitkin, voit sen varmasti netistä löytää.

Tavoitteesi voivat vaihdella esimerkiksi painonpudottamisesta yleiskunnon kehittämiseen, kiinteyttämiseen, voiman kasvattamiseen tai liikkuvuuden kehittämiseen. Kun olet perillä tavoitteistasi, mieti, miten haluat treenata: pelkästään kotona kehonpainolla, pääsääntöisesti lenkkipolulla vaiko mahdollisimman monipuolisesti. Mieti sitten, kuinka pitkälle aikavälille valmennusta etsit ja kuinka paljon olet siihen valmis satsaamaan. Verkkovalmennus voi vaihdella esimerkiksi yhden kuukauden tehotreenistä ympärivuotiseen yleistreeniin.

Nainen treenaamassa ulkona mustissa juoksuhousuissa ja keltaisessa t-paidassa
Treenimuotoja ja -ohjelmia löytyy niin monia, että omia tavoitteita kannattaa kartoittaa etukäteen. (Kuva: Unsplash/Gabin Vallet)

Jos pääsi on kaiken tämän jälkeen pyörällä, ei hätää: näiden kysymysten kanssa ei tarvitse painia yksin. Jos tavoitteesi ovat hämärän peitossa, et osaa budjetoida omaa harjoittelua tai sopivan treenipaketin valinta on vaikeaa, käänny ammattilaisen puoleen. Voit olla yhteyksissä valitsemaasi yritykseen tai vaikkapa Superprofin tarjoamaan personal traineriin.

Superprofin kirjoilta löytyy yksityisopettajia ympäri maailmaa ja lukuisista aiheista, joten on luonnollista, että sieltä löytyy myös suomalaisia personal trainereita. Lähes kaikki alustan valmentajat ja PT:t tarjoavat ensimmäisen tunnin ilmaiseksi, joten pääset rauhassa tutustumaan tarjolla olevaan opetukseen. Mikä parasta, voit löytää laadukasta valmennusta jopa 15 euron tuntihinnalla – personal trainingin ja nettivalmennuksen löytäminen ei ole koskaan ollut näin helppoa ja edullista.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.