Pianonsoiton harjoittelu voi tuntua monelle aloittelijalle vaikealta. Sen lukuisat osa-alueet ja käsitteet, kuten nuottien lukeminen, sävelasteikot, sorminäppäryys sekä silmän ja käden koordinaatio, ovat usein moniulotteisia ja teknisiä.

Vaikka jotkut kehittyvät pianonsoitossa nopeammin kuin toiset, kaikki aloittelijat kokevat varmasti jossain vaiheessa soittamisentuskaa pianon ääressä. Jotta pianonsoitosta tulee sujuvaa ja luontevaa, sen harjoitteluun pitää löytyä motivaatiota, päättäväisyyttä, pitkäjänteisyyttä sekä itsekuria. Ne eivät kuitenkaan ole kaikki kaikessa, vaan soittamisesta tulee pystyä myös nauttimaan.

Käymme seuraavaksi läpi pianonsoiton oppimisen perusteita ja tarjoamme aloittelijoille sopivia vinkkejä sekä perustietoa pianonsoitosta ja sen harjoittelusta.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Piano
Elise
5
5 (4 arvostelua)
Elise
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
5
5 (3 arvostelua)
Tiia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mikko
Mikko
12€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenna
Jenna
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (1 arvostelua)
Maria
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Kasper
Kasper
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juuso
Juuso
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Pekka
Pekka
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elise
5
5 (4 arvostelua)
Elise
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
5
5 (3 arvostelua)
Tiia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mikko
Mikko
12€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenna
Jenna
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (1 arvostelua)
Maria
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Kasper
Kasper
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juuso
Juuso
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Pekka
Pekka
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Soittoasento

Soittoharjoittelun ensi askeleet eivät liity itse soittamiseen vaan harjoittelun ergonomian takaamiseen. Tarkoituksena on löytää asento, jossa soittaminen on mahdollisimman rentoa ja luontevaa. Pitkällä tähtäimellä oikeanlainen asento voi myös estää turhaa rasitusta.

Käytössä oleva tuoli vaikuttaa paljon soittamiseen ja sen ryhdikkyyteen. Jos pianoa soittaa pyörivältä pianopenkiltä, tukevan ja tasapainoisen asennon löytäminen voi olla hankalaa. Tavallisten tuolien korkeutta ei puolestaan saa säädettyä, eikä selkänojasta ole hyötyä soittamisessa. Monelle paras vaihtoehto onkin leveä pianopenkki: se mahdollistaa liikkeet koskettimistolla, ja korkeus on usein säädettävissä.

Pianopenkki on sopivalla korkeudella ja sopivan matkan päässä, kun kyynärpäät ovat noin vartalon tasalla tai hieman sen edessä. Tuolilla kannattaa istua hieman etureunalla siten, että kyynärtaive on noin 90 asteen kulmassa. Jalkojen tulisi olla tukevasti lattiassa kiinni – jos tämä ei onnistu, jalkojen alle voi laittaa esimerkiksi paksun kirjan tai laatikon tueksi.

Soittaessa kannattaa kiinnittää huomiota myös ryhtiin: lähtökohtaisesti selän tulisi olla soittaessa suora muttei kuitenkaan jäykkä. Välillä pieni etunoja on myös tarpeen, esimerkiksi voimakkaammin soittaessa.

Käsien hyvä soittoasento on pyöreä: pianon painikkeita on tarkoitus painaa sormenpäillä, ei koko sormilla, joten liian suorat sormet tai liian matala ranne voi tehdä soittamisesta sekä työlästä että kuormittavaa.

Olisiko pianotunteja aikuisille Helsinki sinulle se sopiva vaihtoehto?

Henkilö soittamassa mustaa pianoa
Käsien oikeaoppisessa asennossa sormet muodostavat pyöreän "pesän". (Kuva: Unsplash/Claude Gabriel)

Voiko pienillä sormilla soittaa?

Kaikille meille ei ole suotu pitkiä sormia, ja usein törmääkin ajatukseen siitä, että suuri käsi tai pitkät sormet helpottavat pianonsoittoa. Sitä ei voi suoranaisesti kiistää, etteikö pitkistä sormista voisi olla soittamisessa hyötyä, mutta käytännössä kaikista voi kasvaa huippupianisteja käden ja sormien koosta riippumatta.

Musiikkialalta löytyy monenmoisia pianisteja, jotka ovat nousseet tähdiksi pienistä käsistä huolimatta, esimerkiksi Michel Petrucciani. Älä siis turhaan mieti sormiesi pituutta vaan keskity harjoittelemiseen – se tuo soittamiseen lisää ketteryyttä sekä joustavuutta ja vahvistaa sormien liikeratoja. Esimerkiksi sävelasteikoita ja niiden sormituksia voi hyödyntää tekniikkaa harjoitellessa.

Pianonsoiton harjoittelu

Pianonsoittoa voi harjoitella monella tapaa: itseoppimalla, musiikkiopistoissa tai esimerkiksi verkkokursseilla. Itselle sopivaa harjoittelumuotoa kannattaa lähestyä omien tavoitteiden, oppimistapojen ja budjetin kautta.

Itseopiskelu

Jos et halua ottaa soittotunteja ja haluat panostaa itseopiskeluun, tarvitset harjoitteluun muutamia asioita:

  • metronomin
  • oppaan pianonsoiton perusteisiin
  • musiikin teoriaoppaan
  • aloitteleville sopivia nuotteja
  • kosolti päättäväisyyttä ja tahtoa

Jos olet valmis panostamaan harjoitteluun kerralla, tarvikkeita voi etsiä esimerkiksi musiikkikaupoista, mutta tänä päivänä niitä voi löytää myös netistä.

Kun soittotaitosi kehittyvät, harjoittelumateriaali kannattaa pitää ajan tasalla. Internet on täynnä ilmaisia nuotteja, ja sieltä löytyy myös oppaita nuottien lukemiseen. Yleisellä tasolla musiikkia voi soittaa ja tehdäkin ilman nuotinlukutaitoa, mutta pianon kohdalla se on lähes välttämättömyys.

Tai pianotunnit aikuisille Oulu?

Metronomi nuottien päällä
Metronomi auttaa tarvittaessa pysymään tahdissa. (Kuva: Pixabay/Christian Storb)

Jos itseopiskelu etenee ja kehitystä tapahtuu – hyvä! Se voi kuitenkin osoittautua monelle vaikeaksi, ja itseopiskeluun liittyy myös haittapuolia:

  • Harjoittelusta ei saa palautetta, joten onnistumisten ja virheiden tunnistaminen voi olla vaikeaa.
  • Pianonsoittoon liittyy monia osa-alueita itse soittamisesta nuottien lukemiseen, joten kaikkiin voi olla hankala panostaa tasapainoisesti ilman ohjausta.
  • Harjoittelusta voi tarttua mukaan haitallisia tekniikoita.
  • Turhautumisen ja lannistumisen riski on korkea.

Pianonsoiton itseopiskelu on täysin mahdollista, mutta se ei sovi kaikille. Harjoittelun ei kuitenkaan tarvitse olla joko/tai-tilanne: jos kaipaat harjoitteluun lisäboostia muttet ole valmis satsaamaan pitkäaikaiseen opetukseen, hae vauhtia muutamalta soittotunnilta ja jatka sitten perusoppien kanssa itsenäisesti.

Pianotunnit opettajan johdolla

Pianonopettaja rakentaa harjoittelulle sopivat raamit sekä tarkkailee, kannustaa ja ohjaa oppilaan harjoittelua. Opeteltavat aihealueet on jaettu pienempiin paloihin, joten harjoittelu etenee sopivaa vauhtia, ja se tarjoaa säännöllisesti onnistumisen tunteita. Varsinkin aloittelevien pianistien kohdalla harjoittelun alkuvaiheet ovat kriittiset, sillä soittamisesta pitää saada positiivinen kuva – sen pitää olla hauskaa.

Pianotunteja voi hankkia monella tapaa, kuten yksityisopetuksena, musiikkiopistosta tai kansalaisopistosta. Kukaan ei opi soittamaan hetkessä, joten musiikinopettajan kanssa tulee vietettyä paljon aikaa, tavallisesti kerran viikossa. Opettajan kanssa pitää siis tulla hyvin toimeen, joten älä syöksy ensimmäisen vastaantulevan opettajan tunneille vaan mieti pianonsoiton harjoitteluun liittyviä tavoitteitasi ja sitä, millaisista opettajista pidät.

Jos opettaja ei osoittautunut hyväksi tai itselle sopivaksi, ei hätää, heitä on paljon tarjolla. Voi toki olla, että lähialueen ainoan musiikkiopiston kirjoilta löytyy vain yksi vapaa opettaja, mutta onneksi pianonsoittoa voi harjoitella opettajan johdolla myös etänä, esimerkiksi Superprofin yksityisopettajien johdolla.

Aloita pianotunnit Superprofilla!

Nuotteja nuottitelineessä
Yksityistunnit voivat keskittyä pelkkään soittamiseen tai esimerkiksi nuottien lukemiseen. (Kuva: Unsplash/Sigmund)

Pianon koskettimet

Varsinainen harjoittelu kannattaa aloittaa pianoon tutustumisella. Pianossa on 88 kosketinta: 52 valkoista ja 36 mustaa, ja yksi sävel vastaa yhtä kosketinta. Tämä voi kuulostaa monimutkaisemmalta kuin se on, sillä aloittelijoiden tarvitsee opetella tässä vaiheessa vain soittamisen ytimestä löytyvät nuottiaakkoset: c, d, e, f, g, a ja h, jotka osuvat valkoisille koskettimille.

Näistä keskeisin on c ja erityisesti keski-c. Se löytyy koskettimiston keskiosasta – ei aivan keskeltä, vaan lähimpänä keskikohtaa olevan kahden mustan koskettimen ryhmän vasemmalta puolelta. Yllä olevat nuottiaakkoset löytyvät keski-c:n oikean puolen valkoisista koskettimista, ja h:n jälkeen aakkoset alkavat alusta. C:n vasemmalta puolelta löytyy siis h. Yhdysvalloissa h merkitään usein b:nä, joten älä anna sen hämätä!

Jos pää on tässä vaiheessa täynnä uutta tietoa, harjoittelua voi helpottaa teippaamalla nuottiaakkoset niitä vastaaviin koskettimiin.

Kahden c-koskettimen väliä kutsutaan oktaaviksi.

Tiesitkö, että kokonaisia kappaleita voi soittaa vain muutamalla soinnulla?

Pianon koskettimisto ylhäältä päin kuvattuna
Pianon mustat koskettimet toistuvat kahden ja kolmen koskettimen ryppäinä eli kaksosina ja kolmosina: jokaisen kaksosen vasemmalta puolelta löytyy c. (Kuva: Unsplash/Eric Masur)

Nuottien lukeminen

Vaikka nuottien lukemisen harjoittelu voi maistua aika ajoin puulta, siihen kannattaa panostaa, sillä se on keskeinen osa pianonsoittoa. Se on kuin vieras kieli, joka koskee kaikkia soittimia. Sen avulla pystyt soittamaan musiikkia nuoteista, aivan kuten lukisit vieraskielistä romaania.

Nuotinlukuharjoitukset ovat usein osa soittotunteja – niihin voidaan käyttää esimerkiksi 15 minuuttia jokaisen tunnin alusta. Taito lukea nuotteja ei liity pelkästään soittamiseen vaan myös musiikin sovittamiseen ja kirjoittamiseen.

Milloin harjoittelu tulisi sitten aloittaa ja miten? Mitä aiemmin harjoittelun aloittaa, sen parempi, sillä lapset oppivat uusia asioita lähtökohtaisesti aikuisia nopeammin. Kaikki voivat kuitenkin oppia lukemaan nuotteja iästä riippumatta. Nuotinlukua voi harjoitella erillisillä tunneilla, mutta se on hyvä sisällyttää myös osaksi soittotunteja. Käytännössä oppii parhaiten, ja nuotinluku- sekä soittoharjoitukset tukevat toisiaan.

Nuotinlukutaito voi myös nostaa soittajan itseluottamusta ja tehdä sitä kautta soittamisesta mielekkäämpään ja helpompaa. Se auttaa myös muiden soittimien harjoittelussa ja oppimisessa. Voikin sanoa, että nuotinlukutaito avaa ovet musiikin maailmaan.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.