Kenestäkään ei kasva pianistia yhdessä yössä. Itse soittaminen sisältää monia eri osa-alueita, ja oppimistapojakin on lukuisia. Lisäksi yksilölliset erot vaikuttavat paljon siihen, kuinka nopeasti soittajana kehittyy.

Nuottien lukeminen löytyy pianonsoiton keskiöstä. Musiikin teoriaan ja nuottien lukemiseen pystyy perehtymään itsenäisesti oppimateriaalien sivuilta, mutta parhaiten se onnistuu käytännössä soittamalla. Monia aloittelevia pianonsoittajia neuvotaan aloittamaan soittaminen ruohonjuuritasolta: vain yhdellä kädellä ja ilman nuotteja. Ennemmin tai myöhemmin nuotit ovat kuitenkin soittotuntien keskiössä, sillä uusia kappaleita on vaikea soittaa ilman nuotteja.

Missä vaiheessa nuotinlukuharjoitukset tulisi sitten aloittaa ja minkälainen harjoittelu on tehokkainta? Pyrimme vastaamaan näihin kysymyksiin seuraavaksi. Voit jo käydä tutustumassa yksityiset pianotunnit Helsinki!

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Piano
Elise
5
5 (4 arvostelua)
Elise
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
5
5 (3 arvostelua)
Tiia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mikko
Mikko
12€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenna
Jenna
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (1 arvostelua)
Maria
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Kasper
Kasper
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juuso
Juuso
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Pekka
Pekka
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elise
5
5 (4 arvostelua)
Elise
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
5
5 (3 arvostelua)
Tiia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mikko
Mikko
12€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenna
Jenna
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (1 arvostelua)
Maria
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Kasper
Kasper
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juuso
Juuso
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Pekka
Pekka
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Nuottien lukeminen – avain pianonsoittoon

Nuotinlukutaito ei ole yksittäinen työkalu vaan työkalupakki täynnä tärkeimpiä musiikkiin liittyviä välineitä. Iso osa niistä liittyy juuri omaan soittimeen, mutta suuresta joukosta löytyy myös useita yleishyödyllisiä työkaluja.

Nuottien lukemista voi verrata vieraan kielen taitoon – pystyt ostamaan kaksi junalippua espanjaksi, vaikket olisi varsinaisesti kieltä ikinä opiskellutkaan. Samalla tavalla voit soittaa Ukko Nooan ilman nuotteja, mutta paljon pidemmälle ei välttämättä pääse ilman erillistä panostusta harjoitteluun.

Kun siis luet nuotteja, se on kuin lukisit vieraskielistä tekstiä. Molempien lukuprosessi muodostuu yksittäisten rakennuspalikoiden ja niiden ketjujen analysoinnista ja ymmärtämisestä. Vieraskielisen tekeleen sivuilla rakennuspalikat ovat sanoja, lauseita ja virkkeitä, nuottiriveillä taas nuottiavaimia, nuotteja sekä lukuisia merkkejä.

Nuotinlukutaito avaa musiikkimaailman ovet sepposen selälleen. Ukko Nooasta pystyy siirtymään haastavampiin kappaleisiin, täysin uusiin musiikkigenreihin ja ehkä jopa oman musiikin tekemiseen. On kuitenkin hyvä muistaa, että nuotteja ei opita lukemaan hetkessä – prima vistan saavuttaminen, eli täysin vieraan kappaleen soittaminen suoraan nuoteista, voi kestää lähemmäs 10 vuotta. Jos tällainen mittava harjoittelu ei tunnu omalta mutta haluaisit kuitenkin soittaa jotain, kannattaa perehtyä pianon yleisimpiin sointuihin.

Nuotteja, jonka päällä mustat silmälasit ja kynä
Nuottikirjoituksen voi ajatella omana kielenään, jossa on ennalta sovittu merkistö ja säännöt. (Kuva: Unsplash/Dayne Topkin)

Nuotinlukuharjoitusten aloittaminen

Kaikenlaisen oppimisen nyrkkisääntönä on pidetty sitä, että mitä nuorempana harjoitukset aloittaa, sen parempi. Lapset ovat kuin pesusieniä: he imevät itseensä kaiken mahdollisen tiedon – tutkimusten mukaan aina kuudenteen ikävuoteen saakka. Lapset oppivat kokonaisvaltaisesti ja nopeasti aivojen ollessa kehitysvaiheessa. Olennainen seikka on myös se, että lasten oppiminen ei ole samalla tavalla tietoista kuin aikuisten – se on spontaanimpaa, eikä lapsella ole mielipidettä itsestään oppijana. Hän ei opi suhteessa muihin, hän vain oppii.

Oppimiselle ei ole kuitenkaan yläikärajoja – kaikki voivat oppia lukemaan nuotteja, joten pianonsoiton voi aloittaa hyvin myös aikuisiällä. Aikuisilla on myös omat etunsa oppimisessa: se on usein tavoitteellista, ja aikuisten paremmat kognitiiviset taidot auttavat ymmärtämään nuotiston rakenteita ja sääntöjä paremmin.

Mitä tulee nuotinlukuharjoitusten aloittamiseen, ne kannattaa aloittaa yhdessä soittoharjoitusten kanssa. Opittavaa on luonnollisesti paljon, mutta taidot kulkevat käsi kädessä ja tukevat vahvasti toisiaan. Tämä pätee erityisesti nuorempiin oppijoihin, mutta myös aikuiset voivat keskittyä molempiin osa-alueisiin. Jos harjoittelussa tuntuu olevan liian monta liikkujaa, käsiteltävät osa-alueet kannattaa jakaa pienempiin osiin tai sitten nuottien lukemista ja soittamista voi aluksi käsitellä toisista irrallaan.

Jos soittamista harjoittelee opettajan johdolla, he varmasti tietävät kullekin sopivan suhteen nuotinluku- ja soittoharjoitusten välillä. Jotkut tykkäävät keskittyä nuotteihin tuntien alussa, jolloin oppilaan keskittymiskyky on parhaimmillaan. Toiset voivat taas jättää nuotinlukemisen tunnin loppupuolelle, jolloin tunti alkaa monille hauskemmalla osuudella eli soittamisella.

Oli tuntien rakenne mikä tahansa, vääriä vaihtoehtoja ei juurikaan ole. Taidot kulkevat käsi kädessä, ja usein nuotteja harjoitellaan juuri pianon ääressä soiton yhteydessä.

Pieni lapsi soittamassa valkoista pianoa
Vaikka pianonsoiton oppiminen vaatii paljon harjoitusta, siitä pitää pystyä myös nauttimaan. (Kuva: Unsplash/Arseny Togulev)

Tiesitkö, että asteikot ovat olennainen osa pianonsoittoa?

Miksi nuotinlukua kannattaa harjoitella?

Nuottien lukeminen voi helposti vaikuttaa monimutkaiselta, joten kysymys siitä, onko harjoittelu todella tarpeen, on varsin yleinen. Keskeisin syy opetella lukemaan nuotteja on se, että taito mahdollistaa kaikkien kappaleiden soittamisen itsenäisesti.

Yksinkertaisten kappaleiden soittaminen ei välttämättä vaadi nuotteja, mutta mitä enemmän kehityt, sitä keskeisemmäksi nuotit muuttuvat. Nuottien kauneus piilee siinä, että ne pystyvät kuvaamaan sekä yksinkertaisia kappaleita että jättisinfonioita – kieli pysyy samana, vaikkakin liikkuvien osien määrä on eri.

Kun nuotinlukua harjoittelee soittamisen yhteydessä, oman kehityksen voi nähdä (ja kuulla) käytännössä. Jos siis teknisten termien ja symbolien harjoitteleminen ei nappaa, panosta jo opitun harjoittelemiseen käytännön soittoharjoituksilla.

Muita konkreettisia syitä opetella lukemaan nuotteja on se, että nuotinlukutaito nopeuttaa ja konkretisoi uuden musiikin opettelua. Kappaleita voi luonnollisesti harjoitella myös korvakuulolta, mitä kannattaa myös aika-ajoin tehdä, mutta nuottien kanssa oppiminen on varmempaa ja nopeampaa.

Nuotit helpottavat myös oman musiikin kirjoittamista – musiikkimaailma on jälleen täynnä esimerkkejä artisteista, jotka kirjoittavat musiikkia ilman nuotinlukutaitoa, mutta se on huomattavasti vaikeampaa, erityisesti pianon kohdalla.

Henkilö koskettimien ja kannettavan tietokoneen ääressä
Nuotinlukutaito tekee oman musiikin tekemisestä monipuolisempaa ja säännönmukaisempaa. (Kuva: Unsplash/Oscar Ivan Esquivel Arteaga)

Vinkkejä nuottien lukemisen harjoitteluun

Nuottien lukemiseen ei löydy varsinaisia oikoteitä, mutta omaa harjoittelua voi kyllä tehostaa.

Jaa harjoitukset osiin

Harjoittelua kannattaa rytmittää ja aikatauluttaa etukäteen: hanki harjoittelun tueksi laadukasta materiaalia, ja silmäile sitä aluksi, jotta saat yleiskuvan tulevista aihealueista ja harjoituksista. Jaa osa-alueet sitten sopiviin osiin ja etene niiden kanssa rauhassa. Aluksi voit perehtyä esimerkiksi nuottiviivaston eri osiin ja siinä käytettäviin symboleihin tai pianon koskettimistoon ja siirtyä askel askeleelta kohti nuottiaakkosia, aika-arvoja ja tahtilajeja.

Pyydä tarvittaessa apua

Jos harjoittelu ei tunnu etenevän, pyydä rohkeasti apua. Laadukkaista materiaaleista voi saada paljon irti, mutta kaikkien aloittelevien pianistien kannattaa myös kääntyä jossain vaiheessa harjoittelua pianonopettajan puoleen. Se voi tapahtua heti aluksi, jotta harjoittelu lähtee varmasti oikeaan suuntaan ja tehokkaasti liikkeelle, mutta soittotunteja kannattaa harkita myös itseopiskelun sivussa: soitto-opettaja voi antaa arvokasta palautetta ja varmistaa, ettei itsenäisestä harjoittelusta ole tarttunut mukaan haitallisia tapoja.

Nainen soittamassa pianoa pienen lapsen kanssa
Piano-opetusta ja soittotunteja voi suositella erityisesti nuoremmille soittajille. (Kuva: Unsplash/Paige Cody)

Hyödynnä materiaalien monipuolisuutta

Kokeile myös rohkeasti erilaisia harjoitusmateriaaleja. Musiikin teoriaa ja nuottien lukemista voi opiskella perinteisesti oppikirjojen sivuilta, mutta se onnistuu hyvin myös opetusvideoiden ja harjoitussovellusten avulla. Netistä löytyy monia laadukkaita sivustoja ja kanavia, jotka tarjoavat aloittelijoille suunnattuja vinkkejä ja materiaalia. Musiikki on kielenä universaali, joten harjoittelussa kannattaa kokeilla myös erilaisia sovelluksia: niiden avulla voi treenata yksittäisiä nuotteja sekä laajempia kokonaisuuksia, ja jokaiselle soittajalle löytyy varmasti jotakin.

Esimerkiksi Music Tutor (Sight Reading) -sovellus lähestyy nuottien lukemista perinteikkäämmin, kun taas Music Crab: Easy Music Theory hyödyntää enemmän interaktiivisuutta ja pelejä.

Muista nauttia harjoittelusta

Jos harjoitusten aikatauluttaminen, sisältöjen miettiminen tai soittotuntien ottaminen ei tunnu omalta, sitä ei kannata pakottaa. Erityisesti aloittelevien soittajien kohdalla on tärkeää, että harjoittelu on hauskaa – jos harjoitusten suunnittelu on stressaavaa, soittamisesta voi olla vaikea nauttia. Tällaisissa tilanteissa kannattaa luottaa omaan intuitioon ja tehdä sitä, mistä nauttii. Kun harjoitteleminen on hauskaa, sitä tekee myös enemmän – säännöllisyys onkin kaikenlaisessa harjoittelussa kannattavaa, joten jos pystyt soittamaan joka päivä esimerkiksi 15 minuuttia, tee niin.

Jos päädyt harjoittelemaan pianonopettajan johdolla, silloinkin tulisi varmistaa, että kemiat kohtaavat. Soitto-opettajan kanssa näkee säännöllisesti, yleensä kerran viikossa, joten harjoittelusta voi olla vaikea nauttia, jos opettajan kanssa ei tule toimeen.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.