Pianonsoiton harjoittelu on ennen kaikkea itseilmaisua, genrestä riippumatta. Itseilmaisu ei kuitenkaan onnistu ilman vuosien panostusta nuottien lukemiseen, musiikin teoriaan, soittoharjoituksiin sekä pienempiin rakennuspalikoihin, kuten sointuihin.

Pianonsoiton aloittelijoilla on kaikilla sama joskus jopa mahdottomalta vaikuttava tavoite: saada aivot ja kädet tekemään yhteistyötä. Kokeneemmille soittajille prima vista -soittaminen ja improvisaatio voivat aiheuttaa harmaita hiuksia, mutta pelkkä keski-c:n löytäminen voi olla aluksi haastavaa.

Itse soittaminen ei kuitenkaan vaadi virtuoosimaista osaamista, vaan siitä voi nauttia myös pienemmissä kokonaisuuksissa: pelkkien perussointujen avulla pystyy soittamaan tiettyjä pianoklassikoita. Esimerkiksi yksittäisen Bachin preludin soittaminen ei vaadi muuta kuin kohtalaisen helpon sointuarpeggion hallintaa. Jos tähän päälle löytyy päättäväisyyttä ja tarpeeksi harjoitusta, Beethovenin Kuutamosonaattikaan ei ole mahdoton.

Keskitymme tässä artikkelissa pianon yleisimpiin sointuihin. Ne voivat tarjota oikotien heille, jotka haluavat oppia soittamaan pianolla jotain mutta eivät halua sen vaativan kuukausien tai vuosien harjoittelua. Esiteltävät perussoinut ovat lisäksi todella monikäyttöiset, olit sitten kiinnostunut klassisesta musiikista tai tuoreemmasta popista.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Piano
Elise
5
5 (4 arvostelua)
Elise
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
5
5 (3 arvostelua)
Tiia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mikko
Mikko
12€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenna
Jenna
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (1 arvostelua)
Maria
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Kasper
Kasper
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juuso
Juuso
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Pekka
Pekka
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elise
5
5 (4 arvostelua)
Elise
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
5
5 (3 arvostelua)
Tiia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mikko
Mikko
12€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenna
Jenna
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (1 arvostelua)
Maria
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Kasper
Kasper
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juuso
Juuso
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Pekka
Pekka
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Duuri- ja mollisoinnut

Soittotuntien ottaminen kannattaa aina. Pianonsoitto koostuu monesta eri osa-alueesta, jotka voivat pistää aloittelevan soittajan pään pyörälle. Mikäli kuitenkin haluat, soittamista voi lähestyä myös yksinkertaisemmin pelkkien sointujen avulla, ja niitä voi oppia täysin omatoimisesti.

Pianonsoiton perussääntö on se, että vasen käsi soittaa sointuja ja oikea huolehtii melodiasta. Musiikissa eri elementit tekevät aina yhteistyötä – tästä syystä myös melodian ja soitettavien sointujen tulee kulkea käsi kädessä, joten voikin ajatella, että soinnut ohjaavat melodiaa. Käytännössä siis melodian soittaminen tarkoittaa vasemman käden soinnuilla ja niiden sävelillä jonglööraamista.

Miten erilaisten sointujen oppiminen, tunnistaminen ja soittaminen sitten onnistuu?

Avoin nuottivihko
Melodian lukeminen nuoteista voi vaikuttaa kovin hankalalta, mutta soinnut merkitään nuottiviivojen yläpuolelle kirjaimin. (Kuva: Unsplash/Kati Hoehl)

Duurisoinnut

Duurisoinnut ovat niitä sointuja, jotka kuulostavat iloisilta, kun taas mollit kuulostavat surullisilta. Kaikki tässä artikkelissa esiteltävät soinnut ovat kolmisointuja; ne siis koostuvat kolmesta sävelestä. Niiden soittaminen ei ole vaikeaa, mutta se vaatii kuitenkin hieman intervallien ymmärtämistä.

Kuulostaisiko pianotunteja aikuisille Helsinki hyvältä?

Intervallit tarkoittavat musiikissa välimatkoja sävelkorkeuksissa, ja niistä tavallisimmat ovat priimi (1), sekunti (2), terssi (3), kvartti (4), kvintti (5), seksti (6), septimi (7) ja oktaavi (8). Jos tämä on täysin vierasta, ei hätää! Tässä kohtaa harjoittelua on keskeistä ymmärtää vain puolisävelaskeleen käsite: se on pienin kahden nuotin välinen etäisyys.

Sointujen kohdalla alin sävel määrittää soinnun nimen: C-duurissa se on siis c, G-duurissa g. C-duurin toinen sävel (e) on neljän puolisävelaskeleen päässä c:stä, ja viimeinen eli kolmas sävel (g) on kolmen puolisävelaskeleen päässä. Käytännössä e on siis neljän koskettimen päässä c:stä (mustat koskettimet mukaan lukien), g puolestaan kolmen. C-duurikolmisointu on siis perusmuodossaan c-e-g. Tämän puolisävelperiaatteen avulla myös muiden duurisointujen löytäminen on helppoa.

Aloita pianotunnit Superprofilla!

Tässä vielä duurisoinnut ja niiden sävelet:

  • C: c-e-g
  • D: d-f#-a
  • E: e-g#-h
  • F: f-a-c
  • G: g-h-d
  • A: a-c#-e
  • H: h-d#-f#

Duurisoinnussa ensimmäisen ja toisen sävelen välissä on 4 puolisävelaskelta, toisen ja kolmannen välissä taas 3.

Mollisoinnut

Mollisoinnut tuovat kappaleisiin tummempia ja matalampia ääniä sekä melankoliaa. Kun duurisoinnut alkavat löytyä ja luonnistua, on aika siirtyä mollisointuihin.

Mollisointujen löytäminen on helppoa puolisävelperiaatteen avulla: jos duureissa puolisävelaskelten järjestys on 4 ja 3, molleissa se on 3 ja 4. Tämä tarkoittaa sitä, että C-duurin ja c-mollin ensimmäinen ja kolmas sävel ovat siis samoja, vain keskimmäinen vaihtuu.

Duuri- ja mollikolmisointuja on monia, eikä harjoittelun alkupuolella tarvitse heti harjoitella kaikkia. Suosittelemme, että opettelet ensin niistä yleisimmät, jotka esitellään seuraavaksi.

Yleisiä pianosointua

Pianoa pidetään musiikkiopetuksen pääinstrumenttina sekä soittimista ylväimpänä. Jos osaat soittaa sitä, lähes kaikkien muiden instrumenttien oppiminen on helpompaa. Pianon soittamisen ei kuitenkaan tarvitse olla monimutkaista, vaan kokonaisia kappaleita pystyy soittamaan vain muutamilla soinnuilla.

C:

Jos haluat soittaa C-duurin, pidä seuraavat nuotit alhaalla: c-e-g

Pianon C-duuri -sointu

D:

D-duurissa, käytä näitä nuotteja: d-f#-a

Pianon D-duuri -sointu

E:

Ja pianon E-duuri -sointu näin: e-sol#-b

Pianon E-duuri -sointu

F:

Pianon F-duuri: f, la, c

Pianon F-duuri -sointu

G:

G-duurissa käytä näitä nuotteja: g, b, d

Pianon G-duuri -sointu

A:

Ja A-duurissa tulee sinun käyttää seuraavia nuotteja: a-c#-e

Pianon A-duuri -sointu

B:

B-duurissa tulee sinun ottaa huomioon nuotit: b-d#-f#

Pianon B-duuri -sointu

Kyseinen sointukierto on yksi kaikkien aikojen yleisimmistä, ja sen voi löytää sadoista kappaleista. Yleisimpiä ne ovat pop-kappaleissa, mutta niihin voi törmätä myös muissa genreissä klassisesta musiikista rockiin – the Beatlesista Pink Floydiin, Elton Johniin, Adeleen ja Lady Gagaan.

Olisiko pianotunnit aikuisille Oulu sinulle se hyvä vaihtoehto?

Paikanna siis soinnut pianolla ja harjoittele niiden soittamista, kunnes ne tuntuvat luontevilta. Sointujen suosio liittyy olennaisesti niiden kääntämiseen: kuten edellä kävi ilmi, perusmuotoinen C-duurikolmisointu on c-e-g. Soinnun sävelten järjestystä voidaan kuitenkin muuttaa. Alimpana oleva sävel voidaan nostaa oktaavia ylemmäksi, jolloin järjestys on e-g-c. Tätä kutsutaan terssikäännökseksi, kun taas kvinttikäännös on g-c-e.

Soittamiseen saa siis uudenlaisia vivahteita ja ulottuvuuksia perehtymällä sointujen kääntämiseen. Kun se alkaa luonnistua, harjoitteluun voi ottaa toisen käden mukaan: oikea käsi voi soittaa kolmisointua ja vasen sen pohjasäveltä: C-duurissa siis c:tä, G-duurissa g:tä jne. Pohjasävelen lisäksi voit kokeilla soittaa soinnussa olevia muita säveliä. Paperilla nämä neljä sointua ja niiden kierto voi vaikuttaa yksinkertaiselta, mutta käytännössä niissäkin riittää paljon pureskeltavaa kaikille aloitteleville pianisteille. Ne mahdollistavat todella monipuolisen soittamisen ja ovat syystä maailman yleisin kierto.

Kyseinen kierto ei suinkaan ole ainoa laatuaan, vaan niitä muodostetaan eri sävelasteikoista erilaisia kaavoja käyttäen: yllä esitetty kierto noudattaa I–V–vi–IV-kaavaa C-duurissa. Sen asteikosta (c, d, e, f, g, a, h, c) on siis otettu 1., 5., 6. (mollissa) ja 4. sävel ja kas kummaa, kierto on valmis. Muita yleisiä kaavoja ovat V–iv–IV–I, vi–IV–I–V sekä IV–I–V–vi. Jos haluat perehtyä aiheeseen vielä lisää, internet on pullollaan opasvideoita, jotka esittelevät ”neljän soinnun kappaleita” ja niiden soittamista.

Vaaleahiuksinen, naurava nainen soittamassa mustaa flyygeliä
Kaikkien ei tarvitse tähdätä huipulle vuosien opintojen avulla, vaan harjoitella voi myös omaksi iloksi pienempiin kokonaisuuksiin keskittymällä. (Kuva: Unsplash/Vidar Nordli-Mathisen)

Pianon sointujen harjoittelua yksityisopetuksessa

Räätälöity soitto-opetus ei ole ainoa yksityisopetuksesta saatava hyöty, vaan säännöllinen palaute ja sopiva etenemistahti ovat myös kaikille aloittelijoille hyödyksi. Vaikket siis kävisi säännöllisessä opetuksessa vaan panostat itseopiskeluun, aina silloin tällöin voi olla hyvä käydä yksittäisillä tunneilla varmistamassa, että soittaminen etenee haluttuun suuntaan ja että mukaan ei ole tarttunut haitallisia tapoja.

Yksityisopetuksen alussa kartoitetaan oppilaan lähtötaso sekä tavoitteet ja laaditaan etenemissuunnitelma. Näin varmistetaan opetuksen teho. Joidenkin kohdalla opetus voi alkaa pianonsoiton perusteista, mutta kaikille se ei ole tarpeen. Toiset voivat keskittyä tunneilla esimerkiksi pelkästään nuottien lukemiseen, käsien koordinaatioon tai soittamistekniikkaan.

Olennainen osa kaikenlaista harjoittelua on kuitenkin sointuharjoittelu – harjoittelun tulisi tukea musiikin teorian ymmärtämistä, sointujen muodostamista intervallien avulla, sormitekniikoita yms. Yksityisopettajalta voi myös saada opiskelumateriaalia itsenäisiä opintoja varten, kuten sointukaavion.

Soittotunneilla voi keskittyä myös yksittäisten itsevalitsemien kappaleiden soittamiseen. Vaihtoehtoisesti opettaja voi tutustuttaa oppilaan uusiin genreihin, kuten jazziin, bluesiin tai klassiseen musiikkiin sekä pianon rooleihin niissä.

Henkilö soittamassa sinistä pianoa ulkona
Tiesitkö, että piano voidaan luokitella sekä kosketin-, jousi- että lyömäsoittimeksi? (Kuva: Unsplash/Shelbey Fordyce)

Yksityistunnit ovat ennen kaikkea myös erinomainen motivaationlähde, erityisesti nuorten oppijoiden keskuudessa. Lapsilta ja nuorilta ei välttämättä löydy tarvittavaa motivaatiota ja pitkäjänteisyyttä itsenäiseen harjoitteluun – se vaatii myös tietotaitoa siitä, mistä oppimateriaalia ja tietoa tulisi etsiä.

Yksityistunteihin ei tarvitse panostaa kerralla koko vuodeksi, vaan muutamallakin tunnilla pääsee jo hyvään vauhtiin. Pianonsoiton aloittaminen on työlästä, mutta kun sen jakaa sopivan kokoisiin palasiin siten, että matkan varrelle mahtuu onnistumisia, oppiminen on huomattavasti kevyempää.

Mikset siis kokeilisi ensimmäistä tuntia Superprofin tuutorin kanssa ja katso, miltä se vaikuttaa? Meillä lähes kaikki tarjoavat ensimmäisen tunnin ilmaiseksi, ja opetuksen voi halutessaan suunnitella vaikka niin, että tapaamisia on vain kerran kuussa. Näin pääpaino on itsenäisellä työllä, mutta yksityisopettaja on sopivin väliajoin saatavilla, jotta kurssi pysyy oikeana.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.