Aloittelevan pianistin matka on pitkä – jos tähtäimessä on luonteva soittaminen nuoteista tai jopa pianistin ura, harjoittelun tulee olla pitkäjänteistä ja suunnitelmallista, ja sen tulee kattaa monia eri osa-alueita soittotekniikoista nuottien lukemiseen. Pianonsoitto on myös taito, jossa on vaikea olla täydellinen. Aina löytyy uusia tekniikoita, joita opetella, ja omaa soittoa voi aina hioa.

Esittelemme tässä artikkelissa yksinkertaisia vinkkejä, joilla omaa jokapäiväistä harjoittelua saa optimoitua. Ne voivat tuoda harjoitteluun lisätehoa sekä varmuutta, ja parhaimmillaan ne säästävät myös aikaa.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Piano
Elise
5
5 (4 arvostelua)
Elise
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
5
5 (3 arvostelua)
Tiia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mikko
Mikko
12€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenna
Jenna
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (1 arvostelua)
Maria
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Kasper
Kasper
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juuso
Juuso
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Pekka
Pekka
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elise
5
5 (4 arvostelua)
Elise
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
5
5 (3 arvostelua)
Tiia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mikko
Mikko
12€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenna
Jenna
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
5
5 (1 arvostelua)
Maria
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Kasper
Kasper
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juuso
Juuso
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Pekka
Pekka
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Pidä ryhdistä huolta

Pianoa soittaessa koko keho tekee töitä. Jokaisen aloittelevan pianistin kannattaakin panostaa oikeanlaiseen soittoasentoon, jotta soittaminen tapahtuu mahdollisimman luontevasti ja ylimääräistä kuormitusta ei synny.

Soittopenkin tulisi olla noin keskellä pianoa, ja pianossa olevaa logoa voi tarvittaessa käyttää suuntamerkkinä. Toisinaan soitettavat kappaleet voivat vaikuttaa penkin paikkaan: kirkkaat ja korkeat äänet löytyvät pianon oikealta puolelta ja matalat bassoäänet vasemmalta, joten jos tiedät kappaleessa olevan paljon korkeita nuotteja, penkkiä voi tarvittaessa siirtää hieman.

Seuraavaksi kannattaa kiinnittää huomiota soittotuolin korkeuteen. Hyvässä asennossa soittajan kyynärtaipeen tulisi olla noin 90 asteen kulmassa ja kyynärpäät hieman vartalon edessä. Kyynärpäät ovat joko koskettimiston tasalla tai hieman sen alapuolella. Tukeva soittoasento vaatii myös tasapainoa, minkä vuoksi jalkojen tulisi yltää tukevasti lattialle. Jos kaikki nämä eivät samanaikaisesti onnistu, jalkojen alle voi laittaa esimerkiksi paksun kirjan tai muun korokkeen.

Millainen on paras soittopenkki, tavan tuoli, jakkara vai penkki?

Se riippuu täysin soittajasta. Yksi 2000-luvun tunnetuimmista pianisteista Glenn Gould soitti poikkeuksetta selkänojalliselta tuolilta, mikä ei tuntunut paljoa haittaavan. Tavan tuolin miinuspuoli on se, että istumakorkeutta ei voi erikseen säätää. Sen tulisi siis vastata soittajan pituutta sekä koskettimiston korkeutta.

Pyöreät ja usein pyörivät jakkarat voivat olla hankalia tasapainon kannalta, joten monelle paras vaihtoehto on suorakulmion muotoinen pianopenkki. Sen leveys takaa helpon liikkumisen ja korkeuskin on usein säädettävissä.

Olisiko pianotunnit aikuisille Helsinki sinulle hyvä vaihtoehto?

Akustinen piano ja pianonpenkki
Leveä pianonpenkki tuo soittamiseen tasapainoa ja helpottaa koskettimistolla liikkumista. (Kuva: Unsplash/Anthony Ortiz)

Ergonominen asento vaatii myös ryhdikkyyttä: selän tulisi olla suorassa muttei kuitenkaan jäykkä. Toisinaan voimakkaammat äänet voivat vaatia hieman etunojaa, ja erityisesti pienempien soittajien voi olla vaikea yltää kaikkiin tarvittaviin koskettimiin täysin suoralla selällä.

Kun kyynärpäät, käsivarret, jalat ja selkä ovat valmiudessa, jäljelle jäävät kädet. Ideaali käsien soittoasento muistuttaa niiden lepoasentoa: kun käsivarret ovat rentoina ja kädet koskettimilla tai pöydällä, sormet taipuvat hieman muodostaen pienen ”pesän”. Kun tästä asennosta nostaa kämmenen hieman sormia korkeammalle, kädet ovat täydellisessä soittoasennossa.

Hyvä käsien asento vähentää jännitystä ja mahdollistaa sormien nopeat mutta rennot liikkeet. Koskettimiin kohdistuva voima syntyy ensisijaisesti sormissa, mutta myös ranteilla ja käsillä voi vaikuttaa sointiin sekä äänen voimakkuuteen.

Aloita rauhassa

Pianonsoiton harjoittelu tulisi aina aloittaa rauhassa. Tämä koskee sekä harjoitustahtia että itse soittamista. Sormet on hyvä lämmitellä hitaammilla harjoituksilla ennen varsinaista soittoa, mutta aloittelijoiden kohdalla hitaammat kappaleet ja harjoitukset ovat usein se paras vaihtoehto.

Harjoittelun myötä kappaleita pystyy soittamaan alkuperäistempossa, jotkut voivat jopa nostaa sitä, mutta tämä on usein huono lähestymistapa, jos taidot eivät ole vaaditulla tasolla. Soittonopeutta voi halutessaan nostaa asteittain, mutta hitaammalla tempolla aloittamista voi suositella kaikille. Kappale tai sen osa kannattaa ensin opetella soittamaan oikein, ei nopeasti.

Hitaasti soittaminen kannattaa, sillä se

  • helpottaa muistamista. Aivot prosessoivat soittamisen aikana monia nuottiviivastolla näkyviä asioita, ja hitaammalla tempolla soittaminen helpottaa niiden omaksumista ja muistamista.
  • tehostaa teknistä toteutusta. Hitaasti soittaminen ei auta vain kappaleen eri osien muistamisessa vaan myös sormien liikkeiden oppimisessa.
  • mahdollistaa keskittymisen. Kappaleen sointuihin, tempoon tai rytmiin on helpompi keskittyä, ja varmistat samalla oikean ja puhtaan soittamisen.
  • auttaa ymmärtämään kappaleen nyansseja ja ”tuntemaan” soitettavan kappaleen.
  • helpottaa ennakoimista. Hitaasti soittamalla aivot toimivat sormia nopeammin, mikä auttaa tulevien tahtien ennakoinnissa.

Olisiko pianotunnit Oulu sinulle se oikea vaihtoehto?

Ruskea miniatyyriflyygeli
Pianonsoiton harjoittelussa maltti on valttia, ja harjoittelun alkupuolella kannattaa painottaa rauhallisuutta sekä pieniä kokonaisuuksia. (Kuva: Unsplash/Wengang Zhai)

Etene vähitellen

Monella pianon soittajalla on tavoite kehittyä harjoittelun myötä. Tämä pätee sekä aloittelijoihin että kokeneempiin soittajiin. Kehittymistä on kuitenkin monenlaista, ja monen kohdalla sen tulisi tapahtua vaiheittain ja tasapainoisesti.

Pianonsoitto rakentuu erilaisten taitojen ja tekniikoiden varaan. Soittamisen alkeet voivat koostua nuottien lukemisen perusteista sekä ruohonjuuritason soittotekniikoista. Mitä pidemmälle harjoitukset etenevät, sitä enemmän soittamiseen tulee mukaan monipuolisuutta ja haastavuutta. Jotta harjoittelu on motivoivaa ja tehokasta, tavoitteet pitäisi olla selkeitä ja saavutettavissa.

Sormien liikkuvuutta voi kehittää harjoituksilla, jotka vahvistavat sormien elastisuutta ja motoriikkaa. Soittonopeutta voi puolestaan kehittää juoksutusharjoituksilla. Myös pedaalin käyttö voi vaatia erillistä treeniä, ja pianistin korva ja kuuntelutaitokaan on harvoin täydellinen. Käsienkin tulisi pystyä tekemään saumatonta ja tasapainoista yhteistyötä: oikealla kädellä soitettavan melodian tulisi olla etuosassa ja vasemman käden säestyksen taustalla.

Matka huipulle on siis pitkä, mutta harjoittelu on tehokkaimmillaan silloin, kun se tapahtuu järkevin kokoisissa erissä. Kaikkea ei tarvitse eikä pysty opetella kerralla, joitakin niistä ei välttämättä tule harjoiteltua koskaan, joten mieti omia tavoitteitasi ja suhteuta harjoittelu niihin. Parhaiten tämä onnistuu pianonopettajan avustuksella, mutta itsenäisenkin harjoittelun tehostaminen on mahdollista, kuten kohta käy ilmi.

Oletko koskaan miettinyt, mikä rooli asteikoilla on pianonsoitossa?

Paperi, jolle kirjattu suunnitelmia ja tavoitteita
Itsenäistä harjoittelua kannattaa miettiä etukäteen. (Kuva: Unsplash/Isaac Smith)

Maksimoi harjoittelun teho

Kun suunnittelet omaa harjoitteluasi, huomion tulisi kiinnittyä harjoittelutapaan ja sen määrään. Vaikka pianonsoitto on täysin oma maailmansa, sen harjoittelussa voi hyödyntää yleisiä, hyväksi todettuja sääntöjä.

Harjoittele säännöllisesti

Jos opiskelet vieraan kielen sanastoa, opit sen tehokkaammin harjoittelemalla 15 minuuttia neljänä päivänä kuin tunnin yhtenä päivänä. Tätä voi soveltaa myös pianonsoittoon: lyhyt jokapäiväinen harjoittelu takaa sen, että käsiteltävät asiat ovat tiiviitä kokonaisuuksia ja huomio on yhdessä asiassa kerrallaan. Nukkuminen on tärkeä osa säännöllisen harjoittelun tehoa, sillä uni on aivojen aikaa, ja nukkuminen vahvistaa jo opittua. Jos oman harjoittelun aikatauluttaminen tuntuu vaikealta, pianonopettaja on siihen oiva apu.

Keskity järkeviin kokonaisuuksiin

Mieti ennen jokaista harjoituskertaa, mitä haluaisit oppia. Älä kuitenkaan haukkaa liian suurta palaa kerralla, vaan keskity pieniin kokonaisuuksiin. Jos tavoitteenasi on opetella täysin uusi kappale, älä lähesty sitä läpisoittojen kautta vaan jaa harjoittelu osiin. Yksi osio voi olla haastavampi kuin toinen, joten se voi vaatia enemmän harjoittelua. Kun eri osiot alkavat sujua, yhdistä niitä yksi kerrallaan suuremmiksi kokonaisuuksiksi.

Aloita siis pianotunnit Superprofilla!

Älä hakkaa päätä seinään

Kun olet jakanut harjoiteltavan aiheen sopivan kokoisiin osiin, keskity niihin yksi kerrallaan, mutta siirry seuraavaan, jos etenemistä ei tapahdu. Pienemmät harjoituskokonaisuudet takaavat sen, että niiden välillä on helppo liikkua, ja usein ne tukevat myös toisiaan. Jos taas oppimista tapahtuu, keskity vain yhteen aiheeseen ja panosta huolellisuuteen: tee toistoja, kunnes opeteltava asia tulee selkärangasta. Pelkät toistot eivät kuitenkaan riitä, vaan niiden tulee olla puhtaita. Jos toistot tekee huolimattomasti, mukaan saattaa tarttua epäpuhtauksia, joista voi olla vaikea päästä eroon, saati tunnistaa itsenäisesti. Jos soittoharjoitukset tuntuvat vaikeilta, kokeile edellä esiteltyä hitaasti soittamista.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.