Päätös joogatunneille osallistumisesta on vaihe numero yksi. Seuraavana vuorossa on omien joogatavoitteiden asettaminen ja niihin sopivan joogatunnin löytäminen. Mistä se kannattaa aloittaa?

Joogatunteihin voi törmätä esimerkiksi paikallislehden palstalla, Facebookin mainoksessa tai kaverin kanssa kuulumisia vaihtaessa. Tarjolla on myös lukuisia eri joogatyylejä, mikä voi tehdä aloittamisesta hankalaa. Tästä ei kuitenkaan tule lannistua, sillä käymme tässä artikkelissa läpi keskeisimmät muuttujat joogaharrastuksen aloittamisessa.

Jooga ei ole pelkkä harjoitusmuoto, se on henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin menetelmä sekä tapa tarkastella elämää. Joogasta saa eniten irti joogaopettajan johdolla, mutta koska kyseessä ei ole pelkästään fyysinen laji, oikean opettajan löytäminen ja kemioiden kohtaaminen on tärkeää.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Jooga
Katri
5
5 (1 arvostelua)
Katri
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenna
5
5 (1 arvostelua)
Jenna
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Minna
5
5 (2 arvostelua)
Minna
55€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
Sara
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Inari
Inari
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Virpi
Virpi
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Daniel
Daniel
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Neelesh
4,9
4,9 (18 arvostelua)
Neelesh
142€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Katri
5
5 (1 arvostelua)
Katri
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenna
5
5 (1 arvostelua)
Jenna
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Minna
5
5 (2 arvostelua)
Minna
55€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
Sara
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Inari
Inari
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Virpi
Virpi
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Daniel
Daniel
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Neelesh
4,9
4,9 (18 arvostelua)
Neelesh
142€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Sopivan joogatyylin löytäminen

Aloittelijoiden kannattaa perehtyä eri joogatyyleihin.

Eri tyyleillä on eri vaatimuksia sekä hyötyjä, joten omien tavoitteiden asettaminen auttaa niiden rajaamisessa. Jotkut lähestyvät joogaa, koska he haluavat rauhoittua ja laukaista stressiä. Toiset taas yhdistävät siihen fyysisen kuormituksen sekä siitä saatavat terveyshyödyt. Nämä molemmat osa-alueet ovat tavalla tai toisella läsnä kaikissa joogatyyleissä, minkä ansiosta jooga kiinnostaa niin nuoria kuin senioreitakin.

Monet haluavat aloittaa joogan rauhallisesti, jolloin hathajooga on paras vaihtoehto: se kattaa kaikki joogan osa-alueet ilman liiallista rasitusta. Toiset etsivät joogalta henkisten hyötyjen lisäksi fyysistä kuormitusta. Tietyssä vaiheessa joogan hyödyt voi jopa rinnastaa jalkapallon tai fitnessurheilun harrastamiseen. Jotkut ovat puolestaan laihduttaneet joogan avulla: se voi konkreettisesta karistaa kiloja mutta myös auttaa olemaan armollisempi itseään kohtaan ja lähestymään laihdutusta terveellisesti.

Kun joogalta kaipaa muutakin kuin rauhallista venyttelyä, kannattaa kääntyä astangan puoleen. Astangajooga sopii erityisesti liikunnallisille ihmisille, ja monet yllättyvät sen tehokkuudesta. Se tunnetaan näyttävistä, notkeutta ja voimaa vaativista asanoistaan, esimerkiksi päällä- ja käsinseisonnoista.

Siniseen pukeutunut mies seisomassa käsillään sinisellä joogamatolla.
Jooga voi tarjota haasteita kokeneellekin akrobaatille. (Kuva: Unsplash: Anant Sharma)

Jos joogasta etsii tietä meditaatioon, kannattaa kokeilla kundaliini- ja yinjoogaa, jotka molemmat keskittyvät tietoisuuden lisäämiseen. Kundaliinijooga pyrkii lisäämään itsetuntemusta ja auttaa pääsemään omiin voimavaroihin käsiksi. Yinjooga on puolestaan rauhallinen ja meditatiivinen jooga, joka nojaa useiden minuuttien pituisiin asentoihin, jotka tehdään pääsääntöisesti lattialla istuen tai maaten.

Yleisten suuntausten lisäksi tarjolla on myös erilaisia tietylle kohderyhmälle suunnattuja joogamuotoja. Esimerkiksi raskausjooga vahvistaa odottavan äidin kehoa synnytystä varten ja helpottaa synnytyksestä palautumista. Toinen hyvä esimerkki on äijäjooga, joka madaltaa miesten kynnystä osallistua kovin naisvoittoiselle lajille. Äijäjooga on nimensä mukaisesti suunnattu miehille, jotka eivät koe sopivansa notkeiden ja vetreiden naisten ryhmiin; sen voi nähdä vertaistukimuotona joogaa harrastaville miehille.

Eri joogatyylien kohdalla kannattaa kysyä itseltään, mitä joogalta oikein haluaa. Haluatko treenata joogastudiossa vai joogaisitko mieluummin itsenäisesti? Molemmissa on puolensa.

Joogastudiot vai yksityisopetus?

Siinä missä joogastudiot ovat täydellinen paikka tavata samanhenkisiä ihmisiä, yksityistunnit ovat joustavampi ja usein myös tehokkaampi harjoitusmuoto. Joillekin ajatus henkilökohtaisesta tunnista ja sen mukana tulevasta opettajan jakamattomasta huomiosta voi tuntua vieraalta, mutta todellisuudessa se on tehokkain ja varmin tapa kehittyä joogassa. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö ryhmätunneilla pystyisi oppimaan tai saamaan apua, se vaatii vain aktiivisempaa kuuntelua sekä muiden tekemisen seuraamista.

Joogan yksityistunnit sopivat erityisesti heille, joiden kalenterista ei löydy aikaa säännölliselle harjoittelulle. Joogan keskeisiä päämääriä ovat rentoutuminen ja sisäisen rauhan löytäminen, mikä ei ainakaan helpotu, jos ennalta maksetut kuukausimaksut tai kiireinen aikataulu tekevät joogaamisesta stressaavaa. Yksityisopetuksessa pystyy itse päättämään, koska haluaa joogata, minkä ansiosta tunneille saapuu aina levollisin ja rauhallisin mielin.

Yksityistunnit eivät myöskään rajoitu pelkästään työpäivän ulkopuolelle, vaan se onnistuu kätevästi vaikkapa ruokatunnilla! Näin joogaa ei tarvitse hylätä pelkästään työkiireiden tai väsymyksen takia.

Sopivan joogaopettajan valitseminen

On hyvinkin mahdollista, että ennalta määrätyn joogaopettajan kanssa ei tule toimeen. Et välttämättä tunne oloasi levolliseksi hänen seurassaan, mikä on täysin ymmärrettävää; jooga voi välillä vaatia sitä, että opettaja koskee kehoasi asentoja tehdessä tai venytyksissä, mikä voi olla ajatuksena epämiellyttävää. Se, ettet tule toimeen esimerkiksi joogastudion opettajan kanssa ei tee hänestä huonoa opettajaa, hän ei vain vastaa tarpeitasi.

Joogaopettaja ohjaamassa oppilasta asennon tekemisessä.
Joogassa kehittyy tehokkaiten hyvän opettajan valvovan silmän alla. (Kuva: Unsplash/Annie Spratt)

Maksavana asiakkaana sinulla on oikeus olla 100 % tyytyväinen opettajaan ja tarjolla olevaan opetukseen. Tästä syystä opettajan valinta kannattaa tehdä huolella. Voit ennakkoon miettiä, millainen opettajan tulisi olla:

  • kannustava ja motivoiva
  • taitava välittämään oppeja
  • hyväkuntoinen
  • harjoittelee joogaa säännöllisesti
  • takaa oppilaiden terveyden

Myös hankittuun koulutukseen ja kokemukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Sertifikaattien suorittaminen tai joogamatkojen tekeminen ulkomailla kuvastaa todellista intohimo joogaa ja sen opettamista kohtaan, eikä niitä tulisi sivuuttaa. Suomessa kuka tahansa pystyy tarjoamaan joogaopetusta, joten opintojen ja tutkintojen suorittaminen toimii edes jonkin asteisena takeena joogan osa-alueiden hallinnasta.

Miten opettajasta voi sitten vakuuttua, jos häntä ei ole koskaan tavannut?

Suusta suuhun kulkeva tieto on paras tapa vakuuttua opettajasta. Jos siis joku lähipiiristäsi harrastaa joogaa, tiedustele häneltä hyviä opettajia. Mikäli et tunne ketään, joka joogaa, kannattaa kääntyä internetin puoleen. Esimerkiksi joogaan keskittyvät keskustelupalstat tai blogisivustot voivat tarjota tietoa potentiaalisista opettajista, eikä Facebookin kaltaisia someväyliä kannata myöskään sivuuttaa.

Jos tämäkään ei tuota tulosta, miten olisi yksityisopetusta tarjoavat sivustot? Superprof rohkaisee asiakkaita jättämään yksityisopettajille kommentteja ja arvosteluja, mikä helpottaa opettajien vertailua. Lisäksi kaikkien sivustolle rekisteröityjen opettajien profiilit on tarkistettu Superprofin toimesta, mikä tekee profiilien vertailusta luotettavaa.

Yksi keino on aina haastatella potentiaalisia opettajia ennen tuntien ostamista. Superprofilla pystyt osallistumaan ensimmäiselle tunnille ilmaiseksi lähes kaikkien opettajien kohdalla, joten voit konkreettisesti kokeilla, kuka opettajista sopii sinulle parhaiten.

Joogatuntien hinnat

Kuinka paljon joogatunneista tulisi maksaa?

Superprofilla kaikki yksityisopettajat hinnoittelevat palvelunsa itsenäisesti, eikä Superprof toimi maksusuorituksessa välikätenä. Millä perusteella hinnat sitten määritellään?

Hintoihin vaikuttavat muun muassa joogatuntien pituus, oppilaan taitotaso sekä opettajan kokemus ja pätevyydet. Mikäli opettaja on liikkeellä harrastuspohjalta, hänellä ei ole samanlaisia taloudellisia pakotteita kuin päätoimisella joogaopettajalla. Jos et siis vaadi korkeatasoista joogaopetusta, kokemattomammatkin opettajat voivat riittää hyvin. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö halvalla voisi saada myös korkeatasoista opetusta: jokainen opettaja on yksilö, ja opettamisen keskiöstä löytyy halu jakaa omaa osaamista ja intohimoa.

Myös sijainti ja kysyntä voivat vaikuttaa hintoihin: jos tietyllä alueella on tarjolla vain yksi opettaja, hän voi asettaa hintansa vapaasti ilman kilpailua. Tänä päivänä etäopetus on onneksi todella yleistä, joten maantieteellisen sijainnin ei tarvitse enää olla harrastamisen esteenä. Nettiopetus voi olla kannattavaa sekä oppilaalle että opettajalle: siinä missä molemmat voivat säästää matka- ja aikakuluissa, opettaja voi kasvattaa asiakaskuntaansa huomattavasti etäopetuksen myötä.

Mies joogaamassa sinisessä paidassa kotona.
Nykypäivänä jooga onnistuu kätevästi myös etäyhteyksin. (Kuva: Unsplash/Surface)

Superprofilla joogatuntien hinnat vaihtelevat 10 ja 35 euron välillä, joten tarjolla on kaikkien kukkaroon sopivaa opetusta. Joogakeskusten ja -studioiden osalta hinnat vaihtelevat huomattavasti: yksittäisten ryhmätuntien hinnat alkavat tavallisesti 15 eurosta, kun taas yksityistunteja on vaikea löytää alle 60 eurolla. Jos kalenterissasi on tyhjää tilaa ja haluat joogata säännöllisesti ja paljon, joogastudioiden tarjoaman kuukausikortit voivat olla sinulle taloudellisesti paras vaihtoehto.

Löydä juuri itsellesi sopiva joogaopettaja!

Joogatuntien rakenne

Joogan juuret löytyvät noin 4 000 vuoden takaa Intiasta, jossa se on vielä tänä päivänäkin olennainen osa kansanperinnettä. Joogan keskeinen pyrkimys on yhdistää ja tasapainottaa mieli ja keho. Käytännössä monet harjoitusmuodot keskittyvät rentoutumiseen.

Joogalla on tutkitusti monia hyötyjä. Se auttaa muun muassa

  • ymmärtämään omaa kehoa
  • kiinteyttämään lihaksia
  • parantamaan notkeutta
  • kontrolloimaan hengitystä
  • rentouttamaan palleaa.

Jooga keskittyy myös mindfulnessiin eli tietoisuustaitoon, olipa kyseessä fyysisempien joogatyylien näyttävät asanat tai rauhallisemman yinjoogan hengitysharjoitukset. Joogassa ei kehitytä yhdessä yössä, vaan sen ymmärtäminen vaatii pitkäjänteistä harjoittelua.

Kivistä tehty torni.
Jooga pyrkii kehon ja mielen tasapainoon. (Kuva: Unsplash/Jeremy Thomas)

Vaikka joogatyylit ja -tunnit vaihtelevat keskenään, ne rakentuvat usein muutamasta peruspalikasta: rentoutukset, hengitysharjoitukset, meditaatio ja asanat.

Joogatunnit rakennetaan portaittain siten, että aikaisemmat vaiheet tukevat seuraavia. Tunnit aloitetaan rentoutuksella, jonka tarkoituksena on unohtaa päivän haasteet ja keskittyä nykyhetkeen. Rentoutuksia tuetaan usein hengitysharjoituksilla; tätä voi seurata meditaatio-osuus, joka pyrkii vapauttamaan mielen. Myös asanat ja liikesarjat muodostavat olennaisen osan kaikkia joogatunteja. Liikesarjoja on moneen lähtöön aloittelijoista aktiivisempiin treenaajiin: tietyt joogatunnit keskittyvät rentoutumiseen ja vähäiseen kuormitukseen, toiset taas aktiivisempaan fyysiseen rasitukseen.

Tuntien lopussa on tarkoitus palata rauhalliseen tilaan, mikä tarkoittaa loppurentoutusta ja siihen liittyvää hengitystekniikka. Tämä on tärkeä osa joogaa: tunnit aloitetaan ja lopetetaan levollisin ja tyhjin mielin. Hengittäminen on avain asemassa fyysisessä ja henkisessä terveydessä. Se kontrolloi hapensaantia sekä kehon energiatasoja, ja oikeanlaisen hengitystekniikan hallinta on tärkeää kaikissa joogatyyleissä. Loppurentoutus toimii täydellisenä keinona imeä viimeisetkin mehut onnistuneesta ja stressittömästä joogatunnista.

Käytännössä joogatuntien sisältö ja rakenne voi vaihdella paljon, mikä tekee siitä värikkään ja monipuolisen harrastuksen. Joogan yleistyminen tuo mukanaan myös täysin uusia joogamuotoja ja -miljöitä: hevosjooga, ilmajooga, naurujooga ja vesijooga tuovat kaikki aivan uudenlaisen lähestymistavan tuhansia vuosia vanhaan perinteeseen.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.