Jooga on Suomessa erittäin suosittua. Sen harrastaminen yleistyi 1960-luvulla, ja se on ollut erittäin muodikas harrastus 2000-luvun vaihteesta lähtien. Sittemmin jooga on vain kasvattanut suosiotaan. Kirkon tutkimuskeskuksen selvityksen mukaan Suomessa oli jo vuonna 2011 100 000–200 000 joogan harrastajaa!


“Voima ei ole vain fyysinen ominaisuus. Se syntyy tahdon lannistumattomuudesta.”- Mohandas Karamchand Gandhi


Joogassa asanoineen ja hengitystekniikoineen on kyse stressin lievityksestä nykyhetkeen keskittymisen ja mielenhallinnan saavuttamisen avulla. Suomessa esimerkiksi työuupumus ja masennus ovat hyvin yleisiä: joogasta voi olla apua myös näihin. Voit kehittää fyysistä terveyttäsi ja liikkuvuuttasi samaan aikaan kuin opit rentoutumaan ja päästämään irti arjesta.

Millainen siis on tie joogamestariksi, kun olet juuri aloittanut työskentelyn sisäisen rauhan löytämisen eteen?

Tässä artikkelissa tutustumme joogan eri puoliin: kuinka hallita joogan hengitystekniikat, kuinka parantaa kehon linjausta, tärkeimmät jooga-asennot ja helpot meditaatioharjoitukset jokaiseen päivään.

Löydä joogaopettaja ja joogatunteja Superprofilta!

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Jooga
Jenna
5
5 (1 arvostelua)
Jenna
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Katri
Katri
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
Sara
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Virpi
Virpi
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Inari
Inari
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Daniel
Daniel
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Neelesh
4,9
4,9 (18 arvostelua)
Neelesh
67€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Uma
5
5 (2 arvostelua)
Uma
2€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenna
5
5 (1 arvostelua)
Jenna
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Katri
Katri
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
Sara
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Virpi
Virpi
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Inari
Inari
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Daniel
Daniel
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Neelesh
4,9
4,9 (18 arvostelua)
Neelesh
67€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Uma
5
5 (2 arvostelua)
Uma
2€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Joogan hengitystekniikat

Joogan hengitystekniikat ovat lopulta melko yksinkertaisia oppia, mutta ne ovat samalla yksi joogan tärkeimmistä osa-alueista. Miksi hengittäminen on niin tärkeää joogassa? Hengitys on merkki siitä, että olemme elossa. Hengitys on elintärkeää kehollesi.

Kun kuuntelet kehoasi, opit havaitsemaan varoitusmerkit, jotka kertovat sinun olevan stressaantunut – ja toisaalta merkit, jotka kertovat rentoutuneisuudesta. Syvään hengittäminen auttaa meitä huomaamaan, mitä kehossa oikeastaan tapahtuu. Joogassa hengitys on erittäin tärkeää, ja se on myös tärkeä osa itse jooga-asentoja.

Joogassa hengitys kuuluu mukauttaa jokaisen tehtävän harjoitukseen. Jokaisessa asennossa on vaiheita, jolloin sinun kuuluu hengittää sisään, hengittää ulos, ja pidättää hengitystäsi. Joogaohjaaja auttaa sinua tässä ja ohjaa sinua läpi hengitysharjoitusten.

Jooga-asentoja on monentasoisia: haastavampiin pääsy edellyttää pidempää harjoittelua ja osaavaa ohjausta.
Erityisesti haastavammat ja enemmän kokemusta vaativat asanat edellyttävät erinomaista hengitystekniikan hallintaa. Kuva: Unsplash/Wesley Tingey

Kehon linjaus joogassa

Voit saavuttaa tyyneyden tilan oikean kehon linjauksen kautta. Joogassa linjaus kertoo, kuinka kehosi ja mielesi yhteistyö toimii. Vaikka et olisikaan joogakurssilla tai osallistuisi oppitunneille, saati retriiteille, voit silti hyötyä joogasta oman linjauksesi kautta. Tämän uskotaan johtuvan chakroistasi.

Jos haluat saavuttaa täydellisen linjauksen, voit keskittyä tiettyihin asanoihin eli asentoihin. Voit rauhoittua ja kehittyä joogassa harjoittelun avulla. Kuten varmasti muistat kouluajoistasi, harjoittelu tekee mestarin! Harjoitellessasi asentoja sinun kannattaa kiinnittää huomiota kehoosi ja mieleesi – näin voit oppia tekemään täydellisen aurinkotervehdyksen!

Olit sitten ensimmäisellä tai kymmenennellä oppitunnillasi, sinun kannattaa aina kuunnella tarkasti, mitä ohjaajasi kertoo sinulle asentojen ottamisesta ja hengittämisestä. Tämä kehittää notkeuttasi ja parantaa kykyäsi hallita stressiä. Harrastit sitten minkä tyyppistä joogaa tahansa, muista aina lämmitellä ennen asentojen yrittämistä ja linjauksen harjoittelemista.

Jooga-asennot voivat näyttää hankalilta, mutta harjoittelun myötä niihin pystyy miltei jokainen.
Kehon linjauksessa kehittyy, kun joogaa harrastaa pidempään. Älä huolestu, ellet taivu tähän asentoon saman tien! Kuva: Unsplash/Sippakorn Yamkasikorn

Tärkeimmät jooga-asennot

Olit sitten joogatunnilla, online-oppitunnilla tai joogatuokiolla olohuoneessasi, on muutamia asentoja, jotka jokaisen joogin tulisi osata tehdä koska tahansa.

Riippumatta fyysisestä kunnosta tai iästä, on olemassa monia jooga-asentoja, jotka kuka tahansa voi tehdä. Tässä joitain niistä:

 • Mundrat, käsien ja jalkojen liikkeet.
 • Aurinkotervehdys, kenties kuuluisin jooga-asento.
 • Kobra, liikkuvuudelle ja tasapainolle hyödyllinen asento.
 • Eteentaivutus, yksinkertainen ja tehokas asento, jossa kosketat jalkateriä käsilläsi lattialla istuen.
 • Kierrot, jotka tehostavat ruoansulatusta ja kehittävät liikkuvuutta.
 • Kolmio – samantapainen kuin eteentaivutus, eli kosketat tässäkin jalkateriäsi, mutta tällä kertaa seisovassa asennossa.
 • Hartiaseisontatämä ei kuitenkaan ole aivan aloittelijan asento, vaan vaatii hieman kokemusta ja ohjaajan, jotta sen tekeminen onnistuu turvallisesti.

On olemassa runsaasti hyödyllisiä jooga-asentoja, joita voit harjoitella. Asentojen valitsemiseen vaikuttaa se, mitkä osat kehossasi kaipaavat huomiota ja mitä haluat kehittää. Haluatko kehittää liikkuvuuttasi, lihaskuntoasi tai selkärankaasi? Huolehdi aina oikeasta tekniikasta äläkä pyri liian vaikeaan asentoon heti alkuun, jotta et satuta itseäsi.

Tämä hankalalta näyttävä asana on lopulta helppo tehdä ja jokaisen saavutettavissa.
Jooga-asentoja on todella paljon: aloittelija voi esimerkiksi keskittyä muutaman tärkeimmän hallitsemiseen ja siirtyä sen jälkeen haastavampiin asanoihin. Kuva: Unsplash/Dmitriy Frantsev

10 päivittäistä meditaatioharjoitusta

Kaikkien elämään liittyvien erilaisten paineiden keskellä saatat ajatella, kuinka kymmenen yksinkertaista meditaatioharjoitusta voisi todella toimia. Kun opit keskittymään oikein, tulet yllättymään niiden tehosta. Tässä kymmenen yksinkertaista ja tehokasta meditaatioharjoitusta, jotka kuka tahansa voi tehdä koska tahansa!

 • Ota viisi minuuttia omaa aikaa ennen nukkumaanmenoa ja heti heräämisen jälkeen. Keskity vain omiin ajatuksiisi tämä aika: voit näin kehittää keskittymiskykyäsi ja rentoutua.
 • Kuuntele kehoasi. Tämä on erittäin tärkeää, jos kokee itsensä stressaantuneeksi. Kuuntele, mitä kehosi tarvitsee, huomaa mistä todella olet huolestunut, ja tule tietoiseksi siitä.
 • Kuuntele, mitä ympärilläsi tapahtuu. Keskity ulkopuoliseen maailmaan ja sen äänien havainnointiin.
 • Tiedostava syöminen. Kun syöt, kiinnitä erityistä huomiota siihen, mitä syöt ja itse syömiskokemukseen. Keskity makuun, tuoksuun ja jopa väreihin. Kuten sanonta kuuluu: Olet mitä syöt!
 • Keskitä huomiosi. Tämä on meditaation perusta. Keskity nykyhetkeen, tunne kuinka ilma kulkee keuhkoihisi kun hengität, ja ota nykyhetkestä kaikki irti. Voit tehdä tämän milloin tahansa, mistä tahansa.
 • Käytä aistejasi. Mindfullnesissa kiinnität huomiota aisteihisi ja tuntemuksiisi. Ovatko aistimukset miellyttäviä? Mitä tunnet tällä hetkellä? On paljon kysymyksiä, joita voit kysyä itseltäsi omasta hyvinvoinnistasi.
 • Anna mielesi vaeltaa. Tämän voi myös tehdä kontrolloidusti. Kahden edellisen askeleen myötä opit, miten tulla tietoiseksi omasta itsestäsi ja ympäröivästä maailmasta.
 • Nuku. Uneksiminen on tiedostamatonta meditaatiota. Se on erittäin tärkeä keino työstää ajatuksia ja tunteita.
 • Kirjoita. Kirjoittaminen on meditointia esimerkiksi silloin, kun keskityt johonkin aivan tiettyyn asiaan ja vain siihen – ja myös silloin, kun kirjoitat ajatusvirtaa.
 • Keskity siihen, mitä olet tekemässä. Jokaisen päivän jokainen sekunti on tilaisuus pieneen meditaatioon. Voit keskittyä johonkin niinkin yksinkertaiseen asiaan kuin tietokoneella kirjoittamiseen ja siihen, miltä se tuntuu tai kuulostaa. Yksinkertaista, mutta tehokasta!

Joogatunnit Helsinki on ehkä sinulle juuri se sopiva vaihtoehto?

Meditaatio on tärkeä osa joogaa.
Lyhytkin meditaatiohetki päivässä riittää - usko tai älä, jokaisella on siihen aikaa. Kuva: Unsplash/Ricko Pan

Kuten olet jo varmasti huomannut, kuka tahansa pystyy joogaan. Jooga on monipuolinen ja helposti lähestyttävä harrastus – opit sen kautta hengitysharjoituksia, asanoita, meditaatiota ja kehon linjausta.

Paitsi, että joogaan liittyvät venytykset ja asanat parantavat liikkuvuuttasi, parantaa harrastus myös ryhtiäsi. Lisäksi tulet tietoisemmaksi itsestäsi ja maailmasta ympärilläsi, hengittämisesi paranee, stressisi lievittyy, lihaksesi kehittyvät ja keskivartalosi vahvistuu. Joogasta on hyötyä myös tunnetasolla: paitsi, että se lievittää stressiä, tapaat myös paljon uusia ihmisiä joogatunneilla. Uusien ystävien saaminen uudesta harrastuksesta voi virkistää yhtä lailla kuin jooga itsessään!

On olemassa monenlaista joogaa, ja jokaisesta joogalajista saa monenlaisia etuja mielen ja kehon terveyteen. Jokaiseen joogalajiin sisältyy jooga-asentojen harjoittelua, venyttelyä, pranayamoja eli erilaisia hengitystekniikoita sekä meditaatiota. Voit harrastaa esimerkiksi hathajoogaa, vinyasajoogaa, iyengarjoogaa, voimajoogaa tai jopa odottaville äideille tarkoitettua äitiysjoogaa.

Jos olet kiinnostunut yksilöidyistä joogatunneista, sinun kannattaa harkita yksityisohjaajan järjestämistä. Voit etsiä Superprofin kautta niin online-ohjaajaa kuin ohjaajaa kasvokkain tapahtuville joogatunneillekin. Löydät heidät läheltäsi.

Monet alustallamme toimivat ohjaajat tarjoavat ensimmäisen tunnin ilmaiseksi, mikä mahdollistaa sen, että voit tavata heidät ja keskustella tavoitteistasi ja tarpeistasi joogan suhteen. Näin voitte yhdessä tulevan ohjaajasi kanssa luoda suunnitelman, jolla voit kehittää itseäsi ja elämääsi joogan myötä. Ilmainen ensimmäinen oppitunti mahdollistaa myös sen, että voit rauhassa etsiä juuri sinulle sopivaa ohjaajaa.

Kasvokkain tapahtuvassa henkilökohtaisessa ohjauksessa on se etu online-ohjaukseen nähden, että ohjaaja voi todella keskittyä sinuun. Hän pystyy paremmin auttamaan sinua hengitystekniikoissa ja asentojen tekemisessä oikein. Kasvokkain tapahtuva ohjaus tosin on usein online-ohjausta kalliimpaa, sillä siitä tulee ohjaajalle itselleen enemmän kuluja.

Voitte myös aina koota muutaman henkilön joogaporukan kasaan ja perustaa pienen ryhmän jakamaan kuluja. Monet ohjaajat laskevat ryhmien kohdalla yhden oppilaan maksamaa hintaa, jolloin kaikille tulee vähemmän kuluja, mutta ohjaaja tienaa enemmän. Näin jokainen hyötyy!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Milla

Olen intohimoinen kirjoittaja-kääntäjä. Osaamiseni keskittyy vapaa-ajan aiheisiin, kuten taiteeseen ja kulttuuriin.