Pidä sydämesi, mielesi ja sielusi pienimmissäkin teoissasi. Tämä on menestyksen salaisuus.
Swami Sivananda

Ihmisillä on usein joogatunneista, jooga-asennoista ja joogan harjoittamisesta usein mielikuva, että joogassa on kyse ainoastaan meditoinnista. Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus! Useammat ja useammat ihmiset harrastavat joogaa sen fyysisten, eivät ainoastaan henkisten hyötyjen vuoksi.

Mitkä nämä hyödyt sitten ovat?

Joogan tarkoituksena on tasapainoittaa sekä mieltä että kehoa samanaikaisesti. Jooga tekee mielelle oikein hyvää, mutta on myös erinomainen liikuntavaihtoehto. Tämän vuoksi kannattaa siis tutustua eri joogakursseihin, ja valita sellainen, joka itselle sopii parhaiten.

Monet harrastavat joogaa tasapainottaakseen elämäänsä, saavuttaakseen kirkkaamman mielen, rentoutuakseen ja vähentääkseen stressiä. Joogaa siis harrastetaan monesta syystä. Ennen kuin aloitat, sinun kannattaa kuitenkin tietää jotain jooga-asennoista!

Jooga ei ole vain yksi laji, vaan on olemassa monenlaista joogaa. Suurimpaan osaan joogalajeista liittyvät kuitenkin erilaiset asennot. Vaikka osallistuisit ensimmäiselle Joogaa aloittelijoille- tai Joogaa painonpudottajille -kurssillesi, voit olla varma siitä, että sinun täytyy tehdä erilaisia venytyksiä ennen siirtymistä perusjooga-asentoihin.

Tässä artikkelissa tarkastelemme useita jooga-asentoja eli asanoita, joista orastavan joogin on hyvä olla tietoinen!

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Jooga
Jenna
5
5 (1 arvostelua)
Jenna
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Katri
Katri
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
Sara
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Virpi
Virpi
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Inari
Inari
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Daniel
Daniel
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Neelesh
4,9
4,9 (18 arvostelua)
Neelesh
67€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Uma
5
5 (2 arvostelua)
Uma
2€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenna
5
5 (1 arvostelua)
Jenna
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Katri
Katri
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
Sara
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Virpi
Virpi
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Inari
Inari
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Daniel
Daniel
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Neelesh
4,9
4,9 (18 arvostelua)
Neelesh
67€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Uma
5
5 (2 arvostelua)
Uma
2€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Jooga-asennot eli jooga-asanat

Jooga-asanat ovat joogamatolla tehtäviä erinäisiä asentoja. Jokainen asana tuo mukanaan tietenkin omat fyysiset ja terveydelliset hyötynsä. Jooga-asanoihin kuuluu muun muassa perinteinen ja lähes kaikille tuttu aurinkotervehdys, kobra, eteentaivutus ja monia muita, joita pian käydään läpi tässä artikkelissa tarkemmin. Asanoissa on myös tärkeää huomioida oma hengitysrytminsä.

Mudrat joogassa

Kun aloitat joogan harrastamisen, opittavia jooga asentoja riittää! On helppoa hukkua uuden tiedon määrän alle – opettajan tai tuutorin avulla pääsee kuitenkin helposti alkuun, jos haluaa harrastaa joogaa itsenäisesti tai ryhmäliikuntatunnilla.

Mundrat tulevat esiin uudelleen ja uudelleen, kun harrastat joogaa. Mundrat ovat eleitä, joita käytetään joogassa usein. Mundra on sanskriitin kieltä ja tarkoittaa ”sinettiä” tai “lukkoa”. Monet mundrat tehdään luomalla kehon osista piiri, jonka läpi energian sanotaan virtaavan.

Henkilö jooga-asennossa.
Mudra on sanskritia ja tarkoittaa lukkoa tai sinettiä. Kuva: Unsplash/Patrick Hendry

Voit ajatella, että mundrat toimivat samalla tavalla kuin virtapiiri tai virtaava joki. Tarkoitus on pitää näitä asentoja yllä samaan aikaan kuin hallitset hengitystäsi. Mundria kannattaa harjoitella joogaistunnon aikana säännöllisesti. Ne ovat melko yksinkertaisia, joten ne sopivat hyvin joogaa aloittelevalle.

Seuraavaksi listaamme hyviä jooga-asentoja.

1. Aurinkotervehdys: kuuluisin jooga-asento

Yksinkertainen, nopea ja tehokas aurinkotervehdys on perusjoogaa, jonka jokainen joogi tuntee, ja on erinomaisen sopiva asento myös aloittelijoille. Tämä asentosarja voi parantaa verenkiertoa. Siirryt sen aikana asennosta toiseen: pääsi kulkee vuorotellen matalalle ja korkealle, selkäsi pyöristyy ja suoristuu vuorotellen. Aurinkotervehdyksestä on olemassa erilaisia versioita ja on hyvä, jos opettajasi tai ohjaajasi neuvoo sinut sen eri vaiheiden läpi. Muista myös kiinnittää huomiota hengitykseesi asentosarjan aikana.

Asentosarja voi parantaa monia elämän osa-alueitasi ja lisätä energiaa aamuihisi. Aurinkotervehdys parantaa ruoansulatusta, kehittää veltostuneita lihaksia ja herättää sinut aamuisin lempeästi. Lyhyesti sanottuna, tämän asentosarjan opettelu on loistava alku joogaharrastukselle!

Kaunis maisemakuva
Toivota uusi päivä tervetulleeksi aurinkotervehdyksellä! Kuva: Unsplash/David Monje

2. Kobra, tehokas jooga-asento jokaiseen päivään

Kobra on jooga-asento, jonka hyödyt jo aloittelija voi huomata välittömästi. Keskittymisen parantamisessa, tasapainon kehittämisessä ja liikkuvuuden parantamisessa kobra on kuningas. Tämä asana eli asento myös venyttää selkärankaasi, mikä voi ehkäistä ummetusta ja parantaa munuaisten toimintaa.

Idea on maata vatsallaan, asettaa kädet olkapäiden molemmin puolin ja nostaa kehon yläosaa ylös lattiasta samalla, kun pitää jalat kiinni maassa. Yhdessä oikean hengitystekniikan kanssa tämä on hyvin tehokas asento. Olet enemmän kuin kykenevä tekemään kobran!

3. Eteentaivutus, yksinkertainen ja tehokas jooga-asento

Eteentaivutus on sinulle todennäköisesti tuttu asento koulun liikunta- ja voimistelutunneilta. Tässä asennossa istut lattialla, hengität syvään sisään ja liikut käsillä kohti jalkapohjiasi lopulta ottaen niistä tai varpaistasi kiinni. Takaisin tullessa hengität ulos ja nautit sisäisestä rauhasta, jonka yksinkertainen liike ja syvähengitys tuottavat.

Eteentaivutuksen vaikutukset ovat yksinkertaiset. Tämä jooga-asento tekee selkärangastasi joustavamman ja ehkäisee iskiasta. Se myös kiinteyttää lantionpohjalihaksia, parantaa ruokahalua ja parantaa munuaisten toimintaa. Tämä on loistava keino piristää ja nuorentaa kehoa!

Löydä joogaopettaja Superprofilta!

4. Hartiaseisonta eli kynttilä, joogan perusasento

On olemassa myös puolihartiaseisonta heille, jotka eivät pysty asentoon kokonaisuudessaan. Hartiaseisonta on yleinen jooga-asento ja myös melko yksinkertainen. Se parantaa sydämen toimintaa, on hyvä meditointiin ja lihasten vahvistamiseen. Täysasentoon pääseminen voi vaatia hieman kokemusta, sillä siinä on tarkoitus pitää hartiat maata kohti ja nousta niiden varaan siten, että jalat nousevat kohti taivasta.

Tässä asennossa on tarkoitus olla mahdollisimman suora: puolihartiaseisonnassa voit tukea lantiota käsilläsi ja nousta niin korkealle kuin pystyt.

Täyshartiaseisontaa ei kannata lähteä tavoittelemaan ilman ohjausta tai kokemusta.

Tämä asento auttaa sinua keskittymään ja rentoutumaan asennossa, jossa et useinkaan luonnollisesti ole – ja se on todella hyvä sydämellesi ja verenkierrollesi. Tämän asennon tekeminen ei kuitenkaan kannata juuri syömisen jälkeen, tai jos sinulla on paljon ruoansulatusongelmia, tai jos sinulla on kuukautiset. Lukuun ottamatta näitä tilanteita tämä on hyvä jooga-asento, johon pääseminen tosin vaatii vähän harjoitusta!

Olisiko joogatunnit Helsinki sinulle se sopivin vaihtoehto?

Nainen joogaa luonnossa.
Hartiaseisontaan pääsemistä kannattaa harjoitella ennen kuin pyrkii tekemään asennon kokonaisena. Kuva: Westend61/Bela Raba

5. Kierrot, helposti toteutettavia perusasentoja

Kiertoasennot ovat eräitä tärkeimpiä jooga-asentoja oppia. Ne ovat fyysisesti helppoja toteuttaa. Voit tehdä kiertoja vaikkapa lattialla istuen laittamalla jalkasi ja kätesi yhteen vastakkaisilta puolilta. Kierrä sen jälkeen samalla tavalla toiselle puolelle. Tämä helpottaa ruoansulatuselinten ja munuaisten toimintaa.
Kierrot parantavat myös liikkuvuuttasi, erityisesti selkärangassa. Ne auttavat sinua myös päästämään irti stressistä, poistavat haitta-aineita kehostasi ja parantavat yleistä hyvinvointiasi.

6. Eteentaivutus seisten eli kolmio

Eteentaivutus seisten on periaatteessa sama jooga-asento kuin eteentaivutus, mutta istumisen sijaan se tehdään seisten. Pidä jalat hieman erillään toisistaan, hengitä syvään ja kurota käsilläsi oikeaa jalkaterääsi kohti. Tee sitten sama, mutta vasemmalle puolelle. Pidä huoli siitä, että hengityksesi on hallinnassasi. Tunnet venytyksen pohjelihaksissasi. Muista tehdä tämä asento riittävän hitaasti ja kuuntele kehoasi.

Näin voit kehittää liikkuvuuttasi, helpottaa selkäkipua, kiinteytyä ja ehkäistä virtsatieongelmia. Tämä on asento, josta on paljon hyötyä keholle, sillä se parantaa tärkeiden elinten toimintaa, kuten myös monet muut asennot. Hae siis mattosi!

Jooga on yksinkertainen, mutta kokonaisvaltainen harrastus – samaan aikaan hienovarainen ja tehokas. Se toivottaa aloittelijat lämpimästi tervetulleiksi ja samaan aikaan palkitsee heitä, jotka ovat harrastaneet sitä jo pidempään. Aurinkotervehdyksen, kiertojen ja muiden asentojen lisäksi joogassa on jokaiselle jotain. Vain muutaman istunnon jälkeen olet kulkenut jo hyvän matkaa joogan tuntijaksi!

7. Alaspäin katsova koira

Tämä jooga-asento on yksi tunnetuimmista, mutta ei niistä helpoimmista jooga-asennoista. Se avaa kehoa monipuolisesti pitäen mielen virkeänä. Alaspäin katsova koira vahvistaa yläkroppaa venyttäen myös ihanasti takareisiä. Kyseinen jooga-asana on erinomainen esimerkiksi selkäkipujen lievittämiseen.

8. Puuasento

Puuasennon tarkoitus on vahvistaa alakroppaa, muun muassa reisilihaksia, nilkkoja sekä pohkeita. Tässä asennossa sinun ei tarvitse, kuin seistä laittaen käden rinnan kohdille, sekä toinen jalka vastakkaiselle reidelle. Näin asento avaa myös lonkkaa sekä lantion alueita. Hyvä myös tasapainotreeniin.

Niin kuin olemme artikkelin myötä huomanneet, jooga-asentoja on olemassa runsaasti, ja ne kaikki hyödyttävät kehoa ja mieltä omalla tavallaan. Kaikki asennot eivät kuitenkaan ole varsinaisesti helppoja. Muista siis kysyä neuvoa verryttelyyn joogaopettajaltasi ennen kuin lähdet tekemään alaspäin katsovan koiran, vuoren, puun, kolmion tai kyyhkyn asentoja, saati päälläseisontaa. On myös erilaisia hengitystekniikoita, pranayamoja, joita sinun kannattaa harjoitella alusta asti ja ainakin ennen vaativampien asentojen yrittämistä.

Jotkin asennoista venyttävät voimakkaasti lanteitasi, polviasi, varpaitasi, nilkkojasi, lantiotasi ja jopa häntäluutasi. On hyvä keskustella lääkärin tai joogaohjaajan kanssa ennen kuin yrität todella venyttäviä asentoja. Sama pätee, jos harkitset ruokavaliomuutoksia, jotka tukisivat uutta joogaharrastustasi ja elämäntapaasi.

Älä unohda, että jooga on muutakin kuin tasapainottelua joogamatolla soturin asennossa. Sinun täytyy yhdistää myös oikea hengitystapa jokaiseen asentoon saadaksesi niistä parhaan mahdollisen hyödyn!
Jos olet kiinnostunut joogasta, harkitse joogaohjaajan hankkimista Superprofin kautta. Löydät alustaltamme niin online-ohjaajia kuin ohjaajia kasvokkain tapahtuville oppitunneillekin.

Online-ohjaajat tarjoavat ohjausta videopuhelun välityksellä. Heidän palvelunsa on usein kasvokkain tapahtuvaa ohjausta edullisempaa, sillä online-ohjauksen kulut ovat pienemmät. Jos tavoitteesi on oppia paljon erilaisia asentoja, liveohjaus voi olla kuitenkin parempi ratkaisu. Voittehan aina myös kerätä joogaporukan kasaan ja jakaa kuluja!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Milla

Olen intohimoinen kirjoittaja-kääntäjä. Osaamiseni keskittyy vapaa-ajan aiheisiin, kuten taiteeseen ja kulttuuriin.