Kehomme ovat työkalujamme. Käytämme niitä päivittäin. Hengitystekniikoiden ja joogan avulla voimme parantaa työkalujamme entisestään. Hengitysharjoitukset ovat erottamaton osa joogaa meditaation ohella. Ne varmistavat sen, että kehomme palvelee meitä parhaalla mahdollisella tavalla.


Jos haluat voittaa elämän huolet, elä hetkessä, elä hengityksessä." -Amit Ray


Itse asiassa useimmilla ihmisillä on vaikeuksia hengityksen kanssa, vaikka hengitämmekin joka hetki. Stressaantuneen ihmisen hengitys esimerkiksi voi olla hyvin pinnallista. Kuorsaaminen ja uniapnea puolestaan ovat yleisiä ongelmia aikuisten keskuudessa. Myös näitä ongelmia jooga voi helpottaa.

Miten siis tarkalleen voit oppia hallitsemaan joogan hengitystekniikat?

Tämä asia tulee sinulle tutuksi, sillä tässä artikkelissa käymme läpi, miksi oikeanlainen hengittäminen joogan aikana on tärkeää, miten mindfulness ja kehotietoisuuden kehittäminen voivat auttaa sinua tässä, kuinka hengittää oikein eri jooga-asennoissa, ja miten joogaohjaajasi voi auttaa sinua.

Huomio: löydä joogaopettaja läheltäsi Superprofilta!

Joogasta on apua stressinhallinnassa.
Hengitystekniikat eli pranayamat ovat erottamaton osa joogaa. Ne auttavat stressinhallinnassa ja vähentävät ahdistuneisuutta ja jopa uniongelmia. Kuva: Unsplash/Simon Rae
Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Jooga
Jenna
5
5 (1 arvostelua)
Jenna
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Katri
Katri
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
Sara
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Virpi
Virpi
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Inari
Inari
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Daniel
Daniel
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Neelesh
4,9
4,9 (18 arvostelua)
Neelesh
67€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Uma
5
5 (2 arvostelua)
Uma
2€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenna
5
5 (1 arvostelua)
Jenna
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Katri
Katri
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
Sara
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Virpi
Virpi
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Inari
Inari
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Daniel
Daniel
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Neelesh
4,9
4,9 (18 arvostelua)
Neelesh
67€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Uma
5
5 (2 arvostelua)
Uma
2€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Hengitystekniikka joogassa

Jooga on erittäin suosittua myös Suomessa. Useimmat harrastajat ovat luonnollisesti kiinnostuneita siitä, kuinka se tehdään oikein. Lämmittely ennen joogaharjoitusta, mindfulness ja meditaatiotekniikat sekä hengityksen hallinta ovat kaikki tärkeitä teemoja, mitä tulee joogaan.

Hengityksen hallinta on ensimmäisiä asioita, jotka aloitteleva joogi oppii. Hengitys helpottaa liikkeiden tekemistä ja erilaisiin asentoihin pääsyä sekä niiden ylläpitoa. Rintaontelollasi, vatsalihaksillasi ja selkärangallasi on kaikilla ratkaiseva rooli hengityksen laadussa.

Joogan hengitystekniikat, sanskriitiksi pranayamat, eroavat tavallisesta hengittämisestä. Kyse ei ole vain sisään- ja uloshengityksestä. Sinun täytyy kuunnella kehoasi, aistimuksiasi, mahdollisia kipujasi. Rauhoitu, hengitä syvään, ja anna kehosi tehdä työnsä. Hengitys on työkalu, jota voi käyttää ahdistuneisuuden ja stressin voittamiseen. Voit rauhoittaa sillä itsesi, rauhoittaa hermostoa ja hallita kipua – vain tuomalla ilmaa keuhkoihisi ja ulos.


Hengitys on joogassa elinvoima ja periaate. Sen uskotaan olevan peräisin auringosta. Elinvoiman uskotaan tulevan ulos keuhkoistasi uloshengityksenä, koska se elää keuhkoissasi – ja samaan tapaan sitä voi hengittää sisään.


Stressiä vähentämällä pystyt tekemään jooga-asennot paremmin ja tehokkaammin. Tämä on yksi tärkeimpiä puolia joogan hengitystekniikoissa. Hengität sisään nenäsi kautta ja ulos suun kautta. Tämä antaa töitä vatsalihaksillesi, jolloin lihasjännitys vähenee.

Opi lisää: miten aloittaa jooga?

Kuuntele kehoasi: opi hengittämään paremmin

Kun hengität oikein, kuuntelet kehoasi. Tämä auttaa sinua hallitsemaan sisään- ja uloshengitystä ja syvähengitystä. Unohdamme usein, että aineenvaihduntamme on hyvä mittapuu kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnillemme ja terveydellemme sekä sille, miten hyvin huolehdimme kehoistamme. Kokeile hengitystä helpottaaksesi stressiä ja ahdistuneisuutta ja ollaksesi positiivisempi!

Jos tunnet kipua, oli se sitten solisluussasi, selässäsi tai jalassasi, on hyvä idea lievittää sitä syvähengityksellä. Kuuntele kehoasi – se kertoo sinulle, mikä on mahdollisesti pielessä. Se voi tarvita aikaa korjata itsensä, jolloin voit auttaa sitä oikeanlaisen sisään- ja uloshengityksen avulla, mikä saa sinut tuntemaan olosi paremmaksi. Jooga on yksi parhaista tavoista oppia hengittämään oikein.

Kun venyttelet, meditoit, seisot tai istut joogan aikana, on monia toimintoja, jotka vaativat hengitystavan muutosta. Meidän täytyy kuunnella, mitä kehomme kertoo meille. Nenän kautta hengittäminen on hyvä keino rentoutua ja lievittää stressiä niinä aikoina, kun kaikki ei mene suunnitelmien mukaan.

Jokaiseen jooga-asentoon liittyy erilaisia hengitysharjoituksia riippumatta joogalajista. Hengityksen kontrolloiminen joogassa on melko monimutkainen hengitystekniikka, sillä silloin teet paljon muutakin kuin vain hengität sisään ja ulos. Se sisältää palleahengitystä – jotain, minkä todennäköisesti opit joogatunneillasi.

Vilkaise näitä tunnettuja jooga-asentoja!

Hengitä oikein jooga-asennoissa

Kun hengität kunnolla ulos ja sisään, kiinnität huomiota hengitykseesi, mistä on hyötyä monissa jooga-asennoissa. Jotkut asennot vaativat kuitenkin tietynlaista hengitystä. Tällöin sinun on todella tiedettävä mitä teet ja kuunneltava kehoasi.

Olisiko joogatunnit Helsinki sinulle se oikea vaihtoehto?

Lootusasento on kuuluisa asana joogassa.
Lootus on kuuluisa, mutta vaativa jooga-asento, johon pääsemisessä auttaa oikeanlainen hengitys. Kuva: Unsplash/Jared Rice

Jooga-asentojen sarjat voivat saada sinut väsymään nopeasti. Pranayamahengitys on hyvä tapa hallita vireystasoasi ja varmistaa se, että et hengästy harjoituksen aikana liikaa. Useimmat jooga-asennot on suunniteltu sisältämään tietynlaista hengitystä, joten ne ovat hyvä tapa oppia hengitystekniikoista lisää.

Sinulle on luultavasti tuttua, kuinka hapen kierto kehossasi auttaa kehoasi ja mieltäsi toimimaan ja käyttämään hyödyksi ruoasta saamaasi energiaa. Hitaasti mutta varmasti opit lisää hengityksen hyödyntämisestä ja tietoisuuden kehittämisestä joogaopettajaltasi tai kurssiltasi.

Voit saavuttaa syvemmän ymmärryksen tehokkaasta hengityksestä valitsemalla asentoja, jotka keskittyvät erityisesti hengittämiseen. Hengityksen hallitseminen voi auttaa sinua myös olemaan tietoisempi maailmasta. Jooga-asennot ovat tähän erinomainen apu. Aurinkotervehdyksen, alaspäin katsovan koiran ja lootuksen lisäksi on olemassa monia vaihtoehtoja heille, jotka haluavat parantaa omaa hengitystään.

Jokaisesta asennosta on erilaisia hyötyjä hengityksellesi. Joogassa on kyse irti päästämisestä ja kehon kuuntelemisesta. Irti päästäminen saa kehosi tuntumaan kevyemmältä ja joustavammalta ja tekee hengityksestäsi virtaavampaa.

Hengittämään oppiminen on yksi joogan avainopetuksista. Hengitystekniikat vaikuttavat jopa lähes ihmeenomaisilta parannuskeinoilta moniin kehollisiin ja henkisiin ongelmiin. Esimerkiksi taivuttaessasi selkääsi sinun täytyy hengittää eri tavalla kuin seistessäsi.

Sinun kannattaa harkita myös kehosi linjauksen kehittämistä!

Kuuntele joogaohjaajasi opetuksia hengityksen hallitsemisesta

On monia erilaisia keinoja oppia hallitsemaan hengitystä. Olit sitten yksityistunneilla tai ryhmäjoogatunneilla, käytettävissäsi on ohjaaja, joka auttaa hengityksen hallitsemisen oppimisessa.

Joogaohjaajina he ovat hyvin tietoisia erilaisista ongelmista, joita ihmiset kohtaavat yrittäessään kuunnella kehoaan ja hallita hengitystään. Sinun kannattaa luottaa heihin, sillä he ovat apunasi auttaaksesi sinua kehittymään. He ovat oppineita, jotka yhdistävät hyvinvoinnin ja opettamisen.

Vaativaan jooga-asentoon pääseminen vaatii oikeaa hengitystekniikkaa.
Varsinkin vaativammat jooga-asennot vaativat jo erittäin hyvää hengitystekniikkaa ja hengityksen hallintaa. Kuva: Unsplash/Carl Barcelo

Harrastit joogaa mistä syystä tahansa, ohjaajasi kykenee ohjaamaan sinut oikealle polulle niin hengityksessä kuin kehon tasapainottamisessakin. Unohdamme usein, että hengittäminen tarjoaa meille elintärkeää energiaa, joka on välttämätöntä elämän kannalta.

Hengityksestä on apua myös venyttelyssä, lämmittelyssä, meditoinnissa ja stressinhallinnassa. Sen avulla voidaan jopa välttää tai lopettaa paniikkikohtauksia. Hengitämme koko elämämme ajan syntymästä lähtien. Samaan aikaan kun hengitys auttaa meitä kehittymään joogassa, se myös parantaa elämänlaatuamme lievittämällä kipua ja ahdistuneisuutta.

Vaikka hengittäminen on yksinkertainen ja luonnollisesti jokaisen saavutettavissa oleva keino stressinhallintaan, se on myös paljon enemmän. Sen avulla voimme tulla tietoisemmiksi kehostamme, ymmärtää kehomme ja mielemme yhtenä kokonaisuutena. Kaikki alkaa hengityksestä. Voimme oppia erilaisten tekniikoiden ja lähestymistapojen avulla, kuinka hengitystä hallitaan, ja mikä tärkeintä – kuinka elää parempaa elämää joka päivä.

Jokainen hengitysharjoitus opettaa sinulle uutta joogasta harrastit sitten astangajoogaa, hathajoogaa tai vinyasajoogaa. Pranayamatekniikat ja hengitys ovat olennainen osa joogaa.

Voimme käyttää hengitystä apunamme, kun käsittelemme elämänkriisejä, stressiä ja omaa minuuttamme. Olemme älykkäitä olentoja ja kykeneviä käyttämään hengitystä voimavarana heikkouden sijaan. Lisäksi jooga on myös uskomattoman nautinnollista! Yksi, kaksi, kolme, hengitä!

Jos haluat löytää joogaohjaajan, voit etsiä sellaista Superprofilta. Voit valita joko online-joogatunnin tai kasvokkain tapahtuvan ohjauksen. Löydät Superprofilta joogaohjaajia läheltäsi. Useat ohjaajat tarjoavat ensimmäisen oppitunnin ilmaiseksi, joten voit rauhassa etsiä juuri sinulle sopivaa ohjaajaa.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Milla

Olen intohimoinen kirjoittaja-kääntäjä. Osaamiseni keskittyy vapaa-ajan aiheisiin, kuten taiteeseen ja kulttuuriin.