Jooga on eittämättä yksi 2000-luvun alkupuolen ilmiöistä. On arvioitu, että maailmassa on noin 300 miljoonaa joogaajaa, ja luvun odotetaan jatkavan kasvuaan tulevaisuudessa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on yhden arvion mukaan vajaat 40 miljoonaa joogan harrastajaa – vuosien 2012–2016 välillä luku lähes tuplaantui 20,4 miljoonasta 36 miljoonaan.

Joogan suosio on kasvanut myös Suomessa. Yleisesti ottaen on merkille pantavaa, että joogan suosio on levinnyt maailmalla tasaisesti eri ikäryhmille: tilastojen mukaan 30–49-vuotiaat ovat aktiivisimpia joogaajia (43 %), sitten yli 50-vuotiaat (38 %) ja lopuksi 18–29-ikähaarukka (19 %). Tilastoissa on varmasti maakohtaisia eroja sekä tulkinnanvaraisuutta esimerkiksi siinä, mikä määritellään joogan harrastamiseksi, mutta yhtä kaikki, joogaa voi pitää koko kansan harrastuksena.

Tämän myötä jooga on kasvanut myös teollisuudenalana, mikä näkyy muun muassa joogavaatteiden ja joogavälineiden määrän kasvuna. Sekä naisille että miehille on tarjolla vaatteita, jotka on suunniteltu nimenomaan joogaa varten; myös laadukkaiden välineiden kysyntä on korkeampi kuin koskaan, mihin vaikuttavat varmasti joogaajien keskuudessa yleiset vihreät arvot. Tämä artikkelipaketti keskittyy juuri joogavaatteisiin ja joogavälineisiin, joilla omasta harrastuksesta saa kaiken mahdollisen nautinnon irti.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Jooga
Jenna
5
5 (1 arvostelua)
Jenna
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Katri
Katri
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
Sara
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Virpi
Virpi
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Inari
Inari
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Daniel
Daniel
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Neelesh
4,9
4,9 (18 arvostelua)
Neelesh
67€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Uma
5
5 (2 arvostelua)
Uma
2€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenna
5
5 (1 arvostelua)
Jenna
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Katri
Katri
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
Sara
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Virpi
Virpi
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Inari
Inari
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Daniel
Daniel
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Neelesh
4,9
4,9 (18 arvostelua)
Neelesh
67€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Uma
5
5 (2 arvostelua)
Uma
2€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Hyvien joogavaatteiden löytäminen

Jooga on todellinen matalan kynnyksen harrastus: se sopii niin lapsille kuin senioreillekin, eikä sen aloittaminen vaadi kallista välineistöä tai tietynlaista asua. Joogatunneilla tehtävät venytykset, liikesarjat ja rentoutukset vaikuttavat kuitenkin siihen, mitä tunneille kannattaa laittaa päälle.

Vaatteita valitessa tulisi painottaa mukavuutta. Täydellinen joogavaate on sellainen, jota ei huomaa joogaamisen aikana: jos vanhoissa juoksuhousuissa ja t-paidassa on mukava olla ja ne pysyvät mukavasti päällä venytellessä, kurotellessa ja kumarrellessa, ne sopivat hyvin myös joogatunneille. Jos kaapista ei sellaisia löydy tai haluat päivittää joogavaatetusta, huomioi vaatteita valitessa seuraavat seikat:

  • Joogavaatteiden kohdalla mukavuus liittyy usein joustavuuteen. Erilaiset jooga-asennot eli asanat tulisi pystyä tekemään ilman puristusta tai kiristystä.
  • Joogatessa tulee usein hiki, joten hyvä vaate on myös hengittävä. Vanha puuvillapaita voi olla mukava päällä, mutta se päällä hiki ei haihdu vaan imeytyy paitaan, jolloin kangas jää märäksi.

Muita mukavuuteen vaikuttavia tekijöitä ovat vaatteiden saumat ja vetoketjut. Sauma väärässä paikassa voi hangata ikävästi tai kutittaa, kun taas taskujen vetoketjut voivat painaa erilaisissa venytyksissä. Nämä ovat hyvien joogavaatteiden yleisominaisuuksia – naisten ja miesten (jooga)vaatteet eroavat toisistaan kuitenkin jonkin verran, joten niitä on hyvä tarkastella myös erikseen.

Löydä joogaopettaja juuri sinun tarpeitasi vastaten!

Nainen joogaamassa mustalla matolla
Mukavuus on kovin subjektiivista, joten joogatunnille kannattaa laittaa juuri sellaiset vaatteet kuin itse tykkää. (Kuva: Unsplash/Dane Wetton)

Naisten joogavaatteet

Naisten joogavaatteet ovat usein ihonmyötäisiä ja syystä, sillä ne tarjoavat parhaan tuen ja helpottavat joogaohjaajan työtä. Ihonmyötäisyys liittyy olennaisesti peittävyyteen: joogassa tehdään monenlaisia venytyksiä, kumarruksia ja pyllistelyitä, joissa erityisesti edullisemmista ja mustista leggingseistä voi paistaa läpi. Joogahousuja valitessa kannattaa miettiä myös vyötäröä ja sen korkeutta. Laadukas vyötärönauha pysyy ylhäällä eikä kiristä liikkeiden aikana.

Oletko löysempien vaatteiden puolestapuhuja ja näytät leggingseille alapeukkua? Ei hätää, jooga onnistuu hyvin myös löysemmissä housuissa. Tällöin niissä kannattaa olla resori ja vyötärön kiristysmahdollisuus, jotta ne pysyvät päällä. Ylimääräistä kangasta ei tulisi myöskään olla liikaa, sillä se voi rullautua ikävästi venytyksissä.

Miesten joogavaatteet

Lahkeet resorit ja vyötärön kiristys on hyvä ottaa huomioon myös miesten joogavaatteita valitessa, sillä ne harvoin ovat ihonmyötäisiä tai ainakaan yhtä tiukkoja kuin naisten jooga-asut. Paidan ei tulisi olla liian löysä, jottei se valahda korviin kumarruksissa. Miesten joogahousut muistuttavat kevyitä collegehousuja, mutta ne ovat joustavampia ja hengittävämpiä, ja niissä on usein madallettua haaraosa.

Myös shortsit toimivat joogatessa hyvin. Niissäkin on hyvä olla sopivasti väljyyttä (muttei liikaa), jotta ne eivät purista. Kuumemmille joogatunneille voi halutessaan mennä pelkissä shortseissa, sillä niillä hiki virtaa. Tämä toimii hyvänä aasinsiltana sille, ettei kaikille joogatunnille kannata mennä samoissa vetimissä.

Mustavalkokuva miehestä joogaamassa rannalla
Myös miehille on tarjolla joogaan sopivia tiukempia housuja ja paitoja. (Kuva: Unsplash/Artem Beliaikin)

Valitse vaatteet joogatyylin mukaan

Hengittävät housut ja t-paita ovat hyvä valinta lähes kaikille joogatunneille, mutta tuntien sisältö vaikuttaa paljon siihen, mikä paras vaihtoehto todellisuudessa on. Hot joogassa näkee miehiä pelkissä shortseissa, ja monet naisetkin suosivat pelkkiä shortseja ja urheiluliiviä. Rauhallisemmalla yin-joogatunnilla voi puolestaan törmätä pitkiin housuihin, pitkähihaiseen paitaan ja villasukkiin.

Jos joogaa on tarkoitus harrastaa monipuolisesti, vaatekaapista on siis hyvä löytyä vaihtoehtoja. Sporttisemmilla tunneilla tulee varmasti hiki, mutta loppurentoutuksen aikana tulee äkkiä vilu shortseissa ja topissa. Tunneille kannattaakin ottaa ylimääräistä päällepantavaa ja esimerkiksi sukat, jotta keho pysyy lämpimänä myös rauhallisempien osuuksien aikana.

Yleisimmät joogatarvikkeet

Kun vaatepuoli on kunnossa, on aika miettiä tärkeimpiä joogavälineitä.

Joogamatto

Jokaisen joogin tärkein työkalu on joogamatto. Jos tarkoituksena on joogata yhtään säännöllisemmin, lähikaupan viiden euron matot kannattaa sivuuttaa suoralta kädeltä. Ne ovat usein ohuita, raskaita, liukkaita ja epäekologisia. Siinäpä ne tulivatkin: mattoa valitessa kannattaa kiinnittää huomiota sen paksuuteen, keveyteen, pitoon sekä valmistusmateriaaliin.

Tarpeeksi paksun maton päällä on mukava olla, ja se eristää tehokkaasti lattiasta hohkaavaa viileyttä – kevyt matto kulkee puolestaan käteväsi mukana. Joogatessa on erityisen tärkeää, että keskittymiskyky on täydessä tehossa; jos jalat luistavat matolla tai matto ei pysy tukevasti lattialla, iso osa energiasta menee ylimääräiseen varmisteluun.

Mitä hyvästä matosta saa sitten maksaa? Aloittelijoille sopivia mattoja voi saada 20 eurolla. Jos lompakosta löytyy hieman ekstraa, mattoon kannattaa panostaa vielä hieman enemmän: 40–50 eurosta ylöspäin mattojen ominaisuudet alkavat loistaa, ja ekologisen laatumaton saa Suomesta noin 80 eurolla.

Kaksi naista istumassa joogamatoilla
Joogamattoja on tarjolla monenlaisissa väreissä ja kuoseissa. (Kuva: Unsplash/LUNA ACTIVE FITNESS)

Joogatiilet

Myös joogatiilet kuuluvat monen joogin perustyökaluihin. Niitä voi suositella erityisesti jäykemmille joogaajille: ne tukevat erityisesti haastavampien ja pidempien venytysten tekemistä – käytännössä lattia on tiilten avulla kummasti ylempänä.

Joogatiiliä voi myös käyttää esimerkiksi lapaluiden, ristiselän tai jalkojen tukena, jolloin kehon rentouttaminen on tehokkaampaa. Tiilet eivät ole nimestä huolimatta kovia, teräväreunaisia tai epämukavia, joten ne voivat korvata myös joogatyynyn.

Joogatiilet osuvat tavallisesti 5 ja 20 euron välille. Hintaan vaikuttavat lähinnä valmistusmateriaali ja koko: vaahtomuovitiilet ovat bambu- ja korkkitiiliä halvempia, mutta erot ovat pieniä.

Joogapyyhkeet

Joogapyyhkeitä voi suositella erityisesti dynaamisten joogamuotojen sekä hot joogan ystäville – kaikille, jotka tykkäävät hikoilla. Joogapyyhkeet hengittävät ja kuivuvat tavallisia pyyhkeitä nopeammin. Lisäksi ne tarjoavat ylimääräistä pitoa maton päällä. Pito aktivoituu usein kosteudesta, eli mitä enemmän tunnilla hikoilee, sen pitävämpi pyyhe on. Kalliimmissa matoissa voi lisäksi olla erillinen pitopohja.

Joogapyyhkeitä on erilaisia ja -kokoisia, mikä näkyy myös hintahaitarissa. Pienempiä pyyhkeitä (esim. käsien tai jalkojen alle) voi saada 15 eurolla, kun taas koko maton pyyhkeet alkavat tavallisesti 35–40 eurosta.

Henkilö joogaamassa kynttilöiden ja suitsukkeiden kera
Joogaamiseen ja erityisesti meditointiin voi saada lisää syvyyttä ja tehoa suitsukkeiden avulla. (Kuva: Unsplash/Shashi Chaturvedula)

Jooganauhat ja -pallot

Joogatessa voi hyödyntää myös venyttelynauhoja ja jumppapalloa. Nauhat ennen kaikkea tehostavat venytysliikkeitä, kun taas pallot tukevat parhaiten tasapainoharjoittelua. Molemmat siis tuovat harrastukseen monipuolisuutta ja lisätehoa, ja niitä voi hankkia 5–20 eurolla.

Juuri monipuolisuus ja lisäteho kuvaavat hyvin joogatarvikkeita sekä niiden tärkeyttä: joogamatto on ainoa pakollinen työkalu, mutta sellaisen voi lainata tai vuokrata. Harrastuksesta voi siis saada valtavasti irti ilman suuria satsauksia tai ylimääräisiä joogavälineitä. Niitä voi myös yrittää korvata tavallisilla kodintavaroilla: esimerkiksi jämerää tyynyä tai kirjoja voi käyttää joogatiilen roolissa (käyttötarkoituksesta riippuen).

Se sotisi vastoin joogan ydinperiaatteita, jos sen harrastaminen vaatisi kalliita vaatteita ja hienoja välineitä – puhumattakaan siitä, että joogaaminen jäisi tekemättä tai se olisi stressaavaa materian takia. Kokeile siis joogaa rohkeasti ja heittäydy sen vietäväksi. Jos ensimmäisellä tunnilla tulee jäätävä hiki, antaa tulla. Kokeile toisella kerralla jotain muuta vaatetusta ja hanki sopivat joogavaatteet sitten, kun siltä tuntuu.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.