Yksi joogan parhaita puolia on se, että sitä voi harrastaa lähes missä tahansa vaatteissa. Se on kaukana välineurheilusta: ainoa pakollinen tarvike on joogamatto, ja sellaisenkin saa usein lainattua tai vuokrattua käyttämältäsi salilta. Se on kuitenkin kiistämätön totuus, että toiset vaatteet soveltuvat joogaan ja urheiluun paremmin kuin toiset.

Voit käyttää tätä artikkelia apuna, kun suunnittelet joogatuntien vaatetusta. Keskitymme erityisesti naisten joogavaatteisiin ja tiivistämme yhteen paikkaan sen, mitä joogavaatteita valitessa tulisi ottaa huomioon ja miten joogatuntien mukavuuden saa maksimoitua. Kertaamme lopuksi yleisimmät joogamuodot, mikä helpottaa vaatteiden valintaa tulevalle tunnille.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Jooga
Jenna
5
5 (1 arvostelua)
Jenna
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Katri
Katri
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
Sara
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Virpi
Virpi
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Inari
Inari
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Daniel
Daniel
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Neelesh
4,9
4,9 (18 arvostelua)
Neelesh
67€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Uma
5
5 (2 arvostelua)
Uma
2€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenna
5
5 (1 arvostelua)
Jenna
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Katri
Katri
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
Sara
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Virpi
Virpi
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Inari
Inari
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Daniel
Daniel
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Neelesh
4,9
4,9 (18 arvostelua)
Neelesh
67€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Uma
5
5 (2 arvostelua)
Uma
2€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Yleisimmät joogavaatteet naisille

Hyvät joogavaatteet ovat ennen kaikkea mukavat. Tästä syystä ei ole olemassa yksittäisiä oikeita tai vääriä vaatevalintoja. Yhdelle mukavuus voi olla pelkästään fyysinen ominaisuus: mukava vaate on miellyttävä päällä, tukee oikeista paikoista eikä hankaa. Toiselle mukavuuteen voi kuitenkin liittyä muitakin piirteitä: jos vaate ei ole tarpeeksi peittävä, joogatunnista voi olla vaikea nauttia, vaikka vaatteet olisivat todella mukavat päällä.

Yleiset ominaisuudet

Joogavaatteiden mukavuus liittyy usein niiden joustavuuteen. Joogatunneilla tehdään monipuolisia liikkeitä ja venytyksiä, joissa vaatteiden ei tulisi puristaa liikaa. Tämän lisäksi kankaan tulisi olla hengittävä ja kevyt. Hyvä urheilukangas siirtää hikeä keholta kankaan pinnalle, josta se haihtuu. Näin sekä urheilija että paita pysyvät mahdollisimman kuivina. Hyvä kangas on suunniteltu myös niin, että se kestää pesua – usko tai älä, joogatessa voi tulla hiki!

Hengittävyys ja keveys kulkevat usein käsi kädessä, mutteivät aina. Hengittävä kangas on usein ohut, mutta ohut kangas ei ole aina hengittävä. Kankaan paksuus liittyy myös peittävyyteen; joogassa tehdään paljon kumarruksia ja venytyksiä, joissa ohuimmasta tai edullisimmasta kankaasta voi näkyä läpi. Jos siis haluat tehdä liikkeitä ilman läpikuultavuuden pelkoa, erityisesti joogahousuihin kannattaa panostaa.

Henkilö joogaamassa maton päällä ulkona
Hyvä joogavaate hengittää, joustaa ja tukee. (Kuva: Unsplash/Stephanie Greene)

Vaatteet joogamuodon mukaan

Joogavaatteita valitessa kannattaa huomioida joogamuoto sekä tuntien sisältö. Toisissa joogatyyleissä hiki virtaa enemmän, toisissa taas vähemmän. Jokaiseen tyyliin täydellisiä joogavaatteita ei siis ole olemassa. Hot joogassa tai urheilullisemmassa astangajoogassa kannattaa korostaa hengittävyyttä ja keveyttä. Toppi ja trikoot tai urheilushortsit ovat hyvä valinta kevyiden urheiluliivien kanssa. Kuumissa joogissa vaatteiden löysyys on miinus, sillä kangas liimautuu silloin helposti hikiseen ihoon.

Sporttisissa joogissa ihonmyötäisyys on usein paras vaihtoehto, jotta vaatteet pysyvät paikallaan erilaisissa liikesarjoissa eivätkä hankaa saumoista – myös urheiluliivien tukevuuteen kannattaa panostaa. Ihonmyötäisyys on hyvä myös ohjaajan kannalta, sillä niissä kehon linjat näkee parhaiten. Sporttisemmissa jooga-asuissa housujen vyötärö tulisi myös olla tarpeeksi korkea ja tukeva: hyvä vyötärönauha ei valahda eikä paina venytysten aikana.

Rauhallisimmissa joogissa lämpö on puolestaan kaiken A ja O. Yksittäisissä asennoissa voidaan olla minuutteja kerrallaan, jolloin liian niukassa vaatetuksessa voi tulla kylmä. Tällaisilla joogatunneilla vaatteet voivat olla pitkähihaisia tai -lahkeisia ja väljiä. Jotkut suosivat myös onepiece-asuja, jotka pitävät kehon varmasti lämpimänä.

Lähes jokaiselle joogatunnille kannattaa kuitenkin varata mukaan useampi vaatekappale. Sporttisemmatkaan joogat eivät ole alusta loppuun pelkkää tykitystä, vaan tunnille mahtuu myös rauhallisempia osia ja rentoutuksia. Tunnille onkin hyvä ottaa sekä kevyempää että paksumpaa vaatetta mukaan: aktiivisemmat osuudet voi tehdä esimerkiksi t-paidassa tai topissa, ja loppuverryttelyn ajaksi voi varata pitkähihaisen. Joogaaminen tapahtuu yleensä paljasjaloin, jolloin rentoutukseen voi varata myös sukat.

Monet näistä vinkeistä pätevät myös miesten joogavaatteisiin!

Henkilö kurottamassa varpaisiin joogamatolla
Joogatessa ei yleensä käytetä sukkia, mutta ne voivat tarjota lisäpitoa ja lämpöä. (Kuva: Unsplash/Shashi Chaturvedula)

Vastuullisuutta ja tyyliä

Joogaaminen yhdistetään usein hyvinvointiin, ja monet sen harrastajista arvostavat suhdettaan luontoon ja ympäristöön. Nämä arvot kulkevat helposti mukana joogavaatteissa, sillä monet niistä on valmistettu ympäristöystävällisesti.

Tiesitkö, että orgaanisen puuvillan valmistus vaatii 60 % vähemmän vettä kuin tavallisen puuvillan?

Vastuullisissa vaatteissa vastuullinen tuotanto yhdistyy usein laatuun. Käytännössä tämä näkyy esimerkiksi luonnonkuitujen ja kierrätysmateriaalien käyttämisessä. Laadukkuus kulkee usein käsi kädessä myös vaatteen käyttöiän kanssa – mitä laadukkaampi kangas, sitä kauemmin sitä voi lähtökohtaisesti käyttää, joten urheilu- ja joogavaatteisiin panostamisella voi säästää pitkällä tähtäimellä.

Joogassa ei tarvitse myöskään säästellä tyylistä. Tyylikkyys on mukavuuden rinnalla toissijaista, mutta jos ne saa yhdistettyä, mikäs sen parempi! Sekä joogatrikoita että -paitoja on saatavilla monissa väreissä ja kuoseissa. Parhaimmillaan joogavaatteet ovatkin mukavia ja sellaisia, joita pystyy ja haluaa käyttää myös joogaharrastuksen ulkopuolella.

Kauniilla ja tyylikkäillä vaatteilla voi myös lisätä omaa treenimotivaatiota. Itselle mieluisat vaatteet nostavat helposti itsetuntoa ja -varmuutta, joten jos takana on kehno päivä, pue joogatunnille omat suosikkitrikoot päälle! Jos kaapista ei löydy värikästä kuosia, joogaharrastusta saa elävöitettyä esimerkiksi värikkään joogamaton avulla.

Vaaleanpunaisia joogavälineitä
Värikkäät vaatteet ja välineet ovat osa itseilmaisua. (Kuva: Unsplash/Elena Kloppenburg)

Lisävinkkejä joogaharrastukseen

Jooga on todella kaukana välineurheilusta, mutta siihenkin voi halutessaan panostaa paljon. Joogamatto on harrastuksen tärkein väline: se estää joogaajaa liukastumasta ja eristää lattiasta tulevaa kylmää ilmaa. Mattojakin on monenlaisia, ja tiettyyn joogamuotoon sopii tietynlainen matto paremmin: kuumissa hot joogissa hikeä luonnollisesti pukkaa, jolloin maton kyky estää liukastumista korostuu. Kaikkien joogaajien kannattaakin hankkia matto, joka pysyy varmasti paikallaan. Myös paksuuteen kannattaa panostaa, jos kärsii selkävaivoista.

Pidon kanssa voivat auttaa myös joogasukat: ne on suunniteltu siten, että varpaat ja jalkaterä pysyvät lämpimänä joogan aikana ja että ohjaaja näkee jalan asennot hyvin. Joogasukat ovat usein varvassukkia, ja niissä on liukueste pohjassa.

Joogatunneille on hyvä ottaa mukaan myös juomapullo sekä pieni pyyhe: erityisesti kuumempien ja sporttisten joogatuntien aikana on tärkeä muistaa nesteyttää, ja pyyhe auttaa hikoilun kanssa. Jos lainaat tai vuokraat kuntosaleilta joogamattoja, niiden päällä kannattaa käyttää joogapyyhettä hygieniasyistä. Ylimääräsistä joogatarvikkeista ei kuitenkaan kannata ottaa paineita, sillä joogasta voi nauttia täysillä myös pelkän joogamaton kanssa.

Yleisimmät joogatyylit

Listaamme lopuksi yleisimpiä joogatyylejä, jotta sopivien vaatteiden valitseminen tulevalle tunnille on helppoa.

 • Hathajooga on rauhallinen joogamuoto, jonka pääpaino on asennoissa (asanoissa) sekä hengittämisessä. Hathaa voi suositella kaikille aloittelijoille.
 • Astangajooga on dynaamisempi jooga, jossa asanoiden välissä ei ole rentoutuksia.
 • Sivanandajooga on klassinen ja kokonaisvaltainen tyyli, jota pidetään hieman hathajoogaa dynaamisempana muotona mutta astangajoogaa kevyempänä.
 • Vinyasa flow -jooga on hieman virtaavampi joogatyyli, jossa liikkeet ja hengitys kulkevat käsi kädessä. Jos siis haluat kehon ja mielen tekemään entistä paremmin yhteistyötä, tässä hyvä vaihtoehto.
 • Bikramjooga tunnetaan myös nimellä lämpöjooga, ja sitä harjoitetaan noin 40-asteisessa tilassa. Tyyli koostuu 26 asennon sarjasta, joka tehdään aina samassa järjestyksessä.
 • Hot jooga eroaa bikramjoogasta siinä, että sen liikesarjat eivät aina noudata tiettyä kaavaa. Viileiden kuukausien määrä selittää varmasti ainakin osittain kuumajoogan suosion Suomessa.
 • Klassisen joogan voi ajatella oppikirjajoogana: sen asanat tehdään tarkasti ennalta määrätyllä tavalla, ja se tarjoaa usein haastetta.
 • Kundaliinijooga on tietoisuuden jooga, joka pyrkii lisäämään itsetuntemusta sekä omien energioiden ja voimavarojen paikantamista.
 • Yinjooga tähtää myös kehon ja mielen yhteyteen rentoutumisen ja meditaation avulla. Se keskittyy erityisesti pitkäkestoisiin ja avaaviin venytyksiin ja on yksi rauhallisimmista joogatyyleistä.

Löydä joogaopettaja Superprofilta!

Henkilö joogaamassa valkoisessa paidassa
Hathajooga on klassisin ja länsimaiden suosituin joogamuoto. (Kuva: Unsplash/Conscious Design)

Tässä vielä vinkkimme ensimmäiselle joogatunnille:

 • Perehdy eri joogatyyleihin ja valitse niistä itselle mieluisin.
 • Valitse joogatyyliin sopiva vaatetus ja tarvittaessa lisää vaatetta rentoutukseen.
 • Vältä raskaita aterioita pari tuntia ennen joogaamista.
 • Huolehdi nesteytyksestä erityisesti ennen hot joogaa.
 • Hanki joogamatto tai vuokraa sellainen.
 • Ota tunnille mukaan tarvittavia oheistarvikkeita.
>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.