Joogan suosio on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana paljon, ja myös sitä harrastavien miesten määrä on lisääntynyt. Suomalainen mies on yhä kiinnostuneempi omasta hyvinvoinnistaan, ja jooga on koettu erinomaiseksi keinoksi kehittää ja ylläpitää sekä fyysistä että henkistä hyvinvointia. Joogaharrastus on siis tässä mielessä palaamassa lähemmäs juuriaan: ennen länsimaista kuntoilubuumia, joka sai eritoten naiset innostumaan joogasta, kyseessä oli lähes poikkeuksetta miesten harrastus.

Joogastudioiden ja salien kirjoilta voi tänä päivänä löytää monenlaisia joogamuotoja perinteikkäästä hathajoogasta modernimpaan ilmajoogaan, kuten myös äijäjoogaa tai jäbäjoogaa. Jooga ei siis ole Suomessa ainakaan vielä siinä pisteessä, jossa se olisi yhtälailla miesten kuin naisten harrastus – vielä on tarvetta madaltaa miesten joogaharrastuksen kynnystä. Kehitys etenee kuitenkin oikeaan suuntaan, ja sen myötä myös miesten joogavaatteiden markkina on alkanut kasvaa. Tarjolla onkin monenlaisia miehille suunniteltua jooga-asusteita.

Joogatunnille voi halutessaan mennä vaikka farkuissa ja hupparissa – harva vaate estää joogaamisen täysin, mutta sopivat joogavaatteet takaavat sen, että asanoiden ja liikesarjojen tekeminen on mahdollisimman vaivatonta ja mukavaa. Käymme tässä artikkelissa läpi miesten joogavaatteita, joiden avulla erilaisista joogatunneista ja -tyyleistä saa kaiken mahdollisen irti. Artikkelin lopusta löytyy myös vinkkejä sopivan joogatyylin valintaan.

Löydä siis joogatunnit Superprofilta!

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Jooga
Jenna
5
5 (1 arvostelua)
Jenna
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Katri
Katri
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
Sara
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Virpi
Virpi
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Inari
Inari
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Daniel
Daniel
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Neelesh
4,9
4,9 (18 arvostelua)
Neelesh
67€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Uma
5
5 (2 arvostelua)
Uma
2€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenna
5
5 (1 arvostelua)
Jenna
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Katri
Katri
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
Sara
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Virpi
Virpi
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Inari
Inari
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Daniel
Daniel
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Neelesh
4,9
4,9 (18 arvostelua)
Neelesh
67€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Uma
5
5 (2 arvostelua)
Uma
2€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Mitä joogatunneille pitäisi laittaa päälle?

Miesten ehkä se yleisin urheiluasu koostuu lyhyt- tai pitkähihaisesta t-paidasta sekä shortseista. Tämä toimii tietysti myös joogan kohdalla, mutta vaatteita valitessa kannattaa ottaa pari asiaa huomioon.

 • Joogatessa voi tulla hiki. Monelta löytyy varmasti kaapista vanha t-paita, jota käyttää kaikenlaisessa kuntoilussa. Se sopii myös joogaan, mutta puuvilla on kankaana huono, sillä se imee kosteutta eli tässä tapauksessa hikeä ja jää märäksi. Paidan kainaloihin pinttyy herkästi myös hikitahroja, joten joogatessa kannattaa suosia hengittäviä materiaaleja tai hihattomia paitoja.
 • Kaikki joogamuodot sisältävät paljon venyttelyä. Erilaiset kurotukset, kumarrukset ja venytykset vaativat vaatteilta joustavuutta, mutta ylimääräisestä kankaasta ei ole hyötyä. Päällä- tai käsilläseisonnassa löysä paita tippuu herkästi pään yli, kun taas liian tiukat shortsit voivat puristaa venytyksissä. Joogatessa olisikin tärkeää, ettei housuja tarvitse turhaan nostella tai paitaa laskea liikkeiden aikana tai niiden jälkeen.

Valitse joogaan siis

 • joko sopivan löysät ja pitkät shortsit tai joogahousut. Miesten joogahousut muistuttavat collegehousuja, mutta ne ovat usein ohuempia ja hengittävämpiä, ja niissä on säädettävä vyötärö, enemmän joustoa sekä madallettu haaraosa.
 • lyhythihainen t-paita tai hihaton paita, mieluiten hengittävästä urheilukankaasta.

Shortseja ja hihatonta paitaa kannattaa suosia erityisesti hot joogassa sekä aktiivisemmissa joogamuodoissa, joissa hiki virtaa. Alusvaatteille on vain yksi kriteeri: mukavuus. Joogassa alavartalo liikkuu paljon, joten liian väljiä tai tiukkoja alusvaatteita kannattaa välttää, kuten urheilussa yleensä. Näitä yleisiä vinkkejä voi soveltaa myös naisten joogavaatteisiin.

Henkilöitä joogaamassa
Hyvät joogavaatteet ovat sopivan tiukkoja kuitenkaan puristamatta. (Kuva: Unsplash/Anupam Mahapatra)

Mukavuus on kaiken A ja O

Kaikkien urheilumuotojen kohdalla tulisi valita sellainen vaatetus, jossa on mukava olla. Tämä pätee myös joogaan, mutta mukavuus voi vaihdella eri joogamuotojen sekä joogatuntien osien välillä.

Rauhallisempaan yin-joogaan sopivat hyvin pitkähihainen pusero sekä pitkälahkeiset housut, sillä tunnilla voidaan viettää useita minuutteja paikallaan samassa asennossa – villasukkiakin näkee välillä! Jos tällä varustuksella lähtee hot joogaan, mukavuus on vain kaukainen unelma. Hot joogassa miehet käyttävät usein pelkkiä shortseja, ehkä kevyttä t-paitaa, ja tätä voi suositella myös muihin aktiivisempiin joogamuotoihin.

Eri joogatunneille kannattaa siis varata eri vaatteita. Vaatteita voi halutessaan keventää tai lisätä myös joogatuntien sisällä: tunnin aktiivisempi osa ei usein vaadi pitkähihaista, mutta sellainen voi olla tarpeen lämmittelyssä tai loppurentoutuksessa. Tunneille voi olla hyvä ottaa mukaan pieni kassi, jossa on kaikki tunnille tarvittava sisältö:

 • Juomapullo on hyvä olla mukana, erityisesti dynaamisemmilla tunneilla.
 • Sukat voivat estää liukastelun ja pitää jalat lämpimänä rauhallisemmissa osissa.
 • Kevyt pitkähihainen auttaa pysymään lämpimänä.
 • Pyyhe, jolla voi pyyhkiä hikeä. Joogapyyhettä voi puolestaan käyttää maton päällä, mikä kannattaa erityisesti vuokramattojen kohdalla.

Joogapyyhe on vain yksi esimerkki joogatarvikkeista, joilla harrastukseen voi saada lisää mukavuutta ja monipuolisuutta.

Henkilö täyttämässä juomapulloa vedellä ulkona
Nesteytyksestä kannattaa pitää huolta erityisesti ennen kuumia joogatunteja. (Kuva: Unsplash/Kate Joie)

Sopivien vaatteiden löytäminen

Jos et halua hankkia joogavaatteita muttet ole myöskään varma, mikä paidoista tai housuista sopisi tulevalle tunnille parhaiten, noudata seuraavaa kaavaa:

 • Mieti, minkälainen tunti on kyseessä – aktiivisempi vai rauhallisempi?
 • Katso peilistä, miltä vaatteet näyttävät – ovatko ne sopivan kokoiset? Onko niissä mukava olla?
 • Kokeile muutamia ala- ja yläkropan venytyksiä – puristavatko kainalot? Tippuuko paita pään yli alas venytyksissä?

Miesten vaatevalikoima ei luonnollisesti yllä naisten valikoiman tasolle. Kattavista urheilukaupoista saattaa löytyä nimenomaan joogaan tarkoitettuja vaatteita, mutta myös yleiset pilates/kuntoilu-vaatteet käyvät vallan mainiosti. Mikäli kuitenkin haluat juuri joogavaatteita, niitä löytää helpoiten netistä.

Monelle joogaajalle kyseessä ei ole pelkkä harrastus vaan elämäntapa. Jooga korostaa muun muassa tasapainon ja hyvinvoinnin arvoja, mikä usein heijastuu varsinaisen joogaamisen ulkopuolelle. Joogit voivat esimerkiksi kunnioittaa kaikkea elävää ja suosia siksi kasvisruokaa. Myös kestävä kuluttaminen on yleistä, mikä puolestaan näkyy joogavaatteissa. Monet niistä ovat ekologisia ja kunnioittavat niin sanottuja vihreitä arvoja: ne on valmistettu vastuullisesti, ja materiaaleina on käytetty esimerkiksi orgaanista puuvillaa, kierrätysmateriaaleja tai vaikkapa hamppua. Vaikka vaatteiden laatu ja ekologisuus heijastuu usein niiden hintoihin, jooga voi parhaimmillaan olla todella edullinen harrastus.

Pieni hamppukasvi mullassa
Hampusta valmistettava kuitu on todella ympäristöystävällistä, kestävää ja monikäyttöistä. (Kuva: Unsplash/Ryan Ancill)

Pikakertaus joogatyyleistä

Tässä vielä lyhyt listaus Suomessa yleisimmistä joogatyyleistä:

 • Hathajooga on rauhallinen joogamuoto, jonka pääpaino on asennoissa (asanoissa) sekä hengittämisessä. Hathaa voi suositella kaikille aloittelijoille.
 • Astangajooga on dynaamisempi jooga, jossa asanoiden välissä ei ole rentoutuksia.
 • Sivanandajooga on klassinen ja kokonaisvaltainen tyyli, jota pidetään hieman hathajoogaa dynaamisempana mutta astangajoogaa kevyempänä muotona.
 • Vinyasa flow -jooga on hieman virtaavampi joogatyyli, jossa liikkeet ja hengitys kulkevat käsi kädessä. Jos siis haluat kehon ja mielen tekemään entistä paremmin yhteistyötä, tässä hyvä vaihtoehto.
 • Bikramjooga tunnetaan myös nimellä lämpöjooga, ja sitä harjoitetaan noin 40-asteisessa tilassa. Tyyli koostuu 26 asennon sarjasta, joka tehdään aina samassa järjestyksessä.
 • Hot jooga eroaa bikramjoogasta siinä, että sen liikesarjat eivät aina noudata tiettyä kaavaa. Viileiden kuukausien määrä selittää varmasti ainakin osittain kuumajoogan suosion Suomessa.
 • Klassisen joogan voi ajatella oppikirjajoogana: sen asanat tehdään tarkasti ennalta määrätyllä tavalla, ja se tarjoaa usein haastetta.
 • Kundaliinijooga on tietoisuuden jooga, joka pyrkii lisäämään itsetuntemusta sekä omien energioiden ja voimavarojen paikantamista.
 • Yinjooga tähtää myös kehon ja mielen yhteyteen rentoutumisen ja meditaation avulla. Se keskittyy erityisesti pitkäkestoisiin ja avaaviin venytyksiin ja on yksi rauhallisimmista joogatyyleistä.

Näiden joukosta löytyy varmasti jokaiselle jotakin, eikä vääriä valintoja oikeastaan ole. Eri joogatyylejä kannattaa kokeilla rohkeasti, ja eri tunneille kannattaa varata niille sopiva vaatetus. Jos olet vielä kahden vaiheilla joogaharrastuksen aloittamisesta, kokeile äijäjoogaa! Se tarjoaa usein vertaistukea, eikä se vaadi notkeutta tai joogakokemusta. Tuntien tavoitteena on aloittaa pienistä liikkeistä ja tasapainottaa sekä kehoa että mieltä: liikkeet keskittyvät usein niveliin ja pienempiin lihaksiin sekä niiden hoitoon.

Kaikista jäykimmät kehot hyötyvät joogasta eniten.

Jos taas etsit lisää jännitystä, voit kokeilla 2000-luvun uusia joogatyylejä, kuten hevosjoogaa, metsäjoogaa, ilmajoogaa, naurujoogaa, SUP-joogaa tai vesijoogaa!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.