Joogasta tulee helposti mieleen tasapaino, rauhallisuus sekä erilaisten liikkeiden värikäs kirjo, kuten aurinkotervehdys, alaspäin katsova koira tai lootusasento. Tämä kuva voi tuntua monesta kaukaiselta: netistä löytyy pitkä lista joogan hyödyistä ja sen tarjoamista rikkauksista, mutta niitä on vaikea kuvitella omalle kohdalle. Joogaa saatetaan kokeilla kerran videomuodossa, mutta se ei oikein natsaa, jolloin kokeilu jää lyhyeen.

Tämä on kuitenkin monen kohdalla virhe, ja joogalle kannattaa antaa kunnon mahdollisuus. Lukuisten joogatyylien joukosta löytyy varmasti jokaiselle mieluisa, ja joogaamisesta saa enemmän irti esimerkiksi laadukkaan joogamaton, sopivien joogavaatteiden ja muiden oheistarvikkeiden avulla. Maailmassa on arviolta 300 miljoonaa joogan harrastajaa, joka kertoo sen potentiaalista.

Olemme esitelleet toisessa artikkelissa joogavälineitä ja sitä, miten harrastusta voi tukea erilaisilla oheistarvikkeilla. Nyt suuntaamme katseen joogaamisen hintoihin – kuinka kallis se on harrastuksena ja kuinka paljon joogavälineisiin palaa rahaa? Se selviää kohta.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Jooga
Jenna
5
5 (1 arvostelua)
Jenna
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Katri
Katri
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
Sara
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Virpi
Virpi
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Inari
Inari
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Daniel
Daniel
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Neelesh
4,9
4,9 (18 arvostelua)
Neelesh
67€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Uma
5
5 (2 arvostelua)
Uma
2€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenna
5
5 (1 arvostelua)
Jenna
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Katri
Katri
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
Sara
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Virpi
Virpi
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Inari
Inari
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Daniel
Daniel
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Neelesh
4,9
4,9 (18 arvostelua)
Neelesh
67€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Uma
5
5 (2 arvostelua)
Uma
2€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Tavoitteet määrittelevät hinnan

Ensisilmäyksellä jooga voi vaikuttaa yksipuoliselta harrastukselta, mutta se ei voisi olla kauempana totuudesta. Pelkkä harrastus-termin käyttäminen rajoittaa joogan moninaisuutta – monelle se on elämäntapa, vähintään kokonaisvaltainen harjoitusmenetelmä, jossa keho ja mieli kulkevat käsi kädessä.

Joogasta on hyötyä kaikille sen harrastajille. Nämä hyödyt eivät kuitenkaan aina näy ensimmäisillä kerroilla vaan vasta säännöllisemmän harjoittelun jälkeen. Säännöllinen harrastus vaatii usein rahallista panostusta, mutta kuinka paljon? Riippuu tilanteesta. Ennen salikortin, joogamaton tai joogavaatteiden hankkimista onkin hyvä miettiä, mitä joogalta konkreettisesti etsii.

Haluatko kokeilla joogaa, ja kotoa löytyy vanha joogamatto? Netistä löytyy paljon ilmaismateriaalia, joten harrastukseen ei välttämättä tarvitse panostaa sen enempää. Kaipaatko ryhmäliikuntaa, ja lähisalilta löytyy kattava joogavalikoima? Tällöin vähintään salikortti on tarpeen, mahdollisesti myös oma joogamatto. Oli tilanne mikä tahansa, joogalle on hyvä asettaa tavoitteita.

Joogan kohdalla hyödyt ovat usein pitkäaikaisia, ja niitä on vaikea mitata rahassa. Usein hyödyt alkavat näkyä 6–12 viikon säännöllisen joogaamisen jälkeen, ja mitä kauemmin sitä tekee, sen parempi. Kolmen kuukauden salikortti voikin aluksi tuntua turhan suurelta investoinnilta, sillä joogata voi myös ilmaiseksi kotona, mutta pidemmällä tähtäimellä se voi maksaa itsensä takaisin monin kerroin.

Mies tekemässä namaste-tervehdystä lootusasennossa
Joogassa yleinen namaste-tervehdys tarkoittaa jokaisen meidän sisällä olevan ylimaallisen olemuksen kunnioittamista. (Kuva: Unsplash/Indian Yogi (Yogi Madhav))

Aseta joogabudjetti

Jos olet pommin varma, että saat joogasta pitkäaikaisen harrastuksen, siihen voi hyvin panostaa heti alusta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että joogan harrastaminen on parhaimmillaan todella edullista, eikä se vaadi hienoja vaatteita tai lisävarusteita. Usein onkin järkevintä aloittaa pienin askelin ja hallitusti: kokeile vaikka yhtä kahta joogatuntia ja lainaa salilta joogamattoa. Näin saat ensikosketuksen joogan maailmaan ja kulut pysyvät maltillisina. Toinen hyvä vaihtoehto on asettaa joogabudjetti ja kasvattaa sitä tarvittaessa pikku hiljaa: kuinka paljon olet valmis satsaamaan harrastukseen kuukaudessa? Jos koko budjetti menee joogatunteihin, lisätarvikkeita voi harkita myöhemmin.

Joogatuntien hinnat

Joogatunteja on tarjolla monessa muodossa. Ilmaiset joogavideot tarjoavat edullisimman väylän joogan maailmaan. Myös tavan kuntosalit tarjoavat ryhmäliikuntatunteja, jotka voivat sisältää vaihtelevasti joogaa. Edullisimmillaan kuukauden kuntosalikortin voi saada noin 30 eurolla, mutta tavallisesti hinnat pyörivät 40–50 euron korvilla. Ryhmäliikuntatarjonta tuo hintaan yleensä 10–15 euroa lisää.

Joogatunteja voi etsiä myös joogastudioiden kautta: yhden joogatunnin hinta on tavallisesti 15–20 euroa, ja kertahintaa saa madallettua erilaisten sarja- tai kausikorttien avulla. Kymmenen kerran sarjakortit osuvat usein 110–150 euron väliin, ja kuukausikorttien hinnat pyörivät usein samoissa luvuissa. Tuntien hankkimisen kohdalla on siis hyvä puntaroida ja laskea, kuinka paljon kalenterista löytyy aikaa tunneille ja mikä vaihtoehdoista on itselle kannattavin.

Kuntosalien ja joogastudioiden kohdalla kannattaa myös hyödyntää ilmaisviikkoja, kampanja-alennuksia sekä tutustumistarjouksia, joiden avulla joogaa voi kokeilla edullisesti. Monet paikat tarjoavat myös alennettuja hintoja opiskelijoille, työttömille, äitiyslomalaisille ja eläkeläisille.

Jos olet kiinnostunut joogan yksityistunneista, joogastudioiden tarjoamat hinnat ovat usein monin kerroin yleisiä tunteja korkeampia. Yksityistunneille voi kuitenkin osallistua ryhmässä, jolloin yhden osallistujan hinta luonnollisesti laskee. Superprofilla joogan yksityistuntien keskihinta on 20 euroa, mutta laadukasta ohjausta voi löytää jopa kympillä!

Henkilöitä joogaamassa joogatunnilla
Monet ovat valmiit maksamaan joogatunneista niiden sosiaalisen elementin takia. (Kuva: Unsplash/Dylan Gillis)

Joogatarvikkeiden hinnat

Joogamattoa lukuun ottamatta kaikki joogatarvikkeet ovat täysin vapaaehtoisia. Ne voivat tehdä joogaamisesta monipuolisempaa ja mukavampaa, mutta joogasta voi nauttia täysin rinnoin myös ilman niitä. Maton lisäksi yleisimpiä joogatarvikkeita ovat joogatiilet, -pyyhkeet ja -nauhat.

Joogamatot

Joogamattojen kohdalla hintahaarukka on suuri: yhdestä ääripäästä löytyvät Prisman viiden euron matot, toisesta taas reilusti yli sadan euron laatumatot. Monen kohdalla sopiva matto löytyy tältä väliltä. Halvimpia mattoja voi ehkä harkita yleiseen jumppaamiseen, mutta joogan kohdalla ne kannattaa sivuuttaa täysin: ne ovat usein ohuita, raskaita ja pito on olematon – matala hinta kertoo jotain myös maton valmistustavasta.

Jos joogamattoon ei halua satsata liikaa, aloittelijoille sopivan maton voi löytää 20 eurolla. Joogamatto on kuitenkin joogin tärkein työkalu, joten siihen satsaaminen kannattaa. Hyvä matto on pitkäaikainen sijoitus, joka takaa sen, että tunneista pystyy nauttimaan turvallisesti. Hieman laadukkaammat matkamatot (tavallista ohuemmat ja kevyemmät) maksavat usein 45–50 euroa, ja ekologisista laatumatoista saa maksaa vähintään 80 euroa.

Joogatiilet

Joogatiilet tuovat harrastukseen monipuolisuutta, lisämukavuutta ja tukea. Ne valmistetaan usein joko vaahtomuovista, bambusta tai korkista, ja valmistusmateriaali heijastuu usein hintoihin. Halvimmat niistä pyörivät 5–10 euron välillä, korkista valmistetut tiilet 15 euron korvilla ja bambutiilet mahdollisesti hieman enemmän.

Joogatiilen kanssa on vaikea mennä metsään: korkki- ja bambutiilet ovat molemmat ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja, ja vaahtomuovisten tiilienkin valmistuksessa on usein hyödynnetty kierrätysmuovia. Lisäksi hintaerot ovat usein pieniä, ja itse tiilet ovat suhteellisen edullisia.

Etsi itsellesi joogaopettaja Superprofin valikoimasta!

Nainen tasapainottelemassa joogamaton päällä
Joogatiilet tarjoavat muun muassa tukea haastavampien liikkeiden tekemiseen. (Kuva: Unsplash/GMB Fitness)

Tiesitkö, että joogavaatteiden tarjonta ja suosio on kasvanut myös miesten keskuudessa?

Joogapyyhkeet

Joogapyyhettä voi suositella kaikille, jotka joogaavat edes jokseenkin säännöllisesti. Ne pidentävät maton käyttöikää, pitävät huolta hygieniasta ja parantavat pitoa. Ne eivät siis ole tavan pyyhkeitä, jotka laitetaan joogamaton päälle: joogapyyhkeet imevät kosteutta paremmin ja kuivuvat nopeammin. Laadukkaammissa pyyhkeissä on pohjassa lisäksi silikoninappuloita, jotka tehostavat pitoa entisestään. Pyyhkeiden pito aktivoituu usein kosteudesta (hiestä), eli ne sopivat erityisen hyvin hot joogaan sekä dynaamisemmille joogatunneille.

Pienempiä joogapyyhkeitä voi saada 15 eurolla: niitä on tarkoitus käyttää tietyissä maton osissa, esimerkiksi käsien tai jalkojen alla. Koko maton pyyhkeet alkavat 35 eurosta, ja silikonipohjallisia pyyhkeitä saa 50–60 eurolla.

Jooganauhat

Venytysnauhat toimivat käsivarsien jatkeena ja takaavat syvemmän ja mukavamman venytyksen. Tiilien tapaan ne sopivat erityisesti jäykemmille joogaajille, joille yksittäisten venytysten tai asanoiden tekeminen on vaikeaa. Jooganauhat osuvat tavallisesti 10 ja 20 euron välimaastoon.

Joogasta voi siis saada hintavan harrastuksen, mutta sitä sen ei tarvitse olla. Edullisesta joogamatosta saa pehmeämmän pyyhkeiden avulla, joogatiilten hyödyn voi korvata (kotioloissa) kirjoilla ja joogavaatteitakin voi tehdä itse tai paikata. Internet on pullollaan joogaoppaita ja videoita, joilla harrastuksen saa aloitettua täysin ilmaiseksi. Kenenkään ei siis tulisi ottaa paineita joogan hinnoista: matto on hyvä olla omasta takaa, mutta niitäkin saa edullisesti. Kaikki muu on ylimääräistä panostusta, mikä tekee joogasta meidän kaikkien harrastuksen.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.