Jooga on harrastus, jonka suosio kasvaa kasvamistaan, ja syystä! Maailmassa on arvioilta 300 miljoonaa joogan harrastajaa, ja Suomessa se alkoi yleistyä 1980-luvulla. Joogan parhaita puolia on sen aloittelijaystävällisyys: se sopii harrastuksena kaikille vauvasta vaariin, eikä sen aloittaminen vaadi kalliita tarvikkeita.

Halutessaan harrastukseen voi kuitenkin panostaa. Mukavuus on joogan keskiössä, ja muun muassa vaatteet ovat olennainen osa mukavuuden maksimointia. Myös lisävälineillä omasta joogaharrastuksesta saa juuri sellaisen kuin itse haluaa. Esittelemme tässä artikkelissa yleisimpiä joogavälineitä sekä niiden tuomia hyötyjä.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Jooga
Jenna
5
5 (1 arvostelua)
Jenna
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Katri
Katri
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
Sara
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Virpi
Virpi
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Inari
Inari
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Daniel
Daniel
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Neelesh
4,9
4,9 (18 arvostelua)
Neelesh
67€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Uma
5
5 (2 arvostelua)
Uma
2€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenna
5
5 (1 arvostelua)
Jenna
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Katri
Katri
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
Sara
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Virpi
Virpi
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Inari
Inari
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Daniel
Daniel
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Neelesh
4,9
4,9 (18 arvostelua)
Neelesh
67€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Uma
5
5 (2 arvostelua)
Uma
2€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Joogan odotukset ja tavoitteet

Jooga nähdään usein rentoutumiseen tähtäävänä harrastuksena, mutta todellisuudessa se on paljon enemmän. Se on lähes 4 000 vuotta vanha menetelmä, jolla on moninaisia fyysisiä ja henkisiä vaikutuksia. Sen juuret löytyvät Intiasta, ja vuosisatojen ja -tuhansien saatossa se on kehittynyt palvelemaan nykyisiä elämäntapojamme.

Joogaa voi harrastaa monella tapaa, esimerkiksi joogastudioissa tai netin välityksellä, yksin tai ryhmässä, ja se sisältää lajina monia alatyylejä. Astangajooga on yksi dynaamisimmista joogamuodoista, yin jooga taas yksi rauhallisimmista, ja niiden väliin mahtuu lukuisia eri muotoja. Joogatunteja on nykyään suunnattu myös eri kohderyhmille: tarjolla on raskausjoogaa, lapsijoogaa ja äijäjoogaa. Jokaiselle löytyy siis varmasti jotakin!

Kaikilla näillä harrastusmuodoilla ja tyyleillä on omat periaatteet, arvot ja hyödyt. Osa tyyleistä keskittyy parantamaan fyysistä hyvinvointia eli muun muassa notkeuttamaan kehoa ja vahvistamaan lihaksia. Tähän fyysiseen puoleen yhdistyy kuitenkin useimmiten henkinen harmonia, mikä tekee joogasta kokonaisvaltaisen harrastuksen. Ennen varsinaisille tunneille menoa kannattaakin miettiä, mitä joogalta etsii.

Löydä joogaopettaja Superprofilta!

Mustavalkokuva henkilöstä joogaamassa
Joogasta voi saada paljon irti sekä henkisesti että fyysisesti. (Kuva: Unsplash/Conscious Design)

Tavoitteiden lista on loputon. Fyysisiin tavoitteisiin voi lukeutua esimerkiksi

 • lihasten vahvistaminen ja kiinteyttäminen,
 • kehon notkeuttaminen
 • tai kokonaisvaltaisempi kunnonkohotus.

Henkisiä tavoitteita voivat puolestaan olla

 • stressin purkaminen (voi nähdä myös fyysisenä tavoitteena: kokemus stressistä on usein psykologinen, sen vaikutukset fyysisiä)
 • meditointi ja mielen vahvistaminen
 • tai minäkuvan kohottaminen.

Mieti siis, mitä olet harrastukselta vailla, ja perehdy sitten erilaisiin joogatyyleihin. Alla esiteltävät lisätarvikkeet voivat osaltaan helpottaa tavoitteiden saavuttamista: jos tavoitteena on kehon notkeuttaminen, joogatiilet voivat auttaa siinä. Toisaalta hyvä joogamatto voi tehdä tunneista mukavampia, jolloin itse harrastaminen on mukavampaa ja tehokkaampaa.

Tässä vaiheessa on kuitenkin hyvä muistaa, ettei joogan kohdalla voi tehdä varsinaisia vääriä valintoja. Henkinen ja fyysinen hyvinvointi ovat tavalla tai toisella läsnä kaikissa joogamuodoissa, lähes kaikkia niistä voi kokeilla ja harrastaa pelkän maton avulla, eikä onnistunut joogakokemus välttämättä vaadi ylimääräisiä joogatarvikkeita.

Pesukarhu nukkumassa puun oksalla
Jooga parantaa tutkitusti unenlaatua ja laukaisee stressiä. (Kuva: Unsplash/Simon Infanger)

Hyödyllisiä joogatarvikkeita

Joogamatto

Joogamatto on ainoa pakollinen varuste kaikissa joogatyyleissä. Harrastaminen on mahdollista myös ilman omaa mattoa, sillä monet joogakeskukset tarjoavat laina/vuokramattoja, mutta hygienia- ja mukavuussyistä oman joogamaton hankkiminen kannattaa.

Mattoja löytyy eri koissa, muodoissa ja materiaaleissa, ja sopivaa joogamattoa etsiessä kannattaa keskittyä seuraaviin ominaisuuksiin:

 • Paksuus: 4–6 millimetrin joogamatot ovat yleisimpiä ja sopivat kaikkiin tilanteisiin. Selkävaivoista kärsiville voi suositella paksumpaa mattoa (yli 6 mm), joka tekee joogaamisesta mukavampaa.
 • Pituus: joogamatot osuvat yleensä 170 ja 200 sentin väliin. Pitkien ihmisten kannattaa siis varmistaa, että matto on tarpeeksi pitkä.
 • Keveys: joogamaton pituus ja paksuus vaikuttavat luonnollisesti maton painoon. Jos siis kuljetat joogamattoa esimerkiksi kassissa kodin ja salin välillä, ohuempi ja siten kevyempi matto on usein paras vaihtoehto.
 • Materiaali: joogamatto on tavallisesti tehty joko muovista tai luonnonmateriaalista. Valmistusmateriaali vaikuttaa maton pitävyyteen, kestävyyteen sekä ekologisuuteen, joten tässä ei ole yhtä oikeaa vastausta.
 • Pito: pito eli grippi on yksi joogamaton keskeisimpiä ominaisuuksia. Matto voi luistaa sekä sormien/varpaiden alla että lattiaa vasten. Erityisesti dynaamisissa joogamuodoissa maton pito on tärkeää, sillä asanoiden ja liikesarjojen tekeminen on usein vaikeaa ja mahdollisesti myös vaarallista, jos joogamatto luistaa alta.
 • Hinta: joogamattojen hinta korreloi laadun kanssa. Harva edullinen matto on toisin sanoen kevyt, kestävä ja hyväpitoinen. Jos siis panostat johonkin, panosta mattoon ja osta kerralla laadukas. Jos taas päädyt hankkimaan halvemman maton, koita löytää matoista käyttäjäarviointeja ennen lopullista valintaa.
Punertava joogamatto rannalla lankkujen päällä
Jos joogaa harrastaa monissa eri paikoissa, ohuempi matkamatto on paras vaihtoehto. (Kuva: Unsplash/Valentina Sotnikova)

Joogatiilet

Mikä ihme on joogatiili? Vähemmän hehkeän tiili-termin takaa löytyy loistava apuväline, joka tuo harjoitteluun tukea ja tarvittaessa lisähaastetta.

Joogatiileillä on monia funktiota:

 • Ne tekevät venytyksistä tehokkaampia ja mukavampia: jos kädet eivät esimerkiksi yllä taivutuksessa lattiaan, joogatiileen ne yltävät varmasti. Niitä voi käyttää myös tukena haastavimmissa tai pidemmissä venytyksissä.
 • Ne monipuolistavat tehtäviä liikkeitä: niiden päällä voi esimerkiksi istua ja niitä voi käyttää eri kehonosien tukena.
 • Ne voivat korvata rentoutumisessa tai meditoinnissa käytettävän tyynyn. Nimestä huolimatta kyseessä ei ole kova kivenmurikka vaan pehmeä treeniväline.

Joogatiilet valmistetaan yleensä vaahtomuovista, bambusta tai korkista: toiset ovat ekologisempia, toiset mukavampia, jotkut sekä että.

Joogapyyhe

Joogassa hiki virtaa, mikä tekee joogapyyhkeestä mainion apuvälineen lähes kaikille joogatunneille. Joogapyyhe ei tarkoita joogaa varten varattua tavallista pyyhettä, vaan pyyhettä, jolla on joogan kannalta suotuisia ominaisuuksia. Ne esimerkiksi hengittävät tavan pyyhkeitä paremmin ja kuivuvat nopeammin.

Joogapyyhkeitä on tavallisesti kahdenlaisia: silikoninappuloilla tai ilman. Silikoninappulat ovat pyyhkeen alapuolella ja varmistavat hyvän pidon maton päällä. Joogapyyhkeiden pito aktivoituu yleensä kosteudesta, esimerkiksi käsien ja jalkojen hiestä.

Joogapyyhe kannattaa hankkia erityisesti silloin, jos tarkoituksena ei ole käyttää omaa joogamattoa vaan laina- tai vuokramattoa. Tällöin pyyhkeen voi laittaa maton päälle hygieniasyistä. Joogapyyhkeillä voi myös suojata omaa mattoa ja pidentää sen käyttöikää. Pyyhkeet lisäävät lisäksi pitoa, joten sellaista kannattaa harkita, jos oma joogamatto luistaa.

Henkilö tekemässä joogavenytystä
Joogaa varten on suunniteltu monia oheisvälineitä, mutta niitä voi korvata myös monilla kodin tarvikkeilla. (Kuva: Unsplash/wee lee)

Joogavaatteet

Joogaharrastukseen löytyy luonnollisesti myös sitä varten suunniteltuja vaatteita. Joogata voi halutessaan harrastaa vaikka farkuissa ja hupparissa – erityiset joogavaatteet eivät siis ole millään muotoa pakolliset, mutta ne voivat tehdä kokemuksesta huomattavasti mukavamman.

Joogavaatteiden materiaali, malli ja koko vaikuttavat olennaisesti joogin liikkuvuuteen. Mitä joustavampi vaate on, sitä mukavampi ja helpompi asanoita on tehdä. Liian suuret vaatteet voivat puolestaan tehdä kehon linjojen näkemisestä hankalaa, mikä vaikeuttaa ohjaajan työtä. Ylimääräinen kangas voi myös rullautua ikävästi venytyksistä, siihen voi pahimmillaan kompastua, ja turha löysyys on haitaksi erityisesti kuumemmissa joogamuodoissa, joissa kangas liimautuu helposti hikiseen ihoon.

Vaatteiden hengittävyys on myös tärkeä elementti joogavaatteissa: urheiluun suunniteltua kangasta voi huoletta pestä usein, ja hengittävyys takaa sen, että hiki siirtyy iholta pois eikä paita jää märäksi. Nämä vinkit pätevät sekä naisten että miesten joogavaatteisiin, mutta naisilla on hieman enemmän valinnanvaraa vaatteiden osalta.

Joogapallo

Joogassa voi hyödyntää hyvin myös jumppapalloja. Ne tuovat harjoitteluun monipuolisuutta ja toimivat erityisen hyvin tasapainoharjoituksissa.

Joogapalloa voi suositella joogaamisen lisäksi yleiseen kotikäyttöön: sitä voi käyttää aktiivisena istuimena ja yleisessä kehonpainoharjoittelussa. Pallon päällä istuminen vahvistaa erityisesti keskivartalon lihaksia ja rentouttaa alaselkää.

Venytysnauhat

Venytysnauhat eivät välttämättä ole se ensimmäinen varuste, jonka yhdistää joogaan, mutta ne ovat yhtä kaikki laadukas apu ja joogin perustyökalu. Ne vähentävät muun muassa niveliin kohdistuvaa rasitusta, tukevat tasapainoa ja helpottavat venytyksiä.

Venytysnauhoja on tarjolla monissa eri materiaaleissa, pituuksissa ja jäykkyyksissä, joten niissäkin on mistä valita. Nauhoja voi suositella erityisesti jäykemmille joogaajille: ne mahdollistavat monipuolisesti eri liikkuvuusharjoitteet vaikkei keho niihin taipuisi, ja niiden avuilla venytyksissä pysyy myös kauemmin.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.