Tunnetko olevasi stressaantunut? Ahdistusta ja uupumusta voi käsitellä monin tavoin, osa kokeilee lisäravinteita ja vitamiineja, toiset taas joogaa.

Joogaan liittyy monia hyötyjä, muun muassa:

  • mindfulnessin terveysvaikutukset
  • tyytyväisyyden tunne
  • oikeanlainen hengitystekniikka
  • joustavampi ja vahvempi keho
  • parempi keskittymiskyky
  • terveempi sydän ja verenpaine
  • stressin ja ahdistuksen lieventäminen

Joogan hyötyjä on tutkittu tieteellisesti suhteellisen paljon: esimerkiksi tuore kansainvälinen tutkimus toteaa, että joogasta voi olla apua mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten masennusoireisiin. Katja Keräsen pro gradu -tutkielmassa (2013) joogaharjoittelu puolestaan lisäsi positiivisia psyykkisiä tuntemuksia merkittävästi, minkä takia sitä suositellaan stressinhallinnan avuksi.

Joogan juuret löytyvät Intiasta, jossa sitä on harjoitettu tuhansien vuosien ajan. Nykymuodossaan jooga levisi Intiasta länsimaihin 1800-luvulla, ja monelle sen harrastaminen toimii terapia- ja rentoutumismuotona. Jooga sisältää monia eri alalajeja, kuten hathajooga, vinyasajooga, astangajooga tai raskausjooga, joihin voi törmätä myös suomalaisilla joogasaleilla. Ryhmäjoogassa ja yksityisopetuksessa tuntien hinnat voivat kuitenkin vaihdella paljon.

Missä edullisuuden raja menee joogan osalta?

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Jooga
Jenna
5
5 (1 arvostelua)
Jenna
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Katri
Katri
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
Sara
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Virpi
Virpi
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Inari
Inari
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Daniel
Daniel
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Neelesh
4,9
4,9 (18 arvostelua)
Neelesh
67€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Uma
5
5 (2 arvostelua)
Uma
2€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenna
5
5 (1 arvostelua)
Jenna
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Katri
Katri
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
Sara
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Virpi
Virpi
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Inari
Inari
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Daniel
Daniel
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Neelesh
4,9
4,9 (18 arvostelua)
Neelesh
67€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Uma
5
5 (2 arvostelua)
Uma
2€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Miten joogaopettajat määrittelevät hintansa?

Joogaopettajilla tulee olla intohimoa joogaa kohtaan, ja he harjoittelevat sitä säännöllisesti. Monet joogit haluavat myös jakaa kiinnostustaan ja tietotaitoaan sekä tarjota palvelujaan Superprofin kaltaisilla alustoilla, jotka ovat erinomaisia väyliä asiakkaiden tapaamiseen.

Superprofilla opettajat asettavat hintansa itse, eikä alustalle ole asetettu valmiita hintahaarukoita. Miten opettajat sitten päätyvät asettamiinsa hintoihin?

Opettamisen tarjoamiseen liittyy tavallisesti muutama perusmuuttuja, mutta niiden painottaminen vaihtelee opettajien välillä. Oppilaan taso on yksi keskeinen tekijä, kuten myös joogaopettajan pätevyydet ja kokemus.

Mitä kokeneempi oppilas, sitä perusteellisempaa opetusta hän tarvitsee, mikä heijastuu suoraan hintoihin. Aloitteleva joogi maksaa siis tunneistaan ainakin paperilla vähemmän kuin kokenut harrastaja. Monet joogaopettajat ovat panostaneet koulutukseen ja myöhemmin työelämään tuhansia tunteja, mikä näkyy oman työn ja kokemuksen arvostuksena. Jos joogaopettajan peruskoulutuksen käynyt pyytää tunneistaan 15 €, tätä pätevämpi opettaja pyytää automaattisesti enemmän.

Löydä juuri sinulle sopiva joogaopettaja!

Joogi istuu penkillä joogamaton kanssa.
Välineiden puolesta jooga on yksi halvimmista harrastuksista. (Kuva: Unsplash/Louise Vildmark)

Kaikki Superprofille kirjautuvat opettajat tarkistetaan. Superprof siis vahvistaa opettajan identiteetin, kokemuksen, pätevyydet ja yhteystiedot, mikä takaa sen, että profiilien tietoihin voi luottaa. Lisäksi oppilaat voivat kommentoida opettajien profiileihin ja antaa arvosanoja, mikä helpottaa opettajien vertailua. Kommentit voivat esimerkiksi kuvailla opettajan vahvuuksia ja kehityskohteita tai opetuskertojen sisältöä.

Superprof ei ota opettajan palkkiosta välitysmaksua. Valtaosa opettajista tarjoaa myös ensimmäisen tunnin ilmaiseksi, joten tarjolla oleviin opettajiin voi tutustua rauhassa ennen taloudellista panostusta.

Opettajan valinta kannattaakin tehdä rauhassa, sillä henkilökemioiden kohtaaminen on avainasemassa joogan opetuksessa.

Joogaopettajan kokemuksen ja koulutuksen merkitys

Joogan ilmaistunnit tai netistä löytyvät perehdytykset ovat houkuttelevia erityisesti heille, jotka eivät pysty satsaamaan liikaa vapaa-ajan harrastuksiin. Kaikki tarjolla oleva materiaali ei kuitenkaan aina ole laadukasta tai luotettavaa.

Yleiseen käyttöön tehty joogavideo ei myöskään koskaan voi korvata joogaopettajan läsnäoloa ja ohjausta, tapahtui se sitten webkameran välityksellä tai paikan päällä. Ilmielävä opettaja on ainoa, joka pystyy korjaamaan asentovirheet ja ennaltaehkäisemään vaaratilanteita.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että joogatunneista tulisi maksaa itseään kipeäksi. Aseta omat tavoitteesi ja ole realistinen opettajan valinnassa: aloitteleva joogi ei välttämättä tarvitse kokenutta opettajaa, vaan esimerkiksi RYT200-sertifikaatti kattaa kaikki joogan keskeisimmät osa-alueet.

Opiskelijat voivat myös tarjota opetusta keskivertoa halvemmalla, sillä he haluavat kartuttaa työkokemusta ja tienata siinä sivussa. Nuoria joogaopettajan alkuja ei kannata sulkea pois laskuista, sillä halvempien hintojen lisäksi heiltä löytyy intohimoa joogaa kohtaan, ja he myös hallitsevat perusteet hyvin.

Opettajan kokemus ja koulutus ovat siis olennaisia tekijöitä hinnoissa, mutta oppilaan taitotaso ja tavoitteet määräävät lopullisen hinnan; Superprofilla suomenkielistä joogaopetusta voi saada 10–35 euron tuntihinnalla, joten tarjolla on opetusta kaikkien budjettiin.

Etä- vai kontaktiopetus?

Siinäpä vasta kysymys.

Joogatunnit onnistuvat mainiosti myös etäyhteyksin. Monet Superprofin opettajat tarjoavat etävaihtoehdon kasvattaakseen asiakaskuntaa. Tämä on hyvä uutinen erityisesti heille, jotka etsivät joogaopetusta mutta asuvat esimerkiksi maaseudulla kaukana opettajista.

Joogaaminen onnistuu siis helposti kotoa käsin; webkameraan ja internetyhteyteen panostaminen kannattaa tilanteessa kuin tilanteessa, ja ne tuovat mukavaa joustavuutta harrastukseen. Jooga ei myöskään vaadi kallista tai tilaavievää välineistöä, vaan joogamatto mahtuu monen olohuoneeseen.

Joogaryhmä rannalla.
Kesäisin ulkona joogaaminen tuo harjoitteluun mukavaa vaihtelua. (Kuva: Unsplash/Kaylee Garrett)

Vaikka opettaja ei olisi samassa tilassa, hän pystyy ohjaamaan ja tarjoamaan neuvoja esimerkiksi asentojen tekemisessä. Videokuvasta pystyy myös paikantamaan oppilaan tekemät virheet. Tärkeintä opetuksessa on kuitenkin se, että opettaja keskittyy yksittäiseen oppilaaseen ja pystyy vastaamaan tämän kysymyksiin.

Verkko-opetus on myös taloudellisesti kannattava vaihtoehto: tarjolla olevien opettajien määrä kasvaa, mikä heijastuu suoraan hintahaarukkaan. Lisäksi etäopetuksessa säästää matkustuskuluissa, eikä harrastaminen vie niin paljon aikaa.

Otsikon kysymykseen voi siis vastata toisella kysymyksellä: kuinka tärkeä opettajan läsnäolo on juuri sinulle?

Kontaktiopetuksessa opettaja ei tarjoa pelkästään neuvoja ja ohjausta, vaan he panostavat kokonaisuuteen. Jotkut voivat tarjota aloitteleville harrastajille joogamattoja, toiset taas luovat tilanteeseen sopivaa tunnelmaa esimerkiksi kynttilöiden ja tuoksujen avulla. Verkko-opetus voikin rajata mahdollisten joogatyylien joukkoa: esimerkiksi lämmitetyssä tilassa tehtävästä hotjoogasta tai roikkuvia silkkiliinoja hyödyntävästä ilmajoogasta kiinnostuneet eivät luonnollisesti voi kokeilla niitä kotioloissa. Perinteisempiin harjoituksiin nojaavat joogatunnit onnistuvat kuitenkin hyvin melkein missä tahansa.

Yleinen hintataso

Tarkastellaan lopuksi joogan yleistä hintatasoa.

Superprofilla keskimääräinen hinta joogatunnilla on 21 €; kyse on yksityisopetuksesta, ja valtaosa opettajista tarjoaa ensimmäisen tunnin ilmaiseksi. Monien joogastudioiden ja -keskusten tuntihinnat vaihtelevat puolestaan yleensä 15–25 euron välillä, ja tunnit ovat (pien)ryhmätunteja; yksityistuntien hinnat alkavat tavallisesti 60 eurosta.

Oranssipaitainen mies joogaamassa osana ryhmätuntia.
Joogastudioiden opetus tapahtuu pääsääntöisesti ryhmässä. (Kuva: Unsplash/Anupam Mahapatra)

Yksityisopetuksen ja joogastudioiden tarjonta ja hintataso eroavat siis huomattavasti, ja niiden kannattavuus riippuu täysin treenaajasta. Jos kalenterista löytyy tarpeeksi vapaa-aikaa ja joogaa haluaa harrastaa säännöllisesti ryhmässä, studioiden tarjoamat paketti- tai kuukausimaksut voivat olla paras vaihtoehto. Jos taas kalenterista ei tahdo löytyä aikaa säännölliselle ja valmiiksi aikataulutetulle treenaamiselle, yksityisopetusta kannattaa harkita.

Yksityisopetuksen ehdoton hyöty on sen joustavuus ja opettajan jakamaton huomio. Opettajalta saadut asiantuntevat neuvot ja henkilökohtainen palaute takaavat entistä tehokkaamman kehityksen. Lisäksi harjoittelu onnistuu juuri silloin, kun itselle sopii, ilman turhaa stressiä jo maksetuista ennakkomaksuista tai aikataulukiireistä.

Tärkeintä on, että treenaaminen tapahtuu itselle sopivassa tahdissa: monelle joogassa on kyse rentoutumisesta ja stressin lieventämisestä, eikä sen harjoittelun tulisi aiheuttaa ylimääräistä päänvaivaa.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.