Olipa kyse intohimosta joogaa kohtaan, stressin lieventämisestä tai raskausjoogasta, siitä on hyötyä yleisessä arjen hallinnassa. Lisäksi se opettaa elämään hetkessä. Tarjolla on kuitenkin monenlaisia joogamuotoja, ja erilaiset tunnit keskittyvät eri asioihin. Jokaiselle löytyy kuitenkin varmasti sopiva joogatyyli.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Jooga
Jenna
5
5 (1 arvostelua)
Jenna
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Katri
Katri
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
Sara
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Virpi
Virpi
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Inari
Inari
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Daniel
Daniel
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Neelesh
4,9
4,9 (18 arvostelua)
Neelesh
67€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Uma
5
5 (2 arvostelua)
Uma
2€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenna
5
5 (1 arvostelua)
Jenna
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Katri
Katri
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
Sara
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Virpi
Virpi
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Inari
Inari
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Daniel
Daniel
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Neelesh
4,9
4,9 (18 arvostelua)
Neelesh
67€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Uma
5
5 (2 arvostelua)
Uma
2€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Mitä todellisuudessa etsit joogatunnilta?

Opiskelijan tenttistressi tai vanhemman huoli lapsen terveydestä ovat esimerkkisyitä, miksi kääntyä sisäisen parannuksen ja itsehoidon puoleen. Jooga on yksi rentoutumiseen keskittyvä harjoitusmuoto, joka auttaa kohtaamaan ja käsittelemään jokapäiväisiä haasteita.

Joogan suosio on kasvussa sekä nuorten että aikuisten keskuudessa. Kysymys kuuluukin, miten joogamuodot eroavat toisistaan ja miten niistä pystyy valitsemaan juuri itselle sopivan.

Tuntien rajaaminen tulee aina aloittaa oman joogatyylin määrittelemisellä: eri tunneilla ja harjoituksilla keskitytään eri rytmeihin, asentoihin ja hyötyihin.

Aloittelijoiden joogatunnit

Monella on varmasti ennakkokäsitys joogasta, mutta harva on todellisuudessa perehtynyt siihen sen koommin.

Perinteinen ja länsimaissa tunnetuin joogamuoto on hathajooga, joka pyrkii kehon kokonaisvaltaiseen hallintaan. Sen kaksi kulmakiveä ovat pranayama eli hengittäminen sekä asanat eli asennot.

Hathajooga on monen nykyaikaisen joogalajin taustalla, ja sen harjoitukset keskittyvät hengitystekniikkaan, kehonhallintaan sekä mielenrauhaan. Sen rauhalliset ja lempeät harjoitukset tekevät siitä täydellisen vaihtoehdot aloittelijoille, jotka haluavat tutustua joogaan rauhassa.

Nainen joogaamassa rantakalliolla.
Hathajooga on täydellinen heille, jotka eivät kaipaa joogalta liikaa fyysistä kuormitusta. (Kuva: Unsplash/Mor Shani)

Jooga stressin käsittelyssä

Jooga auttaa jokapäiväisen stressin käsittelyssä. Yleinen syy joogan aloittamiseen onkin halu pystyä rentoutumaan paremmin.

Nykypäivän älypuhelimien, tietokoneiden ja televisioiden maailmassa on tärkeä muistaa kytkeä välillä virrat pois ja keskittyä kehon ja mielen yhteyteen. Jooga voi auttaa rauhan löytämisessä helppojen harjoitusten avulla, ja niitä voi hyödyntää missä tahansa.

Kaikista joogamuodoista löytyy hyviä tapoja stressinhallintaan, mutta jos haluat keskittyä nimenomaan siihen, yin-jooga on oiva vaihtoehto.

Joogaharjoittelu voidaan jakaa passiivisempaan yin-tyyliin ja fyysisempään ja aktiivisempaan yang-tyyliin. Toiminnan ja levon tasapaino on keskeinen osa hyvinvointia, ja yin-jooga tarjoaa restoratiivisen muodon kehon ja mielen rahoittamiseen. Sen ytimen muodostavat rauhalliset liikkeet, jotka keskittyvät lihasten ja lihasvoiman sijaan sidekudosten venyttämiseen ja vahvistamiseen. Sen meditatiiviset venyttelyt ovat pitkäkestoisia ja vähentävät tehokkaasti stressiä.

Jooga opettajaksi?

Joogaaminen raskaana

Monet odottavat äidit ovat oppineet arvostamaan joogan hyötyjä. Raskaus- eli äitiysjooga ei auta pelkästään kehon ja mielen tarpeiden tunnistamisessa, vaan se myös venyttää ja vahvistaa kehon lihaksia.

Raskausjooga pyrkii valmistamaan kehoa synnytystä varten ja helpottamaan synnytyksestä palautumista. Pelkästään oikeanlaiset hengitystekniikat auttavat synnytyksessä, ja uudenlainen kehon ja mielen tasapainoinen yhteistyö voi pelastaa avopuolison käden liialliselta rutistukselta ja taata hämmästyttävän hyvän itsehillinnän.

Sormista tehty sydän raskausvatsan päällä.
Raskausjooga valmistaa kehoa synnytykseen, auttaa synnytyksestä palautumisessa ja vahvistaa äidin ja lapsen sidettä. (Kuva: Unsplash/Suhyeon Choi)

Odottaville äideille suositellaan usein raskausjoogaa sen monien hyötyjen takia:

  • oikeanlainen hengitystekniikka
  • kehon valmistaminen synnytystä varten
  • vireystilan nostaminen
  • mielialavaihteluiden ja synnytyspelon käsitteleminen
  • fyysisten kipujen lieventäminen

Raskausjooga sopii kaikille raskaana oleville: sen voi aloittaa heti raskauskauden alussa tai raskauden loppupuolella, sillä harjoituksia voi tehdä aina synnytykseen saakka. Se ei myöskään vaadi aikaisempaa kokemusta joogasta tai muista lajeista. Voit perehtyä raskausjoogan tarkemmin esimerkiksi Kaksplus-sivuston artikkelista: se sisältää odottaville äideille sopivia liikkeitä kuvien ja videon muodossa.

Jooga treenausmuotona

Oletko ennemmin hyperaktiivinen kuin zen? Jooga voi sopia hyvin myös sinulle!

Vastoin yleistä käsitystä jooga ei ole vain rentoutumista varten, vaan se voi toimia myös erittäin fyysisenä ja kuormittavana harjoitusmuotona.

Esimerkiksi astangajoogaan pohjautuva vinyasajooga keskittyy liikkeen ja hengityksen synkronisointiin. Se sisältää hengityksen tahtiin virtaavia liikkeitä, jotka sidotaan usein yhteen väliliikkeen avulla. Jokainen vinyasatunti on erilainen, minkä takia se sopii erityisesti heille, jotka kaipaavat vaihtelua ja fyysisesti haastavia harjoituksia. Yleisiä liikkeitä ovat esimerkiksi kevyet punnerrukset sekä tasapainoliikkeet.

Harjoitusmuotona se on siis erinomainen vaihtoehto esimerkiksi tavallisille saliharjoituksille, ja se toimii hyvin myös laihdutuksen tukena.

Astangajoogaa pidetään puolestaan yhtenä rankimmista joogasuuntauksista. Myös se keskittyy vinyasaan eli hengityksen ja liikkeen yhdistämiseen, ja siinä samoja liikesarjoja toistetaan usein samassa järjestyksessä ilman välirentoutuksia.

Astangajooga on erinomainen tapa oppia synkronoimaan liikkeet hengitykseen. Se myös vahvistaa ja kiinteyttää lihaksia, ja 60–90 minuutin harjoituskerrat tarjoavat varmasti enemmän kuin tarpeeksi kuormitusta kokeneellekin treenaajalle.

Jooga meditaatiokeinona

Jooga on myös erinomainen keino tutustua meditaatioon: se opettaa tunnistamaan itseään ja omia tarpeitaan rauhassa. Siinä ei ole kyse vain yksittäisistä asentosarjoista, vaan se on itsensä hoitamista.

Rauhoittuminen sekä itsensä tunnistaminen ja ajatteleminen ovat keskiössä hyvinvoinnissa. Monelle nämä ovatkin joogan osalta tärkeämpiä piirteitä fyysisten hyötyjen sijaan.

Ryhmä naisia joogaamassa.
Jooga on monelle sisäisen rauhan löytämistä. (Kuva: Unsplash/Erik Brolin)

Meditaatio auttaa muun muassa

  • sielun puhdistamisessa
  • keskittymiskyvyn parantamisessa
  • muistin kehittämisessä.

Jooga ja meditaatio yhdistyvät muun muassa kundaliinijoogassa, jota kutsutaan tietoisuuden joogaksi. Se tähtää kehon ja mielen tasapainoon tiedostamisen ja hetkessä elämisen kautta. Kundaliinijooga pyrkii poistamaan kehonsisäisiä tukoksia ja sitä kautta vapauttamaan energiaa, joka kohoaa läpi kehon. Joogamuotona se sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille, sillä se on hathajoogan tapaan lempeä joogamuoto. Tunnit koostuvat usein liikesarjojen  ja hengitysmenetelmien lisäksi rentoutuksesta, musiikista, mantroista ja meditaatiosta.

Meditaatio ei siis ole olennainen osa vain yksittäisiä joogamuotoja, vaan se on tavalla tai toisella läsnä niissä kaikissa. Esimerkiksi edellä mainittua yin-joogaa ja sen rauhalliset ja pitkät asanat toimivat mainiona polkuna meditaatioon ja sitä kautta ohjattuun mindfulness-harjoitteluun. Mindfulness tarkoittaa hyväksyvää tietoista läsnäoloa, ja se toimii meditointikeinona.

Meditaatio ei kuitenkaan onnistu käden käänteessä, vaan se vaatii kärsivällisyyttä – Dalai Lama löysi meditaatiosta elämän mullistavat hyödyt noin 50 tunnin jälkeen.

Joogastudio vai joogan yksityisopettaja?

Sopivan joogamuodon löytämisen jälkeen edessä on valinta harjoitusmuotojen osalta; osa suosii joogakeskuksia, toiset yksityistunteja.

Miten niiden tarjonta eroaa toisistaan?

Joogastudioiden hyödyt

Isommista kaupungeista ei ole vaikea löytää joogastudiota, joka tarjoaa monipuolisia harjoituksia ja tunteja. Yksittäisiä tunteja ja kursseja voi löytää myös kuntosalien tarjonnasta. Ne sopivan erinomaisesti joogan säännölliseen harjoitteluun kokeneen ohjaajan opastuksessa.

Ohjauksen lisäksi joogastudioista ja -keskuksista löytyy kaikki tarvittavat välineet ja tila harjoitteluun, mikä ei toteudu kaikkien kotona. Lisäksi tilat on suunniteltu lämpötilan ja tunnelman puolesta kuhunkin harjoitukseen sopivaksi.

Ryhmätunneilta voi myös löytää samanhenkisiä ihmisiä, ja ne tarjoavat syyn poistua kotoa ja rikkoa arjen rytmiä.

Vinkki: kokeile joogakeskusten tarjoamia vierailupäiviä tai ilmaistunteja, jotta löydät juuri sinulle sopivat harjoitukset ja puitteet. Näin saat kuvan tuntien sisällöstä sekä opettajista, joilla on keskeinen rooli tuntien tehokkuudessa.

Kaksi nuorta naista lootusasennossa mattojen päällä.
Joogastudioilta löytyy usein täydelliset puitteet joogaamiseen, mutta sellaiset voi halutessaan luoda myös kotiin. (Kuva: Unsplash/Alex Shaw)

Yksityisopettajien hyödyt

Myös yksityistunneilla on monia hyötyjä, muun muassa harjoitusten mukauttaminen omaan rytmiin. Työssäkäyvien kalenterista ei välttämättä löydy tarpeeksi tilaa joogakeskusten säännöllisille tunneille, joihin voi myös liittyä toistuvat kuukausimaksut.

Yksityisopettajan avulla tunteja pystyy ottamaan juuri silloin, kun itselle sopii, ilman turhaa stressiä siitä, että rahaa menisi hukkaan kuukausimaksun takia. Tämä mahdollistaa myös oman joogaohjaajan valinnan, mikä ei aina onnistu joogastudioissa.

Superprofin kaltaiset alustat tarjoavat helpon keinon vertailla tarjolla olevia opettajia ja valita heidän joukostaan itselle sopivimman. Sopivan ohjaajan tai opettajan löytäminen on keskeistä oppimisessa, ja yksityisopetuksessa oppilas saa aina opettajan jakamattoman huomion. Ryhmätunneilla ohjaajan voi olla vaikea puuttua kaikkiin oppilaisiin yksityiskohtaisesti.

Yksityistunnit voivat olla myös taloudellisesti kannattavia. Valtaosa Superprofin ohjaajista tarjoaa ensimmäisen tunnin ilmaiseksi, ja opettajat saavat myös hinnoitella palvelunsa itse, minkä takia jokaisen budjettiin sopivaa opetusta on helppo löytää.

Yksityistunnit onnistuvat kätevästi myös etänä videopuhelun välityksellä, joten joogaaminen onnistuu kotoa käsin asuinpaikasta riippumatta.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.