Kun kyseessä on niin kauniisti soiva soitin kuin viulu, ei ole mikään ihme, että sen soittamisen aloittaminen kiehtoo. Viulunsoitto on parhaimmillaan lumoavaa oli kyseessä sitten oman kaupungin sinfoniaorkesterin taidonnäyte tai jokin tietty mestariteos, kuten Vivaldin Kevät.

Koska luet tätä blogiartikkelia, olet arvatenkin kiinnostunut viulunsoitosta. Viulunsoiton opetteleminen on tunnetusti haastavaa, joten mielessäsi saattaa pyöriä runsaasti kysymyksiä alkaen siitä, miten soitinta ylipäätään käsitellään ja miten siitä pidetään huolta. Aloittelijaa luonnollisesti kiinnostavat myös parhaat vinkit viulunsoiton harjoitteluun.

Jos sinä tai esimerkiksi lapsesi haaveilee viulutuntien aloittamisesta, olet tullut oikeaan paikkaan. Superprof on nimittäin apunasi! Tämän blogiartikkelin avulla löydät vastauksia yleisimpiin aloittelijoiden kysymyksiin ja paljon muuta!

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Viulu
Linnea
Linnea
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
Maria
22€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Daria
Daria
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Venla
Venla
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emil
Emil
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emmanuel
5
5 (7 arvostelua)
Emmanuel
27€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Linnea
Linnea
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
Maria
22€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Daria
Daria
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Venla
Venla
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emil
Emil
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emmanuel
5
5 (7 arvostelua)
Emmanuel
27€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Soitin tutuksi

Soittimia myyvään erikoisliikkeeseen meneminen voi olla jännittävää, jos haluamaansa soittimeen ei ole tutustunut ollenkaan. Aivan alkajaisiksi tuoreen viulistin on tärkeää huomata, että viuluja on erikokoisia. Tähän syynä on se, että viulun koko vaikuttaa mukavuuteen ja ylipäätään soittajan mahdollisuuksiin käsitellä soitinta oikein. Yleensä kokovaihtoehtoja on kuusi, joista kokoviulu on 4/4 ja pienin 1/16. Sopiva viulun koko määräytyy soittajan käsivarren pituuden mukaisesti. Kun viulu on oikean kokoinen, sitä pystyy mukavasti pitämään soittoasennossa, ja itse soittaminenkin näin ollen onnistuu.

Viuluja rivissä
Viuluja on erilaisia, ja niiden joukosta on valittava itselleen sopiva (Kuva: Pixabay/Baohm)

Kun viulu on hankittu, on aika kurkistaa koteloon. Sieltä pitäisi löytyä sekä viulu että jousi. Aluksi kannattaa kiinnittää huomiota siihen, miten ne on aseteltu koteloon. Kotelossa on nimittäin pehmusteita, jotka on suunniteltu pitämään soitin suojassa kolhuilta. Soittamisen jälkeen on siis aina tärkeää asetella soitin koteloon oikealla tavalla, jotta suoja on paras mahdollinen.

Toinen tärkeä viulun käsittelyyn liittyvä vinkki on välttää koskemasta jousen jouhia. Varsinkin jos jouhi on valmistettu hevosen häntäkarvasta, imee se herkästi itseensä ihon rasvaa. Jouheen tarttunut lika luonnollisesti vaikuttaa sointiin. Kuten soittimet yleisestikin ottaen, jousisoittimet ovat herkkiä, joten niitä on tärkeää käsitellä varoen. Tarkkoja ohjeita voi saada esimerkiksi soitinliikkeiden asiantuntijoilta.

Heti alkuvaiheessa tulee tutuksi myös jousen valmisteleminen soittokuntoon, joka on tarpeellinen toimenpide aina ennen ja jälkeen soittamisen. Jousi laitetaan soittokuntoon kiristämällä sen jouhet päässä olevaa nuppia vääntämällä. Jouhia ei kuitenkaan saa vääntää liian tiukkaan. Toinen tärkeä toimenpide on hangata viuluhartsia jouseen. Kun sitä käyttää, soi viulu paremmin: parantuneen pidon ansiosta jousi ei vain ikään kuin liu'u väärällä tavalla kielten yli. Hartsia myydään usein paloina, ja sitä saa soitinliikkeistä. Kun soittaminen on lopetettu, löysätään jousi.

Lisäksi on hyvä idea pyyhkiä viulu kuivalla liinalla. Soittimeen kertynyt pöly ei tietenkään tee sille ja sen soinnille hyvää.

Oma viulunopettaja on luonnollisesti paras tietolähde viulunsoiton maailmassa. Huoltotoimenpiteiden lisäksi opettajalta saa neuvoja esimerkiksi soittamisen ergonomiasta alkaen perusasioista, kuten hyvän soittoasennon merkityksestä. Opettaja osaa myös kertoa viulunsoitossa tärkeistä tarvikkeista, kuten olkatuista.

Viulukotelo ja viulu vierekkäin
Viulu on herkkä instrumentti, joten sitä on käsiteltävä asianmukaisella tavalla (Kuva: Pixabay/Ilkeval)

Viulutunnit aloittelijoille – mitä voi odottaa?

Jos on ensimmäistä kertaa menossa viulutunnille, ei varmastikaan osaa odottaa mitä on luvassa. Viulutuntien ottamista harkitsevat voivat esimerkiksi pohtia, mitä tunnit maksavat tai mitä tunneilla yleensä tehdään. Ei kuitenkaan ole syytä jännittää, sillä seuraavaksi kerromme, mitä ensimmäisiltä viulutunneiltaan voi odottaa.

Mitä tunneilla sitten tapahtuu? Klassinen tunnin rakenne on seuraava:

  1. Lämmittely
  2. Harjoitukset
  3. Soittaminen

Aivan kuten urheillessakin, myös soittamisessa on alkulämmittely paikallaan. Lämmittelyn aikana saa ajatukset ja keskittymisen suunnattua muista asioista soittamiseen, jolloin uuden oppiminen helpottuu. Viulistien alkulämmittely sisältää usein nopeaa asteikosta toiseen siirtymistä ja yleistä soittimella leikittelyä. Lämmittelyssä vain mielikuvitus on rajana, eikä yhtä oikeaa tapaa ole. Lisäksi lämmittely tarjoaa tilaisuuden tarkistaa soittimen vire.

Nopea asemien välillä vaihtelu lämmittää sormesi ja samalla harjoittaa lihasmuistiasi!

Viulunsoiton sanasto, kuten asteikot ja asemat, voi vasta-alkajasta tuntua aivan kuin vieraalta kieleltä, mutta syytä huoleen ei ole. Oman opettajan avulla sanasto tulee tutuksi!

Lämmittelyn jälkeen vuorossa on tyypillisesti harjoituksia. Harjoitusten tarkoituksena on kehittää soittimen käsittelyä ja lihasmuistia. Tavoitteena on, että erilaiset sormitukset ja nuotit tulevat aikanaan suoraan selkärangasta. Lihasmuisti on soittamisessa tärkeää, sillä sujuvan soiton takaamiseksi on sormien löydettävä oikeat paikat nopeasti. Tästä ei kuitenkaan kannata ottaa paineita, sillä oppiminen vie aikaa, eikä kenenkään oleteta oppivan kaikkea silmänräpäyksessä.

Löydä juuri itsellesi parhaat viulutunnit Superprofilta!

Nainen soittamassa viulua
Harjoitus tekee mestarin myös viulunsoitossa (Kuva: Unsplash/Michel Catalisano)

Teknisen harjoittelun lisäksi tunneilla luonnollisesti päästään käsiksi myös varsinaiseen soittamiseen. Vasta-alkajien soittamat kappaleet ovat usein lyhyitä ja yksinkertaisia. Vaikkapa Tuiki tuiki tähtönen voi hyvinkin olla ensimmäisten harjoituskappaleiden joukossa. On tärkeää huomata, että kappaleita on tarkoitus harjoitella tuntien lisäksi myös itsenäisesti kotona. Viulunsoiton ahkera ja säännöllinen harjoitteleminen on äärimmäisen tärkeää, jos edistystä tavoittelee tosissaan.

Koulumaailmassa olemme tottuneet siihen, että edistymistä seurataan kokeilla. Myös soittotunneilla voidaan järjestää kokeita, joiden avulla asiantunteva viulunsoiton opettaja saa selville, mitä oppilas osaa ja toisaalta missä tällä vielä on parannettavaa. Kokeessa oppilaan tehtävänä voi esimerkiksi olla soittaa jokin kappale opettajan arvioidessa suoritusta teknisestä näkökulmasta. Varsinkin jos haaveena on päästä opiskelemaan johonkin musiikkialan oppilaitokseen, ovat tällaiset kokeet hyvää harjoitusta tulevaisuutta silmällä pitäen. Alan koulutusten pääsykokeissa nimittäin yleensä on käytännön osio, jossa hakijan on näytettävä taitonsa valitsijaraadin edessä.

Mitä aloittelijoiden viulutunneilla oppii?

Jotta jonakin päivä pystyisi soittamaan Vivaldin tai Paganinin teoksia sujuvasti, on viulunsoiton perusteet luonnollisesti otettava haltuun. Kuten minkä tahansa muunkin taidon opettelu, vaatii viulukin ahkeraa harjoittelua. Matka musiikin teorian ja käytännön maailmaan alkaa jo aivan ensimmäisellä viulutunnilla. Jos on alun perin oppinut vääriä tekniikoita, voi varsinkin pitkän ajan kuluttua olla vaikeaa oppia niistä pois.

Jos aiempaa kokemusta ei ole, tunneilla lähdetään liikkeellä aivan perusasioista, kuten siitä, miten viulua ja jousta pidellään. Opettajan kanssa harjoitellaan esimerkiksi oikeaa jousen käsittelytapaa. Asiantuntijan kanssa harjoittelu antaa hyvät lähtökohdat omien taitojen kehittämiseen: kun keskeisiä asioita oppii alusta alkaen oikein, on aiemmin opitun päälle mukavaa kasata lisää osaamista.

Käytännön teknisen osaamisen lisäksi toinen tärkeä taito on luonnollisesti musiikin lukeminen. Nuotit käsitteenä ovat varmasti kaikille tuttuja, vaikka niitä ei vielä osaisikaan lukea. Nuottien lukeminen voi aluksi tuntua vaikealta ja soittaminen olla hitaanlaista, mutta harjoitus tekee mestarin. Viulutunneilla päästään tutustumaan niihin ja oppimaan, mitä nämä mystiset tikut ja pallurat oikein tarkoittavat. Lisäksi näkyvissä on muitakin merkintöjä, jotka ovat symbolien ja sanojen muodossa. Musiikkiin liittyy myös kieltenopiskelua, sillä merkinnät ovat usein italiankielisiä sanoja. Termit, kuten fortissimo ja crescendo tulevat tunneilla varmasti tutuksi.

Nuotit ja viulu pöydällä
Soittaminen vaatii sekä teorian että käytännön osaamista (Kuva: Unsplash/Philip Myrtorp)

Kun viulunsoittoa alkaa opetella, on se haaste, mutta samalla hyvin palkitsevaa. Viulunsoitto on hieno harrastus, ja se sopii kaikille iästä, taustasta ja kokemuksesta riippumatta. Kaikista ei suinkaan tarvitse tulla mestarisoittajia, sillä jo perusteiden hallitseminen ja yksinkertainen omaksi ilokseen soittaminenkin on mukavaa. Jos tavoitteet kuitenkin ovat korkealla ja haluaa tosissaan loistavaksi soittajaksi, on vain oltava valmis tekemään työtä tavoitteidensa saavuttamiseksi. Jos siis haaveilet viulutaituriksi pääsemisestä, tartu haasteeseen rohkeasti!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Aleksi

Itselläni on koulutustaustaa journalismin ja kielten parissa. Nykyään sisällöntuotannon tehtävissä.