Sopivan viulun löytäminen on tärkeää, mutta ei siinä vielä kaikki – lisäksi olisi tiedettävä, mitä muita viulunsoiton tärkeitä tarvikkeita pitäisi hankkia. Tällaiset olennaiset välineet ovat tärkeitä paitsi itse soittamisessa, myös soittimen huoltamisessa. Välineiden avulla käytännön harjoittelu helpottuu: esimerkiksi nuottiteline on yksi hyödyllisimpiä apuvälineitä. Myös vaikkapa metronomi saattaa osoittautua hyödylliseksi työkaluksi. Kunnollinen varustus säästää aikaa ja vaivaa, jolloin soittaja voi keskittyä täysillä tärkeimpään eli itse soittamiseen.

Soittaminen ei nimittäin ole pelkkää nuottien lukemista ja mekaanista työtä. Soittaminen ja erityisesti esiintyminen on parhaimmillaan myös tietynlaista tunteiden ja energian välittämistä. Jotta tämä onnistuisi, on soittajan viihdyttävä soittimensa kanssa. Toisin sanoen soittamisen on oltava mukavaa – varsinkin ergonomisesti. Ergonomia on erityisen tärkeää silloin, kun viulunsoittoa harjoittelee runsaasti. Tätä varten on olemassa erilaisia apuvälineitä, joiden maailmaan tämä Superprof-blogin artikkeli johdattelee.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Viulu
Linnea
Linnea
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
Maria
22€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Daria
Daria
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Venla
Venla
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emil
Emil
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emmanuel
5
5 (7 arvostelua)
Emmanuel
27€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Linnea
Linnea
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
Maria
22€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Daria
Daria
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Venla
Venla
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emil
Emil
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emmanuel
5
5 (7 arvostelua)
Emmanuel
27€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Viulunsoiton perusasiat

Sanomattakin on selvää, että jos haluaa oppia soittamaan viulua, tarvitaan hyvä viulu ja tietysti myös jousi. On jokaisesta itsestään kiinni, haluaako ostaa ikioman soittimen vai esimerkiksi vuokrata soittimen. Viuluja voi ostaa alan erikoisliikkeistä niin paikan päällä kuin verkostakin. Liikkeiden hyvä puoli on, että niiden asiantuntijat osaavat auttaa tarkemmin juuri oikeanlaisen viulun hankinnassa. Soittimen voi toki ostaa myös yksityishenkilöltä internetin välityksellä, mutta silloin ostajan on oltava erityisen tarkkana. Jos itsellä ei vielä ole asiantuntemusta soittimista, voi olla vaikeaa yksin määritellä onko juuri kyseinen viuluyksilö hyväkuntoinen vai ei ja onko se itselle oikean kokoinen. Koko on erityisen tärkeä ominaisuus viulussa, sillä esimerkiksi liian suurikokoinen viulu tekee soittamisesta vaikeaa ja epämukavaa.

Viulu, jonka vieressä jousi
Kun ostat viulun, älä unohda jousta (Kuva: Pixabay/Pexels)

Soitinliikkeissä on erikokoisia viuluja, joita soittaja saa niin sanotusti sovittaa. Viulu on oikean kokoinen, kun kierukkaa eli soittimen aivan ylimmäistä osaa saa pidettyä mukavasti kämmenessään samalla, kun viulun toinen pää lepää solisluun päällä. Liikkeessä kokeilemalla saa jo hyvän käsityksen siitä, miten viulua pidellään, ja myyjät tarpeen vaatiessa opastavat siinä. Myyjiä voi myös pyytää näyttämään, miten jousen jouhi löysätään ja kiristetään tai miten viuluhartsia käytetään.

Hartsi onkin tärkeä osa varustusta. Se on kovetettua pihkaa, jota on tarkoitus hangata jouseen. Syynä on yksinkertaisesti se, että hartsi parantaa soittimen tuottamaa ääntä lisäämällä kitkaa jousen ja kielten välillä. Ilman riittävää kitkaa jousi nimittäin vain ikään kuin liukuu kielten yli, eikä siitä syntyvä ääni ole paras mahdollinen. Kootusti voidaankin sanoa, että viulunsoiton aloittajan on aivan aluksi syytä hankkia kolme asiaa: viulu, jousi ja viuluhartsia.

Soittamisen ergonomia

Varsinkin aloitteville viulisteille yhtäjaksoinen soittaminen voi jossakin vaiheessa alkaa tuntua epämukavalta. Ilmiö ei ole mitenkään ainutlaatuinen, sillä sama pätee melkeinpä mihin tahansa muuhunkin uuteen harrastukseen. On täysin luonnollista, että aluksi tuntuu vaikealta totuttaa keho sellaiseen rasitukseen, jota ei ole aiemmin kokenut. Viulunsoitossa erityisesti hyvässä soittoasennossa pysyminen voi vaatia totuttelua: samalla pitäisi pystyä sekä kannattelemaan soitinta kädellään että pitää hyvä ryhti. Ei ole tavatonta, että viulun yhtäjaksoinen pitäminen soittoasennossa tuntuu väsyttävältä. Harjoittelun avulla keho kuitenkin tottuu tällaiseen uudenlaiseen työskentelyyn. Soittamisen ei missään nimessä kuulu olla kivuliasta, joten hyvään ergonomiaan on ehdottoman tärkeää panostaa. Hyvä ergonomia ehkäisee viulistien ammattitauteja, joita ovat muun muassa erilaiset rasitusvammat.

Saatavilla on välineitä, joilla soittamisen mukavuutta voi parantaa. Yleensä ensimmäinen ergonominen tarvike, johon uudet soittajat törmäävät, on olkatuki. Tuki asennetaan kopan pohjan alaosaan, ja soittaessa se asettuu soittajan solisluun päälle. Oikeanlainen olkatuki auttaa vähentämään niskan ja hartioiden alueen jännitystä ja pitämään soittoasennon hyvänä. Erityisesti aloittelijoiden kannattaa siis ehdottomasti kokeilla olkatuen käyttöä.

Vinkki: jos et ole ehtinyt hankkia olkatukea tai vasta harkitset sellaisen hankkimista, voit käyttää pesusientä tai pyyhettä tilapäisvälineenä! Voit improvisoida itsellesi tuen esimerkiksi kiinnittämällä sienen kuminauhalla viuluun.

Toinen hyödyllinen apuväline soittamisessa on kaikessa yksinkertaisuudessaan tuoli. Soittaminen seisovassa asennossa on suositeltavaa ja usein ergonomisin vaihtoehto, mutta joissakin tilanteissa, kuten pitkissä harjoittelujaksoissa, istuminen on välillä mukavampaa. Melkeinpä mikä tahansa tukeva, kova ja käsinojaton tuoli soveltuu viulunsoittamiseen. Tuolin tulee kuitenkin olla riittävän korkea, jotta hyvän ryhdin säilyttäminen onnistuu.

Tyttö soittamassa viulua
Seisten soittaminen on usein ergonomisesti paras vaihtoehto (Kuva: Pixabay/Davor Krajinovic)

Hyödyllisiä apuvälineita viulunsoiton harjoitteluun

Viulunsoitossa hyödyllisiä välineitä on monenlaisia. Seuraavana on lueteltuna joitakin niistä:

  • Viritinsovellus. Kun soittamista harjoittelee, on viulun syytä olla vireessä. Kuten moni jo arvaakin, viritys tapahtuu käytännössä erityisiä viritystappeja kääntämällä. Korvakuulolta virittäminen ei ole helppo juttu, joten apuvälineen käyttäminen on tarpeellista. Tähän tarkoitukseen kehitettyjä sovelluksia on laaja valikoima sekä iOS- että Android-järjestelmille. Hyvät sovellukset kuuntelevat soittoa ja kertovat, onko vire hyvä vai ei.
  • Nuottiteline. Telineen toimintaperiaate on erittäin yksinkertainen: se pitelee nuotteja sillä aikaa, kun itse soittaa. Kun nuottivihko on oikealla korkeudella oikeassa kulmassa katseeseen nähden, soittaja voi säilyttää hyvän soittoasennon. Erityisesti kokoontaitettavat nuottitelineet ovat suosittuja, sillä ne on helppo ottaa mukaan vaikkapa opettajan luo soittotunnille.
  • Metronomi. Tästä laitteesta käytetään myös nimitystä tahtimittari. Sen tarkoituksena on tuottaa naksahdus tai muu äänimerkki tietyssä tahdissa. Soittaessa sitä voi käyttää apuvälineenä oikeassa tahdissa pysymisessä. Sitä käyttäen on helpompaa paitsi aloittaa kappale oikeassa tahdissa, myös säilyttää sama tahti loppuun asti. Metronomin voi joko ostaa fyysisenä laitteena tai ladata puhelimeensa sovelluksena.
  • Oppikirjat. Erilaiset oppikirjat ja oppaat ovat luonnollisesti hyvä väline soiton harjoittelussa. Ne ovat hyviä niin soittotekniikan kuin musiikin teoriankin harjoittelemiseen. Erityisen hyviä ovat kirjat, joissa on käytännön tekniikkaharjoituksia.
  • Vaimennin. Niin ihastuttavaa kuin viulun ääni parhaimmillaan onkin, varsinkin soiton jatkuessa kauan se saattaa alkaa häiritsemään muita. Käyttämällä vaimenninta soittimesta lähtee vähemmän ääntä, joten naapurisopukin säilyy.

Musiikki

Kun soittamista opetellaan, tarvitaan luonnollisesti harjoitusmateriaalia. Yleensä viulunsoiton opettaja on se, joka määrää opeteltavat kappaleet. Harjoituskappaleet valitaan usein soittajan taitotason ja toisaalta myös musiikillisten mielenkiinnon kohteiden mukaan. Tarvittavien nuottikirjojen ostaminen toki on usein oppilaan vastuulla.

Soittotunneilla tarvittavien nuottien lisäksi voi tietenkin ostaa nuottikirjoja myös pelkästään omaksi iloksi. Kivijalkaliikkeistä ja nettikaupoista löytyy nuotteja joka lähtöön: monelle taitotasolle ja tyylilajille. Nuotteja voi löytyä esimerkiksi elokuvamusiikille, joten parhaassa tapauksessa niiden avulla pääsee harjoittelemaan juuri oman suosikkielokuvansa kappaleita. Iso plussa on, jos kirjan mukana tulee cd-levy, jota käyttää apuna harjoittelussa.

Ei myöskään sovi unohtaa, että internet on valtava tiedonlähde – myös nuoteille. Jos omaa repertuaariaan haluaa laajentaa, on hyvä idea tutustua internetin valikoimaan. Netistä voi ladata nuotteja, tulostaa ne ja asettaa ne sitten juuri hankkimalleen nuottitelineelle. Osa musiikista on maksullista, kun taas jotkut kappaleet ovat ladattavissa ilmaiseksi.

Viulu nuottivihon päällä
Nuotteja löytää niin fyysisinä kuin sähköisinä vihkoina (Kuva: Pixabay/Wolfgang Gerth)

Lyijykynä

Jos itse on aivan vasta-alkaja, niinkin yksinkertaisen esineen kuin lyijykynän merkitys voi tulla yllätyksenä. Oli kyseessä sitten itsenäinen harjoittelu kotona tai suuren orkesterin harjoitukset, kynä on tuiki tarpeellinen muusikon apuväline. Tähän on kolme tärkeää syytä:

  1. Kynää käytetään omien merkintöjen ja muistiinpanojen tekemiseen. Jos esimerkiksi jokin tärkeä nuoteissa oleva asia unohtuu helposti, sen voi korostaa kynällä. Pikku muistiinpanot siellä täällä voivat olla hyvinkin hyödyllisiä.
  2. Orkesterin harjoituksissa johtaja saattaa käskeä soittajia tekemään tiettyjä muutoksia nuotteihin. Kaikkien on syytä tehdä merkinnät, jotta yhteistyö sujuu jatkossakin saumattomana.
  3. Lyijykynän jäljen voi pyyhkiä, kuulakärkikynän ei. Toisinaan muutoksetkin muuttuvat, joten kuulakärkikynä on syytä pitää kaukana varsinkin orkesterin harjoituksista.

Viulusta huolehtiminen

Viulun oikeaoppinen käsittely ja huoltaminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta soitin soi oikein ja säilyy hyväkuntoisena. Yksi yleisimmistä hoitotoimenpiteistä on ylimääräisen hartsin pyyhkiminen kieliltä ja muilta viulun pinnoilta. Tähän voi käyttää kuivaa liinaa. Pölyjen pyyhkiminen viulusta yleensäkin on hyvä keino estää hartsin kerääntymistä. Viulun puhtaanapito on tärkeää, sillä likaisuus pahimmassa tapauksessa vaikuttaa äänenlaatuun.

Toinen tärkeä toimenpide on viulun kielten vaihtaminen. Sopiva vaihtoväli riippuu siitä, kuinka paljon ja miten viulua soitetaan, joten tarkkaa ajankohtaa on vaikeaa arvioida etukäteen. Hyvä yleinen nyrkkisääntö kuitenkin on, että kielet tulisi vaihtaa vähintäänkin kerran vuodessa. Kieliä saa soitinliikkeistä. Ne olisi hyvä opetella vaihtamaan itse, mutta jos ei vielä ole varma taidoistaan, voi olla parasta pyytää liikettä vaihtamaan ne – korvausta vastaan tietenkin. Soinnin kannalta kielet ovat keskeisessä osassa, joten niiden säännöllistä vaihtamista ei kannata laiminlyödä.

Lähikuva viulun kielistä
Viulun tavalliset huoltotoimenpiteet, kuten kielten vaihtaminen, olisi hyvä osata tehdä itse (Kuva: Pixabay/5519128)

Viulua olisi myös hyvä huollattaa säännöllisesti. Idea on sama kuin autojenkin huollossa: viulu viedään asiantuntevaan liikkeeseen, jossa sen osien kunto tarkastetaan ja tarvittaessa ne korjataan. Varsinkin jos viulu on laadukas ja sen hankintaan on panostettu rahallisesti, kannattaa soittimen kunnosta pitää huolta koko sen käyttöiän ajan.

Viulun ja sen soittamisessa tarvittavien välineiden hankinta sekä soittimen huoltaminen ajan mittaan maksavat luonnollisesti rahaa. Kun kyseessä on rakas harrastus, siihen tietenkin haluaa panostaa. Kustannuksissa voi kuitenkin myös säästää esimerkiksi lataamalla ilmaisen metronomisovelluksen sen sijaan, että ostaisi fyysisen laitteen. Myös nuotteja on saatavilla netistä ilmaiseksi, joten musiikistakaan ei aina tarvitse maksaa. Joskus myös viulutuntien hinnat mietityttävät, joten myös opettajaa valitessa kannattaa tehdä hintavertailua ja etsiä parasta hinta-laatusuhdetta.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Aleksi

Itselläni on koulutustaustaa journalismin ja kielten parissa. Nykyään sisällöntuotannon tehtävissä.