Hyvä viulunsoiton opettaja on tärkeä henkilö matkallasi taitavaksi viulunsoittajaksi. Jos olet aivan vasta-alkaja, mietit varmasti, mistä sellaisen oikein löytää ja mitä kaikkea on otettava huomioon. Juuri itselle sopivan opettajan löytäminen omalta alueelta ei aina ole helppoa, mutta ei hätää, sillä Superprof on apunasi. Tästä blogiartikkelista löydät tärkeitä vinkkejä opettajan etsintään!

Vinkkimme auttavat opettajan etsinnässä oli hakusessa kasvokkain tapahtuva opetus tai etäopetus. Opettajan voi löytää sekä perinteisiä keinoja että moderneja tapoja käyttäen.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Viulu
Linnea
Linnea
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
Maria
22€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Daria
Daria
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Venla
Venla
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emil
Emil
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emmanuel
5
5 (7 arvostelua)
Emmanuel
27€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Linnea
Linnea
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
Maria
22€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Daria
Daria
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Venla
Venla
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emil
Emil
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emmanuel
5
5 (7 arvostelua)
Emmanuel
27€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Tutki ilmoituksia

Kun hakusessa on viulun opettaja, kannattaa katsoa ympärilleen. Vastaan saattaa tulla ilmoitus, jossa opettaja mainostaa palveluitaan. Ainakin ennen vanhaan kauppojen tuulikaapeissa oli ilmoitustauluja, joissa oli jos jonkinlaisia ilmoituksia. Hyvällä tuurilla vielä tänä päivänäkin löytää tällaisen taulun! Luonnollisesti myös sanomalehdistä voi löytää ilmoituksia. Lisäksi otollisia paikkoja vanhan ajan paperisille ilmoituksille ovat koulut ja muut oppilaitokset. Varsinkin, jos omassa oppilaitoksessa opetetaan musiikkia tai taiteellisia aineita ylipäätään, saattaa ilmoitustauluilta löytyä viulutuntien mainoksia.

Kannattaa huomata, että ensimmäisenä vastaan tuleva opettaja ei aina ole juuri se oikea opettaja sinulle. Jos viulunsoittoa haluaa harjoitella tosissaan, on tärkeää kysyä runsaasti kysymyksiä ennen soittotunnin järjestämistä!

Ennen ensimmäistä tuntia on joka tapauksessa syytä kysyä potentiaaliselta opettajalta muun muassa tämän opetusmenetelmistä, tuntien käytännön järjestelyistä ja luonnollisesti myös tuntien hinnoista. Näin saat selville jo etukäteen, onko opettaja sopiva sinulle. Ei kannata ostaa sikaa eikä varsinkaan viulunsoiton opettajaa säkissä!

Viulu pöydän päällä
Viuluopettajan mainos voi löytyä ilmoitustaululta (Kuva: Unsplash/Lucia Macedo)

Tulevalle opettajalle kannattaa myös selventää oma aiempi kokemus ja toisaalta myös tulevaisuuden tavoitteet. Kun opettaja tietää etukäteen mitä oppilas jo entuudestaan osaa ja kuinka syvällisesti tämä haluaa soittoa oppia, on tuleva viulun opetus helpompaa suunnitella ja tunneista tulee paremmin oppilaalle sopivia.

Monia voi huolettaa, että opettajan etsiminen on aikaa vievää puuhaa ja löytääkseen sopivan opettajan voi joutua soittamaan puheluita toisensa perään. Näin se voi hyvin ollakin, sillä tilaa säästääkseen monet ilmoitukset ovat hyvin lyhyitä. Onneksi monilla opettajilla ja muilla opetusta järjestävillä tahoilla on nettisivut tai sosiaalisen median tilejä, joista voi löytää lisätietoa. Tässä vaiheessa kuitenkin kannattaa nähdä vaivaa, sillä vielä enemmän aikaa tuhraantuu tunneilla, jotka loppujen lopuksi eivät olekaan itselle sopivia.

Kilauta kaverille

Ilmoitusten ohella toinen hyvä vanhanaikainen tapa löytää opettajia on yksinkertaisesta omilta tutuilta kysyminen. Kavereiden suosituksiin voi useimmiten luottaa, sillä ne ovat yleensä hyvin rehellisiä. Hyvällä tuurilla joku ystävistä harrastaa viulunsoittoa ja tietää kertoa hyvän opettajan nimen. Jos joku tuttu ylipäätään käy jonkin soittimen tunneilla, kannattaa häneltäkin kysyä – hän saattaa musiikkiharrastuksensa kautta sattumoisin tuntea jonkun viulutunneilla käyvän henkilön, joka taas osaa kertoa aiheesta enemmän.

Vaikka soitin olisikin eri, voi kaveri antaa oman opettajansakin yhteystiedot: opettajat usein tuntevat muiden soittimien opettajia, joten viulunsoiton opettaja voi löytyä tätäkin kautta. Lisäksi jos itse on esimerkiksi viulutunneista haaveilevan lapsen vanhempi, voi lapsen luokkatovereiden vanhemmilta kysyä, olisiko heidän perheissään kenties viulunsoittajia, joilla on hyvä opettaja.

Löydä itsellesi parhaat viulun soiton alkeet Superprofilta!

Mustavalkoinen kuva viulunsoittajasta
Tieto liikkuu puskaradiossa, joten ehkä joku kavereista tietää hyvän opettajan (Kuva: Unsplash/Joel Wyncott)

Opiskele musiikkikoulussa

Jos lähiseudulta löytyy soittotunteja antava koulu, voi viulunsoiton opettajan löytää sieltäkin. Musiikkikoulut ja -opistot opettavat yleensä omissa tiloissaan, joten ne sopivat erityisesti niille, joille kotona opiskelu ei ole paras vaihtoehto. Tällaisissa kouluissa musiikkia voi opiskella laaja-alaisesti: aiheena ei aina tarvitse olla viulun opetus, vaan joskus voi kokeilla muitakin soittimia, laulutunteja tai musiikin teoriaa. Laaja eri soittimien ja yleisesti ottaen musiikin ymmärrys on aina suurta plussaa varsinkin, jos joskus haaveilee soittavansa yhdessä muiden kanssa.

Lisäksi musiikkikoulujen etu usein on, että ne pystyvät lainaamaan tai vuokraamaan soittimia. Näin ollen aivan ensi alkuun ei välttämättä vielä tarvitse omistaa omaa soitinta. Kouluissa saattaa myös olla soittamisessa tarvittavia tarvikkeita, joita niitäkin pääsee kokeilemaan ennen kuin niitä alkaa ostaa itselleen.

Musiikkiopistojen huono puoli on, että niihin voi olla valintakokeet. Näin ollen osaamista on jo oltava ennen kouluun hyväksymistä. Tällaiset koulutusohjelmat sopivat siis niille, joilla on jo jonkin verran kokemusta viulunsoitosta ja mahdollisesti myös musiikin teoriasta. Vasta-alkajien on joko löydettävä kaikille avoimia ryhmiä tai harjoiteltava yksityisopettajan kanssa ennen kuin koulujen ovet aukeavat.

Musiikkiopistossa opiskellessa tutuksi tuleva asia on, että soittaminen ei ole pelkästään yhden soittimen hallitsemista. Olipa sitten jäsenenä bändissä, jousikvartetissa tai sinfoniaorkesterin jousissa, tärkeää on myös osata toimia osana suurempaa kokonaisuutta. Osana opintoja järjestetäänkin usein esityksiä, joissa esiintymistä pääsee harjoittelemaan käytännössä. Joillekin se saattaa synnyttää todellisen esiintymisen kipinän, josta poikii tulevaisuudessa jotakin suurta!

Löydä viulunsoiton opettaja netistä

Maailma on nykypäivänä vahvasti verkossa, joten sieltä viulunsoiton opettajiakin löytyy. Paitsi että internet on pullollaan tietoa, on sen merkittävä etu mahdollisuus etäopetukseen. Varsinkin jos itse asuu hieman syrjemmässä, etätunnit videoyhteydellä voivat olla oiva tapa järjestää soittotunteja. Opetuksen ei tietenkään ole pakko tapahtua etänä, sillä netistä löytää monin eri tavoin toteutettavaa opetusta. Opettajaa etsiessä kannattaakin miettiä seuraavia kysymyksiä:

  • Sopiiko etäopetus minulle?
  • Jos etäopetus ei sovi, kuinka kauas olen valmis matkustamaan tunnille?
  • Mitä ominaisuuksia haluan opettajalta?

Opettajia voi lähteä etsimään yksinkertaisesti hakukoneen avulla. Opettajilla ja muilla opetusta tarjoavilla tahoilla on pääsääntöisesti ainakin jonkinlaiset nettisivut, jotka tarjoavat lisätietoa. Kannattaa myös vilkaista netin kauppapaikkoja, sillä vaikka ne ovatkin lähtökohtaisesti tavaroiden osto- ja myyntipaikkoja, voi niissä olla myös ilmoituksia myytävistä palveluista, kuten soittotunneista.

Viulunsoittajat viulutunnilla
Etäopetus on nykyaikainen opetusmuoto myös musiikissa (Kuva: Unsplash/Julio Rionaldo)

Erityisen hyviä ovat alustat, jotka ovat erikoistuneet nimenomaan opettajien ja oppilaiden yhdistämiseen. Sellainen on esimerkiksi Superprof. Tällaisten erikoistuneiden sivustojen etu on, että ne sisältävät luotettavaa koottua tietoa kunkin alueen opettajista ja muutakin tärkeää tietoa opiskelusta. Esimerkiksi Superprof-palvelusssa palveluitaan tarjoavat opettajat voivat luoda itsestään profiilin, jossa he kertovat tarkemmin osaamisestaan, kokemuksestaan ja kiinnostuksen kohteistaan musiikin saralla. Lisäksi oppilailla on palvelussa mahdollisuus arvioida opettajansa ja antaa kirjallista palautetta.

Opettajiin tutustuminen ennakkoon säästää sekä aikaa että rahaa. Pienellä taustatyöllä sinulla on parempi mahdollisuus löytää juuri sinulle sopiva viulunsoiton opettaja jo ensi yrittämällä!

Juuri oikeanlaisen opettajan löytäminen on erityisen tärkeää niille, jotka tähtäävät korkealle ja haluavat työskennellä pitkäjänteisesti. On toki syytä muistaa, että harjoiteltava on myös itsenäisesti soittotuntien ulkopuolella!

Nainen soittamassa viulua
Soittotuntien lisäksi on tärkeää myös harjoitella itsenäisesti (Kuva: Unsplash/Elijah M. Henderson)

Superprof-palvelusta voi löytää sekä kasvokkain että etänä tunteja järjestäviä opettajia. Jos opettajaa ei omalta alueelta löydy, voi tutustua etäopetusta tarjoaviin opettajiin. Soittotuntien pitäminen videopuhelusovelluksella, kuten vaikkapa Skypellä, voi monille olla uutta ja outoa. Etätunneilla on kuitenkin monia hyviä puolia, kuten:

  • Ajan säästäminen. Suurimmalla osalla meistä on tietokone, web-kamera ja internet-yhteys. Kun tunneille osallistuu omalla kotikoneella, ei tarvitse murehtia matkustamisesta. Tämä on suuri etu varsinkin silloin, jos lähin opettaja on kymmenien kilometrien päässä. Kun tunti on ohi, tarvitsee vain sulkea läppärin kansi ja muihin puuhiin voi palata välittömästi.
  • Ei rajoja. Suomi ja oikeastaan koko maailma on internetissä pieni. Etäopetus poistaa rajat ja etäisyydet ihmisten väliltä, joten opettajan fyysisellä sijainnilla ei enää ole merkitystä. Potentiaalisten opettajien määrä on yhtäkkiä suuri, kun koko Suomen ja oikeastaan koko maailman tarjonta on käden ulottuvilla. Jos itse osaa hyvin vaikkapa englantia tai ruotsia, voi opettajan yhtä hyvin valita ulkomailtakin. Tällöin ainoa murheenaihe on aikaero!
  • Parhaat saatavilla. Koska tarjonta on suuri, valinnanvaraa on. Opettajaa etsivän ei tarvitse miettiä etäisyyksiä, joten tarjonnasta voi rauhassa valita parhaan mahdollisen opettajan.

Juuri oikean opettajan löytäminen ei aina ole helppoa, mutta pieni vaivannäkö kannattaa. Riippumatta omista taidoista ja kokemuksesta opettajalla on suuri merkitys oppimisen kannalta. Tutustu siis opettajiin ennakkoon ja valitse paras!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Aleksi

Itselläni on koulutustaustaa journalismin ja kielten parissa. Nykyään sisällöntuotannon tehtävissä.