Monilla meistä on haaveena oppia soittamaan jotakin soitinta. Suosittujen haaveiden joukossa on muiden muassa viulunsoiton oppiminen. Valitettavan monessa tapauksessa tämä haave ei kuitenkaan koskaan toteudu. Moni nimittäin saattaa hylätä haaveensa kuullessaan, että soittimet ja soittotunnit ovat varsin hintavia. Vaikka tuleva soittaja olisi kuinka innokas tai määrätietoinen, voi harrastuksen hinta estää sen jatkamisen tai edes aloittamisen.

Soittamisen opiskelulla on kalliin harrastuksen maine, mutta onneksi on vaihtoehtoja, joilla kuluja pystyy saamaan kuriin. Avoinna olevat vaihtoehdot luonnollisesti riippuvat omasta alkutasosta, henkilökohtaisista tavoitteista sekä ajasta, jonka on valmis uhraamaan soiton harjoitteluun.

Huolellisella taustatyöllä ja intohimolla viulunsoittoa kohtaan sinusta voi tulla se esiintyjä, jollaiseksi tulemisesta aikoinaan haaveilit!

Ei ole mikään salaisuus, että korkeasti koulutettujen ammattimuusikkojen viulutunnit ovat kalliimpia kuin vaikkapa soittoa itsekin viulutunneilla oppineiden harrastajien tunnit. Jos itse on viulunsoiton vasta-alkaja, valinnanvaraa on vielä runsaasti. Nimittäin jos tarkoituksena on käydä läpi aivan soittimen ja musiikin teorian alkeita, ei opettajaa välttämättä vielä tarvitse valita hintavimmasta päästä – harrastelijamuusikon tai alaa vasta opiskelevan tietotaito on vasta-alkajan näkökulmasta vielä täysin riittävää.

Oli viulutunnin hinta mikä tahansa, on hyvä hinta-laatusuhde joka tapauksessa tärkeää. Jos opettaja ei ole oppilaalle sopiva, ei tulos ole optimaalinen eikä oppilas saa rahoilleen parasta vastinetta. Hintojen tarkastelu ja vertailu on aina viisasta, oli itse sitten tunneille osallistumista vasta suunnitteleva vasta-alkaja tai uutta opettajaa tarvitseva soittamista jo pidempään harjoitellut.

Tämä Superprof-blogin artikkeli auttaa sinua tutustumaan viulunsoiton kustannuksiin. Lisäksi saat vinkkejä, kuinka löytää juuri sinulle sopiva opettaja parhaaseen mahdolliseen hintaan. Viulunsoittoon tarvitaan tietenkin viulu, joten aivan aluksi on syytä pureutua soittimen ja sen varusteiden hintoihin.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Viulu
Linnea
Linnea
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
Maria
22€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Daria
Daria
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Venla
Venla
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emil
Emil
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emmanuel
5
5 (7 arvostelua)
Emmanuel
27€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Linnea
Linnea
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
Maria
22€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Daria
Daria
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Venla
Venla
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emil
Emil
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emmanuel
5
5 (7 arvostelua)
Emmanuel
27€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Viulun ja sen tarvikkeiden hinnat

Kuten arvatakin saattaa, ei ole olemassa vain yhdenlaista viulua, jota kaikki käyttäisivät. Viuluja on monia erilaisia, joten niin on hintojakin. Eritasoiset soittajat ovat luonnollisesti kiinnostuneita eri hintaisista soittimista: aloittelijalle riittää kelpo perusviulu, kun taas edistynyt vaatii soittimeltaan enemmän. Kun hankintaa suunnittelee, on myös huomioita muiden tärkeiden tarvikkeiden kustannukset.

Käytetyt viulut

Edullisimmin ikioman viulun saa hankkimalla sen käytettynä. Niitä voi löytää niin musiikkiliikkeistä kuin internetin kauppapaikoilta. Jos aikoo ostaa käytetyn viulun netistä, voi siitä varautua maksamaan aivan vähintään viitisenkymppiä. Viuluja on erilaisia, joten käytettynäkin monet viulut maksavat sadasta muutamaan sataan euroa. Varsinkin jos käytettyä viulua on ostamassa yksityishenkilöltä, on syytä olla tarkkana. Ei nimittäin ole itsestään selvää, että aiempi omistaja on säilyttänyt ja käsitellyt soitintaan asianmukaisella tavalla. Turvallisinta lieneekin ostaa viulu liikkeestä, joka on myös tarkastanut sen kunnon.

Lähikuva viulusta
Aloittelija voi saada viulun edullisesti käytettynä (Kuva: Pixabay/Pexels)

Viulut aloittelijoille

Kuten voi arvata, uuden viulun hinta määrittyy koon ja laadun mukaan. Jos uutta viulua etsii musiikkiliikkeistä, puhutaan aina vähintään muutaman sadan euron hankinnasta. Jos hyvä tarjous sattuu kohdalle, voi viulun saada parillakin sadalla eurolla. Hyvä nyrkkisääntö on, että aloittelijalle hinta-laatusuhde on tärkeämpi kuin äänenlaatu. Olennaista on siis saada kelpo soitin kelpo hintaan. Alkuvaiheessa vasta tutustutaan viulun käsittelyyn ja sen huoltamiseen, joten sen ei tarvitse vielä tässä vaiheessa olla aivan arvokkaimmista materiaaleista tehty. Riittää, että viulu on tarpeeksi hyvä harjoitteluun ja yksinkertaisten kappaleiden soittamiseen.

Viulut edistyneille

Kun viulua on soittanut jo jonkin aikaa, alkaa soittimen laatuun kiinnittää eri tavalla huomiota. Jos haluaa aivan alinta hintaluokkaa laadukkaamman soittimen, puhutaan joistakin sadoista euroista. Parhaat ja samalla kalleimmat viulut maksavat jopa useita tuhansia euroja. Matkan varrelle mahtuu erihintaisia viuluja, joten valinnanvaraa on.

Soittimen vuokraus

Aivan välttämätöntä oman viulun ostaminen ei aina ole, sillä myös soittimen vuokraaminen on mahdollista. Vuokraaminen on hyvä vaihtoehto varsinkin soittamisen harjoittelun alkuvaiheessa, kun ei ole vielä aivan varma, haluaako harjoittelua jatkaa. Vuokrasoitin voi olla hyvä idea myös silloin, kun viulun soittaja on kasvava lapsi: aluksi tarvitaan pieni viulu, mutta lapsen kasvaessa kohisten siirrytään yhä suurempiin kokoihin. Jos tietynkokoista viulua käytetään vain vähän aikaa, voi vuokraaminen olla edullisin vaihtoehto. Viuluja voi vuokrata soitinvuokraukseen erikoistuneilta yrityksiltä. Myös musiikkiopistot voivat tarjota vuokrasoittimia joko tietyksi ajanjaksoksi tai pidemmäksikin aikaa. Hinta riippuu luonnollisesti vuokraajasta, mutta kaksinumeroisesta summasta kuukaudessa puhutaan joka tapauksessa.

Sähköviulut

Sähköviulut edustavat viulujen uutta sukupolvea. Sen perinteisestä viulusta poikkeavien ominaisuuksien ansiosta sillä voi hakea uudenlaisia näkökulmia viulunsoittoon. Aloittelijan näkökulmasta niiden huono puoli toki on, että uutena niiden hinta on tuhannen euron tuntumassa. Hintaa kasvaa lisää, jos lisäksi on hankittava esimerkiksi vahvistin.

Useita viuluja jonossa
Viuluja on moneen lähtöön, joten omaan tasoon ja budjettiin sopiva löytyy varmasti (Kuva Pixabay/Heung Soon)

Viulutuntien hinnat Superprofissa

Superprof on palvelu, jossa eri aihealueiden, kuten musiikin, asiantuntijat kaikkialta maailmasta tarjoavat palveluitaan. Jos hakusessa on viulunsoiton opettaja, ei tarvitse kuin mennä osoitteeseen superprof.fi ja syöttää sana "viulu" hakukenttään. Hakua voi myös tarkentaa syöttämällä sijainnin. Koska monet opettajat tarjoavat opetusta myös verkossa, voi Superprofin muidenkielisiltäkin sivustoilta etsiä opettajia.

Jos opettajia ei löydy sinua läheltä, valitse hakukentästä verkossa tunteja pitävät opettajat. Näin sinun ei tarvitse murehtia välimatkoista!

Kun haun tekee, silmien eteen levittäytyy lista viulutunteja tarjoavista opettajista. Heti aluksi näet muun muassa tuntien hinnat, jotka voivat erota jonkin verran toisistaan. On luonnollisesti erilaisia seikkoja, jotka vaikuttavat opettajien hintapyyntöihin. Yksi tärkeä seikka on koulutus: alalla jo toimivat opinnoista valmistuneet ammattilaiset mitä todennäköisimmin veloittavat enemmän kuin alaa vasta opiskelevat. Lisäksi hintaan voi vaikuttaa se, minkä tason opetuksesta on kyse. Kuten arvata saattaa, alkeistunnit ovat yleensä edullisempia kuin edistyneille soittajille tarkoitetut tunnit. Kolmas tekijä, jolla voi olla vaikutusta, on sijainti. Jos tietyllä alueella on runsaasti kilpailua, voi se näkyä hinnoissa.

Ensimmäistä kertaa viuluun tarttuvilla vasta-alkajilla on taipumus valita hintahaitarin huokeimman pään tunteja. Se on luonnollista ja usein jopa fiksuakin, sillä noviisi ei välttämättä vielä tarvitse aivan meritoituneinta opettajaa. Jos itse vasta opettelee aivan viulunsoiton perusteita, esimerkiksi musiikkialaa vasta opiskelevan opettajan tietotaito voi olla täysin riittävää. Jos taas itsellä on jo jonkin verran kokemusta esimerkiksi muutaman vuoden ajalta, vaaditaan opettajaltakin jo enemmän. Tällöin saatavilla olevien opettajien valikoimasta on syytä valita astetta kokeneempi opettaja.

Mies soittaa viulua kadulla
Viulunsoiton harjoitteluun voi löytää monia eri oppimisympäristöjä, ja näin saada inspiraatiota. (Kuva: William Recinos/Unsplash)

Hinnoissa voi olla alueellista vaihtelua varsinkin, jos opettajaa etsii muista maista. Suurimmaksi osaksi hinnat kuitenkin määräytyvät opettajan kokemuksen ja osaamisen mukaan, joten hinnasta voi jo melko pitkälti päätellä näitä ominaisuuksia. Mihin hinnat sitten perustuvat?

Minkä tahansa instrumentin opettaminen vaatii runsaasti taitoa, eikä soiton opetuksessa ole missään nimessä kyse vain siitä, että oppilasta opetetaan soittamaan jotkin tietyt kappaleet. Viulun opetus on paljon muutakin: varsinkin alkuvaiheessa oppilas tarvitsee tukea soittimen käsittelyssä, musiikin lukemisessa, jousen käyttämisessä ja ylipäätään hyvän soittoasennon löytämisessä. Jotta yksinkertaisenkin kappaleen, kuten Tuiki tuiki tähtönen, soittaminen onnistuisi, tarvitaan loppujen lopuksi monenlaisia yksittäisiä taitoja.

Kun oppilas edistyy, tekniikasta tulee entistäkin tärkeämpää. Näin ollen opettajaltakin vaaditaan entistä enemmän. Superprof-palvelussa opettajan profiilista voi nähdä taitotasot, joilla opettaja opettaa. Näitä tasoja ovat esimerkiksi aloittelija, keskitaso ja edistynyt. Kun itse tarvitsee edistyneen tason opetusta, kannattaa siis vilkaista opettajan tietoja ja varmistaa, että edistyneen tason tunteja on saatavilla.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Viulu
Linnea
Linnea
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
Maria
22€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Daria
Daria
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Venla
Venla
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emil
Emil
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emmanuel
5
5 (7 arvostelua)
Emmanuel
27€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Linnea
Linnea
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maria
Maria
22€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Daria
Daria
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Venla
Venla
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emil
Emil
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Emmanuel
5
5 (7 arvostelua)
Emmanuel
27€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Ryhmätunnit

Hauska tapa oppia viulunsoittoa voisi myös olla ryhmätunneille osallistuminen. Jos oppilaita on useampi, hinnasta voi olla mahdollista neuvotella. Ryhmätunneilla hinta oppilasta kohden on yleensä yksityistunteja matalampi, joten tässä oiva keino säästää! Kannattaa siis kysyä potentiaaliselta Superprof-opettajalta, järjestääkö tämä myös ryhmätunteja.

Ryhmäopetusta järjestetään myös erilaisissa musiikkiopistoissa ja -kouluissa. Tällaisten musiikkiin erikoistuneiden koulujen haastava puoli on, että niihin päästäkseen on yleensä läpäistävä valintakoe. Kokemusta viulunsoitosta täytyy siis olla jo entuudestaan. Opetus on usein maksullista, joten lukukausimaksu on oltava valmis maksamaan. Musiikkiopistojen ehdoton etu on, että ne järjestävät konsertteja, joissa oppilaat pääsevät harjoittelemaan oikeaa esiintymistä. Tällainen kokemus on erittäin arvokasta, sillä esiintymismahdollisuuksia voi muutoin olla vaikeaa saada.

Kuinka säästää rahaa?

Ryhmätuntien ohella on muitakin tapoja säästää rahaa viulunsoittoa opiskellessa. Tässä joitakin hyviä vinkkejä:

  • Hyödynnä ilmainen tunti. Jos olet selannut Superprof-palvelun opettajia, olet varmasti huomannut, että monet heistä tarjoavat ensimmäisen tunnin ilmaiseksi. Tätä tarjousta kannattaa hyödyntää, sillä se on riskitön tapa kokeilla, millaista jonkun tietyn opettajan viulutunneilla on.
  • Tutki YouTuben valikoimaa. YouTube on täynnä hyvää opiskelumateriaalia. Sieltä voi löytää kanavia, joiden videoilla annetaan ilmaisia vinkkejä viulun soittamiseen. Esimerkiksi The Online Piano & Violin Tutor -niminen kanava tekee hyviä opetusvideoita, joissa opetetaan erilaisia soittoon liittyviä aiheita askel askeleelta. Internetin ilmaiset videot ovat erinomainen tapa tehostaa ja harjoitella oman opettajan kanssa opeteltuja asioita.
  • Löydä nuotteja netistä. Internet on kaiken kaikkiaan loistava tiedonlähde muusikoille. Oli hakusessa sitten tiettyjen kappaleiden nuotteja tai muuta harjoitusmateriaalia, sivustot kuten 8notes.com ovat erinomaisia lähteitä tiedolle.
  • Tee budjetti. Kun viulujen ja viulutuntien hinnat selvittää etukäteen, on harrastuksen hinta helppo laskea esimerkiksi vuositasolla ja tehdä sitten muutoksia, jos kuluja onkin tulossa enemmän kuin mitä on valmis käyttämään. Kun laskelmia tekee, on myös muistettava sisällyttää niihin erilaiset tarvikkeet ja viulunsoitossa olennaiset välineet!
Viulu kauniissa valaistuksessa
Viuluharrastukselle voi tulla hintaa, mutta onneksi kuluja voi karsia monin eri tavoin (Kuva: Pixabay/Travelling Islander)

Opi viulunsoittoa ilmaiseksi netissä

Teknologia kehittyy vinhaa vauhtia, joten mahdollisuudet opiskella musiikkia ovat muuttuneet monipuolisemmiksi. Erilaisten oppimissovellusten, myös viulunsoittoa opettavien sovellusten, suosio on kasvanut suuresti viime vuosina.

Sovelluksia on moneen lähtöön: esimerkiksi avuksi soittimen viritykseen. Aloittelijan kannalta kiinnostavaa on, että itse soittamisen opiskeluun on tarjolla erilaisia ilmaisia tai pieniä maksuja pyytäviä sovelluksia. Osa niistä on jopa suunnattu aivan vasta-alkajille. Ne opettavat aivan keskeisiä soittamisessa käytännön taitoja, kuten kuinka viulua pidellään, mistä kohdasta soittimesta pidetään kiinni, millainen on hyvä soittoasento ja luonnollisesti myös kuinka musiikkia luetaan.

Sovelluskaupoista on saatavilla erilaisia hyviä oppimissovelluksia. Monet niistä ovat ilmaisia, vaikkakin jokin osa sisällöstä voi olla maksullista. Itselle sopiva sovellus löytyy luonnollisesti kokeilemalla: aluksi voi ladata muutamankin sovelluksen ja katsoa, jos jokin niistä olisi itselle hyvä. Niiden huono puoli on, että ne ovat usein saatavilla vain englanniksi.

Suosittuja sovelluksia viulunsoiton opiskeluun

  • PentaScore: Tämä Tuanis Apps -kehittäjän sovellus on suunnattu edistyneille soittajille, jotka haluavat harjoitella säveltämistä. Sovellus nauhoittaa soittamistasi, ja kirjoittaa soittosi nuoteiksi automaattisesti.
  • Jameasy for Violin: Jameasy Inc. -yrityksen sovellus, jolla viulunsoiton harjoittelu on helppoa. Sovellus sisältää kappaleita eri vaikeustasoilla, ja niitä voi soittaa näytöllä vierivän nuottiviivaston avulla. Sovellus myös kertoo, jos soitto ei mene oikein.
  • Violin by Trala: Tämä sovellus sopii erityisesti vasta-alkajille, joilla ei ole ollenkaan aiempaa kokemusta. Sovelluksessa on runsaasti opetusvideoita, jotka opettavat aivan viulunsoiton perusasioita, kuten hyvän soittoasennon löytämistä. Mukana on tietenkin myös tekniikkaharjoituksia.
Viulunsoittaja lukee nuoteista
Omatoimisessa harjoittelussa voi hyödyntää sovelluksia, jotka tekevät harjoittelusta hauskaa. (Kuva: Unsplash/Julio Rionaldo)

Katso muita viulisteja

Konserttiin meneminen ei ole ilmaista eikä aina edullistakaan, mutta kuten niin moni muukin asia, musiikki on parasta paikan päällä. Jos lippuihin ei halua sijoittaa, ammattiviulistien soittoa voi seurata myös videoita katsomalla. Ammattimuusikoiden seuraaminen on hyödyllistä, sillä heidän toimintaansa lavalla seuraamalla voi oppia itsekin.

Kannattaa siis seurata, mitä viulistit tekevät. Toisin sanoen kannattaa kiinnittää huomiota eleisiin, ilmeisiin, soittoasentoon ja muihin näkyviin ominaisuuksiin itse soittamista tietenkään unohtamatta. Näin saa vinkkejä siitä, mitä hyvä esiintyminen on. Omalta suosikkiviulistinsa tyylistä voi poimia asioita, joita aikanaan omassa esiintymisessäänkin haluaa tuoda esiin. Tässä kohtaa on kuitenkin syytä muistuttaa, että tarkoitus ei tietenkään ole kopioida kenenkään tyyliä tai maneereita suoraan. Sellaisesta nimittäin jää usein kiinni, ja parasta luonnollisesti on olla lavalla oma uniikki itsensä.

YouTube on mahtava ilmainen lähde konserttitaltioinneille, opetusvideoille, soitinarvosteluille – vain taivas on rajana. Tällaisten opettavaisten videoiden katseleminen on suositeltavaa omasta taitotasosta ja kokemuksesta riippumatta. Jos itselle mieluisia kanavia löytyy, kannattaa ne ehdottomasti tilata! Myös muissakin sosiaalisen median palveluissa on runsaasti musiikkiaiheista sisältöä, joten esimerkiksi Instagramin tarjontaan kannattaa tutustua. Sisältöä tuottavan ei tietenkään tarvitse aina olla musiikin ammattilainen, sillä myös muiden aloittelijoiden tekemä sisältö voi olla opettavaista! Silloin kun itsekin on vasta-alkaja, voi olla erittäinkin hyödyllistä kuulla toisen vasta-alkajan ajatuksia ja kokemuksia viulunsoiton harjoittelusta. Jos joku esimerkiksi kertoo tekemistään aloittelijan virheistä, voi niistä ottaa oppia ja välttää ne itse.

Kaiken digitalisaation keskellä vielä yksi hyvä vinkki on perinteisten kirpputorien ja antikvariaattien tarjontaan tutustuminen. Niistä nimittäin saattaa tehdä todellisia löytöjä. Hyllyillä saattaa nimittäin lojua vanhoja opaskirjoja ja nuotteja hyvinkin edulliseen hintaan.

Loppujen lopuksi voi kuitenkin olla joka tapauksessa hyvä idea hankkia opettaja. Näin on varsinkin, jos haluaa varmistaa hyvät oppimistulokset hyvässä ajassa. Toivomme kuitenkin, että tämän artikkelin avulla olet huomannut, että viulun opiskelua tarkastelee kokonaisuutena, vaihtoehtoja on monia erilaisia monissa eri hintaluokissa. Kuten tiedämme, minkään asian opettelussa pelkät opettajan pitämät tunnit eivät riitä, joten toivottavasti olet löytänyt hyödyllisiä vinkkejä omatoimiseen opiskeluun!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Aleksi

Itselläni on koulutustaustaa journalismin ja kielten parissa. Nykyään sisällöntuotannon tehtävissä.