Haaveiletko kansainvälisestä urasta tai matkailusta ympäri maailman mitä upeampiin kohteisiin? Olet taatusti tietoinen, että molemmissa on eduksi hyvä englannin kielen taito niin puhuttu kuin kirjoitettu. Englannin kielen tuntien avulla kykenet kommunikoimaan paikallisten kanssa ja oppimaan uutta ulkomailla. Voisikin sanoa, että tämä taito on välttämätön kansainvälisistä mahdollisuuksista nauttimiseksi koko sydämestä.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Englanti
Lidia
5
5 (12 arvostelua)
Lidia
28€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Minttu
5
5 (3 arvostelua)
Minttu
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ida
5
5 (5 arvostelua)
Ida
26€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Meghan
5
5 (5 arvostelua)
Meghan
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
5
5 (9 arvostelua)
Sara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Vilma
4,5
4,5 (2 arvostelua)
Vilma
14€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lidia
5
5 (12 arvostelua)
Lidia
28€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Minttu
5
5 (3 arvostelua)
Minttu
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ida
5
5 (5 arvostelua)
Ida
26€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Meghan
5
5 (5 arvostelua)
Meghan
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
5
5 (9 arvostelua)
Sara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Vilma
4,5
4,5 (2 arvostelua)
Vilma
14€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Juliana
5
5 (1 arvostelua)
Juliana
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Oletko valmis englannin kieliseen maailmaan?

Länsimaalaisesta näkökulmasta katsottuna englantia pidetään kansainvälisesti yleismaailmallisimpana kielenä. Sen ansiosta kaksi äidinkielenään eri kieliä puhuvat ihmiset voivat kommunikoida keskenään sujuvasti. Englanti onkin yksi yleisimmistä työkielistä niin kansainvälisesti liiketoimintaa harjoittavissa kuin myös pienemmissä paikallisissa yrityksissä ympäri maailmaa. Englannin kieli avaa työelämään, opiskeluun ja vapaa-aikaan aivan uusia mahdollisuuksia ulkomailla.

Englannin kieltä puhuvien maiden lippuja
Englanninkielisillä markkinoilla on kysyntää. Kuva: Unsplash / Freestocks

Kirjoittamista vieraalla kielellä pidetään monesti vaikeampana kuin puhumista. Onhan puhumaan oppiminen ennen kirjoittamista jo tuttua lapsuudesta. Kirjoittamisen tärkeyttä ei pidä vähätellä, etenkään mitä tulee työelämään. Teemme paljon oletuksia ja arvioita muista ihmisistä heidän kirjoittamisen perusteella. Riippumatta siitä miksi haluat oppia kirjoittamaan paremmin englannin kielellä, tässä artikkelissa käymme läpi vinkkejä oman kirjoittamistaidon kehittämiseen.

Miltä englannin kielen kurssi kuulostaa korvaasi?

Lyhyiden tekstien kirjoittaminen englanniksi

Kielen tarkoitus on auttaa ihmisiä kommunikoimaan keskenään. Arkisessa vuorovaikutuksessa ja päivittäisessä kommunikoinnissa käytetään pääosin lyhyempiä englannin kielen tekstejä tai jopa yksittäisiä lauseita. Tämä päivittäinen kielen käyttäminen ei kuitenkaan toteudu silloin, kun kyseessä on vieraan kielen opiskelu. Aidossa vuorovaikutuksessa opit kaikista tehokkain, ja siksi meillä on sinulle idea. Mitä jos hankkisit englannin kieltä natiivisti puhuvan kirjekaverin?

Kirjeiden kirjoittaminen englanniksi

Kirjeitä on kahdenlaisia; virallisia ja vapaamuotoisia. Virallinen kirje voisi olla esimerkiksi työsähköposti asiakkaalle tai eroilmoitus pomolle. Kirjekaveruudessa kyse on vapaamuotoisimmista kirjeistä eli arkisemmasta ajatuksen vaihdosta ja keskustelusta eri teemojen ympäriltä. Oppimiseen vaikuttaa oma motivaatio, ja mikä olisi motivoivampaa kuin opiskelun yhdistäminen omiin kiinnostuksen kohteisiin yhdessä muiden kanssa.

Sekä vapaamuotoisia että virallisia kirjeitä yhdistää muutamat säännöt. Kirjeistä tulisi aina käydä ilmi lähettäjä ja kirjeen sisältö tulisi olla ymmärrettävää. Ystävällisyyteen on hyvä kiinnittää erityistä huomiota, sillä suomen kieli (ja osin kulttuuri) on paljon suorempaa kuin monissa englannin kielisissä maissa. Kirjekaverin avulla opit uutta toisesta kulttuurista ja syvennät kielellistä osaamistasi. Muista, että englantia puhutaan eri tavoin maasta toiseen, joten oppimasi ilmaisut eivät välttämättä aukea toisen englannin kielisen maan edustajalle.

Koiran irlantilaisen hatun kanssa.
Irlannissakin puhutaan englantia, mutta eri tavalla. Kuva: Unsplash / Magdalena Smolnicka

Mistä löytää itselleen kirjekaverin?

Kirjekaverin ei tarvitse olla ihminen, jolle lähetät kirjaimellisesti postitse kirjeitä. Ns. "kirjeenvaihtoa" voi käydä sosiaalisessa mediassa ja muiden eri yhteydenpitotapojen avulla. Kirjekaverin voi löytää sattumalta tai erikseen etsimällä. Ehkä sinulla on jo mielessä joku englantia natiivina puhuva henkilö oman lähipiirisi kautta? Kirjekaveruuden aloittaminen on helppoa. Sinun täytyy vain kysyä olisiko mielessäsi oleva henkilö kiinnostunut, ja kertoa samalla vähän omista toiveistasi, jotta tiedät odotustenne kohtaavan.

Pitkien tekstien kirjoittaminen englanniksi

Lyhyempien tekstien kirjoittaminen parantaa pidempien tekstien kirjoittamista, ja toisin päin. Pitkien tekstien kirjoittaminen englanniksi kuitenkin vaatii enemmän. Sanavaraston monipuolisuuden ja rakenteen hallinnan lisäksi ne vievät enemmän aikaa. Siksi ne voivat tuntua haastavimmilta kuin lyhyiden tekstien kirjoittaminen. Mutta tekemällä oppii ja säännöllisellä kirjoittamisella tämäkin alkaa sujua kuin vettä vain.

Sanavaraston laajentaminen ja rakenteen hallitseminen

Sanavaraston laajentaminen on paljon muutakin kuin vain uusien sanojen oppimista. Sillä tarkoitetaan kielelle tyypillisten ilmaisujen ja sanayhteyksien ymmärtämistä. Yhdelle sanalle on hyvä tietää synonyymeja ja saman asian ilmaiseminen eri tavoin tuo uusia ulottuvuuksia kirjoittamisen tasoosi. Omaa sanavarastoa voi laajentaa lukemalla englannin kielisiä kirjoituksia, hyödyntämällä sanakirjaa ja seuraamalla natiivipuhujien kielten käyttöä.

Mitä pidempi teksti sitä haastavammaksi sen lukemisesta tulee. Siksi pitkissä teksteissä kiinnitetään erityistä huomioita rakenteeseen. Hyvin rakennettu teksti edistää luettavuutta, ja näin myös tekstin kiinnostavuutta. Rakenteeseen liittyvät mm. otsikointi, kappalejaot ja tekstin looginen eteneminen. Kirjoittaminen aloitetaan yleensä suunnittelusta, jossa luonnostellaan rakenne. Pidempiä tekstejä harvemmin kirjoitetaan vain omaksi iloksi, ja siksi lukijan huomioiminen tulisi olla luonnollinen osa koko kirjoittamisprosessia.

Englanninkielinen kyltti
Englannin kielessä on arviolta n. 171 150 sanaa. Kuva: Unsplash / Markus Winkler

Erilaisia pidempiä englannin kielen tekstityyppejä

Pidempiä tekstejä kirjoitetaan useimmiten opiskeluiden yhteydessä. Näitä ovat erilaiset esseet ja tutkimukset. Opiskeluun liittyvistä teksteistä pisin on tohtoritutkintoon liittyvä väitöskirjan kirjoittaminen. Lisäksi pitkiä kirjoituksia pääsee tekemään työelämässä, esimerkiksi yrityksen toimintakertomusta tai sisäisen tutkimuksen koontia. Ehkäpä haaveissasi on ollut suureen kansainväliseen suosioon nousevan kirjan kirjoittaminen?

Samoin kuin lyhyemmissä teksteissä, on oikeinkirjoitus tärkeää. Pidempien tekstien kanssa tulisi ottaa tavaksi oikolukea aina ennen tekstien julkaisua tai lähettämistä eteenpäin. Kirjoittamisen harjoittelulla opit ilmaisemaan itseäsi paremmin. On tärkeää niin sanotusti päästä "kieleen sisälle", sillä kaikki suomen kielen ilmaisuja ei löydy englannin kielestä. Oman ajattelun kehittäminen englannin kielellä auttaa niin kirjoittamisessa kuin puhumisessa.

Englannin kieliselle työuralle kirjoittamalla

Jos vastasit kyllä artikkelimme ensimmäiseen kysymykseen, niin nyt kannattaa lukea tarkkaan. Kansainväliselle uralle tähdätessä tulet huomaamaan, että työnhaussa sinulta pyydetään englannin kielistä hakemuskirjettä. Hakemuskirje toimii ansioluettelon rinnalla lisäarvoa tuottavana kirjoituksena kertoen miksi juuri sinut tulisi valita hakemaasi tehtävään. Hakemuskirjeen avulla voit kertoa osaamisestasi, persoonastasi ja kokemuksestasi. Samalla se toimii näytteenä niin englannin kielen kuin kirjoittamisen taidoistasi.

Mistä hyvän hakemuskirjeen tunnistaa?

Hyvä hakemuskirje on tarinallistettu, yksilöity ja argumentoiva. Hakemuskirje vastaa kysymyksiin miksi ja miten. Tarinallistamiselle voit kertoa miksi olet päätynyt alalle ja miten olen päässyt etenemään uralla. Yksilöinnillä tarkoitetaan, että hakemuskirjeen sisältö ja pääargumentit vastaavat työpaikkailmoituksessa esiin tuotuihin asioihin. Näihin asioihin sinun tulisi argumentoida oman osaamisesi ja kokemuksesi pohjalta. Ansioluettelo vastaa kysymyksiin mitä ja milloin. Hakemuskirjeessä sukelletaan pintaa syvemmälle.

Mies kirjoittaa tekstiä
Hyvin kirjoitetulla hakemuskirjeellä etenet haastatteluun. Kuva: Unsplash / Jose Puma

Kiinnitä huomiota oikeinkirjoitukseen. Hyvällä hakemuskirjeellä osoitat myös kunnioitusta rekrytoivan henkilöä kohtaan. Hän saattaa lukea useampia hakemuksia, ja tekemällä hänen työnsä helpoksi, on sinulla paremmat mahdollisuudet edetä haastatteluvaiheeseen. Muut hakijat huomioiden kannattaa miettiä mikä erottaa juuri sinut eduksesi. Lähtökohtaisesti samaa paikkaa hakevat hyvin samanlaiset työntekijät, sillä miksipä sairaanhoitaja hakisi myyjän paikkaa tai toisin päin. Siksi alan tutkinto ja kokemus eivät yksinään vielä erota sinua joukosta.

Oman unelmatyöpaikan saavuttaminen

Oman itsensä esille tuominen on tärkeää. Vaikka tarkoitus on tuoda esiin omia parhaimpia puolia, ei kannata liioitella liikoja. Varsinkaan omasta englannin kielen taidosta ei tule antaa väärää kuvaa esimerkiksi antamalla toisen henkilön kirjoittaa hakemusteksti puolestasi. Tämä paljastuu viimeistään haastatteluvaiheessa, kun rekrytoivalla henkilöllä on täysin erilaiset odotukset kielitasostasi. Sinun ei tarvitse olla täydellinen hakeaksesi paikkaa, sitäkin tärkeämpää on osoittaa oma motivaatio ja potentiaali.

Pidä omat toiveesi kirkkaana unelmatyöpaikkaa tavoitellessa. Sinulla on paremmat mahdollisuudet pärjätä työnhaussa, kun tiedät itsekin miksi juuri kyseinen työpaikka kiinnostaa sinua ja mitä odotuksia sinulla on työltä. Aito innostus näkyy lävitse, vaikka englannin kielen taitosi ei olisikaan (vielä) täysin sujuvaa. Kansainvälinen ura kasvattaa osaamistasi ajan kanssa todella paljon, kun pääset työskentelemään englannin kielellä, tutustut englantia puhuviin ihmisiin ja pääset jopa työmatkoille ulkomaille.

Kun uskot itseesi, on kaikki mahdollista.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.