Suomessa ensimmäisen vieraan kielen opiskelu aloitetaan jo ensimmäiseltä luokalta. Yleensä tämä ensimmäinen vieras kieli on englanti. Kun otetaan vielä huomioon toisen asteen koulutuksen lisääminen oppivelvollisuuteen, tulee englannin kielen opiskelua koulussa yhteensä 12 vuotta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että jokainen suomalainen hallitsisi täydellisen sujuvan englannin kielitaidon. Etenkin ottaessa huomioon vanhemman sukupolven, sillä nuoresta iästäni huolimatta omana kouluaikani kielten opiskelu alkoi vasta paljon myöhemmin.

Jos koulun penkillä opiskelu ei ole ollut sinun juttusi tai englannin kielen käyttö on rajoittunut tiukasti luokkahuoneen seinien sisälle, voi olla, että aikuisiällä tulee vastaan tilanne, jossa englannin kieli ei enää sujukaan yhtä hyvin kuin haluaisit. Onneksi englannin kielen opiskelu onnistuu loistavasti myöhemmälläkin iällä joko itsenäisesti tai erilaisia opetusmahdollisuuksia hyödyntäen. Erilaiset opiskeluvaihtoehdot takaavat tilaisuuden nopeasti kehittyvään englannin kielen taitoon.

On kielikahviloita paikallisissa kirjastoissa, avoimia kielikursseja yliopistossa, kielimatkoja ulkomaille... unohtamatta tietenkään verkon loputtomia resursseja sekä sitä aivan perinteistä englannin kielen käyttöä yhdessä vieraskielisten tai natiivipuhujien kanssa. Olit sitten aloittamassa englannin kielen opiskelua täysin alusta tai kehittämässä tiettyä osa-aluetta, kuten puhumisen, kirjoittamisen tai lukemisen taitoa, on apua saatavilla. Tässä artikkelissa kerromme parhaat vinkit englannin kielen oppimiseen aikuisiällä.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Englanti
Lidia
5
5 (14 arvostelua)
Lidia
34€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Minttu
5
5 (3 arvostelua)
Minttu
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ida
5
5 (5 arvostelua)
Ida
26€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Meghan
5
5 (5 arvostelua)
Meghan
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
5
5 (9 arvostelua)
Sara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aino
5
5 (3 arvostelua)
Aino
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Vilma
4,5
4,5 (2 arvostelua)
Vilma
14€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lidia
5
5 (14 arvostelua)
Lidia
34€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Minttu
5
5 (3 arvostelua)
Minttu
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ida
5
5 (5 arvostelua)
Ida
26€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Meghan
5
5 (5 arvostelua)
Meghan
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
5
5 (9 arvostelua)
Sara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aino
5
5 (3 arvostelua)
Aino
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Vilma
4,5
4,5 (2 arvostelua)
Vilma
14€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Harjoittele englannin kielen käyttöä natiivipuhujien kanssa

Globalisaatio ja kansainvälistyminen merkitsee englannin kielitaidon yhä suurempaa merkitystä, erityisesti työelämässä. Kun valtiot ovat riippuvaisia toisistaan ja yritykset toimivat kotimaan lisäksi ympäri maailmaa, kysyntä tai jopa kilpailu englannin kielen puhujista kasvaa. Vuonna 2021 julkaistun yrittäjägallupin tuloksista selviää, että 87% yrityksissä tarvitaan englannin kielen taitoa. Tämä on itseasiassa yhtä paljon mitä yritykset vastasivat tarvitsevansa suomen kielen taitoa.

Englantia tarvitsee myös muualla kuin työelämässä. Koska tahansa saattaa tulla vastaan englantia puhuva henkilö, oli se sitten suuntaohjeita kaipaava turisti tai vieraskielinen kanssakulkija. Englannin avulla pystymme kommunikoimaan ja ymmärtämään paremmin isoja joukkoja ihmisiä, niin kotimaassa kuin ulkomailla. Varsinkin matkustamista rakastavan on tärkeää pystyä kommunikoimaan englanniksi.

Iso-Britannian lippu
Suomessa asuu tuhansia ellei jopa kymmeniä tuhansia englannin kielen natiivipuhujia. Kuva: Unsplash / Aleks Marinkovic

Suomessa asuu paljon englannin kielen natiivipuhujia. Jo pelkästään brittejä asuu täällä noin 6000. Tästä syntyy iso natiivipuhujien joukko kun lisätään mukaan muun muassa australialaiset, yhdysvaltalaiset, kanadalaiset, uusi-seelantilaiset ja niin edelleen. Natiivipuhujien kanssa keskusteleminen auttaa erityisesti ääntämisen kehittämisessä sekä sanavaraston laajentamisessa. Ehkäpä samalla suomalaisille tuttu rallienglanti alkaa pikkuhiljaa kaikkoamaan.

Jos olet opiskelija yliopistossa, voimme melkein löydä vetoa, että koulustasi löytyy englannin kielen natiivipuhujia opiskelijoina. Ehkä joku lähipiiristäsi tuntee natiivipuhujia ja voisi auttaa sinua verkostoitumaan heidän kanssaan. Jos et ole opiskelija, voit yrittää etsiä paikallisia natiivipuhujia esimerkiksi kollegoiden tai ammattiliiton kautta. Lisäksi verkon kautta löytyy erilaisia yhteisöjä ja foorumeita, joista kannattaa lähteä liikkeelle.

Edistä englannin kielitaitoa kansainvälisten ihmissuhteiden avulla

Englantia on kaikkialla. Jos verkostoistasi ei löydy natiivipuhujia, ei hätää. Englannin kielen puhujia löytyy kaikkialta enemmän kuin kolmetoista tusinassa. Monet tapahtumat, harrastukset ja yritykset toimivat englannin kielellä. Ei ihme, sillä Suomessa asuu lähes puoli miljoonaa vieraskielistä ihmistä. Olemmekin kansainvälistä kansaa, ja hyvä niin. Englannin kieltä opiskelevan ei siis tarvitse kaukaa etsiä, löytääkseen mahdollisuuksia kommunikoida tai toimia englannin kieltä käyttäen.

Varsinkin pääkaupunkiseudulla on vaikea löytää ihmistä, joka ei tuntisi ainuttakaan englannin kielen puhujaa. Oma äidinkieleni on suomi, mutta käytän englantia noin 90% ajasta ulkomaalaisen mieheni sekä kansainvälisten verkostojeni ansiosta. Kun reilu viisi vuotta sitten halusin opiskella hepreaa tulevaa vapaaehtoismatkaani varten, ei ollutkaan aivan helppo tehtävä ympäröidä itseään kyseisellä kielellä. Englannin suhteen tätä ongelmaa ei ole. Vaikka asuisi syrjäisemmällä seudulla, vähintään verkon kautta pääsee mukaan englannin kieleen.

Iso-Britannian ja muutaman muun valtion liput
Kansainvälistyminen on taivaan lahja kielten opiskelijoille. Kuva: Unsplash / Sebastiano Piazzi

Tänä päivänä internet, kulttuuri ja viihde vievät meidät lähes huomaamatta englannin kieliseen maailmaan mukaan. Esimerkiksi videopelit, TV-sarjat ja taidenäyttelyt ovat usein englannin kielellä. Myös kotona voi ympäröidä itsensä helposti englannin kielellä. Vaihda puhelimen asetuksista kieli englanniksi, hanki englannin kielisiä kirjoja kirjakaupasta tai kirjastosta ja kuuntele englannin kielistä musiikkia. Ehkä joku tarvitsee apua suomen kielen opiskelussa, ja voisi tarjota sinulle vastapalveluksena englannin kielen sparrailua.

Kehitä englannin kielen taitoa matkustamalla ulkomaille

Jos itsensä ympäröiminen englannin kielellä kotimaassa ei toimi sinulle, mitäpä jos suuntaisit ulkomaille? On ymmärrettävää, että on helppo käyttää omaa äidinkieltä Suomessa, vaikka haluaisi oppia englantia. Luonnollisesti käytämme sitä kieltä, mitä kuulemme ja näemme eniten ympärillämme. Ulkomailla englantia puhuvassa maassa pääsemme tilanteeseen, jossa englannin käyttämisestä tulee niin sanotusti (positiivisella tavalla) pakko. Etenkin jos majoitut englantia puhuvan isäntäperheen luona.

Englannin kieltä puhuvista maista löytyy erilaisia mielenkiintoisia kohteita; Etelä-Afrikka, Australia, Uusi-Seelanti, Kanada ja Yhdysvallat monine osavaltioineen. Sekä tietenkin tuttu ja turvallinen Iso-Britannia Euroopan sisältä. Eri maat tarjoavat omia elämyksiään. Käytännön osalta on huomioitava lisäksi byrokratia eli "ystävämme" viisumivaatimukset ja/tai muut matkustamista koskevat rajoitteet. Riippuen hieman siitä mitä olet lähdössä tekemään, voi erot käytännössä olla suuretkin maiden välillä.

Hollywood kyltti Yhdysvalloissa
Yhdistä kielen opiskelu ja matkustaminen. Kuva: Unsplash / Jamie Street

Ulkomaille voi suunnata lomailemaan, opiskelemaan tai tekemään töitä. Tai miksei vaikka kahta näistä, esimerkiksi Australian tarjoamalla työlomaviisumilla (working holiday -viisumi). Jos olet opiskelija, voimme lämpimästi suositella isäntäperheessä vietettävää vaihtovuotta ulkomailla. Myös työharjoittelu on mahdollista suorittaa ulkomailla, joskin tämä vaatii paljon omaa aktiivisuutta harjoittelupaikan löytämiseksi. Toisaalta kaikenikäisillä sopivat kielimatkat ovat erinomainen valinta englannin kielen opiskeluun.

Kielimatkoja tarjoavat niihin erikoistuneet toimistot. Yleensä kielimatkoilla tarkoitetaan isompaa matkakokonaisuutta, johon kuuluu muun muassa majoitukset, ruokailun, aktiviteettien ja käytännön järjestelyiden lisäksi englannin kielen ammattitasoista opetusta paikan päällä matkakohteessa. Englannin kielen opiskeluun tarkoitettu kielimatkan on tehokkaan oppimisen kannalta parempi vaihtoehto kuin omatoiminen lomamatka. Opiskelijoiden parissa myös EU:n ylläpitämä Erasmus -ohjelma on suosittu vaihtoehto.

Ota englannin kielen yksityistunteja verkossa

Ulkomaille matkustaminen voi käydä kalliiksi, ja aina lyhytaikaisemmat kielimatkat eivät tuota haluttua tulosta. Ehkä kielitaito pääsee unohtumaan heti palatessa, ja kaipaisit enemmän tukea kotimaassa englannin kielen opiskeluun. Tiedämme, että kaikilta ei löydy lähipiiristä englannin kielen puhujia, joiden puoleen voisi kääntyä pyytämään apua opiskelussa. Eikä uusien ihmissuhteiden luominen ole meidän kaikkien juttu. Tässä (ja monessa muussakin) tapauksessa kannattaa harkita yksityisen englannin kielen opettajan hyödyntämistä.

Mies ja nainen opiskelemassa verkon välityksellä
Kieli on kommunikaation väline. Kuva: Unsplash / Aleksandra Sapozhnikova

Superprofista löydät satoja englannin kielen opettajia, jotka ovat valmiita tarjoamaan sinulle räätälöityä opetusta kasvotusten ja verkon välityksellä. Englannin kielen yksityistunnit suunnitellaan sinun tarpeidesi ja toiveesi mukaisesti. Tunneilla voidaan keskittyä tiettyyn osa-alueeseen kuten puhumiseen, kirjoittamiseen, luetun tai kuullun ymmärtämiseen. Ehkä haluat laajentaa sanavarastoasi tai keskittyä tietyn ammattisanaston harjoitteluun. Ehkä olet valmistautumassa viralliseen kielikokeeseen, ja tarvitset tähän suunnattua opetusta.

Englannin kielen yksityisopettajat tarjoavat tunteja erilaisin hinnoin opettajan kokemuksesta ja osaamisesta riippuen. Superprofin kautta voit tutustua opettajiin ja löytää itsellesi sopivat kandidaatit. Voit myös hyödyntää maksuttoman tutustumistunnin uuden opettajan kanssa, jotta voit varmistua siitä olisiko hän oikea henkilö auttamaan juuri sinua. Ennen kaikkea minkä tahansa kielen opiskelussa tulisi aina muistaa hyödyntää muita ihmisiä, sillä lopulta kielen käyttäminen on kommunikointia muiden kanssa.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.