Suomi on kansainvälisesti tunnettu hyvästä koulutuksestaan. Sanotaankin, että koulutukseen panostaminen on itseensä sijoittamista. Mitä tulee kielten opetukseen, ei pelkkä koulussa istuminen vielä tee kenestäkään täysin sujuvaa kielten taitajaa. Siksi kielimatkat ovat suosittu ja tehokas tapa oppia englannin kieli. Englannin kielen opiskelu aloitetaan Suomessa jo alakoulussa, mutta moni kokee ottaneensa kielen haltuun vasta päästyään oikeasti käyttämään sitä ulkomailla myöhemmällä iällä.

Kielellisen oppimatkan tekeminen englantia puhuvaan maahan ei auta oppimaan vain sujuvaa englannin kieltä - se samalla tutustuttaa sinut uuteen kulttuuriin. Muiden kulttuurien tunteminen sekä kansainvälisyys ovat muun muassa tärkeitä meriittejä nykypäivän työelämässä. Mutta kuinka lähteä kielimatkalle ja mitä se vaatii? Tähän kysymykseen vastaamme tässä artikkelissa, ja annamme sinulle vinkit kielelliseen oppimiseen ulkomailla.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Englanti
Lidia
5
5 (14 arvostelua)
Lidia
34€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Minttu
5
5 (3 arvostelua)
Minttu
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ida
5
5 (5 arvostelua)
Ida
26€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Meghan
5
5 (5 arvostelua)
Meghan
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
5
5 (9 arvostelua)
Sara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aino
5
5 (3 arvostelua)
Aino
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Vilma
4,5
4,5 (2 arvostelua)
Vilma
14€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lidia
5
5 (14 arvostelua)
Lidia
34€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Minttu
5
5 (3 arvostelua)
Minttu
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ida
5
5 (5 arvostelua)
Ida
26€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Meghan
5
5 (5 arvostelua)
Meghan
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
5
5 (9 arvostelua)
Sara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aino
5
5 (3 arvostelua)
Aino
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Vilma
4,5
4,5 (2 arvostelua)
Vilma
14€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Mitä hyötyä on kielimatkasta englannin kieliseen maailmaan?

Ulkomaille lähteminen on monien opiskelijoiden unelma. Matkustaminen, uusien asioiden kokeminen ja kansainvälisyys kiinnostavat iästä huolimatta. Mikä parasta: englannin kieli on opittavissa ulkomailla ollessa, vaikka siinä ei olisi menestynyt koulun penkillä. Kielen opiskelu koulussa on kuitenkin eri asia kuin kielen oppiminen sen luonnollisessa ympäristössä. Näinhän olemme oppineet oman äidinkielemme alunperin.

Shakespearen äidinkielen hallitsemisen ajatellaan olevan jopa välttämätöntä nykymaailmassa. Ainakin sillä on monia etuja:

 • Tiedeala ja liiketoiminnan maailma kuhisee englannin kielisiä termejä ja tutkimuksia. Tiettyjen alojen kokonaisvaltainen ymmärtäminen tai niillä toimiminen vaatii englannin kielen hallintaa.
 • Tapahtumassa tai viestinnässä, kansainväliselle yleisölle puhuttaessa.
 • Kansainvälinen verkostoituminen, muiden kansalaisuuksien kanssa kommunikointi ja ulkomaalaiset suhteet hoidetaan (etenkin Euroopassa) englannin kielellä. Englannin kielellä pärjääkin yleisesti ottaen hyvin melkein missä vain.
 • Kun voi kommunikoida ulkomailla ollessa, avautuu täysin uusi maailma erilaisiin kulttuureihin ja kokemuksiin.

Työelämässä vaaditaan yhä enemmän hyvää englannin kielen taitoa. Asiakaspalvelutyössä on tärkeää pystyä kommunikoimaan kaikenlaisten asiakkaiden kanssa. Lisäksi muun muassa monet suuret organisaatiot sekä startup-yritykset käyttävät englantia työkielenään. Tästä syystä kielikurssit ovat erittäin suosittuja opiskelijoiden keskuudessa jo ennen työelämään astumista. Kielimatkat ovat joka tapauksessa saatavilla kaiken ikäisille, joten koskaan ei ole liian myöhäistä!

Englannin kielisiä kirjoja
Englannin kielen avulla voi lisätä omaa tietoaan aiheesta kuin aiheesta. Kuva: Unsplash / Clarissa Watson

Olipa kyseessä englannin kielitaitosi kehittäminen, kielikokeeseen valmistautuminen tai oman ammatillisen sanaston, kieliopin, kielitieteen tai vaikkapa ansioluettelon parantaminen, oleskelemalla englannin kieltä puhuvassa maassa voit saavuttaa monia hyötyjä:

 • Pääset toimimaan mielenkiintoisessa ympäristössä, jossa puhutaan sinua itseäsi kiinnostavaa kieltä.
 • Uuteen maahan, kulttuuriin sekä ihmisiin tutustuminen. Oli se sitten Yhdysvallat, Australia tai Iso-Britannia.
 • Kielen ja sen kulttuurillisten nyanssien oppiminen on paljon tehokkaampaa kuin koulussa kirjojen pänttääminen.

Kielikurssille ei kuitenkaan noin vain lähdetä hetken mielijohteesta. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty - pätee myös kielimatkojen suhteen. Kohteestasi riippuen kielimatkan suunnittelu voi vaatia viikkoja tai jopa kuukausia. Mitä aiemmin aloitat suunnittelun, sitä enemmän sinulla on myös vaihtoehtoja kielellisen oppimatkan toteuttamiseen. Onkin suositeltavaa, ettei kielimatkaa toteuteta omatoimimatakana vaan siihen erikoistuneen toimijan kautta. Tutustutaan näihin tarkemmin vielä vähän myöhemmin.

Mitä eri vaihtoehtoja kielimatkailusta löytyy?

Kielimatka on sijoitus itseesi, joten sen järjestämisessä ei kannata hosua. Haluat tietenkin ottaa kaiken ilon ja hyödyn irti tulevasta matkastasi. Tätä varten sinun on edettävä matkan suunnittelussa askel askeleelta. Ennen pitkää tulet kyllä löytämään itsesi juuri sieltä mistä halusitkin, oli se sitten yhdeltä Lontoon suurimmalta rautatieasemalta laiturilta 9 ¾ yrittämässä Tylypahkaan pääsyä tai kenguruita katselemasta Australiasta.

Ensimmäiseksi on tärkeä kirkastaa omat tavoitteet eli miksi oikeastaan edes haluat lähteä kielimatkalle? Pohdi ainakin näitä:

 • Kielitaitosi: Lähdetkö oppimaan kielen alusta asti, kertaamaan sanaston aukkoja vai kenties kehittämään ammattiosaamistasi englannin kielellä?
 • Aikataulusi: Sopiiko kalenteriisi parhaiten muutaman päivän intensiivikurssi vai löytyykö sinulla useita kuukausia aikaa?
 • Suosikkikohteesi: Iso-Britannia, Yhdysvallat, Kanada, Australia vai jokin muu mahtavista englannin kielisistä maista?
 • Elämäntilanteesi: Onko tämä kielimatka osa opintoja, työntekoasi vai omaa vapaa-aikaasi?
 • Budjettisi: Muutamasta sadasta muutamiin tuhansiin - englannin kielen kielimatkojen vaihtoehtoja voi rajoittaa budjetti. Tämä on hyvä tiedostaa heti alkuun, jotta ei tule suunniteltua liian kallista reissua.
Australian valtio kartalla
Australia tarjoaa muun muassa työlomaviisumeita englannin kielen opiskelijoille. Kuva: Unsplash / Joey Csunyo

Kielimatkoja löytyy erilaisia - osaa näistä ei edes ehkä osaa ajatella kielimatkaksi. Tutustu siis huolella vaihtoehtoihin aikaisempien pohdintojen avulla.

 • Viikkojen tai muutaman kuukauden pituiset kielimatkat ja intensiivikurssit.
 • Opintovuosi ulkomailla tai valmistautuminen kansainväliseen yliopistoon.
 • Eri ikäisille, kuten lapsille ja nuorille, räätälöidyt englannin kurssit. Myös eri tasoisille aikuisille.

Kielikurssien sisältöjen välillä on eroavaisuuksia sekä mahdollisia lisäpalveluita, kuten:

 • Majoittuminen ja eläminen yhdessä paikallisen isäntäperheen kanssa.
 • Kansainväliset työharjoittelut ja työhönoppimisjaksot.
 • Työlomaviisumi, esimerkiksi Australiaan.
 • Virallisiin kokeisiin valmistava kielikoulu tai useiden eri kielien oppimismahdollisuus.
 • Ulkomaalaisen tutkinnon suorittaminen kielitoimiston kautta.

Kirkasta siis ensin tavoitteesi, ota huomioon budjettisi ja tutustu eri vaihtoehtoihin. Kun kaikki nämä ovat kunnossa, voit alkaa vertailemaan tarkemmin valitsemiesi vaihtoehtojen sisältökokonaisuuksia. Kielimatkoihin erikoistuneet toimijat vastaavat mielellään kysymyksiin ja antavat lisätietoja ohjelmistaan. Suosituksia voi kysyä myös muilta kielimatkoilla käyneiltä, mutta muista aina, että valinnan täytyy sopia ennen kaikkea juuri sinulle.

Kielimatkoihin erikoistuneet toimijat apunasi

Kielimatkoja järjestäviä toimijoita löytyy niin kotimaasta kuin suoraan kohdemaasta. Toki muitakin vaihtoehtoja on. Yleensä turvallisin vaihtoehto on valita kotimainen toimija, jota koskee Suomen kuluttajasuojan mukaiset säännökset. Suomalaisen toimijan kanssa kommunikointi voi myös olla sujuvampaa. Suomessa kansainvälisesti toimivista kielimatkojen järjestäjistä suostuin ja tunnetuin on ehdottomasti EF (Education First).

Englannin kielen opiskelijoita
Kielimatkalla pääset oppimaan kieltä yhdessä muiden kanssa. Kuva: Unsplash / Alexis Brown

EF on siitä hyvä, että se tarjoaa hyvän kielimatkavalikoiman myös aikuisille. Osa kielimatkojen järjestäjistä keskittyy ainoastaan lasten ja nuorten kielimatkoihin. Kohteita ja erilaisia ohjelmia löytyy joka lähtöön. Majoitusvaihtoehtoja on hotelleista isäntäperheisiin ja kielitasoja alkeista yritysmaailman johtohenkilöiden ammattilaistasoon. Kielimatkojen eri ohjelmista voi tilata ilmaisen esitteen, ja uppoutua upeisiin esittelyihin muun muassa Uuden-Seelannin ja Etelä-Afrikan ohjelmien mahdollisuuksista.

Käytännön vinkit kielimatkalle lähtemiseen

Kielellisen oppimatkan toteutuminen ei ole kokonaan kielimatkoja järjestävän tahon vastuulla. Koska olet lähdössä ulkomaille, on tärkeää huolehtia, että sinulla henkilökohtaisesti on oikeus oleskella kyseisessä maassa haluamasi ajan. Myös kielimatkan sisältö voi vaikuttaa oleskeluoikeuteen, esimerkiksi työntekoa (tai harjoittelua) varten voit tarvita erilaisen luvan. Viisumin tai oleskeluluvan selvittämisessä kannattaa olla ajoissa, sillä prosessin kesto on täysin kiinni kohdemaasta.

Monet asiat on parasta olla mustaa valkoisella, jotta mahdollisilta ongelmilta vältytään:

 • Työ/harjoitteluopimuksen allekirjoittaminen, vuokrasopimus isäntäperheen kanssa ja/tai kielikurssille virallinen ilmoittautuminen (järjestäjän vastuut ja osallistujan ehdot kirjallisena.)...
 • Viisumin tai oleskeluluvan hakeminen niihin kohdemaihin, jotka sitä vaativat. Monet EU:n ulkopuoliset maat vaativat viisumin myös lyhytaikaiseen oleskeluun. Huomioi myös esimerkiksi brexitin vaikutukset Ison-Britannin osalta.
Englanninkielinen kyltti lentokentälle
Kaikki valmiina? On aika suunnata englantia puhuvaan maailmaan! Kuva: Unsplash / Viktor Forgacs

Muutkin toimenpiteet on toteutettava melko nopeasti, kun suunta kielimatkalle:

 • Varaa lentolippu ellei tämä kuulu kielimatkan sisältöön (yleensä myös välttämätön viisumihakemuksissa). Mitä aikaisemmin varaat lennon, sitä edullisemmalla hinnalla sen luultavasti saat ostettua.
 • Hanki kaikki dokumentit viisumihakemusta sekä matkustamista varten. Ota näistä myös kopiot!
 • Suosituimmat kielimatkat täyttyvät nopeasti, joten ilmoittautumisessa kannattaa olla ajoissa. Jotkut kielimatkoja järjestävät tahot tarjoavat mahdollisuuden liittyä jonotuslistaan täydeksi buukatuille matkoille.

Lopulta kielimatkalle lähteminen on helppoa, kun tarvittavat valmistelut on tehty huolella. Se onkin tärkeää, jotta voit nauttia täysin rinnoin kielimatkastasi. Oppikirjojen ostamiselle, matkustamiseen tarvittavien lisävarusteiden hankkimiselle (esimerkiksi adapteri) tai englannin kielen harjoittelulle löytyy vielä hyvin aikaa ennen matkan alkua. Näihin saat varmasti hyvät ohjeet myös matkasi järjestäjältä, kun kaikki muu on hoidettu ja olet valmiina lähtöön!

Ps. Opiskelijana sinua saattaisi kiinnostaa myös Erasmus-ohjelma!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.