Englannin kielen taidon on todettu Suomessa olevan huippuluokkaa. Samalla voimme lukea uutisista kuinka kielitaito on huonontunut vuosien varrella. Vaikka kehityssuunta olisi hetkellisesti sakannut, ei ole syytä huoleen. Suomalaiset ovat edelleen hyvin taitavia englannin kielen käyttäjiä ja kansainvälisessä vertailussa sen edelläkävijöitä. Yksilöllisiä eroavaisuuksia löytyy, mutta onneksi jokaisen meistä on mahdollista päivittää omia englannin kielen taitoja kielitaustasta tai iästä riippumatta.

Koulu ei ole ainut paikka, jossa voit opiskella englannin kieltä. Eikä välttämättä edes paras paikka opiskeluun. Kuten mikä tahansa muukin kieli, englannin kieli perustuu ihmisten väliseen kommunikaatioon. Tähän Suomi on luonut hyvät olosuhteet, sillä olemme hyvin kansainvälistynyt yhteiskunta. Varsinkin pääkaupunkiseudulla on jopa vaikea olla kuulematta tai näkemättä englannin kieltä käytettävän päivittäin, vaikka sen käyttö ei olisikaan osa omaa arkea.

Jos haluat kehittyä englannin kielen puhujana, on kansainvälisyys paras ystäväsi. Eikä sitä tarvitse lähteä etsimään merten takaa ulkomailta. Suomesta löytyy monia mahdollisuuksia oppia englantia kansainvälisellä otteella. Ja miksi tämä on paras tapa oppi englantia? Koska mitä enemmän pystymme ympäröimään itsemme englannin kielellä, sitä tehokkaammin sen oppiminen sujuu. Ulkomaat tarjoavat myös loistavia olosuhteita kielen oppimiselle, joten tässä artikkelissa käsittelemme miten voit tehokkaasti sekä kotimaassa että ulkomailla opiskella englannin kieltä.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Englanti
Lidia
5
5 (14 arvostelua)
Lidia
34€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Minttu
5
5 (3 arvostelua)
Minttu
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ida
5
5 (5 arvostelua)
Ida
26€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Meghan
5
5 (5 arvostelua)
Meghan
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
5
5 (9 arvostelua)
Sara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aino
5
5 (3 arvostelua)
Aino
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Vilma
4,5
4,5 (2 arvostelua)
Vilma
14€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lidia
5
5 (14 arvostelua)
Lidia
34€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Minttu
5
5 (3 arvostelua)
Minttu
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ida
5
5 (5 arvostelua)
Ida
26€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Meghan
5
5 (5 arvostelua)
Meghan
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
5
5 (9 arvostelua)
Sara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aino
5
5 (3 arvostelua)
Aino
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Vilma
4,5
4,5 (2 arvostelua)
Vilma
14€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Vinkkejä englannin kielen opiskeluun Suomessa

Englannin kielen opiskelu kouluissa perustuu pitkälti oppikirjojen tehtäviin. Oppikirjat sisältävät niin tehtäviä kieliopista sanastoon ja luetun ymmärtämisetä kirjoittamiseen. Vaikka kouluissa opetellaan myös puhumaan englantia, on tämä monella haaste tositilanteen tullessa vastaan. On eri asia käydä englannin kielellä keskustelua oppikirjan ohjaamana kuin täysin reaktiivisessa tilanteessa. Siksi kielen oppiminen on tehokkainta käytännössä eli ihmisten kanssa kommunikoidessa oikeassa elämässä.

Englannin kielen hallinnalla on monia etuja:

  • Lisää merkittävän edun työelämään ja ansioluetteloon.
  • Mahdollistaa kommunikoinnin uuden ihmisjoukon kanssa.
  • Ulkomaan matkustelua rakastavalle lähes tulkoon vaatimus.
  • Avaa ovet uuteen tietoon kansainvälisiltä suunnilta.
  • Auttaa ymmärtämään kansainvälistä viihdettä ja kulttuuria.
Liiketalouden lehti englanniksi
Englannin kielitaidon avulla voit muun muassa lukea kansainvälisiä uutisia ja alasi tutkimuksia. Kuva: Unsplash / Adeolu Eletu

Englannin kielen natiivipuhujia asuu Suomessa tuhansia, vieraskielisiä englannin kielen taitajia sitäkin enemmän. Kun otetaan vielä huomioon suomen äidinkielenään omaavat, jotka silti käyttävät englantia arjessaan aktiivisesti, voidaan sanoa olevan miljoonaluvuissa. Ei luulisi siis olevan liian haasteellinen tehtävä löytää ihminen, jonka kanssa voi puhua englantia. Tämä on merkittävä etu englannin kielen opiskelulle. On paljon maita, jossa englantia opiskellaan lähinnä kirjoista eikä yleinen kielitaito ole hyvä. Ollaan siis kiitollisia!

Englantia pääsee harjoittelemaan kansainvälisissä tapahtumissa ja toiminnoissa. Vapaaehtoistyötä ja harrastuksia löytyy englanniksi. Monella yrityksellä työkieli on englanti tai jopa palvelut saatetaan tuottaa kokonaan englanniksi. Kotona on helppo sukeltaa englannin kieliseen maailmaan kuuntelemalla musiikkia, katsomalla elokuvia tai lukemalla kirjoja englannin kielellä. Verkossa voi liittyä kansainvälisiin ja englannin kieltä käyttäviin yhteisöihin melkein minkä tahansa mielenkiinnonkohteen ympäriltä.

Kielimatkalle englantia puhuvaan maahan

Jos haluat kunnon kielikylvyn englannin kieliseen ympäristöön, voisi kielimatka olla oiva vaihtoehto. Englannin kieliseen maahan matkustaminen luo edellytykset oppia englantia ympäri vuorokauden. Kun laitat itsesi tilanteeseen, jossa englannin kielellä on pakko selvitä, aivosi työskentelevät kahta kauheammin. Tämä on yksi parhaista tavoista kehittää englannin kielen taitoa. Tai ainakin tehokkain ja vaivattomin. Kielimatkalla tutustut myös uusiin ihmiseen ja pääset luomaan kansainvälisiä ihmissuhteita.

Omatoimimatkan sijaan kielimatkat tarjoavat parhaat puitteet englannin kielen opiskelulle. Kielimatkoja tarjoavat niihin erikoistuneet tahot. Kielimatkoja löytyy laaja kirjo. Niiden pituus, sisältö ja kohderyhmä vaihtelevat. Esimerkiksi EF (Education First) tarjoaa kielimatkoja kaiken ikäisille. Sisällön suhteen löytyy vaihtoehtoja aina ammattienglannin kehittämisestä englannin alkeisiin. Kohdemaita löytyy upeine maisemineen lähes joka mantereelta. Kaikkiin kielimatkoihin kuuluu englannin kielen opetusta ammattilaisen johdolla.

Lontoon nähtävyyksiä esittelevä kartta
Ammattilaisen järjestämä kielimatka on loistava tapa yhdistää matkailu ja kielen oppiminen. Kuva: Unsplash / Janis Oppliger

Kielimatkoihin tutustuminen on hyvä aloittaa miettimällä omat tavoitteet ja toiveet. Majoitus, opetus ja aktiviteetit vaihtelevat, joten kielimatkoja tarjoavien tahojen verkkosivuille kurkistaminen antaa paremman ymmärryksen omiin preferensseihin sopivista vaihtoehdoista. Käytännön asiat kuten oma budjetti sekä kohdemaan viisumivaatimukset tulisi olla selvillä hyvissä ajoin ennen kielimatkalle ilmoittautumista. Kielimatkalla ilmoittaudutaan yleensä hyvissä ajoin, ja kielimatkan järjestäjältä saa lisätietoja matkaan valmistautumiseen.

Erasmus -ohjelma osana yliopisto-opintoja

Jos olet opiskelijana suomalaisessa yliopistossa, on sinulla tilaisuus sisällyttää tutkintoosi opintoja tai työharjoitteluita ulkomailla. Vaihtoon lähteminen on yksi unohtumattomimmista kokemuksista, jonka voit opiskeluaikana hyödyntää. Arvostetuin ulkomaan vaihtoja ja työharjoitteluita rahoittava ohjelma on Erasmus. Erasmus -ohjelmaan osallistumiseen saat tarkemmat ohjeet aina suoraan omalta yliopistoltasi, mutta on hyvä ymmärtää mistä on oikein kyse.

Erasmus (eli European Region Action Scheme for the Mobility of University Students) on Euroopan Unionin alainen ohjelma, jossa ovat mukana kaikkien EU:n jäsenvaltioiden lisäksi Islanti, Liechtenstein, Norja, Pohjois-Makedonia, Serbia ja Turkki. Sen tavoitteena on edistää opiskelijoiden mahdollisuuksia kouluttautua, opiskella ja harjoitella työelämää varten kansainvälisesti. Erasmus -ohjelman rahoittamat vaihdot ja työharjoittelut ovat osa yliopistossa suoritettavaa tutkintoa.

Lontoon yliopisto
Opiskele tutkinto-ohjelmaasi vastaavassa yliopistossa ulkomailla. Kuva: Unsplash / Leqi (Luke) Wang

Kansainvälisyys on tunnistettu koulutuksessa tärkeäksi osaksi tulevaisuuden työelämään valmistautumista. Erasmus -ohjelman tavoitteita tarkennetaan kausittain, ja vuosien 2021-2027 aikana keskiössä ovat inkluusio, digitaalisuus, vihreys sekä yhteiskunnallinen osallistuminen. Ohjelmaan hakevat mukaan organisaatiot eli opiskelijan hakeminen mukaan tapahtuu oman yliopiston kautta. Tästä syystä eri yliopistot tarjoavat hieman eri mahdollisuuksia Erasmus -ohjelman kautta.

Vaihtoon on mahdollista hakeutua myös muiden toimijoiden kautta. Tämä avaa ovet kansainväliseen vaihtoon yliopisto-opiskelijoiden lisäksi ammattikorkeakoulujen, lukioiden ja ammattikoulujen opiskelijoille. Muiden toimijoiden kautta vaihtoehdot laajenevat Euroopan Unionin ulkopuolelle. Tämä tarkoittaa samalla useampaa vaihtoehtoa englannin kieltä puhuvien maiden osalta. Erasmus -ohjelman kautta on mahdollista lähteä ainoastaan Irlantiin englantia puhuvien maiden osalta, mutta englantia oppii toki kaikissa kansainvälisissä ympäristöissä.

Vaihtovuosi isäntäperheessä ulkomailla

Jos olet lähdössä vaihtoon, suosittelemme ehdottomasti valitsemaan majoituksen paikallisen isäntäperheen luota. Tämä on paras tapa syventyä niin englannin kielen kehittämiseen kuin paikallisen kulttuurin tuntemukseen. Jos opiskelusi ovat jo takanapäin eikä vaihtovuosi sitä kautta onnistu, on myös muita vaihtoehtoja. Esimerkiksi au pairina toimiminen on suosittu vaihtoehto vuoden viettämiseen ulkomailla. Vuosi ulkomailla on unohtumaton kokemus, jonka hyödyt kulkevat mukana läpi elämän.

Englannin kielen opiskelijoita
Vaihtovuodesta jää käteen paljon muutakin kuin englannin sujuva kielitaito. Kuva: Unsplash / Brooke Cagle

Isäntäperheessä olet osa kotitaloutta, arkea ja päivärytmiä. Ihan kuin olisit pitkäaikaisena vieraana jonkun luona. Parhaimmassa tapauksessa isäntäperheestä tulee kuin toinen oikea perheesi, ja tulet pitämään heihin yhteyttä vielä vaihtovuoden jälkeenkin. Mihin päin maailmaa vaihtovuotta voisi lähteä viettämään? Vaihtoehtojasi ovat muun muassa Iso-Britannia, Yhdysvallat, Australia, Irlanti, Uusi-Seelanti ja Kanada. Myös monet Kansainyhteisön maat toimivat hyvin englannin kielisen vaihtovuoden kohteina.

Vaihtovuosi isäntäperheessä vaatii sopeutumista, mutta on todella kaiken sen vaivan arvoista. Ylipäätänsä harva vaihtoon lähtenyt katuu lähtemistään. Isäntäperheessä sinun tulee sopeutua perheen tapoihin ja kulttuuriin. Myös isäntäperheen päivärytmin ja arjen kunnioittaminen on tärkeää. Osana perhettä sinun odotetaan myös osallistuvan perheen tapahtumiin ja arkisiin askareisiin. Vaihtovuoden voit yhdistää esimerkiksi opintoihin tai työskentelyyn, joten pelkästään isäntäperheen kanssa oleminen ei ole vuoden tarkoitus.

Ennen ulkomaille lähtöä on hyvä kerrata englannin kielen perusteet ja lisätä omaa itsevarmuutta. Moni Suomessa opiskeleva hyödyntää englannin kielen oppimisessa yksityisiä opettajia. Esimerkiksi Superprofin kautta voit etsiä itsellesi sopivan englannin kielen yksityisopettajan satojen opettajien joukosta. Yksilöllisen opetuksen avulla voit keskittyä juuri sinun omiin tavoitteisiin ja haasteisiin. Ennen kuin huomaatkaan olet ottanut haltuun sujuvan englannin kielen taidon.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.