Maailmaan mahtuu monenlaisia lukijoita lukunopeuden osalta: yhdessä päässä ovat hitaat lukijat, jotka ponnistelevat lukemisen teknisen puolen kanssa ja joille luetunymmärtäminen on vaikeaa. Lukemisesta on näin vaikea nauttia, tekstin olennaista sisältöä on hankala paikantaa ja ajatuskin karkailee. Toisesta päästä löytyvät nopeat lukijat, jotka nauttivat lukemisesta. Heille kokonaisuuksien ymmärtäminen on helppoa, vaikkei kaikkia sanoja aktiivisesti lukisikaan.

Valtaosa lukijoista osuu näiden ääripäiden väliin, eivätkä kaikki edes ajattele omaa lukunopeuttaan. Lukukokemus ei painota etenemisnopeutta vaan ymmärrystä. Hitaampikin lukija voi olla hyvä lukemaan. Nopea lukija voi puolestaan hahmottaa kokonaiskuvan helposti, mutta yksityiskohtainen tieto voi mennä ohi.

Lukunopeus ei sellaisenaan linkity älykkyyteen, vaikka lukunopeus voi vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti tietoa voi omaksua. Lukunopeutta voi myös kehittää, mutta siihen ei ole vippaskonsteja tai oikoteitä. Monen kohdalla säännöllinen harjoittelu riittää, mutta joillekin lähestymistavan muutos voi olla tarpeen.

Löydä itsellesi paras suomen kielen kurssi!

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Suomi
Ida
Ida
23€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heidimaria
5
5 (2 arvostelua)
Heidimaria
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Marielle
Marielle
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Nora
Nora
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anni
Anni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Regia
Regia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Frida
Frida
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Julia
Julia
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ida
Ida
23€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heidimaria
5
5 (2 arvostelua)
Heidimaria
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Marielle
Marielle
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Nora
Nora
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anni
Anni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Regia
Regia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Frida
Frida
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Julia
Julia
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Lukunopeudet

Yleisiä ja paikkansapitäviä lukunopeuksia on vaikea määrittää, sillä nopeuteen vaikuttavat muun muassa käsiteltävä aihe, tekstilaji ja lukijan tavoitteet. Itselle mieluisaa ja ennalta tuttua aihetta lukee nopeiten, sillä sen sisältö ja sanasto ei ole vierasta. Aivoista löytyy valmiiksi siihen liittyvää tietoa, mikä helpottaa yhteyksien muodostamista ja uuden oppimista. Jos suosikkiaiheita taas on kaksi, kuten Vauva.fi-foorumin keskustelut ja säädösmuutokset, keskustelupalstaa lukee lähtökohtaisesti nopeammin. Entä jos tavoitteena on opetella viestiketjun sisältö ulkoa ja vain silmäillä säädösmuutoksen sisältö? Silmäily on varmasti nopeampaa. Entä jos tavoitteet ovat toisin päin?

Myös kielellä on merkitystä, kun määritellään keskivertolukunopeuksia. Suomen kielessä sanat ovat pitkiä ja yhdyssanat yleisiä, joten suomalainen lukee sanamäärän perusteella englantilaista hitaammin. Nyrkkisääntönä on pidetty sitä, että suomalaiset lukevat keskimäärin noin 150–200 sanaa minuutissa, korkeakoulutetut hieman enemmän (200–400). Jos tavoitteena on oppia teksti ulkoa, lukunopeus voi olla 100 sanaa minuutissa, opiskeltaessa noin 200 sanaa ja silmäilyssä +400 sanaa.

Jos tavoitteenasi on kehittää lukunopeuttasi, aluksi on hyvä selvittää oma lähtötaso. Sen voi tehdä sovellusten avulla tai mekaanisesti: lue jotakin tekstiä 3 minuuttia ja merkitse, kuinka pitkälle pääsit. Laske sitten sanat ja jaa luku kolmella, niin saat selville lukunopeutesi eli luetut sanat minuutissa.

Harjoittelulla ei kuitenkaan kannata tähdätä pikaluvun lukemiin eli +500 sanaan minuutissa; monet pikalukukurssit lupailevat kuuta taivaalta, mutta todellisuudessa suositellut tekniikat toimivat vain harvoilla. Lukuprosessi koostuu kolmesta osasta: silmän liikkeestä, sanaan pysähtymisestä ja ymmärryksestä (uusi tieto yhdistetään vanhaan). Pikaluku pyrkii vaikuttamaan näihin vaiheisiin: silmän liikettä pyritään nopeuttamaan ja pysähdysvälejä suurentamaan, mutta niiden toimivuudelle ei ole luotettavaa näyttöä. Lisäksi silmän rakenne ja työmuistin rajoitteet tulevat tekniikoissa usein vastaan. Kaikkien kohdalla lukunopeutta saa toki nostettua, mutta se tapahtuu usein ymmärtämisen kustannuksella.

Tiesitkö, että runot tehostavat kielen oppimista?

Kirjoja pinossa
Lukunopeus kehittyy parhaiten monipuolisella lukemisella. (Kuva: Unsplash/Morgan Harper Nichols)

Käytännön vinkit lukunopeuden kehittämiseen

Lukunopeuden kehittämiseen ei siis löydy oikoteitä. Kaikki pystyvät kehittämään ja harjoittelemaan sitä, mutta pikaluvun tavoitteleminen ei kannata. Varsinainen harjoittelu on hyvin samanlaista kuin vaikkapa kunnon kohottaminen tai lihasmassan kasvattaminen: se vaatii säännöllistä ja oikeanlaista harjoittelua, ja sitä voi tehostaa erilaisten tukitoimien avulla. Harjoittelu kuitenkin kannattaa, sillä lukemisesta on monia hyötyjä!

Tässä meidän vinkkimme lukunopeuden harjoitteluun:

  • Etsi motivoivaa luettavaa. Ennen lukunopeuden harjoittelemista lukemisesta olisi hyvä oppia nauttimaan. Monen kohdalla se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Lukutoukat yhdistetään usein kaunokirjallisuuteen, mutta tarjolla on paljon muutakin: tietokirjat, sarjakuvat, sanoma- ja aikakauslehdet tai tekstitykset voivat kaikki tarjota tarvittavan sysäyksen lukuharrastukselle. Myös kaunokirjallisuutta on niin paljon erilaista, että jokaiselle löytyy taatusti mieluisa teos. Tekstejä valittaessa kannattaa mietti aikaisempia lukukokemuksia ja aihepiirejä, joista tykkää.
  • Tuttu aihepiiri helpottaa lukemista. Jos mieluisaa aihepiiriä on mukava lukea, tuttua aihepiiriä on helpompi lukea. Käsiteltävät aiheet ovat ennalta tuttuja, mikä helpottaa tekstin ymmärtämistä. Myös sanat ovat tuttuja, eivätkä ne vaadi turhaa keskittymistä. Kun mukavuuden yhdistää helppouteen, lukukokemus on monen kohdalla parhaimmillaan.
  • Luo rauhallinen lukuympäristö. Nykypäivän informaationtulva ja loputtomat ärsykkeet, kuten puhelimen tärinä tai kadun vilske, voivat tehdä keskittymisestä hankalaa. Koita siis löytää tai luoda sellainen tila, jossa tekstiin pystyy keskittymään ilman turhia ponnisteluja. Sellainen voi löytyä kotoa tai sellaisen voi luoda esimerkiksi korvatulppien tai vastamelukuulokkeiden avulla. Myös kirjaston tiloja kannattaa hyödyntää, ja rauhalliset ulkotilat sopivat myös erinomaisesti lukemiseen.
Henkilö lukemassa kirjaa riippumatossa
Lukeminen on siitä mainio harrastus, että se onnistuu missä tahansa. (Kuva: Unsplash/Katya Ross)
  • Ota vireystila huomioon. Vireystila vaikuttaa kaikkeen mitä teemme: jos luet aina pitkän työ- tai koulupäivän jälkeen ennen nukkumaanmenoa, lukeminen voi olla työlästä ja hidasta. Yritä siis löytää lukemiselle sopiva hetki ja vireystila, ei liian matala tai liian korkea, sillä molemmat voivat hankaloittaa keskittymistä ja viedä huomion tekstistä muualle. Lukeminen on tehokkaimmillaan lyhyissä pätkissä: jos luet koko päivän, lukunopeus todennäköisesti hidastuu loppua kohden. Jos tavoitteenasi on lukea tunti päivässä, kokeile jakaa se kahteen 30 minuutin pätkään.
  • Hyödynnä monipuolisia lukustrategioita. Lukemista ja lukunopeutta voi tehostaa erilaisin tukikeinoin, joista yksi on ennakointi. Voit aluksi miettiä, mitä valitsemasi teksti voisi sisältää ja aktivoida näin aiempaa tietoa. Voit myös silmäillä tekstin läpi ennen varsinaista lukukertaa ja yrittää muodostaa kokonaiskuvan sisällysluettelon, takakansitekstin tai otsikoiden avulla. Myös olennaisen tiedon paikantaminen voi helpottaa ymmärtämistä ja nopeuttaa lukemista: otsikot, kuvat ja kuvatekstit, kaaviot sekä kappaleiden ensimmäiset ja viimeiset lauseet ovat (tekstistä riippuen) niitä kohtia, jossa keskeinen tieto esitetään. Lisäksi korostettuihin kohtiin ja tiivistelmiin kannattaa kiinnittää huomiota.

Nämä vinkit eivät liity yksinomaan lukunopeuteen vaan lukemiseen yleensä, mikä korostaa sitä, että lukunopeus kehittyy ainoastaan lukemalla. Mitä monipuolisemmin luet, sen parempi. Jos harjoittelun suunnitteleminen tuntuu työläältä, älä ota siitä liikaa paineita. Tärkeintä on, että luet ja paljon, ja lukunopeus kasvaa siinä sivussa.

Sarjakuvalehtiä
Joillekin suunnittelu ja valmistautuminen ovat tarpeen, mutta toisille pelkkä mieluisa lukeminen riittää. (Kuva: Unsplash/Erik Mclean)

Etsitkö vielä mieluisaa luettavaa? Kirjavinkkimme sisältävät sekä suomalaisen kirjallisuuden klassikoita että 2000-luvun helmiä.

Lisänopeutta sovelluksista

Lukunopeuden harjoitteluun on kehitetty myös erillisiä sovelluksia, kuten Spreeder, ReadMe! ja Accelerator. Sovellukset voivat sisältää erilaisia ominaisuuksia, mutta niiden perusperiaate on usein sama: kasvattaa lukunopeutta minimoimalla silmän liikkeet. Käytännössä teksti on purettu muotoon, jossa lukijan ei tarvitse liikuttaa silmää sanojen välillä rivillä, vaan sanat paljastetaan vuorollaan samassa kohtaa ruutua. Voit kokeilla menetelmää esimerkiksi Spreederin verkkosivuilla. Sovelluksiin voi syöttää valitsemansa tekstit, ja niissä voi valita itselle mieluisan lukunopeuden ja kasvattaa sitä askel askeleelta.

Sovellusten avulla lukunopeus voi kasvaa nopeastikin. Niissä sanoja ei pysty yhdistämään toisiinsa kuten tavallisessa tekstissä, joten merkitykset ja kokonaisuudet pitää muodostaa pään sisällä. Samankaltaisen asetelman voi luoda myös ilman sovellusta kynän avulla: kynää (tai sormea) liikutetaan luettavan tekstin alapuolella, ja katse seuraa vain sitä. Näin katse ei palaa aiempiin sanoihin, ja osa niistä voi mennä täysin ohi, mutta tekstin voi silti ymmärtää hyvin. Sovellusten avulla ei kuitenkaan ole takeita siitä, että ymmärryskyky kehittyisi lukunopeuden kanssa.

Kaikille lukijoille on luontaista palata aiemmin luettuihin sanoihin ja lauseisiin, sillä se helpottaa ymmärtämistä. Pikalukusovelluksissa tämä ei ole mahdollista, joten tekstiä on vaikeampi sisäistää. Toisin sanoen sovellukset tukevat silmän rajoitteita mutta eivät aivojen. Lukunopeuden kohdalla olisikin hyvä keskittyä ymmärrettävyyteen ja tehokkuuteen: esimerkiksi koekertauksessa on tehokkaampaa lukea teksti kerran tai kaksi ajatuksella ja hitaasti kuin neljä kertaa nopeasti. Liiallinen keskittyminen lukunopeuteen tekee lukemisesta suorituksen, kilpailun kelloa vastaan, mikä on väistämättä pois lukunautinnosta ja sen tehokkuudesta.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.