Jos Pisa-tuloksiin ja äidinkielenopettajiin on uskominen, suomalaisten luku- ja kirjoitustaito ovat kovassa laskussa. Tähän vaikuttaa olennaisesti se, että nuoret lukevat ja kirjoittavat vähemmän ja vähemmän. (Kaukana) tulevaisuudessa kirjoittamisen merkitys tulee todennäköisesti laskemaan, mutta vielä herran vuonna 2022 kirjoitustaitoja tarvitaan ja testataan kaikkialla – niin kodeissa, kouluissa kuin työpaikoillakin.

Nuorten voi olla vaikea ymmärtää kirjoittamisen ja kirjoitustaitojen merkitystä. Tilanne voi iskeä siinä vaiheessa vasten kasvoja, kun ammattikoulussa ei osaakaan kirjoittaa oikeanlaista vastausta, lukiossa ei ymmärrä tehtävänantoa tai työnhaussa ei koskaan pääse haastatteluvaiheeseen, sillä hakemuksessa riittää hiottavaa.

Omia äidinkielentaitojaan on hyvä aika ajoin päivittää ja kehittää, ja tämä artikkelipaketti keskittyy kirjoittamiseen ja kirjoittajana kehittymiseen. Löydät myös käytännön vinkkejä aina niin ihaniin esseisiin sekä oikeinkirjoitukseen.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Suomi
Ida
Ida
23€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heidimaria
5
5 (2 arvostelua)
Heidimaria
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Julia
Julia
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Marielle
Marielle
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anna
Anna
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Niklas
Niklas
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anni
Anni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Rasmus
Rasmus
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ida
Ida
23€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heidimaria
5
5 (2 arvostelua)
Heidimaria
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Julia
Julia
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Marielle
Marielle
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anna
Anna
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Niklas
Niklas
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anni
Anni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Rasmus
Rasmus
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Kirjoitustaidot eivät ylläpidä itseään

Kun nuorena oppii lukemaan ja kirjoittamaan, taidot eivät koskaan unohdu. Jos kynään tai kirjaan kuitenkin tarttuu harvemmin, ne voivat ruostua: oikeinkirjoitus- ja kielioppisäännöt muuttuvat ja kieli kehittyy kaiken aikaa, ja omat taidot voivat jäädä jälkeen. Tästä syystä kirjoittamista kannattaa harrastaa säännöllisesti; jos ei työn tai opintojen kautta niin omaksi ilokseen.

Kirjoittajana voi kehittyä esimerkiksi

 • kielioppiin, kirjoitusprosessiin ja tekstilajeihin perehtymällä
 • aktiivisesti kirjoittamalla ja rohkeasti kokeilemalla
 • palautetta hankkimalla ja reflektoimalla
 • lukemalla.

Kun hallitset kieliopin ja oikeinkirjoitussäännöt suurin piirtein, pystyt kirjoittaessa keskittymään sisällön tuottamiseen ja tarkastamaan yksittäiset kommervenkit erikseen. Tämä on hyvä ensimmäinen tavoite, jos tavoitteena on kirjoittaa yhtään säännöllisemmin.

Paras tapa oppia kirjoittamista on kuitenkin käytännössä eli kirjoittamalla. Teoria on hyvä siirtää nopeasti käytäntöön, ja omista teksteistään olisi hyvä saada palautetta. Sitä voi hankkia kirjoittamisen verkkokurssilta, yksityisopettajalta tai vaikkapa oikolukijalta – oikoluku- ja kielentarkistusohjelmatkin auttavat ensi hätään! Palautetta on tärkeä myös sisäistää: mitä tein väärin ja miksi päädyin siihen ratkaisuun?

Lopuksi kirjoittaminen kannattaa yhdistää aktiiviseen lukemiseen. Uutisten kirjoittaminen voi olla helppoa, jos niitä lukee tiuhaan, mutta referaatit tai pakinat eivät välttämättä soita kelloja. Jos et siis koskaan lue, et tunne eri tekstilajien piirteitä, ja erityisesti pidempien tekstien tuottaminen voi olla todella työlästä.

Tekstiä, jossa merkintöjä
Palautteen tarkoituksena ei koskaan ole kritisoida kirjoittajaa vaan parantaa tekstiä. (Kuva: Unsplash/Wulan Sari)

Kirjoittamisen monet hyödyt

Kirjoitusharrastus voi poikia parempia kouluarvosanoja, auttaa kirjoittamaan hyvän työhakemuksen ja selviämään digiaikana, jolloin kaikki on verkossa. Nämä kaikki rakentuvat pienempien hyötyjen varaan, ja niitähän kirjoitusharrastuksella riittää!

 • Onko edessäsi tiukka työpäivä, eivätkä aivot tahdo herätä pelkän kahvin voimalla? Kirjoita aamulla jotain, vaikka sotasuunnitelma päivää varten, niin aivosi aktivoituvat ennen todellista koitosta.
 • Haluatko tuoda teksteihisi lisää vivahteita ja uusia puolia? Kirjoittamalla kasvatat sanavarastoasi, opit käyttämään sanoja eri tavoin ja venytät luovuutesi rajoja.
 • Pitäisikö työssäsi olla hieman empaattisempi? Kirjoita tietylle kohdeyleisölle ja mieti, mitä he haluavat kuulla ja miksi he lukevat juuri sinun tekstiäsi.
 • Eivätkö asiat jää mieleen? Kirjoita ne käsin paperille! Kirjoittamisen mekaaninen liike helpottaa muistamaan asioita, ja käsin kirjoittaessa sisältöön pitää keskittyä enemmän kuin tietokoneella tai puhelimella.
 • Haluatko vahvistaa selkärankaasi (kuvainnollisesti)? Monen on helpompi kirjoittaa 15 minuuttia päivässä kuin vaikkapa lenkkeillä, uida tai bongailla tähtiä, joten säännöllisellä kirjoittamisella voi testata ja kehittää itsekuria.
 • Haluatko vahvistaa selkärankaasi (kirjaimellisesti)? Siihen kirjoittaminen ei valitettavasti taida taipua, mutta tutkimusten mukaan kirjoittaminen voi vähentää sairastumista, helpottaa traumojen selättämistä ja laskea verenpainetta!
 • Etsitkö vain keinoa purkaa stressiä? Kirjoittaminen tarjoaa väylän omien ajatusten ja tunteiden käsittelyyn, jolloin härkäsestä tulee kärpänen. Kirjoittaminen vaatii myös keskittymistä, jolloin arjen huolet ja murheet voivat jäädä taka-alalle.

Näiden lisäksi kirjoittaminen voi kohottaa mielialaa, tarjota onnistumisentunteita ja helpottaa tavoitteiden saavuttamista. Mikä parasta, kirjoittaminen onnistuu missä ja milloin tahansa!

Vaaleanpunainen päiväkirja, jonka päällä kyniä
Päiväkirjan kirjoittamisesta on tutkitusti monia hyötyjä, joten jos et tiedä, mistä aloittaa, kokeile sitä. (Kuva: Unsplash/Jess Bailey)

Vinkkejä esseen kirjoittamiseen

Siirrytään seuraavaksi yleiseltä tasolta spesifimpään eli esseen kirjoittamiseen. Essee-käsitteen raamit ovat niin löyhät, että meistä jokainen on kirjoittanut elämänsä aikana ainakin yhden esseen. Jos kirjoittaminen ei kuitenkaan ole kuulunut omiin mielipuuhiin, esseiden eri tyypit ja tunnusmerkit ovat todennäköisesti unohtuneet.

Esseet voidaan jakaa karkeasti kahtia subjektiivisiin esseisiin ja tutkielmaesseisiin. Näistä ensimmäiset voivat muistuttaa kolumneja ja mielipidekirjoituksia, jälkimmäiset taas tutkimusartikkeleita. Olitpa kirjoittamassa minkälaista esseetä tahansa, haluat rakentaa sen johdannon, käsittelykappaleiden ja lopetuksen varaan. Mitä kukin osio sisältää, riippuu paljolti tekstin aiheesta ja tavoitteesta, mutta nämä ovat toimivat peruspalikat.

Jokaisen esseen tulisi olla myös yhtenäinen: johdannossa esiteltävää aihetta kuljetetaan loogisesti käsittelykappaleesta toiseen ja lopetus tiivistää keskeisimmän sisällön. Essee on kuin hyvä syntymäpäivälahja: sen sisältö eli varsinainen lahja on kaikki kaikessa, mutta lahjapaperi (johdanto) ja rusetti (lopetus) houkuttelevat vastaanottajaa, kenties kertovat kenelle se on ja kruunaavat koko paketin.

Esseen varsinainen sisältö riippuu täysin tehtävänannosta ja otsikosta eli siitä, mihin essee pyrkii. Toisinaan kahden tai useamman asian vertailu voi olla paikallaan, joskus taas aikajärjestys tai ongelmanratkaisu. Ennen varsinaista kirjoittamista onkin tärkeä miettiä, mitä tekstillään haluaa sanoa ja kenelle se on kohdistettu.

Tässä vielä muutama konkreettinen esseenkirjoitusvinkki:

 • Valitse sellainen aihe, josta riittää sanottavaa.
 • Jos tehtävänanto on valmiina, muista vastata siihen.
 • Kuljeta punaista lankaa esseen läpi ja varmista, että aloitus ja lopetus sopivat yhteen.
 • Kirjoita käsittelykappaleet ensin, jos johdantoa on vaikea keksiä.
 • Erittele kirjoitusprosessin vaiheet: ideoi, suunnittele, kirjoita ja hio.
 • Muista esseetyyppien konventiot: panosta subjektiivisessa esseessä siihen, että äänesi kuuluu, ja hyödynnä tutkimusesseessä lähteitä.
Ruutuvihko, jonka päällä kynä
Kirjoitukset valitaan usein otsikon perusteella, joten siihenkin kannattaa panostaa. (Kuva: Unsplash/Kelly Sikkema)

Oikeinkirjoituksella on väliä!

Kirjoittaminen on tänä päivänä niin nopeaa ja helppoa, että se tapahtuu usein oikeinkirjoituksen kustannuksella. Onkin helppo ajatella, ettei oikeinkirjoituksella ole enää juurikaan väliä – Instagramissa, Snäpissä ja WhatsAppissa saattaa jopa aiheuttaa kummastusta, jos jokainen pilkku on paikallaan, lauseet ovat täydellisiä eikä tekstistä löydy puhekielisyyttä.

Tämän myötä voikin ajatella, että oikeinkirjoitussäännöt tekevät kielestä kuivaa, harmaata ja vaikeasti purtavaa. Kapulakieli ei kuitenkaan ole ainoa paikka, missä sääntöjä tarvitaan! Arkikielestä ei tarvitse mennä kauheankaan kauas, kunnes kieliasu alkaa merkata toden teolla. Virheet esimerkiksi CV:ssä tai työhakemuksessa ovat aina iso miinus, niistä voi rokottaa monissa pääsykokeissa, ja yrityksen verkkosivuilla ne syövät uskottavuutta.

Oikeinkirjoitussääntöjä kannattaakin harjoitella tai ainakin kerrata silloin tällöin, sillä selkeä ja puhdas kieliasu muun muassa

 • parantaa lukukokemusta
 • lisää uskottavuutta
 • parantaa luotettavuutta
 • auttaa erottumaa joukosta.

Miten harjoittelua kannattaa sitten lähestyä? Kielenhuollonkurssit, yksityisopetus ja itsenäinen harjoittelu ovat kaikki varteenotettavia vaihtoehtoja, ja niitä yhdistää yksi asia: omista teksteistä saatava palaute. Harjoittelitpa siis millä tavalla tahansa, omia virheitä voi olla vaikea korjata ilman ammattilaisen apua.

Englanninkielinen runo valkoisella paperilla
Luovan kirjoittamisen harjoituksissa oppii venyttämään omaa kieltään, ja silloin säännöistä poikkeaminen voi olla jopa suotavaa. (Kuva: Unsplash/Thought Catalog)

Yleisimmin kielipoliisin haaviin tarttuu muun muassa yhdyssana-, pilkku-, väliviiva- ja alkukirjanvirheitä. Minullekkin, myöskin, enään, saannut ja sydämmeen ovat myös ilmaisuja, joihin törmää melko usein.

Jos et löydä aikaa varsinaiselle harjoittelulle, panosta ainakin kirjoitusohjelmaan. Word on hyvä ilmaisvaihtoehto, ja sen kielentarkastusohjelma on oikein luotettava. Se ei siis vaadi rahallista panostusta, mutta sen ominaisuuksiin kannattaa ainakin perehtyä huolella. Omat tekstit voi aina lähettää myös oikolukijalle tai vaikkapa äidinkielen yksityisopettajalle, jolloin kirjoittamisesta saa varmasti hyvää palautetta.

Sydämeen mahtuu vain yksi ämmä kerrallaan.

Tässä vielä muutama esimerkki siitä, miten pienetkin yksityiskohdat voivat muuttaa merkitystä:

Matti näki karhun, joka nousi takajaloilleen ja karjaisi.

Matti näki takajaloilleen nousevan ja karjaisevan karhun.

Matti näki karhun, joka nousi takajaloilleen, ja karjaisi.

Matti näki takajaloilleen nousevan karhun ja päätti itse karjaista.

Vielä yksi! Mieti seuraavat lauseet tsaarin suuhun ja pohdi, kuinka paljon valtaa kirjurilla onkaan:

Armoa, ei Siperiaan!

Armoa ei, Siperiaan!

Ensimmäisessä rikollinen sai armahduksen, toisessa vankileirituomion.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.