Kappaleet
- 01. 1. Aktivoi aivoja ja auttaa keskittymään
- 02. 2. Kehittää sanavarastoa
- 03. 3. Tehostaa viestintää
- 04. 4. Kehittää kriittistä lukutaitoa
- 05. 5. Kehittää tunneälyä
- 06. 6. Helpottaa muistamista
- 07. 7. Kasvattaa luovuutta
- 08. 8. Vahvistaa selkärankaa
- 09. 9. Tarjoaa väylän stressin purkamiseen
- 10. 10. Parantaa terveyttä
- 11. 11. Tarjoaa saavutuksia
- 12. 12. Nostaa mielialaa
- 13. 13. Antaa itselle tilaa
Onko arkesi todella hektistä ja kaipaisit siihen lisää tasapainoa? Hipovatko stressitasosi pilviä ja etsit hyvää keinoa päästellä höyryjä? Säännöllisestä kirjoittamisesta on monenlaisia hyötyjä, ja sitä voi suositella harrastuksena oikeastaan kenelle tahansa.
Kirjoittamisesta saattaa tulla ensimmäisenä mieleen koevastaukset ja esseet, mutta sillä on paljon muutakin annettavaa. Päiväkirjat, sanoitukset, runot, muistiinpanot, tarinat… Jokaiselle löytyy varmasti jotain, mitä kirjoittaa, ja tässä artikkelissa kaupittelemme sinulle uutta, ilmaista ja hyödyllistä harrastusta!
1. Aktivoi aivoja ja auttaa keskittymään
Monelle arki on viikonlopun odottamista ja työpäivien laskemista ennen seuraavaa lomaa. Kouluun, opistolle tai työpaikalle saatetaan mennä uupuneina, ja aivot keinuvat väsymyksen ja ylikierrosten välillä. Tässä kirjoittaminen tulee hätiin: se aktivoi aivoja tulevaa päivää varten, ja se voi myös auttaa rauhoittumaan ja keskittymään hektisen päivän jälkeen.
Ei ole oikeastaan väliä, mitä kirjoitat. Se voi olla luovaa tai vähemmän luovaa kirjoittamista – jatkoa tarinalle, runo tai kauppalista. Sohvalle istumisesta ja käsin kirjoittamisesta hyötyy varsinkin silloin, kun on tarve rauhoittua, mutta tietokoneella tai puhelimella näpyttelykin on tyhjää parempi.
2. Kehittää sanavarastoa
Kirjoittaessa tarvitsee aina uusia sanoja. Kun kirjoitat vieraasta aiheesta, joudut perehtymään siihen ja opettelemaan sitä kautta sanastoa. Toisaalta omaa ulosantia voi haluta kehittää myös tietoisesti ja etsiä uusia vivahteita ja ilmauksia. Kun kirjoitat säännöllisesti, opit myös käyttämään nykyistä sanavarastoasi laajemmin.
3. Tehostaa viestintää
Kun opit uusia sanoja ja rakenteita ja käytät niitä oikein, viestisi välittyy paremmin. Kirjoittaminen kehittää omaa ilmaisua siis mekaanisesti, mutta se auttaa myös järjestelemään ajatuksia ja esittämään itseään selvästi. Sähköposti ja WhatsApp-viesti rakennetaan eri tavoin, ja samalla tavalla referaatti eroaa esseestä. Kirjoittamalla opit viestimään tehokkaasti ja oikeassa paikassa oikealla tavalla.

4. Kehittää kriittistä lukutaitoa
Kirjoittaminen vaatii asioihin perehtymistä, käsiteltävien aiheiden vertailua sekä aktiivista ajatustyötä. Kun tietopankkisi kasvaa, pystyt arvioimaan tiedon paikkansapitävyyttä paremmin. Opit myös eri ilmaisutavoista ja -kanavista eli miten kirjoittamalla pyritään vaikuttamaan, mitä tehokeinoja vaikuttamiseen liittyy ja missä sitä tapahtuu.
5. Kehittää tunneälyä
Tekstiä suunnitellessa tulisi aina (paitsi päiväkirjoissa) miettiä kohdeyleisöä eli kuka sen tulee lukemaan ja minkä takia. Toisinaan se voi vaatia kohdeyleisöön perehtymistä ja tiedonhakua: ketkä ovat kiinnostuneita blogini aiheesta ja miten heidät tavoittaa parhaiten? Taitavat kirjoittajat yrittävätkin astua toisten saappaisiin ja pohtia, mitä he haluavat kuulla.
6. Helpottaa muistamista
Tämä pätee erityisesti käsin kirjoittamiseen, sillä käsien mekaaninen liike helpottaa asioiden mieleen painamista. Uskallan myös väittää, että muistat kauppalistan paremmin, kun kirjoitat sen puhelimelle etkä lähde kauppaan ulkomuistista.

7. Kasvattaa luovuutta
Kirjoittaminen on kuin itsensä tutkiskelua; kun pohdit uutta tekstiä tai aihetta, voit löytää itsestäsi täysin uusia puolia ja pakottaa itsesi mukavuusalueen ulkopuolelle. Kirjoittamisessa voi myös panostaa tietoisesti luovuuteen kirjoittamalla runoja, laulunsanoja tai fiktiivisiä kertomuksia, jotka kaikki vaativat kuvittelua ja visualisointia.
8. Vahvistaa selkärankaa
Säännöllinen kirjoittaminen vaatii itsekuria, ja mitä enemmän kirjoitat, sitä paremmaksi itsekurisi kehittyy. Tämä onnistuu tietty muidenkin harrastusten kautta, mutta kirjoittaminen on siitä hyvä vaihtoehto, että se onnistuu missä ja milloin tahansa. Kun yhdestä harrastuksesta tulee mukava ja vaivaton osa arkea, rutiinia ja säännöllisyyttä on helpompi löytää myös muilla arjen osa-alueilla.
9. Tarjoaa väylän stressin purkamiseen
Kirjoittaminen ei aina tarkoita esseen kirjoittamista tai tehtävänantoon vastaamista, vaan sitä voi tehdä myös vain itsensä vuoksi. Helsingin Sanomien artikkeli käsittelee terapeuttista kirjoittamista ja sitä, miten 20 minuutin säännöllinen kirjoittaminen voi helpottaa oloa.
Harjoituksen tavoitteena on kirjoittaa viitenä päivänä viikossa rehellisesti ja vain itseään varten. Tämä pakottaa pohtimaan ja prosessoimaan vaikeaa asiaa ja ehkä jopa löytämään siihen ratkaisun. Kirjoittaessa ei pidä miettiä oikeinkirjoitusta tai laatia sen suurempia suunnitelmia – tarkoitus on oksentaa ajatukset ja tunteet paperille. Viikon lopulla tekstit luetaan uudestaan ja pohditaan, minkälaisia tunteita ne herättävät ja oliko kirjoittamisesta hyötyä.

10. Parantaa terveyttä
Stressin purkaminen ja rauhoittaminen vaikuttavat itsessään jo hyvinvointiin, mutta kirjoittaminen voi parantaa terveyttä myös pitkällä tähtäimellä. Valtaosa kärsii muistiongelmista vanhetessaan, minkä takia monelle seniorille suositellaan esimerkiksi ristikoita. Tarkoituksena on aktivoida aivoja säännöllisesti, ja se onnistuu hyvin myös lukemalla ja kirjoittamalla.
Tutkimusten mukaan omien tunteiden käsittely paperilla vähentää myös sairastumista ja traumojen vaikutuksia. Tutkimuksessa he, jotka kirjottivat 15–20 minuuttia 3–5 kertaa neljän kuukauden aikana, viettivät vähemmän aikaa sairaalassa, heillä oli alhaisempi verenpaine ja heidän maksansa toimi paremmin. Toisessa tutkimuksessa terapiakirjoittaminen puolestaan nopeutti loukkaantumisista paranemista!
11. Tarjoaa saavutuksia
Tiedät varmasti sen mukavan tunteen, kun saat jotain valmiiksi ja voit olla ylpeä siitä – sen voi saavuttaa myös kirjoittamalla. Päiväkirjamerkinnät, blogiteksti tai novellit voivat kaikki tarjota maalin, jota tavoitella, mikä saa aikaan onnistumisen ja aikaansaannin tunteita.
Toisaalta tavoitteiden kirjoittaminen paperille voi helpottaa niiden saavuttamista. Se pakottaa pohtimaan ja tarkentamaan omia tavoitteitaan, ja kun tavoitelista löytyy esimerkiksi jääkaapin ovesta, ne pysyvät aktiivisena mielessä.
12. Nostaa mielialaa
Tiesitkö, että saavutusten kirjoittaminen voi nostaa myös mielialaa? Kun vaikeana aikana katsot tavoitelistaasi, muistat, kuinka pitkälle olet tullut ja mitä kaikkea oletkaan saavuttanut.
Tässä siis harjoitus: kirjaa positiivisia asioita (esim. saavutuksia tai elämän pieniä iloja) kerran viikossa tai kuussa ylös. Jos mieli on maassa, niitä voi olla vaikea paikantaa, mutta tällainen aktiivinen ajattelu auttaa siinä. Jatkossa positiivisiin asioihin ja saavutuksiin on helppoa palata, ja niitä oppii kenties arvostamaan enemmän.
Harjoituksen juju on tehdä se sopivan harvoin mutta kuitenkin säännöllisesti. Jos kirjoitat positiivisia juttuja paperille joka päivä, harjoituksen teho laskee huomattavasti.

13. Antaa itselle tilaa
Tänä päivänä kaikki on helppo jakaa Instagramissa ja Twitterissä sadoille ja tuhansille silmäpareille, mutta kirjoittaminen voi tarjota tälle tasapainoa. Voit kirjoittaa vain itseäsi varten ja luoda jotain henkilökohtaista, mikä on omalla tavallaan lohdullista nykypäivän hektisyydessä ja julkisuudessa.
Välillä on mukava tehdä jotain vain itseään varten.
Asia on nyt varmasti selvä kuin pläkki: kirjoittamisesta hyötyy niin fyysisesti kuin henkisestikin, joten pakkohan se on hypätä kirjoitusjunan kyytiin. Olisipa se niin helppoa…
Suomen kielessä on satoja tuhansia sanoja, minkä perusteella kirjoittamisen ei pitäisi olla mahdottoman vaikeaa. Monet kuitenkin tietävät tunteen, jossa sivu huutaa tyhjyyttään eikä penaalista löydy taikakynää, joka kirjoittaisi tekstin itsestään.
Heti aluksi ei kannata pakottaa kirjoittamista tai ajatella, että siitä olisi helppo motivoitua. Jos ensimmäinen kirjoituskerta tarkoittaa vain yhtä riviä tai kauppalistaa, se on täysin OK. Älä myöskään mieti kaunista asettelua, kirjoitusasua tai kielioppia vaan kirjoita, mitä sylki suuhun tuo. Tavoitteena on ennen kaikkea kirjoittaa itsensä takia, mikä ei vaadi sykkivää runosuonta.
Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat