"Sinulla on oikeus vaieta. Kaikkea sanomaasi voidaan käyttää oikeudessa todisteena sinua vastaan. Sinulla on oikeus asianajajaan, joka voi olla läsnä kuulustelujen aikana. Jos sinulla ei ole varaa asianajajaan, sellainen voidaan osoittaa sinulle. Oletko ymmärtänyt oikeutesi?"

"Mutta herra kielipoliisi, mitä tein tällä kertaa väärin?"

"Instagram-kuvatekstisi kuhisi yhdyssanavirheitä, olit kirjoittanut sydämen kahdella m-kirjaimella ja olit mukamas matkustanut Thaimaaseen, et Thaimaahan!"

Ovatko oikeinkirjoitussäännöt hyvin hallussa? Törmäätkö usein somessa yhdyssana- tai pilkkuvirheisiin? Tervetuloa kielipoliisiksi! Pohdimme tässä artikkelissa oikeinkirjoituksen tärkeyttä, sen harjoittelua sekä yleisimpiä oikeinkirjoitusvirheitä.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Suomi
Ida
Ida
23€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heidimaria
5
5 (2 arvostelua)
Heidimaria
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Julia
Julia
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Marielle
Marielle
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anna
Anna
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Niklas
Niklas
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anni
Anni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Rasmus
Rasmus
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ida
Ida
23€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heidimaria
5
5 (2 arvostelua)
Heidimaria
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Julia
Julia
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Marielle
Marielle
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anna
Anna
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Niklas
Niklas
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anni
Anni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Rasmus
Rasmus
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Miksi oikeinkirjoituksella on väliä?

Monet ajattelevat, että kielioppisääntöjen noudattaminen tekee tekstistä tylsää, kuivaa ja harmaata. Tässähän ei voisi olla pahemmin väärässä! Isot alkukirjaimet, pilkut ja pisteet löytyvät toki vaikkapa lakiteksteistä, mutta ne ovat kapulakielisiä aivan muista syistä. Markkinointihenkinen blogitekstikin voi noudattaa oikeinkirjoituksen koukeroita viimeiseen saakka ja olla samaan aikaan kevyt, informatiivinen ja mukaansatempaava.

Oikeinkirjoituksen noudattamiselle on monia hyviä syitä:

 • Se tekee tekstistä mukavan ja helpon lukea. Oikeinkirjoituksen tarkoituksena on tarjota kaikille yhteiset ja selkeät työkalut. Kun teksti rakennetaan niiden avulla, viesti välittyy halutulla tavalla ja vältytään väärinymmärryksiltä. Oman viestin selkeyttäminen onkin yksi parhaita syitä harjoitella kirjoittamista.
 • Se lisää uskottavuutta ja luotettavuutta. Teksti voi olla sisällöllisesti täyttä priimaa, mutta jos se vilisee oikeinkirjoitusvirheitä, kirjoittajaa on vaikea uskoa. Oikeaoppinen teksti antaa sen kirjoittajasta paremman kuvan ja lisää hänen uskottavuuttaan.
 • Se säästää aikaa. Tämän voi ajatella usealla tavalla: lukijan on helppo ja nopea lukea kieliopinmukaista tekstiä, eikä hänen tarvitse käyttää aikaansa paremman tekstin etsimiseen. Toisaalta oikeinkirjoitussääntöjen hallinta tekee tekstin kirjoittamisesta helpompaa ja nopeampaa.
 • Se auttaa erottumaan joukosta. Suomalaisten kirjoitustaito on laskenut 2000-luvulla kuin lehmän häntä, joten selkeä kieliasu auttaa erottumaan edukseen tekstimassasta.
 • Se osoittaa panostusta. Kielioppinormien noudattaminen osoittaa myös sen, että kirjoittaja panostaa sekä tuottamaansa tekstiin että lukijaan ja arvostaa tämän aikaa.

Nämä pointit voi summata yhteen sillä, että kieltä ja kirjoitustaitoa tarvitaan kaikkialla. Haluatko kirjoittaa täydellisen esseen ja saada äidinkielen yo-kokeesta L:n? Oletko hakemassa unelmiesi työpaikkaa? Haluatko lisätä verkkosivujesi kävijämäärää ja myyntiä? Jos tekstisi on repaleista ja virheiden värittämää, näissä onnistuminen on huomattavasti vaikeampaa.

Käsin kirjoitettua tekstiä paperilla
Käsiala ja fonttikin voivat vaikuttaa tekstistä saatavaan ensivaikutelmaan. (Kuva: Unsplash/LOGAN WEAVER | @LGNWVR)

Miten oikeinkirjoitusta voi kehittää?

Oikeinkirjoitus kulkee käsi kädessä kirjoittamisen kanssa, ja näitä myös harjoitellaan yhdessä. Jos siis panostat omaan kirjoittamiseesi yleisellä tasolla, kehityt myös oikeinkirjoituksessa. Mikäli kuitenkin haluat panostaa nimenomaan oikeinkirjoitukseen, kielioppiin ja kieliasuun, alta löydät muutamia vaihtoehtoja.

Kielenhuollon kurssit

Kielenhuoltoon keskittyvät kurssit tarjoavat kattavimman vaihtoehdon oikeinkirjoituksen viilaamiseen. Esimerkiksi Kotimaisten kielten keskus (Kotus) tarjoaa oikeinkirjoituksen verkkokurssia, jossa keskitytään alkukirjaimiin, välimerkkeihin, yhdyssanoihin, numeroihin, lyhenteisiin ja vierassanojen taivuttamiseen.

Monet yritykset tarjoavat vastaavanlaisia kursseja, ja ne sopivat erityisesti heille, jotka haluavat perehtyä ajantasaisiin oikeinkirjoitusohjeisiin kattavasti ja harjoitella niitä omassa rauhassa. Kurssit sisältävät harvemmin tapaamisia opettajan kanssa, ja harjoituksista saa palautteen saman tien.

Itsenäinen harjoittelu

Edellä esitellyt kurssit on jaettu eri osa-alueisiin, ja niihin voi totta kai perehtyä myös itsenäisesti. Ennen kuin nouset tämän junan kyytiin, on kuitenkin hyvä muistaa, että itsenäinen työ vaatii joko laaja-alaista harjoittelua tai sitten niiden osa-alueiden paikantamista, joita omalla kohdalla tulisi kehittää.

Itsenäinen harjoittelu vaatii aina laadukkaita materiaaleja, ja tälläkin kertaa kannattaa kääntyä Kotuksen puoleen: Kielitoimiston oikeinkirjoitusopas ja Kielitoimiston kielioppiopas ovat molemmat erinomaisia vaihtoehtoja riippuen siitä, mihin harjoittelu pyrkii. Terho Itkosen ja Sari Maamiehen Uusi kieliopas -teosta on myös helppo suositella.

Tiilimuuriin piirretty taulukko saksan kielen prepositioista
Jokaisesta kielestä löytyy tietyt säännöt ja osat, jotka tulee oppia ulkoa. (Kuva: Unsplash/Jonathan Kemper)

Palaute parantaa pahat tavat

Oikeinkirjoitussääntöjä voi harjoitella verkkokursseilta tai kirjansivuilta hamaan tappiin saakka, mutta jossain vaiheessa opit tulee siirtää käytäntöön. Kirjoittamista oppiikin parhaiten kirjoittamalla ja ennen kaikkea siitä saatavalla palautteella.

Palautteen antajan ei välttämättä tarvitse olla suomen kielen ammattilainen, vaan toisinaan pelkkä kokemus riittää. Jos haluat hioa ulosantiasi työelämän kannalta, löytyisikö yrityksestä joku kokeneempi tai etevämpi, joka voisi kommentoida tekeleitäsi? Löytyykö tuttavapiiristäsi suomen kielen taitajaa, jonka punakynä sauhuaa lounaspalkalla?

Vaihtoehtoja on monia, ja tärkeintä olisi löytää omaan tilanteeseen sopiva mentori. Jos sellaista ei tahdo löytyä, kielenhuoltoa voi hankkia myös yrityksiltä, oikolukijoilta tai äidinkielen yksityisopettajilta.

Käytännön apuvälineitä

Jos kirjoitat paljon, oikeinkirjoitusta ja kielioppia kannattaa tankata niin paljon, että varsinaisessa kirjoittamisessa voi keskittyä täysillä sisältöön. Vain harva on kuitenkin täydellinen kielenkäyttäjä, joten jokaisen käden ulottuvissa olisi hyvä olla materiaaleja ja työkaluja, jotka auttavat oikeinkirjoituspulmissa.

Tekstit kannattaa kirjoittaa sellaisella ohjelmalla, johon kuuluu kielentarkastustyökalu. Word on tähän hyvä ilmainen vaihtoehto, mutta jos kirjoitat esimerkiksi WordPressissä, tarkistuta tekstin kieliasu ennen sen julkaisua.

Työpöydältä voi löytyä myös edellä esiteltyjä kielioppi- ja oikeinkirjoitusopuksia, mutta tietoa on helppo tarkastaa myös netistä. Esimerkiksi Kielitoimiston ohjepankki tarjoaa lyhyet ja selkeät vastaukset moniin oikeinkirjoituskysymyksiin. Jos taas haluat uppoutua kielioppiin, Ison suomen kieliopin verkkoversiosta löytyy taatusti kaikki tarpeellinen, jos siellä vain osaa navigoida.

Microsoft-ohjelmien kuvakkeita puhelimen näytöllä
Käytössä olevien ohjelmien tunteminen auttaa oikeinkirjoituksessa pitkälle. (Kuva: Unsplash/Ed Hardie)

Yleiset oikeinkirjoitusvirheet

Käydään lopuksi läpi suomalaisten kielenkäyttäjien rikkomuksia kielipoliisin silmin. Jotkut niistä ovat yleisiä ja suurempia, toiset taas harvinaisempia, vähäpätöisempiä mutta kuitenkin sellaisia, jotka saavat allekirjoittaneen näkemään punaista.

 • Yhteen vai erikseen? Jalkapallo ja kotisivu kirjoitetaan yhteen, sillä ne ovat yhdyssanoja. Sanaliitot ja vakiintuneet sanaparit kirjoitetaan kuitenkin erikseen: muun muassa ja koko ajan. Yhdyssanoihin liittyy poikkeuksia, mutta niiden tarkastaminen ei ole vaikeaa.
 • Pilkut paikalleen: Rakenteeltaan kokonaiset päälauseet erotetaan pilkulla kuten myös päälause ja sivulause. Älä kuitenkaan erottele lauseenvastikkeita pilkulla tai käytä pilkkua kuin-sanan kanssa. Pilkku ei myöskään kuulu sekä–että-rakenteeseen.
 • Epäsuora kysymyslause: Haluaisin tietää, mikä on Suomen korkein tunturi.” Jos epäsuoran kysymyslauseen päälause ei ole kysyvä, se päättyy pisteeseen, ei kysymysmerkkiin.
 • Alkukirjaimet: Maiden, kansalaisuuksien ja kielten nimet menevät helposti sekaisin: Suomi, suomalainen, suomen kieli.
 • Viiva vai ei? Saatat olla 18-vuotias eli elänyt 18 vuotta.
 • Myöskin: Tähän kammotukseen törmää erityisesti puheessa, ja jos sille tielle lähtee, voisi saman tien sanoa myösmyös tai kinkin. Kin-liitteen merkitys on siis ’myös’, ja se kirjoitetaan aina yhdellä k-kirjaimella: minullekin, sinullekin ja hänellekin.
 • Ketä ottaa kahvia? Ei kukaan! Yleiskielessä ketä toimii ainoastaan ken-sanan taivutusmuotona eli partitiivina – ei kuka-sanan korvikkeena.
 • 12.10. kello 12.10: järjestyslukujen eli tässä tapauksessa päivän ja kuukauden perään tulee aina piste, kelloaikojen perään ei.

Näitä kirjoittaessa alkoi syke jo nousta ja muutama hiuskin putosi, joten tämä riittää tältä erää. Jos epäilet omia kirjoitustaitojasi ja tekstin pitäisi olla laadukas, käytä se oikolukijalla tarkistuksessa ennen julkaisua. Paikanna myös tekemäsi virheet ja koita oppia niistä! Oikeinkirjoitusvirheet ovat harvoin vakavia, mutta ne voivat vaikuttaa siihen, millainen kuva tekstistä ja sen kirjoittajasta jää.

Virheiden taustalla on usein huolimattomuus tai liian suuren palan haukkaaminen: jos lähdet lisäämään tekstiin turhia krumeluureja ja hienoja ilmauksia, virheiden todennäköisyys kasvaa. Onkin usein parempi kirjoittaa yksinkertainen ja virheetön teksti kuin korkealentoinen ja virheiden värittämä.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.