Ajanpuute on yksi yleisimmistä syistä jättää liikkumatta säännöllisesti. Tieto eri liikuntaharrastusten hinnoista voi saada lannistumaan, jos oma budjetti ei riitä kattamaan niiden kuluja. Onneksi on olemassa monia täysin ilmaisia tapoja liikkumiseen. Silloinkin kun ulkona sataa räntää tai lähialueen kuntorata kuhisee ihmisiä. Verkosta löydät loputtoman valikoiman treenisovelluksia, verkkovalmennuksia ja kunto-ohjelmia. Verkon ansiosta liikkuminen ei ole sidottu aikaan, paikkaan tai rahaan. Enää ei ole syytä olla liikkumatta!

Mahdollisuuksien kasvaessa törmäämme toiseen ongelmaan: tarjonnan suureen määrään. Mistä löydämme juuri itselle parhaiten sopivat treenisovellukset? Ottaako verkkovalmennus huomioon omaan terveydentilaan liittyvät rajoitukset? Mikä kunto-ohjelma sopii omalle tasolle? Tehokkaan vertailun tekemiseksi pitäisi ensin löytää ne parhaimmat kandidaatit. Prosessi on parasta aloittaa miettimällä omat toiveet ja tavoitteet liikkumiselle. Tässä artikkelissa perehdymme siihen mitä kannattaa ottaa huomioon ja mistä etsiä parhaita valmennuksia.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Personal training
Teemu
5
5 (2 arvostelua)
Teemu
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lottamari
Lottamari
49€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Marjut
Marjut
55€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
David
David
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ilja
Ilja
57€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heikki
Heikki
70€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenny
Jenny
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mimmi
Mimmi
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Teemu
5
5 (2 arvostelua)
Teemu
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lottamari
Lottamari
49€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Marjut
Marjut
55€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
David
David
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ilja
Ilja
57€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heikki
Heikki
70€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenny
Jenny
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mimmi
Mimmi
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Verkkovalmennusten hyödyt

Harjoittelu ei ole ehkä koskaan ollut näin yksinkertaista kuin nykyään! Monipuoliset mahdollisuudet ovat saatavilla vain muutaman klikkauksen päässä. Kuka tahansa voi löytää itselleen sopivan liikuntamuodon verkon välityksellä - oli kyseessä sitten juoksuharjoittelu, lihaskunnon kasvattaminen tai jokin liikuntatunti kuten tanssi, jooga, pilates, nyrkkeily tai vaikkapa capoeira. Se mikä ennen vaati fyysisen tutustumisen alueen eri liikuntatoimijoihin, on nyt vain yhden Google haun takana.

Verkkovalmennukset ovat saavutettavissa 24/7 ympäri vuoden. Suuriosa valmennuksista on maksuttomia, joten niitä varten ei tarvitse odotella edes seuraavaan palkkapäivään. Kuntosalien jäsenmaksut ja aukioloajat ovat rajoittavia tekijöitä, vaikka eivät olekaan monelle täysin ylitsepääsemättömiä esteitä. Meillä kaikilla on kuitenkin varaa valita verkon mahdollisuuksien ja lähivalmennuksen välillä. Tai miksi et hyödyntäisi molempia.

On epämotivoivaa treenata jos ei tiedä miksi treenaa. Mieti siis ensin tavoitteesi kristallin kirkkaaksi. Ethän lähtisi personal trainerin puheille ilman ajatusta siitä mitä haluat palvelulta saavuttaa. Sama pätee verkkovalmennuksiin, mikä helposti unohtuu niiden maksuttomuuden vuoksi. Kun tavoitteet ovat selvillä, saat valmennuksen seuraamisesta palkitsevan tunteen. Jos et tiedä mitä tavoittelet, on verkkovalmennuksen unholaan jääminen todennäköisempää.

Jos päätät tarttua verkkovalmennukseen tai verkosta löytyvään kunto-ohjelmaan, tulisi sinun otettava se käyttöön kokonaisuudessaan. Jos tavoittelet lihasvoiman kasvua, mutta suoritat vain yhden treenin monen viikkotreenin ohjelmasta - voit heittää hyvästit tuloksille. Vaikka verkkovalmennus on käytettävissä koko ajan, on treenit järkevää ajoittaa jo ennakkoon omaan kalenteriin. Verkkosovellus ei tule itse muistuttelemaan sinua treeneistä (tai ehkäpä jotkut sovellukset tekevät tätäkin mutta...)

nainen tanssimassa
Vipattaako tanssijalka? Verkosta löydät uusimmat tanssitrendit. Kuva: Unsplash / Juan Camilo Navia

Verkkovalmennuksia voi yhdistellä itselleen mielekkääksi kokonaisuudeksi. Harva sovellus tai verkkovalmennus tarjoaa ihan kaikkea aina juoksuharjoittelusta tanssitunteihin. Mitä treenien kokonaisuuden suunnitteluun tulee, olet itse itsesi personal trainer. Jos budjetti ottaa vastaan, mutta haluaisit heittää treenisuunnitelman teon toisaalle - voisitko mahdollisesti harkita yksilöllisen treenisuunnitelman ostamista niin sanotusti "kertakonsultointina" personal trainerilta Superprofin kautta?

Onko sinulla kuntosalijäsenyys, mutta et haluaisi käydä vain salilla päivästä toiseen? Tarkista tarjoaako kuntosalijäsenyytesi verkkotunteja jonkin yhteistyökumppanin kautta. Monet kuntosaliketjut ovat viime vuosina lisänneet valikoimaansa pääsyn ryhmäliikuntatunneille verkon välityksellä. Näin sinun ei tarvitse murehtia jos kuntosalilla paikan päällä pidettävä lempituntisi osuu juuri yhteen työaikojesi kanssa.

Jotkut sivustot veloittavat harjoitusohjelmista ​​ja verkkovalmennuksista, mutta voit löytää paljon maksuttomia vaihtoehtoja. Koska Suomi on pienenä maana perinteisesti hieman jäljessä uusista liikuntatrendeistä, antaa internet sinulle mahdollisuuden hypätä uusien trendien kelkkaan heti alkuvaiheessa. Esimerkiksi uusien ryhmäliikuntatuntien saapuminen Suomen markkinoille kestää yleensä pidempään pienen kysynnän vuoksi.

Kokeilemalla rohkeasti voi löytää täysin uusia suosikkeja liikuntamuodoiksi. Verkon maksuttomien mahdollisuuksien ansiosta voit kokeilla ilman pelkoa rahan menetyksestä. Aina kokeilu ei mene putkeen, mutta häviät ainoastaan aikaasi. Ja treeni on aina treeni, joten saat kuitenkin sen hyödyt irti, vaikka ei jotain liikuntamuotoa päätyisikään kokeilemaan enää ikinä uudestaan. Ainut huono treeni on se, joka jäi tekemättä.

Yksi hyvä puoli vielä! Oletko joskus käynyt ryhmäliikuntatunnilla, ja totaalisesti pudonnut kärryiltä jossain vaiheessa? Itselleni tätä käy liiankin usein, erityisesti tanssitunneilla. Tylsää... Verkon puolella tätä ongelmaa ei ole, sillä voit aina pysäyttää, kelata taaksepäin ja toistaa uudelleen haluamiasi kohtia videolta. Videoiden ohjeistuksia ei tarvitse kurkkia muiden osallistujien olan yli, ja voluuminkin saat valita oman mielen mukaan.

Verkkovalmennusten riskit

Sanotaan ettei ole olemassa ilmaista lounasta. Tai että halvalla ei saa hyvää. Tässä on pieni totuuden siemen. Täydellistä verkkovalmennusta et luultavasti ilmaisena löydä. On hyvä ymmärtää, että harva ammattilainen tai yritys tuottaa sisältöä täysin ilman kaupallista tavoitetta. Maksuttomiin verkkovalmennuksiin sisältyy yleensä maksullisten palveluiden mainontaa joko valmennuksen tarjoajalta tai kolmansilta osapuolilta. Mainonnan avulla yritys tekee rahaa, vaikka itse sisältö olisi käyttäjälle ilmainen.

Tärkein verkkovalmennuksissa huomioitava asia on se, että verkkovalmennus ei ole henkilökohtainen. Se vastaa kyllä tiettyyn tarpeeseen, esimerkiksi painon pudottamiseen tai lihasmassan kasvattamiseen, mutta se ei ota huomioon yksilöllisiä tekijöitä. Se on ennen kaikkea tarkoitettu myytäväksi tai ilmaiseksi tarjottavaksi massoille, isoille kohderyhmille. Yksilöllisiä tekijöitä, joita verkkovalmennukset eivät (aina) ota huomioon, ovat muun muassa:

 • Yksilöllinen lähtötaso ja aikaisempi liikuntakokemus
 • Terveydentila tai siihen liittyvät mahdolliset rajoitteet
 • Paino, kehon muut mitat ja sukupuoli (osa saattaa kysyä näitä)
 • Elintapojen vaikutus aina nukkumisesta ruokavalioon
 • Muun liikunnan ja hyötyliikunnan määrä

On tietenkin olemassa verkkovalmennuksia, jotka ovat suunnattuja aloittelijoille, miehille tai vaikkapa raskaana oleville. On kuitenkin huomioitava, että näidenkin kohderyhmien sisällä on paljon hajontaa yksilöllisten seikkojen osalta. Raskaana oleville suunnattu verkkovalmennus ei olekaan välttämättä hyvä, jos kärsit raskausajan huimauksesta. Ei ole olemassa verkkokurssia, joka tuottaisi samoja tuloksia kaikille.

Nainen treenaamassa
Tarkista aina verkkovalmennuksen tausta ja sopivuus omaan lähtötasoon. Kuva: Unsplash / John Arano

Jos oma terveydentila ja sen rajoitteet mietityttävät, on hyvä verkkovalmennusta valittaessa konsultoida omaa lääkäriä tai muuta hyvinvointialan ammattilaista. Aloittelijana ei kannata valita kaikista edistyneempää verkkovalmennusta, joka edellyttää hyvän tekniikan osaamista jo ennakkoon. Ohjeidenkin kanssa on riski, että liikkeiden suoritus ei onnistu oikein. Tämä voi aiheuttaa loukkaantumisia tai muita kiputiloja kehoon.

Verkkovalmennukset eivät korvaa personal trainerin henkilökohtaisen valmennuksen antamia yksilöllisiä neuvoja. Tässä muutama asia, joita verkkovalmennukset eivät voi tarjota, mutta personal trainer voi:

 • Kuntotestit ja kehonkoostumusmittaukset.
 • Lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteiden seuranta sekä mahdolliset korjausliikkeet mikäli niihin ei olla pääsemässä.
 • Yksilöllinen ruokavalio ja ateriasuunnitelma allergiat sekä erityisruokavaliot huomioiden.
 • Painonpudotuksen kannalta tärkeiden kulutettujen ja syötyjen kalorien hallinta.
 • Henkilökohtaisen valmennusohjelman tarjoaminen

Vaikka ruokavalio- ja treeniohjelmia saa verkosta, ovat ne eri asia kuin ammattilaisen yksilöllisesti tuottamat ohjelmat. Ohjelmat kaipaavat muutoksia kuntosi kehittyessä ja elämäntilanteesi muuttuessa. Tätä ei verkkokurssit pysty suoraan tarjoamaan. Voit toki itse aina vaihtaa verkkovalmennusta. Muista aina tarkistaa valitsemasi verkkovalmennuksen taustat: onko sen tehnyt alan ammattilainen, ovatko muut suositelleet sitä ja vastaako se sinun lähtötasoasi.

Suurin osa kansainvälisistä verkkovalmennuksista tuotetaan englannin kielellä. Jos kielitaitosi ei ole tarpeeksi hyvä, joudut tyytymään kotimaiseen tarjontaan. Huonoa se ei ole, mutta huomattavasti pienempi kuin kansainvälinen tarjonta eikä kaikkia liikuntamuotoja ole tarjolla. On tärkeää ymmärtää valmennusten ohjeet oikein ja siksikin tulisi osallistua vain sellaisille verkkovalmennuksille, joiden kieli vastaa omaa osaamistasi.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Personal training
Teemu
5
5 (2 arvostelua)
Teemu
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lottamari
Lottamari
49€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Marjut
Marjut
55€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
David
David
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ilja
Ilja
57€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heikki
Heikki
70€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenny
Jenny
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mimmi
Mimmi
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Teemu
5
5 (2 arvostelua)
Teemu
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lottamari
Lottamari
49€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Marjut
Marjut
55€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
David
David
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ilja
Ilja
57€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heikki
Heikki
70€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenny
Jenny
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mimmi
Mimmi
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Verkkovalmennusten tarjonta

Nyt tiedät verkkovalmennusten yleiset hyvät ja huonot puolet. Enää pitäisi tietää, että mistä se itselle sopivin valmennus voisi löytyä. Verkkovalmennuksia tarjotaan oikeastaan seuraavanlaisesti:

 • Sovelluskaupasta löytyvillä hyvinvointisovelluksilla.
 • Verkkosivustoilta, esimerkiksi FitFarm (maksullinen).
 • Sosiaalisesta mediasta kuten Youtubesta.

Suomalaisten suosimia sivustoja on FitFramin lisäksi SykeTribe, jonka maksullisten verkkovalmennusten joukosta löytyy myös muutama maksuton valmennus. Laihduttajien suosima maksullinen ruokapäiväkirja Sulamo, jonka hinta vaihtelee parista eurosta kolmeenkymmeneen. Sulamosta löytyy myös liikuntapäiväkirja sekä monia muita ominaisuuksia. Monella sivustolla on myös oma sovellus, esimerkiksi suositulla FitClub Finland -sivustolla.

Ennemmin tänä päivänä on niin, että on sovelluksia ilman verkkosivuja. Näiden osalta pääsee välillä tekemään salapoliisin työtä, jotta saa sovellusten sisällön ammattimaisuuden selville. Älypuhelimien omilla terveyssovelluksilla pääsee jo pitkälle - niistä löytyy ruoka- ja treenipäiväkirjan lisäksi monia hyviä ominaisuuksia, joissa puhelin saattaa jopa toimia mittaajana (esimerkiksi askelten määrä). Sitten on vielä sosiaalinen media, joten vaihtoehtoja ei valmennuksia etsivältä puutu.

Youtuben treenivideovalikoima

Valmennussivustojen ja hyvinvointisovellusten lisäksi älypuhelimellesi pääset nauttimaan vaihtoehdoista, jotka odottavat sinua YouTubessa! Saatat käyttää YouTubea vain musiikkivideoiden katseluun tai suosikkikanaviesi seuraamiseen, mutta tarjolla on myös valtava valikoima hyvinvointi- ja treenisisältöä. Treenaaminen, kehonrakennus ja terveellisen ruokavalion noudattaminen ovat kaikki todella suosittuja trendejä nykyään, ja hyvinvointialan ammattilaiset ovat alkaneet luoda julkista sisältöä jakaakseen asiantuntemustaan ​​sosiaalisessa mediassa.

treenivideo
Sosiaalisesta mediasta löytyy paljon ammattimaisesti tuotettuja treenivideoita. Kuva: Unsplash / Marcos Paulo Prado

Yksi suosituimmista suomalaisista treenivideoista on Sita Salmisen 30 minuutin kehonpainotreeni. Video on ohjattu suomeksi yhdessä Laura Rosillan kanssa, ja sillä on lähes 700 000 katselukertaa. Kehonpainotreeni on aloittelijallekin sopiva liikuntamuoto, sillä ilman painoja treenaaminen on turvallisempaa. Sitan videon suosiota selittää se, että ohjaajat vetävät koko treenin yhdessä katsojan kanssa - sen sijaan, että vain näyttäisivät yksittäiset treeniliikkeet kerran.

Jos kansainvälinen sisältö kiinnostaa, voimme lämpimästi suositella Mady Morrisonin jooga-, lifestyle- ja liikuntapainoitteista Youtube-kanavaa. Osa videoista on otsikoitu Madyn äidinkielellä saksaksi, mutta lähes kaikki on lopulta tekstitetty ja ohjattu englannin kielisin ohjein. Kanavan suosituimmalla videolla on yli 63 miljoonaa näyttökertaa, joten kanava on todellakin hyväksi todettu. Videoita löytyy joogasta kehonhuoltoon ja lihasvoiman harjoittelusta viikottaisiin haasteisiin.

Toinen suomalaisia treenivideoita tarjoava Youtube-kanava on Tikis. Parempi olla -sloganista tunnettu verkkovalmennuksia tarjoava sivusto on laajentanut sisältöään Youtuben puolelle - kaikkien saatavilla maksutta! Kanava tarjoaa lähinnä lyhyitä treenivideoita, joissa näytetään treeniliikkeet toistettavaksi itse kotona tai salilla. Videoista saa hyviä vinkkejä oman treenin tueksi. Parasta Youtubessa on se, että kun katsot treenivideoita, alkaa sinulle näkyä suosituksia muista samankaltaisista videoista.

Sosiaalisesta mediasta löytyy treenivideoita cardiosta joogaan, kaikki vain muutaman klikkauksen päässä. Ja nämä videot eivät ole tylsiä. Voit treenata vaikka joka päivä eri videon tahtiin - ja välttää toistuvalta tuntuvaa harjoittelua. Varmista siis, että käyt katsomassa mitä YouTube voisi juuri sinulle tarjota, sillä siellä on jokaiselle jotakin. Halusitpa sitten lempeän venyttelyn, intensiivisen HIIT-treenin tai tanssitunnin, löydät varmasti rakastamasi videot.

Verkkovalmennuksen ja lähivalmennuksen erot

Lähivalmennusta personal tranerin kanssa ei kannata edes verrata verkkovalmennuksiin. Olemme tässä artikkelissa jo käyneet läpi molempien hyviä ja huonoja puolia. Lähi- ja verkkovalmennuksen vertaaminen on kuin vertailisi jalkapalloseuran vetämiä taitotreenejä itsenäiseen harjoitteluun. Molemmat ovat hyviä, mutta eri tavalla. Molempia tarvitaan. Tässäkin tapauksessa verkkovalmennus on enempi itsenäisen harjoittelun tukena ja personal training palvelut tarjoavat yksilöllistä ohjattua harjoittelua.

Verkkovalmennuksessa arvioidaan sen ominaisuuksia ja sisältöä. Personal training palveluissa kupissa painaa paljon enemmän vuorovaikutus, kommunikaatio ja henkilökohtaisen valmentajan persoona. Se tosin täytyy mainita, että jos treenaamisesta tulee kysyttävää niin vastauksia on helpompi saada personal training palveluiden kautta - verkkovalmennukset eivät aina tarjoa vaihtoehtoa olla yhteydessä ammattilaiseen tai edes asiakaspalveluun.

treenit omalla kehonpainolla
Lopulta kyse on siitä mikä sopii juuri sinulle parhaiten. Kuva: Unsplash / Scott Webb

Kokeneelle ja motivoituneelle treenaajalle verkkovalmennukset voivat tuoda kaivattua vaihtelua treeniin. Heillä on jo tietotaito tarvittavista tekniikoista ja selkeä visio omasta treenaamisesta. He tietävät mitä ovat tekemässä, ja siksi esimerkiksi loukkaantumiseen liittyvät riskit ovat pienemmät. Aloitteleva liikkuja sen sijaan pääsee helposti kokeilemaan uusia lajeja, ja löytämään mieleisensä tavat pitää yllä hyvää kuntoa.

Kumpikaan, personal trainer tai verkkovalmennus, ei voi luvata varmoja tuloksia, ne ovat sinusta kiinni. Kaikki tietävät, että säännöllinen liikunta auttaa kehittämään kuntoa ja ylläpitämään terveellisiä elämäntapoja. Sitoutuminen ja motivaatio löytyy sinusta itsestäsi. Liikunta voi vaikuttaa elämääsi monilla positiivisilla tavoilla:

 • Kestävyysharjoittelu, kuten juoksu, parantaa keuhkojen toimintakykyä.
 • Lihasvoima ja tasapaino auttaa vähentämään loukkaantumisen riskiä.
 • Fyysinen aktiivisuus kuluttaa kaloreita ja auttaa painonhallinnassa.
 • Keho kiinteytyy ja mieli pysyy virkeänä. Elämän mielekkyys lisääntyy.
 • Nukkuminen parantuu ja energiatasosi pysyvät hyvänä.

On selvää, että liikunnalla on valtava rooli kaikilla elämämme osa-alueilla. Liikunta, nukkuminen ja ravinto muodostavat terveellisten elämäntapojen pyhän kolminaisuuden. Ja heti kun alat nähdä liikunnan vaikutuksia käytännössä, uudesta terveellisestä elämäntyylistäsi tulee rutiini, jota on helppo ylläpitää. Päätit sitten aloittaa treenaamisen yhdessä personal trainerin kanssa tai verkkovalmennusta hyödyntäen, olet tehnyt oikean päätöksen!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.