Kuten moneen muuhunkaan elämässä vastaan tulevaan haasteeseen, ei ruotsin tai minkään muunkaan kielten oppimiseen ole oikotietä. Näin on varsinkin, kun useimmat meistä eivät ole kieltenopiskelun ihmelapsia. Onneksi opiskeluun on kuitenkin monia erilaisia tapoja ja työkaluja, joilla työskentelystä voi tehdä tehokkaampaa. Ruotsia voi oppia niin sovellusten, kirjojen kuin erilaisten harjoitustenkin avulla.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Ruotsi
Annika
5
5 (2 arvostelua)
Annika
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Noora
5
5 (5 arvostelua)
Noora
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Cecilia
Cecilia
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Milla
Milla
21€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Evelina
Evelina
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jasmine
Jasmine
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mia
Mia
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tuukka
Tuukka
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Annika
5
5 (2 arvostelua)
Annika
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Noora
5
5 (5 arvostelua)
Noora
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Cecilia
Cecilia
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Milla
Milla
21€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Evelina
Evelina
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jasmine
Jasmine
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mia
Mia
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tuukka
Tuukka
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Luo vahva perusta kielitaidolle

Roomaa ei rakennettu päivässä, ja sama pätee myös ruotsin kielen taitoon. Ensi askeleet kohti sujuvaa kielitaitoa otetaan ottamalla ruotsin perusteet haltuun. Alkuvaiheessa onkin tärkeää kerryttää sanavarastoa, opetella kielioppia ja lauserakenteita sekä tietysti harjoitella ääntämistä. Tällä kielenoppimismatkalla on useita eri teitä joista valita. Kieltä voi oppia esimerkiksi lukemalla oppikirjoja, käymällä kielikurssilla, hankkimalla yksityisopettajan tai vaikkapa kielenoppimissovellusten avulla.

Ruotsin kielen opiskelun tukena kannattaakin käyttää erilaisia sovelluksia. Niilläkin voi harjoitella aivan keskeisimpiä ruotsin taitoja, kuten sanastoa, fraaseja ja ääntämistä. Sovellukset yleensä opettavat kieltä erilaisten pelien avulla, joten opiskelu on samalla hauskaa. Olemme listanneet parhaat sovellukset ruotsin opiskeluun.

Risteys
Ruotsin kielen oppimiseen on monta polkua – pitää vain löytää itselleen sopiva (Kuva: Unsplash/Mike Enerio)

Tärkeitä vinkkejä opiskeluun

Ole kärsivällinen

Uuden kielen oppiminen vie aikaa, ja jokainen oppii omaan tahtiinsa. Ei siis pidä huolestua, jos joku toinen etenee oppimisessaan nopeammin. Se mikä jollakulla kestää kolme päivää, voi jollakulla toisella kestää kolme viikkoa. Paitsi että opimme eri tahdissa, meillä myös on eri lähtökohdat opiskeluun. Jos vaikkapa osaa jo valmiiksi jotakin ruotsille sukua olevaa kieltä, oppiminen voi sen ansiosta olla nopeampaa. Tärkeintä on joka tapauksessa olla kärsivällinen ja opiskella kieltä määrätietoisesti.

Kokeile eri tapoja

Jos ruotsia opiskelee vain yhtä tekniikkaa käyttäen, vaarana on kyllästyminen. Toinen vaara on, että kielitaito painottuu vain johonkin tiettyyn aihealueeseen. On paikallaan käyttää eri opiskelutekniikoita ja tietolähteitä, jotta kielitaidosta tulisi mahdollisimman laaja. Jokaisella on oma tapansa lähestyä kieltenopiskelua, mutta joskus on hyvä kokeilla uusiakin tapoja. Näin kielitaidosta tulee alusta alkaen mahdollisimman laaja, mikä vaikuttaa suuresti omaan itseluottamukseen kielen käyttäjänä.

Rohkeus palkitaan!

Totuus on, että paras tapa oppia kieltä on käyttää sitä. Näin on, vaikka uusien asioiden kokeileminen käytännössä voi tuntua alkuun pelottavalta. Kokeile siis rohkeasti juuri oppimiasi asioita oikeissa puhetilanteissa! Parhaassa tapauksessa saat joltakulta sujuvalta ruotsin puhujalta arvokasta palautetta, joka auttaa sinua kehittymään entisestään.

Nappaa yksityisopettaja Superprofilta

Voit missä ja milloin vain, oman aikataulusi mukaan, etsiä itsellesi yksityisopettajan Superprofilta. Kaikki opettajamme räätälöivät tunnit juuri sinun tarpeitasi ja halujasi varten. Tutustu opettajaprofiileihin ja yksityisopettajien ilmoituksiin, ja valitse sinulle paras tuutori. Voit myös valita haluatko opetusta etänä tai lähiopetuksessa. Ihan kuinka itsellesi sopii parhaiten!

Kuusi ohjetta ruotsin oppimiseen nopeasti

Kuten jo tiedämme, oikotietä onneen ei ole. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö oppimisprosessia voisi nopeuttaa. Seuraavaksi on koottu hyviä neuvoja, joiden avulla opiskelua voi tehostaa:

1. Tee opiskelusta rutiini

Paras tapa pitää huolta kielenoppimisen etenemisestä on varata päivittäin tietty aika opiskeluun. Jos aikaa on paljon, opiskeluun voi varata vaikka pari tuntia päivässä. Jos aikaa on esimerkiksi työn tai muun opiskelun takia rajallisesti, jo puolenkin tunnin ruotsinopiskeluhetki edistää kielitaitoa. Riippumatta käytetystä opiskelumenetelmästä tällainen säännöllinen opiskeluhetki on hyvä ottaa tavaksi.

Vaikka oma arki olisikin kiireistä, opiskelua voi ujuttaa sopiviin väleihin päivän aikana. Kielenoppimissovellusta voi käyttää puhelimella vaikkapa bussimatkalla tai töiden tauoilla. Vaikka hetki olisikin lyhyt, on tärkeää keskittyä opiskeltavaan asiaan täysillä. Näin opiskelusta tulee tietoista, ennen kaikkea määrätietoista, toimintaa. Määrätietoisen opiskelun ansiosta opeteltavat asiat painuvat paremmin mieleen.

Kahvitauko
Töiden kahvitauolla voi pitää pienen muutaman minuutin opiskeluhetken (Kuva: Unsplash/Christina)

2. Löydä sopiva opiskelumenetelmä

Tiedätkö, mikä on sinulle paras opiskelumenetelmä? Jos et vielä tiedä, asia kannattaa selvittää kokeilemalla eri vaihtoehtoja. Jotkut oppivat parhaiten tekemällä asioita käytännössä, kun taas joillekin sopii teoreettisen tekstin lukeminen. Jotkut oppivat parhaiten, kun tekstiin liittyy kuvia, ja joillekin kuunteleminen on tehokkain tapa. Joillekin sopii erityisen hyvin opiskelu kotona omassa rauhassa, ja jotkut taas kaipaavat reipasta yhdessä tekemistä. Oli oma painotus mikä tahansa, lopulta paras lopputulos tulee yleensä yhdistelemällä edellä mainittuja tapoja.

Kun itselle sopivimmat opiskelutekniikat tuntee, on opiskelulle parhaat mahdolliset edellytykset. Riippumatta omista olosuhteista seuraavat opiskelua vauhdittavat keinot voivat olla toimivia joka tapauksessa:

  • Kun kohtaat sanoja, joita et ymmärrä, merkitse ne muistiin ja tarkista niiden merkitys myöhemmin. Harjoittele myös niiden ääntämistä ja käyttämistä lauseissa. Näin kehität sanavarastoasi ja samalla varmistat, että todella ymmärrät lukemaasi. Kerätyistä sanoista voi myös koota oman pienen sanakirjan, jonka sisältöä voi kuulustella opiskelukaverin tai vaikkapa perheenjäsenen kanssa.
  • Käytä sovelluksia, jotka opettavat kieltä pelien ja muiden hauskojen aktiviteettien avulla. Sovellusten suuri etu on, että niihin pääsee käsiksi nopeasti ja niillä voi pitää pieniä opiskeluhetkiä missä ja milloin vain.
  • Etsi helppolukuisia kirjoja, blogeja tai lehtiä ruotsiksi. Kun aihe on itseä kiinnostava, kieltä oppii aivan kuin huomaamattaan.

Lisäksi tehokas keino tukea oppimista on hankkia yksityisopettaja. Opettajalta voit saada opiskelusuunnitelman, työkaluja sekä arvokasta palautetta. Tällaisen tuen avulla opit nopeammin ja hiot ruotsin taitojasi entisestään. Etsi itsellesi siis paras mahdollinen ruotsin kurssi Superprofilta.

3. Sukella ruotsinkieliseen mediaan

Ruotsinkielistä materiaalia on tarjolla runsaasti, sillä saatavilla on sekä Ruotsissa että Suomessa tuotettua sisältöä. Tarjolla on niin kirjoja, lehtiä, tv-ohjelmia, musiikkia kuin elokuviakin. Kokeilemalla eri medioita ja genrejä voi löytää itselleen kiinnostavaa sisältöä, mikä tekee opiskelusta huomattavasti viihdyttävämpää. Paitsi että kielitaito kehittyy, samalla saa myös tietoa ruotsalaisesta ja suomenruotsalaisesta kulttuurista.

TV ja elokuvat

YouTuben, suoratoistopalveluiden ja tv-kanavien kautta löytää runsaasti elokuvia, ohjelmia ja uutisia. Aluksi tietyn ohjelmatyypin seuraaminen voi tuntua vaikealta, mutta aiheeseen liittyvää sanavarastoa karttuu hämmästyttävänkin nopeasti. Suomen- tai vaikka englanninkielistä tekstitystä kannattaa ainakin aluksi käyttää apuna. Jossakin vaiheessa tekstityksen voi jopa kokonaan jättää pois. Ohjelmien ja elokuvien avulla oppii erityisesti ääntämistä, puheen painotusta ja tunteiden ilmaisemista ylipäätään.

Televisio
Huvi ja hyöty yhdistyvät, kun katsoo hauskaa ruotsinkielistä sarjaa (Kuva: Pixabay/Mohamed Hassan)

Musiikki ja podcastit

Useimmat meistä kuuntelevat mielellään musiikkia, joten sen kuuntelu tuskin edes tuntuu opiskelulta. Kuunnella voi niin kuntosalilla, junassa kuin omassa sängyssäkin. Laulujen sanojen tutkiminen on hauskempaa ja joskus myös helpompaa kuin tavallisten sanalistojen selaaminen. Tärkeää joka tapauksessa on tarkistaa sanojen merkitys kuuntelun jälkeen. Vaikka laulujen sanoituksissa otetaankin usein kielellisiä vapauksia, ovat ne silti erinomainen keino tutustua erilaisiin fraaseihin ja ilmaisuihin.

Kirjat ja lehdet

Saatavilla on useita kirjoa ja lehtiä, jotka ovat helppolukuisia. Niihin perehtymällä saa hyvän käsityksen ruotsin keskeisestä sanastosta, virkerakenteesta ja ilmaisuista. Kuten yleensäkin opiskelun alkuaikoina, alkuvaiheessa voi olla tarpeen käyttää sanakirjaa tai muuta käännöstyökalua. Kuitenkin mitä enemmän lukee, sitä nopeammin oma ruotsin ymmärrys kasvaa. Jos perinteisten kirjojen lukeminen ei innosta, kannattaa harkita äänikirjojen kuuntelua. Tai kenties kaipaat vinkkejä kirjojen käyttöön opiskelun tukena.

4. Käytä palveluita ruotsiksi

Nykyään varsinkin monet nuoret oppivat englantia pelaamalla tietokonepelejä, joissa ollaan tekemisissä muista maista kotoisin olevien pelaajien kanssa. Pelaaminen on universaali harrastus, joten pelien lomassa voi tavata ihmisiä kaikkialta maailmasta – myös Ruotsista. Jos pelaaminen on itselle mieluisa harrastus, voi sen valjastaa myös kielen oppimiseen. Kannattaa siis suunnata pelipaikoille ja etsiä ruotsalaista peliseuraa. Näin pelaamisen lomassa tarjoutuu mahdollisuus harjoitella ruotsin kieltä käytännössä.

Toinen näppärä keino oppia ruotsia on vaihtaa päivittäin käyttämiensä laitteiden ja palveluiden käyttöliittymät ruotsiksi. Kun puhelimen käyttöliittymä, sosiaalisen median palvelut ja muut nettisivut ovat ruotsiksi, kertyy sanavarastoon lisää sanoja väkisinkin. Jotta näiden palveluiden käyttäminen ylipäätään onnistuu, on kieltä pakostakin opittava. Kyseessä on siis erinomainen keino oppia ruotsia nopeasti.

Videopeli
Nettipelit ovat erinomainen tapa tavata ruotsia puhuvia ihmisiä (Kuva: Unsplash/Glenn Carstens-Peters)

5. Hyödynnä kaikki kielenkäyttömahdollisuudet

Paras tapa käytännön kielitaidon kehittämiseen on  vähemmän yllättäen opiskelemasi kielen puhuminen. On tärkeää poistua mukavuusalueelta ja puhua sekä kuunnella aktiivisesti, vaikka ei aina olisikaan varma ymmärtääkö. Virheitä ei siis tarvitse pelätä! Niitä tekemällä nimittäin oppii. Puhuttu kieli on muutenkin harvoin kieliopillisesti täydellistä, ja sitä paitsi melkeinpä kaikki äidinkieliset puhujat arvostavat, kun joku yrittää puhua heidän kieltään.

Ei siis auta muu kuin tarttua härkää sarvista ja kokeilla ruotsin puhumista rohkeasti. Voit käydä kielikahvilassa, asioida eri paikoissa ruotsiksi tai etsiä vaikkapa netistä juttuseuraa. Samalla kun puhuu saa yleensä myös arvokasta palautetta omasta kielitaidosta. Palautteen avulla voi kehittää taitojaan entisestään, mikä puolestaan parantaa itseluottamusta ruotsin puhujana.

Tilaisuuksia ruotsin kielen käyttöön on monia, ja loppujen lopuksi vain mielikuvitus on rajana. Ja mikä parasta, monet mahdollisuudet ovat täysin ilmaisia.

6. Kirjoita päiväkirjaa ruotsiksi

Yksi mielenkiintoinen keino tehostaa ruotsin opiskelua on päiväkirjan kirjoittaminen. Muodolla ei ole väliä: se voi olla fyysinen kirja, sähköinen dokumentti tai vaikkapa ääninauhoite. Päiväkirjassa olennaista sen sijaan on että sille kertoo säännöllisin väliajoin, esimerkiksi päivittäin tai viikoittain, omia kokemuksiaan ja tuntemuksiaan kielenopiskelusta. Tässä tapauksessa päiväkirjan kieli on luonnollisesti ruotsi. Varsinaisen kielen tuottamisen harjoittelun lisäksi päiväkirja tarjoaa mahdollisuuden järjestellä ajatuksiaan ja samalla tarkkailla edistymistään.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Aleksi

Itselläni on koulutustaustaa journalismin ja kielten parissa. Nykyään sisällöntuotannon tehtävissä.