Uuden kielen oppiminen vie aikaa, eikä minkään kielen mestariksi tulla yhdessä yössä. Opiskeluun ei arjessa välttämättä ole paljoa aikaa, joten olisi hyvä löytää keinoja, jotka auttavat opiskelemaan tehokkaasti lyhyissä ajanjaksoissa. Useimmilla meistä ei ole mahdollisuutta, aikaa tai motivaatiota istua pitkäksi aikaa alas pänttäämään oppikirjoja. Varsinkin nykypäivän digitalisoituneessa yhteiskunnassa perinteiset oppikirjat voidaan jopa kokea tylsinä.  Yksi varteenotettava nykyaikainen menetelmä kielen opiskeluun on erilaisten sovellusten käyttäminen.

Olemme koonneet tähän artikkeliin parhaat sovellukset ruotsin opiskeluun. Monet niistä ovat ilmaisia, kun taas joissakin voi olla pieniä maksuja. Tutustu listaukseemme ja löydä sovellus, joka sopii juuri sinulle parhaiten!

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Ruotsi
Annika
5
5 (2 arvostelua)
Annika
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Evelina
5
5 (1 arvostelua)
Evelina
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jasmine
Jasmine
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Laura
Laura
24€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mia
Mia
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tuukka
Tuukka
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Janika
Janika
16€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ida
5
5 (2 arvostelua)
Ida
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Annika
5
5 (2 arvostelua)
Annika
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Evelina
5
5 (1 arvostelua)
Evelina
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jasmine
Jasmine
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Laura
Laura
24€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mia
Mia
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tuukka
Tuukka
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Janika
Janika
16€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ida
5
5 (2 arvostelua)
Ida
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Miksi käyttää sovelluksia kieltenopiskelussa?

Uutta kieltä ei varsinkaan pidemmän päälle voi ottaa haltuun pelkkien sovellusten avulla, mutta ne ovat erinomainen lisä opiskeluun. Varsinkin opintojen alkutaipaleella, kun opiskeltavat asiat ovat yksinkertaisia, sovellukset toimivat erinomaisesti. Sovelluksista voi tietenkin olla hyötyä myös edistyneemmillä tasoilla esimerkiksi, kun tarkoituksena on kerrata jo aiemmin opittuja asioita.

Oppimisovellusten suuri etu on, että niiden avulla voi opetella ruotsia omasta sijainnista riippumatta. Opiskelu onnistuu niin kotisohvalta, bussista kuin kesämökiltäkin käsin. Näin ollen oppija saa sovellukset apuun ruotsin opinnoissa missä ja milloin vain. Sovellusten avulla voi opiskella nopeasti lyhyissä pätkissä, joten ajan puute ei enää käy tekosyyksi.

Sovelluksissa ei yleensä kirjoiteta pitkiä tekstejä, vaan keskitytään sanoihin, fraaseihin ja melko yksinkertaisiin lauseisiin. Nämä ovat juurikin sellaisia asioita, joihin perehtyminen on alkeistason opiskelijalle ajankohtaista. Ennen monimutkaisiin rakenteisiin perehtymistä on hyvä tutustua ruotsin perussanastoon, kuten persoonapronaomineihin, lukusanoihin ja yleisimpiin verbeihin. Monissa sovelluksissa toki on valittavissa eri vaikeustasoja, joten kokeneemmillekin kielenpuhujille löytyy varmasti tekemistä.

Lisäksi sovellusten ehdoton hyvä puoli on, että ne yhdistävät eri elementtejä, kuten tekstiä, kuvaa ja ääntä. Olemme oppijoina erilaisia, joten erilaiset ärsykkeet sopivat meille eri tavoin. Joku saattaa oppia parhaiten kuuntelemalla puhetta, joku toinen taas tarvitsee oppiakseen fyysistä tekemistä käsille, ja jollekulle tekstin ja kuvien yhdistelmä on paras. Sovellukset yleensä sisältävät näitä kaikkia, toki eri painotuksin. Jos omaa parasta oppimistapaa ei vielä tunne, sen voi selvittää kokeilemalla erityyppisiä sovelluksia.

Lue ruotsin kielen opiskelun parhaat vinkit.

Opiskelua töiden tauolla
Sovellukset mahdollistavat lyhyet opiskelutuokiot vaikkapa töiden tauoilla (Kuva: Unsplash/Maxim Ilyahov)

Oppimissovellukset ruotsin opiskeluun

Saatavilla on laaja valikoima sovelluksia, jotka opettavat pelien, harjoitusten ja vuorovaikutteisuuden avulla. Jotkut niistä saattavat olla tuttuja nimiä, mutta toivottavasti joukossa on uusiakin tuttavuuksia. Eri sovelluksia kannattaa kokeilla rohkeasti, jotta itselle paras vaihtoehto löytyisi. Opi ruotsia netissä esimerkiksi näiden sovellusten avulla:

1. Duolingo

Duolingo on vuonna 2011 julkaistu kielenoppimisalusta. Kursseja on useita kymmeniä yli 20 eri kielellä, myös ruotsiksi. Sovellus on saatavilla sekä iOS- että Android-versiona. Mikä parasta, sen lataaminen ja käyttäminen on täysin ilmaista.

Tämän sovelluksen avulla voi harjoitella ruotsin sanoja ja fraaseja käännösharjoitusten avulla. Kääntää voi ruotsista esimerkiksi englantiin ja päinvastoin. Mukana on myös kuunteluharjoituksia, joissa tarkoituksena on kirjoittaa kuulemansa sanat ja lauseet. Kuuntelutehtävät ovat loistava tapa harjoitella puhutun kielen ymmärtämistä!

Harjoitukset ovat lyhyitä, joten niitä voi tehdä helposti vaikkapa bussimatkalla tai juuri ennen nukkumaanmenoa. Harjoitteluun ei siis ole pakko käyttää valtavasti aikaa, mutta kielitaito kohenee joka tapauksessa. Duolingossa voi harjoitella aikarajoitetuilla kysymyksillä, joissa vastaamisaikaa on esimerkiksi 30 sekuntia. Tämä ominaisuus on loistava, jos haluaa opiskella pikaisesti tai harjoitella nopeaa reagointia ruotsiksi.

2. Lingio

Lingio tekee opiskelusta viihdyttävää erilaisten pelien ja aktiviteettien avulla. Sovelluksessa voi muun muassa kuunnella nauhoitettuja keskusteluja sekä harjoitella oikeinkirjoitusta, ääntämistä ja virkkeiden muodostamista. Sovellus sopii siis ruotsin perustaitojen ylläpitämiseen ja kohentamiseen.

Moneen muuhun sovellukseen verrattuna Lingio on siinä mielessä erilainen, että se keskittyy työelämän kielenkäyttöön. Sovellus sopii siis erityisesti niille, jotka tarvitsevat ruotsia nykyisessä tai mahdollisesti tulevassa työssään. Lingio tarjoaa erilaisia pelejä ja aktiviteetteja sekä auttaa kääntämään työhön liittyviä termejä ruotsiksi. Sovelluksesta on sekä iOS- että Android-versio, ja se on saatavilla kohtuulliseen hintaan.

Nappaa ruotsin kielen kurssi itsellesi!

Keskustelua työpaikalla ruotsiksi
Moni tarvitsee ruotsia opiskelussa ja työssä, joten työelämän ruotsia kannattaa harjoitella (Kuva: Unsplash/Proxyclick Visitor Management System)

3. FunEasyLearn

FunEasyLearn on helppokäyttöinen sovellus, jossa korostuu visuaalisuus. Sovellus sopii niille, jotka kaipaavat visuaalisia ärsykkeitä, kuten kuvia, oppimisen tueksi. Sekä iOS- että Android-versio on saatavilla, ja sovellusta voi käyttää osittain ilmaiseksi. Tehtävätyyppejä on useita erilaisia.

Sovelluksessa on opeteltavana tuhansia sanoja ja fraaseja, joista on arkielämässä hyötyä. Tuhannet ja taas tuhannet nauhoitteet auttavat ääntämisen opettelussa. Sovelluksessa on myös hyödyllinen edistymistä seuraava toiminto, jonka avulla omaa oppimista voi seurata. Hakutoiminnolla puolestaan voi etsiä sanoja ja fraaseja, joita ei vielä tunne.

FunEasyLearnin kymmenet oppimispelit tekevät opiskelusta viihdyttävää ja interaktiivista. Sovelluksesta löytyy varmasti mielekästä tekemistä riippumatta omasta taitotasosta tai opiskelun syistä. Jopa lyhyet 20 minuutin päivittäiset opiskelutuokiot voivat tuottaa tulosta.

4. uTalk

Myös uTalk on hyvä vaihtoehto nopeaan ruotsin opiskeluun. Sovelluksessa on suuri määrä käyttökelpoisia arkipäivän sanoja ja fraaseja jaoteltuina eri aihealueisiin. Kuhunkin aihealueeseen voi saada uppoamaan parikin tuntia, joten opiskeltavaa riittää pitkäksi aikaa. Äänitteissä kuullaan sanoja äidinkielisen puhujan ääntämänä, mikä tarjoaa mahdollisuuden oikean ääntämistavan opiskeluun. Ääntämistä voi hioa kohti täydellisyyttä nauhoittamalla ja kuuntelemalla omaa puhettaan.

Sovellus keskittyy ääntämiseen ja ruotsinkielisen puheen kuuntelemiseen. Ruotsin kirjoittaminen jää siis vähemmälle. Uusia aihealueita aukeaa sovelluksessa edistymisen myötä, eli uusiin aiheisiin pääsee käsiksi harjoittelemalla ahkerasti. Sovellus on ladattavissa ilmaiseksi iOS- ja Android-versioina.

Kuulokkeet
Joissakin sovelluksissa voi tehdä kuunteluharjoituksia (Kuva: Unsplash/Lee Campbell)

5. Kahoot

Kahoot on ilmainen oppimissovellus, joka voi varsinkin monelle viime vuosina koulua käyneille olla hyvinkin tuttu. Tässä sovelluksessa kieltä tai mitä tahansa muuta aihealuetta opitaan tietovisojen avulla. Kuka tahansa voi luoda visan, jossa on haluttu määrä kysymyksiä ja vastausvaihtoehtoja. Lisää haastetta saa, jos asettaa vastauksiin aikarajan.

Sovelluksen vahvuus on, että siinä voi etsiä valmiita muiden käyttäjien tekemiä tietovisoja. Visailla voi yksinkin, mutta hauskinta se on yhdessä kavereiden kanssa. Samaan visaan voi liittyä suurikin joukko ihmisiä ja kisata paremmuudesta reaaliaikaisesti.

6. Quizlet

Quizlet on sovellus, jossa opiskellaan muistikorttien eli englanniksi flash cardien avulla. Flash card on kaksipuolinen kortti, jonka etupuolella voi olla esimerkiksi käännettävä sana tai kysymys. Taustapuolella puolestaan on oikea vastaus. Sovelluksesta löytyy valmiita muiden käyttäjien luomia korttisettejä myös ruotsin opiskeluun. Myös oman setin luominen on hyvä idea, sillä settiä rakentaessa oppii samalla. Sovelluksesta on saatavilla sekä ilmainen että maksullinen versio.

Quizlet soveltuu esimerkiksi sanaston opiskeluun. Opiskeluversiossa jo käännettyihin kortteihin voi palata ja niitä voi käännellä uudestaan niin monta kertaa kuin haluaa. Tällainen tekniikka soveltuu erinomaisesti asioihin, jotka vain on opeteltava ulkoa. Esimerkiksi ruotsin kielen epäsäännölliset verbit ovat varsinkin vasta-alkajalle sangen mekaanisesti opeteltavia.

Muistikortit
Muistikortit ja muut välineet kulkevat nykyään puhelimessasi (Kuva: Unsplash/Kelly Sikkema)

Muita alustoja ruotsin opiskeluun

Oppimissovelluksia on saatavilla useita erilaisia, joten jokaiselle varmasti löytyy oma suosikki. Sovellusten monipuolisten toimintojen avulla voi kokeilla, mikä opiskelutekniikka sopii itselle parhaiten. Vaikka sovellukset ovatkin suosittuja, myös perinteisillä välineillä on oma viehätyksensä ja paikkansa. Yhtä hyvin vaikkapa vanhat kunnon kirjat voivat olla jollekulle se paras tapa oppia, joten niitä ei pidä kokonaan tuomita menneisyyteen.

Jos omien ruotsin taitojen hiomiseen kaipaa henkilökohtaista tukea ja ohjausta, voi yksityisopetus olla hyvä vaihtoehto. Superprof-palvelussa on satoja ruotsin opettajia valmiina auttamaan ruotsin kielen taitajiksi haluavia.

Hyvä tapa myöskin on etsiä ruotsinkielistä sisältöä sosiaalisesta mediasta. Kieltä voi oppia seuraamalla ruotsia puhuvia henkilöitä YouTubessa ja muissa sosiaalisen median palveluissa. Jotkut kanavat keskittyvät nimenomaan ruotsin kielen opettamiseen. Myös esimerkiksi Instagramista voi löytää Ruotsiin muuttaneita henkilöitä, jotka kertovat arjen haasteista vaikkapa juuri kielen suhteen.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Aleksi

Itselläni on koulutustaustaa journalismin ja kielten parissa. Nykyään sisällöntuotannon tehtävissä.