Kuten minkä tahansa kielen opiskelu, myös ruotsin oppiminen vaatii omistautumista ja itsekuria. Ruotsin kielessä on omat haasteensa: esimerkiksi vokaaliäänteitä on enemmän kuin joissakin muissa kielissä. Lisäksi ruotsissa on konsonanttiyhdistelmiä, jotka ääntämyksineen voivat erityisesti suomenkielisille olla vieraita. Usein myös ruotsin sanajärjestys koetaan haastavaksi.

Hyvä tapa harjoitella näitä ruotsin kielen haastavia ominaisuuksia on lukeminen. Harjoittelua varten voi valita oppikirjoja, joiden tarkoituksena on johdatella lukijaa ruotsin kielen perusteisiin. Olipa kirja mikä tahansa, lukeminen kannattaa aina, joten harjoittelua varten voi myös valita kaunokirjallisia teoksia.

Ruotsin kielen lähimmät sukulaiskielet ovat tanska ja norja. Näitä kieliä kutsutaan skandinaavisiksi tai pohjoismaisiksi kieliksi. Kielet ovat niin läheistä sukua keskenään, että niiden puhujat usein ymmärtävät toisiaan suuremmitta ongelmitta. On siis hyvinkin mahdollista, että norjankielinen ja ruotsinkielinen juttelevat keskenään kumpikin käyttäen omaa kieltään. Ruotsin kieltä voi siis pitää avaimena kaikkialle Pohjoismaihin: jos osaat hyvin ruotsia, ymmärrät myös jonkin verran norjaa ja tanskaa!

Kirjahylly
Lajityypistä riippumatta kirjallisuus on oiva tapa oppia kieltä (Kuva: Pixabay/ElasticComputeFarm)

Kun ruotsin kielen perusteet ovat hallussa, avautuu enemmän mahdollisuuksia valita juuri itseä kiinnostavia oppimistapoja. Esimerkiksi kirjat voivat olla tehokas tapa oppia, sillä niiden laajasta valikoimasta varmasti löytyy jokaiselle jotakin. Kirjojen hyvä puoli on, että niiden avulla voi opiskella omassa kodissaan. Jos kaipaa lisää tietoa kotoa käsin opiskelusta, kannattaa tutustua vinkkeihimme! Tässä artikkelissa keskitymme kuitenkin nimenomaan kirjoihin, joiden avulla omaa kielitaitoaan voi kehittää.

Erilaisia ruotsin kielen taitoja kehittäviä kirjoja on laaja valikoima. Tähän artikkeliin olemme koonneet erinomaisia esimerkkejä tällaisista kirjoista. Jos haluat tutustua kirjojen lisäksi muihinkin oppimismenetelmiin, lisää vinkkejä löydät toisesta artikkelistamme.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Ruotsi
Noora
5
5 (5 arvostelua)
Noora
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Frank
5
5 (3 arvostelua)
Frank
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Cecilia
Cecilia
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Milla
Milla
21€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Evelina
Evelina
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Marga
Marga
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tuukka
Tuukka
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Laura
Laura
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Noora
5
5 (5 arvostelua)
Noora
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Frank
5
5 (3 arvostelua)
Frank
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Cecilia
Cecilia
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Milla
Milla
21€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Evelina
Evelina
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Marga
Marga
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tuukka
Tuukka
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Laura
Laura
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Kirjoja ruotsin oppimiseen

On monia hyviä kirjoja, jotka on suunnattu nimenomaan aloitteleville ruotsin kielen opiskelijoille. Valittavana on sekä Ruotsin että Suomen markkinoille suunnattuja teoksia. Esimerkiksi seuraavaksi luetellut ruotsinkieliset kirjat ovat erinomaisia työkaluja kielen perusteisiin tutustumiseen:

Gå till...

Tämä Eva Thors Rudvallin kirjasarja sisältää lyhyitä tekstejä ja selkeää kuvitusta, joten se on helppolukuinen vaihtoehto ruotsin opiskeluun. Sarjan kirjoja lukemalla voi perehtyä kielenkäyttöön arkipäivän tilanteissa, kuten lääkärikäynneillä tai junamatkoilla.

Gå till -kirjoja käytetään usein ruotsin opetuksessa. Kirjojen vahvuus on kuvitus: kuvat ovat selkeitä, joten niitä on helppoa käyttää tukena tekstin ymmärtämisessä. Tämän sarjan kirjat sopivat siis erityisesti niille, jotka oppivat tehokkaasti kuvien avulla.

Vardagssvenska

Vardagssvenska – Grundkurs i svenska språket on muodoltaan perinteinen koulun oppikirja. Se onkin tarkoitettu ruotsin alkeiden opettamiseen Ruotsiin muuttaneille. Kirja sopii hyvin vasta-alkajille, sillä se opettaa aivan perustavanlaatuista arkipäivän kielenkäyttöä, kuten tervehdyksiä, itsensä esittelemistä ja lukusanoja. Tässäkin kirjassa käytetään selkeää kuvitusta oppimisen tukena.

Svenska så klart!

Tämä kirjasarja on suunnattu erityisesti Ruotsiin muuttaneille, mutta siitä voi tietysti olla apua kenelle tahansa ruotsin kielestä kiinnostuneelle. Tässäkin tapauksessa aihealueet painottuvat arkipäivisiin kielenkäyttötilanteisiin. Mukana on niin ääntämis-, kuullunymmärtämis- kuin kielioppiharjoituksiakin. Jotta tästä kirjasarjasta saisi täyden hyödyn, varsinkin suomenkielisellä oppijalla olisi hyvä olla ainakin jonkin verran aikaisempaa kokemusta ruotsin kielestä.

Lue myös ruotsin kielen opiskelun parhaista tavoista.

Koulukirjat
Koulun oppikirjoja voi lukea, vaikka ei koulua kävisikään (Kuva: Unsplash/Element5 Digital)

Suomalaiset oppikirjat

Toinen kotimainen kieli, eli suomenkielisille ruotsi, on pakollinen oppiaine koulutusasteesta riippumatta. Tämän vuoksi tarjolla on runsaasti erilaisia eri ikäisille suunnattuja ruotsin oppikirjoja. Suomen olosuhteisiin tehtyjen oppikirjojen suuri etu on, että ne on suunniteltu nimenomaan suomenkielisiä oppijoita silmällä pitäen. Vaikka kyseessä olisikin jonkin luokka-asteen koulukirja, ei se suinkaan tarkoita, etteikö sitä saisi kuka tahansa hyödyntää opiskeluun! Jos ruotsin perusteet ovat vuosien varrella päässeet unohtumaan, kannattaa siis penkoa kaappejaan: jos kaapista sattuu löytymään vanha ruotsin kirja, voi sitä käyttää apuna opiskelussa. Vaikka itse ei olisikaan esimerkiksi lukion opiskelija, se ei estä hankkimasta lukion kurssikirjoja. Niitä voi saada käytettynä hyvinkin edulliseen hintaan.

Valitse itsellesi sopiva ruotsin kielen kurssi verkossa tai kasvotusten!

Kevyempää faktaa

Oppikirjat ovat usein varsin asiapitoisia, joten joskus voi olla mukavaa lukea hieman kevyempää tekstiä. Tekstejä on joka lähtöön, joten itselleen voi valita sopivan vaikeustason ja aiheen. Tässä joitakin esimerkkejä tietokirjoista, jotka opettavat ruotsia hauskalla tavalla:

  • Sverige för nybörjare: Tämä faktaa ja huumoria yhdistelevä kirja kuvailee ruotsalaista kulttuuria ja muita Ruotsille ominaisia piirteitä.
  • Eri aihealueiden tietokirjat: Eri aihealueisiin keskittyviä tietokirjoja on laaja valikoima. Oli lempiaihe sitten autot, ruoanlaitto, historia, lemmikit tai muoti, lukeminen on varmasti viihdyttävämpää, jos aihe on kiinnostava. Kun lukee jotakin itseään suuresti kiinnostavaa, on esimerkiksi keskeisten termien ja fraasien mieleen painaminen helpompaa. Tietokirjoissa on usein verrattain lyhyitä tekstikappaleita, mikä luonnollisesti helpottaa niiden työstämistä.
  • Reseptit ja oppaat: Sen sijaan että vain tyytyisi lukemaan kiinnostavista aiheista, lukemisen voi myös yhdistää käytännön tekemiseen. Jos esimerkiksi ruoanlaitto on lähellä sydäntä, reseptistä voikin etsiä ruotsinkielisen version. Jonkin laitteen käyttöohjeita tutkiessa voisi ainakin aluksi yrittää tulkita ruotsinkielisiä ohjeita. Tämä tekniikka sopii erityisesti niille, jotka oppivat parhaiten konkreettisesti käsin tekemällä.

Lue myös siitä, miten opiskella ruotsin kieltä nopeasti.

Ruoanlaittoa
Kielen opiskelun voi yhdistää ruoanlaittoon, jos käyttää ruotsinkielistä reseptiä (Kuva: Unsplash/Alyson McPhee)

Kaunokirjallisuus

Kun oppimisessa on päästy alkeistasolta eteenpäin ja ruotsinkielisen tekstin lukeminen on jo tuttua, voi oppikirjojen sijaan olla antoisampaa lukea kaunokirjallisuutta. Ruotsinkielistä kirjallisuutta on saatavilla runsaasti niin ruotsalaisten kuin suomenruotsalaisten kirjailijoiden kirjoittamana.

Lainaa kirjastosta

Motivaatio on erittäin tärkeää oppimisessa, joten kannattaa etsiä kirjoja, jotka ovat aidosti itseä kiinnostavia. Sanomattakin on selvää, että erinomainen paikka kirjojen etsimiseen on kirjasto. Lainaaminen on ilmaista, eikä siihen tarvita muuta kuin kirjastokortti. Ruotsinkielisen kirjallisuuden saatavuus riippuu luonnollisesti alueesta ja kirjaston koosta. Vaikka omalla asuinalueella ei ruotsia juuri puhuttaisikaan ja kirjasto olisi pieni, voi valikoimasta silti löytyä joitakin teoksia ruotsiksi. Kannattaa siis rohkeasti tutkia kirjaston hyllyjä!

Lue lapsuuden suosikit ruotsiksi

Monet meistä ovat lapsuudessaan tavalla tai toisella tutustuneet Gösta Knutssonin luomaan Pekka Töpöhäntään tai Astrid Lindgrenin tarinoihin Peppi Pitkätossusta ja Katto-Kassisesta. Hauska tapa oppia ruotsia voisikin olla lukea näitä tuttuja teoksia alkuperäiskielellä. Erityisesti suomalaisten lapsien ja miksei varttuneempienkin lukijoiden mieliin ovat iskostuneet Tove Janssonin Muumit, joita niitäkin voi lukea ruotsiksi.

Jos jonkin kirjan juoni on pääpiirteittäin muistissa, on uudella kielellä lukeminen helpompaa, sillä tuntemattomien sanojen merkityksiä voi yrittää päätellä kontekstista. Vaikka nämä hahmot eivät olisikaan entuudestaan tuttuja, ovat lastenkirjat joka tapauksessa oiva tapa harjoitella kieltä, sillä ne ovat yleensä helppolukuisempia kuin aikuisille suunnatut kirjat. Varsinkin suosituimpia klassikkoteoksia löytyy suurella todennäköisyydellä kirjastoista.

Lukuhetkistä voi saada entistä hauskempia, jos mukaan ottaa omia lapsia, lapsenlapsia tai vaikkapa sisarusten lapsia. Jos itsellä on jo jonkin verran kokemusta ruotsista, voi kirjoja lukea lapsille niin, että kääntää ruotsinkielisen tekstin suomeksi. Lukemisen suuri etu on, että sitä voi tehdä missä tahansa: junamatkalla, puistossa tai sängyssä ennen nukkumaanmenoa. Ruotsin opiskelu kotona onnistuu monin eri tavoin, joten vain mielikuvitus on rajana.

Lastenkirja
Lapsille suunnatut kirjat ovat helppolukuisia, joten ne sopivat hyvin kielenopiskelijalle (Kuva: Unsplash/Annie Spratt)

Äänikirjat

Nykypäivänä on saatavilla laaja valikoima palveluita, joissa kirjoja voi lukea ja kuunnella sähköisesti. Palvelut ovat yleensä maksullisia, mutta samaan hintaan voi toki saada lukuoikeuden koko perheelle. E-kirjojen genrevalikoima on usein hyvä, ja niitä voi lukea tabletilla ja puhelimella tai kuunnella kuulokkeilla. Ruotsinkieliset kirjat saa siis luettua missä ja milloin tahansa! Kirjapalvelut ovat usein saatavilla sovelluksina, joita yleisesti ottaenkin kannattaa käyttää apuna opiskelussa.

Helppolukuiset kirjat

Joistakin kirjoista on alkuperäisen teoksen lisäksi julkaistu helppolukuinen versio. Ne sopivat erinomaisesti aloitteville ruotsin opiskelijoille. Saatavilla olevia genrejä on erilaisia, joten kannattaa tutkia kirjakauppojen ja kirjastojen valikoimia.

Suosikkikirjat ruotsiksi

Kun ruotsiksi lukeminen alkaa olla tuttua, voi omaa reviiriään laajentaa todellisiin klassikkoteoksiin. Moni suomalaisen kirjallisuuden klassikkoteos on käännetty myös ruotsiksi. Jos jokin tietty teos on jäänyt itselle mieleen, voi lukuelämyksen kokea uudelleen uudella kielellä. Tässä joitakin ikiaikaisia klassikoita ja uudempiakin suosikkeja, joita voi lukea myös ruotsiksi:

  • Mika Waltari: Sinuhe egyptiern (Sinuhe egyptiläinen)
  • Väinö Linna: Okänd soldat (Tuntematon sotilas)
  • Väinö Linna: Här under polstjärnan (Täällä Pohjantähden alla)
  • Aleksis Kivi: Sju bröder (Seitsemän veljestä)
  • Arto Paasilinna: Harens år (Jäniksen vuosi)
  • Sofi Oksanen: Utrensning (Puhdistus)

Toivomme, että tämän artikkelin vinkit herättivät sisäisen lukutoukkasi! Kun ruotsinkielisen kaunokirjallisuuden lukeminen alkaa jo sujua, hauska ja mielenkiintoinen tapa edelleen kehittää kielitaitoaan on etsiä ruotsinkielinen lukupiiri, jossa lukemisen lisäksi pääsee harjoittelemaan puhumista. Toinen vaihtoehto on mennä kielikahvilaan keskustelemaan. Ei sovi myöskään unohtaa internetin mahdollisuuksia: tapaamisia järjestetään myös etäyhteydellä. Myös erilaisilla keskustelupalstoilla pääsee harjoittelemaan ruotsin kielen tuottamista. Kun lukemiseen yhdistää ruotsin tuottamisen harjoittelun, on kielen oppiminen tehokkaampaa ja nopeampaa!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Aleksi

Itselläni on koulutustaustaa journalismin ja kielten parissa. Nykyään sisällöntuotannon tehtävissä.