On mukavaa huomata, että olet päättänyt aloittaa ruotsin opiskelun tai ainakin harkitset sitä. Vaikka suuri osa ruotsalaisista ja ruotsia puhuvista ihmisistä osaa englantia, on tietenkin hienoa, jos heidän kanssaan pystyy keskustelemaan ruotsiksi. Paikallisen kielen puhumisessa on nimittäin monta hyvää puolta. Ruotsi on ensinnäkin virallinen kieli Suomessa, joten virallisissa yhteyksissä asiakkaalla on lain suoma oikeus saada palvelua ruotsiksi. Tietyissä ammateissa ruotsin osaaminen voi siis jopa ratkaista paikkaan valittavan henkilön. Yleisesti ottaen ruotsin kielen taito on välttämätöntä kaksikielisillä alueilla, ja sitä paitsi ruotsin kieli on portti kaikkiin pohjoismaihin.

Olemme koonneet vinkkejä ruotsin opiskeluun kotona. Kuten kaikessa opiskelussa aiheesta riippumatta, on jokaisen löydettävä juuri itselleen sopivat menetelmät. Toivomme, että esittelemiemme vaihtoehtojen joukosta löytyy tapoja, joista juuri sinulle on hyötyä!

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Ruotsi
Noora
5
5 (5 arvostelua)
Noora
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Frank
5
5 (3 arvostelua)
Frank
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Cecilia
Cecilia
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Milla
Milla
21€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Evelina
Evelina
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Marga
Marga
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tuukka
Tuukka
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Laura
Laura
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Noora
5
5 (5 arvostelua)
Noora
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Frank
5
5 (3 arvostelua)
Frank
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Cecilia
Cecilia
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Milla
Milla
21€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Evelina
Evelina
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Marga
Marga
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tuukka
Tuukka
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Laura
Laura
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Ruotsin kieli

Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti ja Suomi muodostavat Pohjoismaat. Pohjoismaisilla kielillä on monia yhtäläisyyksiä, joten pohjoismaalaiset pystyvät usein kommunikoimaan keskenään kielirajojen yli. Suomen kieli luonnollisesti eroaa suuresti muista kielistä, mutta Suomessakin toki opiskellaan ja puhutaan ruotsia. Jos osaa ruotsia hyvin, pystyy siis jonkin verran ymmärtämään myös norjaa ja tanskaa!

Joskus kuulee sanottavan, että ruotsi on verrattain helppo ja nopea kieli oppia. Tässä on varmasti perää, sillä esimerkiksi suomeen verrattuna taivutus on varsin yksinkertaista. Kuten kaikissa kielissä, ruotsissakin on joitakin asioita, jotka voivat olla vasta-alkajille hankalia. Varsinkin suomea äidinkielenään puhuville vokaalien ääntämissäännöt voivat olla vaikeita. Lisäksi tiettyjä konsonanttiyhdistelmiä äännetään suomalaisille oudolla tavalla. Myös ruotsin käänteinen sanajärjestys vaatii usein totuttelua.

Skandinavia
Ruotsi on hyödyllinen kieli kaikkialla Pohjoismaissa (Kuva: Pixabay/Pexels)

Sanontojen kauneus ja kauheus

Sanonnat ja kielikuvat ovat osa jokaista kieltä. Kyse on siis siitä, että sanotun todellinen tarkoitus on jotakin muuta kuin mitä sanat kirjaimellisesti tarkoittavat. Tästä ilmiöstä käytetään myös nimitystä idiomi. Kieltä ei siis aina voi kääntää suoraan sanasta sanaan, vaan tärkeänä osana kielitaitoa on myös ymmärrettävä paikallista kulttuuria ja kieleen kytkeytyvää ajatusmaailmaa.

Tätä ilmiötä havainnollistaa tarina muuan Ruotsiin 80-luvulla muuttaneesta miehestä. Mies istui työpaikkansa kahvihuoneessa ja päivitteli kollegoilleen, kuinka hankalaa kielen opiskelu ja ylipäätään kulttuuriin sopeutuminen oli. Hän oli valitellut vaikeuksiaan jo aiemminkin ja saanut ohjeen ge aldrig upp, eli suomeksi älä koskaan anna periksi. Mies oli pyöritellyt näitä sanoja mielessään ja jatkoi yhä niiden ihmettelemistä. Hän oli tähän asti järkeillyt kuulemansa sanat näin:

ge = antaa

aldrig = ei koskaan

upp = ylös

Kuten miehellekin kahvihuoneessa kerrottiin, älä koskaan anna ylös ei kuulosta kovinkaan järkevältä ohjeelta tässä yhteydessä. Tässä kohtaa olisi pitänyt hoksata, että ge uppon fraasi, jolla on muukin merkitys kuin näiden kahden yksittäisen sanan summa. Tässä tapauksessa ei siis tarkoiteta kirjaimellisesti ylös antamista, vaan luovuttamista.

Sanojen ja kieliopin opiskelu on tärkeää, mutta niiden lisäksi on syytä mahdollisimman pian myös alkaa tutustua kielen syvempiin merkityksiin. Seuraavassa listassa on lisää esimerkkejä sanonnoista, jotka voivat olla vieraskieliselle vaikeita ymmärtää. Suomenkielisten näkökulmasta hyvä uutinen on, että monet ruotsin sanonnat ovat lähestulkoon sellaisenaan käytössä myös suomen kielessä.

Man ska smida medan järnet är varmt, kirjaimellisesti pitää takoa silloin kun rauta on kuuma. Tällaista sanontaa käytetään suomessakin kun halutaan sanoa, että on toimittava kun tilaisuus sen sallii.

Nöden har ingen lag, kirjaimellisesti hädällä ei ole lakia. Suomen versio on hätä ei lue lakia, eli hätätilanteessa sääntöjä voi hieman venyttää.

Det kostar mer än det smakar, kirjaimellisesti se maksaa enemmän kuin maistuu. Havainnollistavaa suomenkielistä sanontaa ei välttämättä ole, mutta tämä sanonta tarkoittaa suunnilleen, että jokin asia ei ole hintansa arvoinen.

Raudantaontaa
Kielten opiskelussakin kannattaa takoa, kun rauta on kuuma (Kuva: Unsplash/Jonny Gios)

Opiskele ruotsia kotona

Kielessä on siis pelkkien yksittäisten sanojen merkitysten lisäksi paljon muutakin opeteltavaa. Sanontojen ja kuvaannollisen kielen hallitseminen on tärkeä osa kielitaitoa. Eri tapoja opiskella on satoja erilaisia, joten haasteena on löytää juuri itselle sopiva tapa. Apuna voi käyttää esimerkiksi muistikortteja, sovelluksia, tv-ohjelmia, kirjoja tai yksityisopettajaa. Seuraavaksi otamme käsittelyyn joitakin hyviä tapoja, joilla ruotsin opiskelu kotona onnistuu.

Yksityisopettaja

Superprof-palvelussa on sadoittain yksityisopettajia, jotka mielellään auttavat kotoa käsin opiskelussa. Yhdessä opettajan kanssa voidaan luoda henkilökohtainen opiskelusuunnitelma, joka on sovitettu omaan taitotasoon ja tavoitteeseen. Sopivan opettajan voi löytää ruotsin opettajien listauksestamme.

Sanomattakin selvää on, että paras tapa harjoitella kieltä on käyttää sitä. Harjoittelemalla säännöllisesti opettajan kanssa opiskelijalla on mahdollisuus saada hyvää palautetta, jonka avulla hioa kielitaitoaan. Riippuen opettajasta harjoitusmetodeina voidaan käyttää erilaisia tehtäviä, keskustelutilanteita ja pelejä. Lisäksi opettaja on tukena ongelmatilanteissa, joten opiskelijan ei tarvitse jäädä yksin pulmiensa kanssa. Näin ollen ruotsin oppimisen tehokkuus ja nopeus kasvavat.

Nappaa ruotsin kielen kurssi itsellesi!

Yksityisopettaja
Yksityisopettaja antaa yksilöllistä tukea (Kuva: Unsplash/Gabrielle Henderson)

Digitaaliset välineet

Ruotsia voi opiskella kotona monien erilaisten sovellusten avulla. Valinnanvaraa on, joten voit hyödyntää useaa sovellusta samaan aikaan tai valita juuri suosikkisovelluksesi. Seuraavana on lueteltuna joitakin esimerkkejä hyvistä kielenoppimissovelluksista:

 • Duolingo: tällä sovelluksella voi opetella ruotsin sanoja ja fraaseja lyhyiden käännösharjoitusten avulla.
 • Lingio: tämä sovellus opettaa erityisesti työelämän ruotsia, joten se sopii niille, jotka tarvitsevat ruotsia opiskelussaan tai työssään.
 • Kahoot: tietovisat ovat hauska tapa oppia kieltä.

Kirjat ja tv-sarjat

Kirjat tarjoavat valtavasti mahdollisuuksia ruotsin oppimiseen. Lukeminen kehittää sanavarastoa sekä lause- ja virkerakenteiden osaamista. Kirjoja ja lehtiä ei tarvitse ostaa itselleen, jos hyödyntää kirjastojen palveluita. Sekä printattujen että digitaalisten kirjallisten teosten joukossa on runsaasti valinnanvaraa ruotsin oppijoille:

 • uutiset
 • helppolukuiset kirjat
 • lyhyet novellit
 • omia kiinnostuksenkohteita käsittelevät aikakauslehdet
 • blogit

Tv-sarjojen ja elokuvien meri on loputon, joten jokaiselle varmasti löytyy kiinnostavaa sisältöä: oma suosikkiaihe voi olla vaikkapa ruoanlaitto, urheilu, tiede tai reality. Viihteen voi yhdistää oppimiseen valitsemalla ruotsinkielisiä kirjoja ja sarjoja. Osa kirjoista ja television uutislähetyksistä on varta vasten tehty helpolla ruotsin kielellä, joten ne sopivat opiskeluun erityisen hyvin.

Televisio
Kieltä voi oppia televisiota katsellessa (Kuva: Unsplash/Glenn Carstens-Peters)

Muita luovia oppimistapoja

Uuden kielen opiskelussa vain mielikuvitus on rajana varsinkin, kun tarkoituksena on aloittaa ruotsin opiskelu kotona. Tämä on hyvä asia, sillä hyvä kielen ymmärrys vaatii sekä kielen sääntöjen että puhuja-alueiden kulttuurin tuntemusta. Hyvä tapa oppia kieltä on yhdistää sen opiskelu omaan arkipäivään. Esimerkiksi aivan tavallisen ruokareseptin voi etsiä ruotsiksi ja siten lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla, tai kuten ruotsiksi sanotaan, slå två flugor i en smäll: saat hyvää ruokaa ja opit samalla ruotsia. Jos pitää vaikkapa videopeleistä, voi pelin kielen vaihtaa ruotsiksi tai etsiä ruotsinkielistä peliseuraa internetistä.

Ruotsin opiskelu kotona – viisi vinkkiä

Jos opiskelu takkuaa tai itselle ei tunnu millään löytyvän juuri sitä sopivaa opiskelutapaa, voi inspiraatiota hakea näistä vinkeistä:

 1. Kaikki tekevät virheitä, joten käytä kieltä rohkeasti. Kieltä oppii parhaiten käyttämällä sitä, joten käyttöyhteydestä riippumatta puhu ja kirjoita rohkeasti omalla tyylilläsi.
 2. Hyvä konkreettinen tapa oppia sanastoa on kirjoittaa lapuille eri esineiden nimiä ruotsiksi ja ripotella niitä ympäri kotia. Aina kun käytät kyseistä esinettä, kertaa sana ja sen taivutus mielessäsi.
 3. Ruotsin opiskelu kotona onnistuu myös ruokapöydässä: elintarvikkeiden tuotetiedot ovat aina sekä suomeksi että ruotsiksi, joten ruokasanastoa voi oppia vaikkapa aamiaista syödessä.
 4. Valjasta internet käyttöösi. Netissä on runsaasti keskustelupalstoja ja chatteja, joissa ruotsin kielen taitoja voi harjoitella.
 5. Joskus tekee kuitenkin hyvää lähteä liikkeelle: jos omalta paikkakunnalta löytyy ruotsinkielinen kielikahvila, kannattaa käydä siellä harjoittelemassa käytännön kielenkäyttöä!
>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Aleksi

Itselläni on koulutustaustaa journalismin ja kielten parissa. Nykyään sisällöntuotannon tehtävissä.