Jos et ole natiivi englannin puhuja ja haluat harjoittaa liiketoimintaa ja tehdä kauppaa englanninkielisessä maassa; liikeideasi, osaamisesi ja taitosi ovat vain pieni pala kakkua. Jotta voisit menestyä vieraskielisessä ympäristössä, on tärkeä omaksua englanninkielisen yrityselämän kieli, käsitteet ja sanastot.

Englannin kieli pitää sisällään monta eri ulottuvuutta: ääntäminen, englannin kielioppi, lukutaito, kuuntelu, puhuminen sekä kirjoittaminen... Jos nämä viedään liiketalouden kontekstiin, niin mukaan tulee monia muita asioita, joita voi olla yksin vaikea ymmärtää. Uudet ja oudot sanat, käsitteet ja lausekkeet, joita et taatusti kuule sunnuntaipöydässä.

Monet natiivitkaan puhujat eivät välttämättä ymmärrä business englantia, joten sitä ei voi pitää itsestäänselvyytenä. Vähän sama juttu kuin suomen kielenkin suhteen: komissiolasku, yhteistyömyynti, kvartaalibudjetti… Sanoja, joita et välttämättä tiedä opiskelematta (ellet satu asumaan alan osaajan kanssa). Bisnesjargoni voi jopa ärsyttää osaa ihmisistä!

Jos kuitenkin haluat menestyä liiketalouden ja kaupan tehtävissä, suosittelemme tutustumaan englannin oppitunteihin kotikaupungissasi. Näiden avulla pystyt suhtautumaan luottavaisemmin mielin tuleviin liiketoimiin ja bisneksiin, kun kielitaito on kunnossa. Tästä blogista löydät keskeisiä asioita uuteen sanastoon, johon törmäät väistämättä kaupankäyntiin liittyvillä toimialoilla sekä erilaisissa englannin kokeissa. Mikäli olet oikein valppaana, saatat jopa oppia jotakin. Kätevää!

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Englanti
Lidia
5
5 (14 arvostelua)
Lidia
34€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Minttu
5
5 (3 arvostelua)
Minttu
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ida
5
5 (5 arvostelua)
Ida
26€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Meghan
5
5 (5 arvostelua)
Meghan
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
5
5 (9 arvostelua)
Sara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aino
5
5 (3 arvostelua)
Aino
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Vilma
4,5
4,5 (2 arvostelua)
Vilma
14€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lidia
5
5 (14 arvostelua)
Lidia
34€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Minttu
5
5 (3 arvostelua)
Minttu
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ida
5
5 (5 arvostelua)
Ida
26€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Meghan
5
5 (5 arvostelua)
Meghan
25€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Sara
5
5 (9 arvostelua)
Sara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Saara
5
5 (4 arvostelua)
Saara
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aino
5
5 (3 arvostelua)
Aino
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Vilma
4,5
4,5 (2 arvostelua)
Vilma
14€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Näin opit bisnesenglannin sanastoa

Kuten muistat jo aiemmista englannin kieliopinnoista, sanaston oppimiseen on olemassa monia keinoja (eikä nyt puhuta hauki on kala -metodista). Sen lisäksi, että voit kuunnella ja osallistua keskusteluun kadulla ja kahvilassa, voit tutustua sanakirjoihin ja erilaisiin substantiiveihin, verbeihin, adjektiiveihin ja adverbeihin. Muistipelit kaverin kanssa ja erilaiset nettisivustot ovat myös avuksi.

Jos haluat nimenomaan oppia business englantia (eli sanastoa, jota kansainvälisessä kaupassa ja yritystoiminnassa esimerkiksi käytetään), on järkevää etsiä siihen otollisia paikkoja. Kuten todettua, niin välttämättä jokainen ei osaa ammattisanastoa, joten katse on suunnattava pois omalta mukavuuasalueelta.

Seuraavaksi esittelemme muutamia tehokkaita tapoja, joilla voit oppia uusia englannin sanoja liiketalouden toimialalla. Kerromme myös muut vinkkimme aihealueen suhteen, joten jatka rohkeasti eteenpäin!

Englannin sanasto
Business englannin sanasto on hyvä oppia, mikäli haluaa menestyä liike-elämässä. (Kuva: Pixabay/AkirEVarga)

Lue englanninkielisiä talousuutisia

Yksi parhaimmista keinoista päästä sisälle kaupallisen englannin saloihin, on lukea englanninkielisiä talousuutisia. Jos ja kun olet kiinnostunut tämän toimialan uusimmista tapahtumista, tämä on win-win-tilanne. Näitä uutisia onneksi riittää!

Mielenkiinto luettavaa asiaa kohtaan on ensiarvoisen tärkeää, jotta voit motivoitua oppimaan asioita myös englanniksi ja puhumaan kuin natiivit. Mikäli intoa ei löydy, tuloksia tuskin syntyy.

Talousuutiset BBC:ltä, surffaaminen Sky TV:llä tai The Economistin digi- ja paperiversio auttavat sinua ymmärtämään paremmin business englantia ja sen monipuolista sanastoa. Niin ikään oikeaoppinen ääntäminen tulee tutuksi, kun katsot lontoonkielisiä formaatteja, joissa ammattilaiset esiintyvät ja ovat haastateltavina. Jossain vaiheessa huomaat, kuinka osaat yhdistää erilaisia termejä kontekstista toiseen, ilman että natiivitkaan ihmettelevät.

Löydä englannin kielen kurssi Superprofilta!

Osallistu bisnesenglannin tunneille

Tehokas tapa oppia ja sisäistää liiketalouden parissa käytettävää englannin kieltä, on osallistua englannin kielen verkkokursseille. Tarjolla on monipuolisesti erilaisia kokonaisuuksia aina viestintätaidoista kirjoittamiseen ja erikoisempiin osa-alueisiin.

Näillä verkkokursseilla opit kaiken, mitä tarvitset jotta saat parhaat edellytykset kaupallisen englannin pariin. Esiintymistaitojen harjoittelu, neuvottelutaktiikat ja argumentointi, julkinen puhuminen sekä itsevarmuuden kehittäminen. Sanastot tulevat mukana, kun päätät aloittaa englannin kielikurssin. Voit lukea lisää englannin opetuksesta Suomessa.

Opiskele uutta sanastoa ja käytä sitä työssä tai arjessa

Sen jälkeen, kun olet ottanut ensimmäisen askeleen ja päättänyt aloittaa englannin kielikurssin, avaimet ovat kädessäsi. Iso lista uusia sanoja ei jää muistiin pelkästään toivomalla, vaan käyttämällä niitä. Ääneen puhuminen, muistiharjoitukset ja ääntämiseen panostaminen ovat tehokkaita tapoja edistää omaa oppimista. Ja parasta se on jonkun toisen asiasta kiinnostuneen kanssa.

Peilin edessä harjoittelu on nimittäin vietävä käytäntöön: hakeudu muiden alan toimijoiden luokse ja käy läpi erilaisia case-harjoituksia. Näin opit taatusti sen, mitä haluatkin!

Olisiko englannin kielen kurssi netissä sinulle hyvä vaihtoehto?

Kielikurssi etänä
Opi englantia etänä. Näin voit helposti aikatauluttaa oppitunnit omaan kalenteriin sopiviksi. (Kuva: Pixabay/SnapwireSnaps)

Tärkeitä englannin kielen termejä kaupallisella alalla

Samalla kun etsit itsellesi sopivaa englannin kurssia tai tuntia, jossa opit lisää business englannista, luettelemme joitakin yleisimpiä sanoja ja termejä, jotka tulevat väistämättä vastaan. Alla oleva listaus on vain pieni maistiainen – kun pääset vauhtiin, niin vastaan tulee lukemattomia muitakin sanoja, joita opit käyttämään. Lähdetäänpä katsomaan!

Liiketoiminnan perussanastoa

Aloitit sitten oman liiketoiminnan tai toimit kansainvälisen kaupan parissa, on olemassa tietyt termit, jotka pomppaavat lähes päivittäin vastaan. Osaa näistä ei ole käännetty edes suomeksi, joten opit niiden merkityksen nopeasti. Käymme myös läpi erilaisia lyhenteitä, mitä alalla tulee vastaan. Moni näistä saattaakin olla tuttuja, vaikka et tarkoitusta vielä tiedäkään!

Business plan = liiketoimintasuunnitelma

Liiketoimintasuunnitelmalla tarkoitetaan yrityksen perusideaa – se on ikään kuin ohjekirja, jossa on huomioitu kaikki osa-alueet. Liiketoimintasuunnitelmassa käydään läpi niin tavoitteet, strategia kuin keinotkin, joita yrityksessä noudatetaan. Ei siis lainkaan pakollinen paha, vaan hyödyllinen työkalu!

Brand = brändi

Tutun kuuloinen sana. Eikä nyt ole kyse alkoholijuomasta, minkä vanhempi sukupolvi tunnistaa. Yrityksen brändillä tarkoitetaan kaikkea sitä näkyvää ja näkymätöntä, jolla se tunnistetaan asiakkaiden, yhteistyökumppanien ja kilpailijoiden toimesta. Brändi tuo esille yrityksen arvoja ja olemassaoloa. Kaikki tietävät Coca Colan ja Applen, kiitos niiden brändin!

Invoice = lasku

Olit sitten millä alalla tahansa, et voi välttyä tältä (edes siviilissä). Laskuja käsitellään niin tavarantoimittajien, varastomyyjien, urakoitsijoiden kuin freelancereidenkin kanssa. Teet ja maksat laskuja, halusit tai et – ja mielellään ajallaan!

Payroll = palkanlaskenta

Palkka, palkanlaskija, palkkalaskelma… Kaikki tietävät mitä palkalla tarkoitetaan, mutta kyseessä ei ole pelkästään napin painallus verkkopankissa. Palkkoihin liittyy paljon asioita, jotka tulee ottaa haltuun kun sellaista pääset maksamaan. Monessa yrityksessä on erillinen osasto, jolle palkanmaksu on arkipäivää.

Start-up = start-up

Varsin vaikea käännös! Jo jonkin aikaa myös Suomessa on ollut niin sanottua start-up -pöhinää. Termiä käytetään paikoin jo liiankin yleisesti, mutta opit nopeasti ymmärtämään mitä sillä tarkoitetaan. Kaikki yritykset eivät ole start-upeja, vaikka siltä se kuulostaa.

Turnover = liikevaihto

Liikevaihto on sana, jolla tarkoitetaan hyvin yksinkertaisesti sitä, mitä yritys tiettynä aikana myy. Iso liikevaihto ei kerro välttämättä sitä, että itse bisnes olisi onnistunut. Ilman liikevaihtoa ei ole liiketoimintaa.

Muistiinpanot englannista
Englannin verkkokurssit ja itseopiskelu edesauttavat omien taitojen kehittymistä. (Kuva: Pixabay/StartupStockPhotos)

HR

HR eli human resources tarkoittaa yrityksessä toimivaa osastoa tai henkilöä, joka hoitaa henkilöstön sisäisiä asioita. Mitä motivoituneempi ja sitoutuneempi henkilöstö, sen parempi lopputulos. HR:n asemaa ei voi siis aliarvioida.

Ltd = Oy

Jos olet joskus ihmetellyt, kun lähes kaikkien yritysten perässä on kaksi kirjainta, niin englannissa niitä on usein kolme. Limited company eli osakeyhtiö on Suomen yleisin yritysmuoto.

PR

PR eli public relations pitää huolen siitä, että yrityksen maine on kunnossa mediassa ja muissa viestikanavissa. Ilman pätevää PR:ää voi joskus käydä köpelösti, hyvässä ja pahassa.

Tässä muutamia termejä, joihin törmäät tulevissa englannin kielen opinnoissa. Innostuitko? Hienoa! Löydä parhaat englannin kirjat artikkelistamme.

Varoituksen sana: kun pääset vauhtiin, niin et välttämättä osaa helposti lopettaa. Englannin business sanasto on mielenkiintoista ja haastavaa! Jos tarvitset apua sanaston ymmärtämiseen, voit kysyä apua Superprofin opettajilta.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Eetu

Tampereelta käsin nakuttava kirjoittaja, jonka kiinnostuksen kohteet eivät mahdu tähän ruutuun. Yhteenvetona: musiikkibisnestä ja kirjoitettua tekstiä.