Kun aloitat kuntoilun, haluat varmasti saavuttaa tavoitteesi mahdollisimman nopeasti. Monen tavoitteet saattavat kuitenkin olla hieman liian kunnianhimoisia.

Esimerkiksi:

 • Haluat pudottaa 10 kiloa viikossa
 • Haluat näyttää Bull Mentulalta parin treenin jälkeen
 • Haaveissasi on supermallin vartalo noudatettuasi uutta ruokavaliota viikon ajan
 • Tahdot venyä spagaattiin viikon venyttelyn jälkeen

Parin viikon päästä saatat kuitenkin huomata, että tavoitteeseen on vielä matkaa. Motivaatiosi lopahtaa ja koko projekti voi jäädä siihen.

Nainen katsoo itseään peilistä kuntosalilla.
Mitä tulee motivaatioon ja treenamiseen, olet usein itse itsesi pahin vastustaja. Personal trainerin kanssa sovitut tapaamiset helpottavat kuntoilun aloittamista. Kuva: Unsplash

Jos tämä kuulostaa tutulta, kannattaa harkita treenaamista personal trainerin kanssa. Personal tranerin luoma treeniohjelma auttaa asettamaan realistisia tavoitteita ja muodostamaan kuntoilusta kestävän rutiinin. Oma valmentaja onkin avain kestävään elämäntavan muutokseen. 

Superprofin personal trainerien etuna on se, ettei sinun tarvitse välttämättä liittyä salille, vaan voit treenata kotona tai ulkona valmentajasi kanssa. Voitte sopia siitä, missä treenaatte ja milloin treenaatte, eivätkä salien aukioloajat tai ruuhkat rajoita aikataulujanne.

Hinnoitteluun vaikuttaa alue: Yleensä pääkaupunkiseudulla hinnat ovat hieman korkeammat. Monet valmentajat tarjoavat kuitenkin ensimmäisen kerran ilmaiseksi tai halvempia kertoja kun ostat kerralla esimerkiksi 10 treenikertaa.

Kun aloitat harjoittelun kotona, puistossa tai missä harjoittelettekin, alat huomata muutoksia voinnissasi ja pikkuhiljaa ehkä myös kehossasi.

Viikkojen kuluessa kuntoilusta muodostuu pikkuhiljaa rutiini ja omaksut terveelliset elämäntavat osaksi arkea. Samalla saat enemmän energiaa arkeen, paremman kunnon ja terveemmän kehon. 

Kun harjoittelet valmentajan kanssa, voit aina kysyä kysymyksiä. Hän voi auttaa sinua tunnistamaan heikkoutesi ja vahvuutesi ja huomioida ne treeniohjelmassasi. Personal training voi tuntua myös eräänlaiselta terapeuttiselta hetkeltä, sillä se tsemppaa sinua ja haastaa sinua juuri sopivasti. Liikunta myös tutkitusti vaikuttaa positiivisesti mielenterveyteen.

Tässä tekstissä annamme vinkkejä siihen, miten saat treenistä personal trainerisi kanssa eniten irti.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Personal training
David
David
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Veikko
Veikko
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aino
Aino
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heikki
Heikki
70€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mimmi
Mimmi
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Niina
Niina
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lottamari
Lottamari
49€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Nella
5
5 (1 arvostelua)
Nella
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
David
David
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Veikko
Veikko
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aino
Aino
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Heikki
Heikki
70€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Mimmi
Mimmi
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Niina
Niina
45€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Lottamari
Lottamari
49€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Nella
5
5 (1 arvostelua)
Nella
40€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Musiikki antaa energiaa treenihetkeesi

Musiikki auttaa pysymään motivoituneena ja saamaan huomion pois väsymyksen ja kivun tuntemuksista treenin aikana.

Musiikilla on nykyään tärkeä rooli arjessamme. Kuljemme päivittäin kuulokkeet korvissamme kaduilla, kaupoissa ja julkisissa kulkuvälineissä.

Kuulokkeet pysyvät usein päässä myös treenin aikana. 

Monet urheilijat käyttävät musiikkia erityisesti kovatehoisissa treeneissä.

Musiikki voi auttaa myös pysymään rytmissä aerobisessa treenissä. Nyrkkeily- tai juoksutreenissä rytmi auttaa oikean tahdin löytämisessä.

Tutkimusten mukaan musiikin kuunteleminen lisää juoksutreenin tehoa: Brittiläistutkimuksessa joukko 20-vuotiaita urheilijoita juoksi 400 metrin sprinttiä, osa musiikin kanssa ja osa ilman. Tutkimuksessa havaittiin, että ne urheilijat, jotka kuuntelivat musiikkia suoriutuivat paremmin.

Vuonna 1991 amerikkalaistutkijat todistivat, että hidas ja lyyrinen musiikki paransi suoritusta kestävyysurheilussa.

Kolmannessa tutkimuksessa amerikkalaistutkijat Anshel ja Marisi todistivat, että liikeen ja musiikin ollessa samantahtisia, musiikki tehostaa suoritusta enemmän kuin sillon kun musiikki ja liike ovat eri tahdissa.

Nainen kuuntelee musiikkia kuulokkeilla ja tanssii.
Musiikki nostaa treenisi seuraavalle tasolle, eikä siksi olekaan sattumaa, että ryhmäliikunnassa, tanssissa ja monessa muussa lajissa musiikilla on olennainen rooli. Kuva: Pexels

Joten kuulokkeet korviin ja treenille!

Kaipaatko vinkkejä hyvistä treenibiiseistä? Kurkkaa Superprofin vinkit tästä.

Kuntoilun aloittaminen on helpompaa hyvän musiikin tahdissa

Tässä lista hyvistä treenibiiseistä, jotka voit lisätä treenisoittolistallesi:

 1. “Eye of the Tiger”,  Survivor
 2. “Urheiluhullu", JVG
 3. “Intro”. The XX
 4. “Thunderstruck”, AC/DC
 5. “Lose Yourself”, Eminem
 6. “Been Through the Storm”, Busta Rhymes
 7. “Treenaa", Antti Tuisku
 8. “Starships”, Nicki Minaj
 9. “Where are Ü Now”, Krillex & Diplo (feat. Justin Bieber)
 10. “The Final Countdown”, Europe

Pitääkö treenin jälkeen venytellä?

Olet varmasti jo kuullut, että treenin jälkeen pitäisi venytellä.

Ja se on aivan totta!

Jos haluat kehittyä, välttää loukkaantumisia ja pitää kehostasi huolta, sinun tulee venytellä treenin jälkeen.

Entä pitäisikö treenin aikana venytellä? Siitä on kiistelty liikuntamaailmassa jonkin verran.

Tutustutaan ensin venyttelyn etuihin:

 • Venyttely pidentää venytettävää lihasta, ja voi siten lisätä liikkuvuutta
 • Auttaa palautumaan
 • Ennaltaehkäisee loukkaantumisia ja lihasjäykkyyttä

Monien tutkimusten mukaan, on hyvä odottaa noin vartti treenin jälkeen ennenkuin siirtyy venytyksiin. Tällöin keho ehtii jäähtyä treenin jälkeen ja lihakset pääsevät aloittamaan palautumisen.

Tuon vartin aikana valmentajasi myös ehtii esitellä sinulle venytykset, joita lähdet tekemään hieman palaututtuasi.

Tässä muutama venytysesimerkki:

 • Selkä: Selkää voi venyttää esimerkiksi eteentaivutuksessa istualtaan. Istu siis jalat suorina edessäsi ja kurkota käsillä kohti jalkateriäsi. Personal trainer voi avustaa painamalla sinua hieman syvemmälle venytykseen.
 • Hauis: Kurkota oikea kätesi korvan viereen niin että kämmenesi koskettaa lapaluuta. Paina oikean käden kyynerpäätä hellästi vasemmalla kädellä. Vaihda puolta.
 • Pohkeet: Seiso seinän edessä ja astu oikea jalka kauas taakse. Kurkota oikean jalan kantapäätä kohti lattiaa ja nojaa käsillä edessäolevaan seinään. Vaihda puolta.

Esimerkiksi nämä venytykset voivat olla osa valmentajasi luomaa ohjelmaa. Personal trainer osaa valita, mitkä venytykset sopivat juuri sinun tavoitteisiisi.

Nainen venyttelee sisällä.
Venyttely voi kehittää liikkuvuuden lisäksi kehonhallintaa, kun opit tuntemaan, milloin kehosi on oikeassa venytysasennossa. Kuva: Pexels

Entäs se treenin aikana venyttely? Tutkimusten mukaan treenin aikana ei kannata tehdä edes lyhyitä ja intensiivisiä venytyksiä, oli kyse sitten kuntopiiristä tai ryhmäliikuntatunnista.

Yritätpä kasvattaa voimatasojasi, valmistautua kisoihin tai pudottaa painoa venyttelyn tulee olla osa treeniäsi. Jokainen treeni siis päättyy hitaaseen ja huolelliseen venyttelyhetkeen, jossa voit antaa myös mielesi levätä.

Venytyksiä voi käyttää myös osana lämmittelyä personal trainerin opastuksella. Tällöin on kuitenkin aloitettava pienemmistä liikkeistä ja liikeradoista.

Lämmitellessä käytetään yleensä dynaamisia venytyksiä, eikä perinteisiä staattisia venytyksiä, sillä ne eivät lämmitä kehoa. Kylmiä lihaksia ei tule venytellä.

Liikuntatietelijä Shawn Arentin mukaan "kylmän lihaksen venyttäminen on sama kuin laittaisi kuminauhan pakastimeen ja yrittäisi sitten venyttää sitä: kuminauha katkeaa. Sen sijaan kun kuminauhaa lämmittää vaikkapa kämmenien välissä, se venyy pidemmälle."

Eli resepti onnistuneeseen treeniin koostuu kolmesta osasta:

 1. Perusteellinen lämmittely, jonka osana voi käyttää dynaamisia venytyksiä
 2. Treeni
 3. Rauhallinen ja huolellinen venyttelyhetki noin 15 minuuttia treenin jälkeen

Lue lisää venyttelystä.

Personal trainer auttaa sinua seuraamaan edistystäsi

Yksi valmentajan kanssa treenaamisen hyödyistä ovat säännölliset kuntotestit ja edistyksesi seuraaminen.

Samalla voit oppia, miten omaa etenemistä voi seurata myös itsenäisesti.

Oman suorituksen arviointi auttaa hahmottamaan, miten etenet kohti tavoitettasi, missä olet nyt ja paljonko sinulla on vielä tehtävää ennenkuin saavutat tavoitteesi.

Seuraa etenemistäsi

Yksi tapa seurata etenemistä on mittojen ottaminen. Perinteisen vyötärönympäryksen lisäksi saatetaan mitata myös käsivarren tai lanteiden ympärystä. Muutoksia kehossa on usein vaikea havaita paljaalla silmällä, sillä muutos on hidasta, joten mitat tai kuvien ottaminen voi auttaa näkemään muutoksen.

Otitpa kehostasi mittoja tai kuvia, niitä kannattaa ottaa säännöllisin aikavälein ja mahdollisimman samanlaisessa tilanteessa. Esimerkiksi saman vuoronkauden aikaan, jotta esimerkiksi kehosi turvotus ja kuvan valotus pysyisivät samanlaisina.

Personal training ja valmentajasi voivat auttaa mittojen ja kuvien ottamisessa. Hän voi myös mukauttaa treeniohjelmaasi sen mukaan, miten etenet kohti tavoitetta. Edistymisesi mittaaminen on yksi personal trainerin tehtävistä.

Tärkein edistymisen mittari ei kuitenkaan aina ole fyysinen edistys. Huomaat varmasti muutoksia myös omassa jaksamisessa, energiatasoissa ja jopa mielialassa.

Personal trainer tarjoaa yksilöllisen arvion

Valmentajasi sanaan voit luottaa. Hän tekee ammattilaisen arvioin lähtötasostasi ja kunnostasi. Hän osaa myös arvioida, mitä tulisi muuttaa jos et etene toivotulla tavalla kohti omia tavoitteitasi.

Tänä päivänä internet on täynnä erilaisia treenivinkkejä ja -ohjelmia, joista monet ovat saatavilla ilmaiseksi. Kannattaa kuitenkin suhtautua niihin terveellä kriittisyydellä, sillä niiden tekijöiden ammattitaidosta ei voi varmistua. Lisäksi treeniohjelman tulee olla yksilöllinen, sinun lähtötasosi ja tavoitteidesi mukainen kokonaisuus. 

Asiakkuutesi personal trainerin kanssa on myös yksilöllinen ja sinun näköisesi: Jos haluat voit sopia säännöllisen konsultaation, jossa käytte etenemistäsi läpi, ehkä teet kuntotestejä tai personal trainer ottaa mittoja edistyksestä. Samalla voitte arvioida, onko tarvetta muuttaa treeniohjelmaasi tai ruokavaliotasi.

Vaihtelu virkistää

Treeniohjelmaa kannattaa muuttaa välillä, silloinkin kun etenet kohti tavoitteitasi. Erilaiset ärsykkeet tarjoavat keholle vaihtelua, mikä auttaa niin rasitusvammojen välttämisessä kuin kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kehityksessäkin. Voit kokeilla esimerkiksi vaihtaa nyrkkeilytreenin pilatekseen tai kokeilla intervallitreeniä tasasykkeisen juoksulenkin tilalla. Valmentajasi voi myös antaa vinkkejä treenien vaihteluun tai liikkeiden vaihtamiseen saliohjelmassa.

Jos tavoittelet lihasten kasvua salilla, kannattaa ohjelman liikkeitä vaihtaa säännöllisesti, jotta lihakset saavat erilaisia ärsykkeitä. Liikkeiden vaihtaminen voi tehostaa lihaksen kasvatusta. Siispä miten olisi ojentajatreeni taljassa käsipainon sijaan tai pystypunnerrus käsipainoilla tangon sijaan.

Lenkkari, älykello, urheilutoppo ja kuulokkeet tasolla.
Kuntoilu on monella tapaa välinelaji. Hyvät älylaitteet, treenikuulokkeet ja uudet treenivaatteet voivat antaa motivaatiota. Kuva: Pexels

Hyödynnä älylaitteet

Personal trainerin lisäksi meillä on nykyään käytössä erilaisia älylaitteita, jotka voivat auttaa seuraamaan edistymistämme: Älypuhelimet, -kellot, erilaiset fitness-sovellukset ja aktiivisuusrannekkeet mahdollistavat monien asioiden mittaamisen.

Teknologialla on suuri rooli liikunta-alalla ja kasvava rooli myös unen ja palautumisen mittaamisessa.

Erilaiset laitteet voivat:

 • Mitata sykettä
 • Arvioida kalorikulutusta
 • Laskea askelmääriä tai esimerkiksi pyörälenkin matkaa
 • Antaa valmiita treenejä liikkeineen
 • Tarjota terveellisiä reseptejä
 • Mitata unta ja palautumista

Voit (ja sinun kannattaa) jakaa laitteidesi keräämä data personal trainerisi kanssa. Hän voi auttaa sinua ymmärtämään, mitä tulokset merkitsevät ja käyttää dataa päätöksentekonsa tukena kun hän suunnittelee treeniohjelmaasi. Esimerkiksi sykkeen vaihtelua voi olla itse vaikea arvioida ja syke on myös yksiöllinen asia. Personal trainer osaa kuitenkin arvioida, mitä sykedata kertoo sinun tilanteessasi.

Jotkut kokevat askelmäärän tai sykkeen jatkuvan mittaamisen ahdistavana. Jos tuntuu, että urheilukello alkaa ohjata elämääsi kannattaa pohtia, onko sen käyttö sinun tapauksessasi välttämätöntä. Kannattaa muistaa, että tunnet myös ilman mittareita hakkaako sydämesi, oletko hengästynyt tai oletko treenin jälkeen antanut kaikkesi. Muista siis kuunnella laitteiden lisäksi omaa kehoasi.

Lue lisää siitä, miten personal trainer voi tukea sinua matkallasi kohti omia tavoitteita.

Kuntoilun aloittaminen personal trainerin kanssa

Viikottaisen treenihetken valmentajan kanssa on tarkoitus olla hauska ja antoisa, vaikka annatkin kehostasi kaiken treeniin.

Siksi kannattaa huolehtia, että personal trainerisi on tyyppi, jonka kanssa viihdyt ja jonka tapa valmentaa on sinusta motivoiva. 

Pätevää ja motivoivaa personal traineria voit etsiä täältä.

10 vinkkiä kuntoilun aloittamiseen personal trainerin kanssa

 1. Pyri muodostamaan luottamuksellinen suhde valmentajasi kanssa: Ole rehellinen siitä, koetko hänen tapansa valmentaa motivoivaksi, miltä treeni sinusta tuntuu ja mitä toivoisit treeneiltä. Samalla sinun tulee luottaa valmentajaasi ja hänen ammattitaitoonsa.
 2. Kuuntele ja keskustele: Jos et ymmärrä mitä sinun tulee tehdä tai miksi, kysy valmentajaltasi. Kun ymmärrät harjoitusten tavoitteet sinun on myös helpompi motivoitua.
 3. Älä unohda lämmittelyä: Ennen treeniä sinun tulee lämmitellä, jotta vältät loukkaantumiset.
 4. Hyödynnä teknologiaa: Nappaa urheilukello käteesi, kuulokkeet korviin tai puhelimen urheilusovellus päälle. Teknologia tarjoaa paljon dataa, jota voitte yhdessä personal trainerin kanssa hyödyntää osana kehityksesi arviointia.
 5. Muista hengittää: Personal trainer varmasti kertoo sinulle, miten tärkeää on huolehtia siitä, että hengittää läpi koko treenin. Silloinkin kun harjoitus on haastavaa tulee muistaa hengittää.
 6. Juo vettä: Älä unohda nesteytystä, äläkä unohda vesipulloa kotiin.
 7. Valitse oikeanlainen musiikki: Kuuntele treenin aikana musiikkia, jonka rytmi sopii harjoitukseen ja joka saa sinut motivoitumaan treenistä.
 8.  Seuraa etenemistäsi: Mittaa kehoasi, ota kuvia, tee kuntotestejä... Huolehdi, että seuraat edistystäsi, sillä se ylläpitää motivaatiotasi.
 9. Muista venytellä: Jokainen treeni päättyy venyttelyhetkeen.
 10. Pidä hauskaa: Liikunnan on tarkoitus olla hauskaa, joten personal trainerin kanssa saa heittää läppää, hymyillä ja nauraa, samalla kun hikoilet treenisi parissa.

Etsi oma personal trainer ja varaa ensimmäinen aikasi!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (2 arvio(t))
Ladataan...

Maija

Sosiaalipsykologian opiskelija, intohimoinen tanssiharrastaja ja lukutoukka.