Olitpa sitten onnekas kuullaksesi Alicia Keysin soittavan pianoa New Yorkissa, Phil Collinsin musiikkiteoksen yhdessä perheesi kanssa tai päästäksesi konserttiin legendaarisen Stevie Wonderin säestämänä, piano on muuttanut miljoonia! Monet taiteilijat, säveltäjät ja pianonsoittajat ovat eri puolilla maailmaa jättäneet jälkensä pianon maailmaan ja tehneet soittimen musiikista ainutlaatuista kuunneltavaa. Pianomelodiat ovat ulottuneet läpi vaihtuvien sukupolvien ja olleet mukana elämän tunteellisissa hetkissä.

Osa meistä on onnellisesti aloittanut pianonsoiton jo pienestä pitäen ja hallitsee sen perusteet kuin vettä vain. Riippumatta siitä oletko soittanut sähköpianolla, akustisella pianolla tai jopa flyygelillä, on yksi asia varmaa - se minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa. Jos taasen et ole vielä päässyt mukaan pianomusiikin taianomaiseen maailmaan, ei ole koskaan liian myöhäistä aloittaa. Pianovirtuoosiksi voi kehittyä, vaikka aloittaisi vasta eläkepäivillä pianonsoiton harjoittelun.

Piano on monipuolinen instrumentti. Voit opiskella musiikin teoriaa, tutustua pianon mielenkiintoiseen historiaan tai keskittyä oman musiikin luomiseen täysin vapaasti. Nykypäiväiset ratkaisut antavat vapauden soittaa pianoa missä tahansa. Helposti liikuteltavat sähköpianot soivat kaduilla, juhlatilaisuuksissa ja jopa juna-asemilla. Toisesta ääripäästä löytyy rakenteellisesti hulppeat flyygelit, joita suositaan ammattilaisten esiintymisissä konserttisaleissa.

Mutta ensin, ennen kuin sinusta tulee pianovirtuoosi, säveltäjä tai ihan vain pianonsoiton harrastaja, sinun on opittava soittamaan pianoa ja tulla tämän "instrumenttien kuninkaan" asiantuntijaksi. Musiikinopettajan kanssa on aina hyvä keskustella pianonsoiton oppimiseen liittyvistä asioista, ja musiikkiliikkeen asiantuntijalle pianon ostamiseen vaikuttavista seikoista. Pianomaailman perusteet ja yleispätevät vinkit pääset lukemaan kuitenkin jo tästä artikkelista.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Piano
Elise
5
5 (4 arvostelua)
Elise
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maire
5
5 (7 arvostelua)
Maire
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
5
5 (3 arvostelua)
Tiia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elsa
5
5 (1 arvostelua)
Elsa
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
Tiia
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Svetlana
Svetlana
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Moonika
Moonika
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aet
Aet
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elise
5
5 (4 arvostelua)
Elise
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maire
5
5 (7 arvostelua)
Maire
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
5
5 (3 arvostelua)
Tiia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elsa
5
5 (1 arvostelua)
Elsa
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
Tiia
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Svetlana
Svetlana
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Moonika
Moonika
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aet
Aet
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Pianon valinta lapselle tai nuorelle

Lapsen musikaaliset taidot ovat yleensä suuri ylpeyden aihe monille vanhemmille riippumatta siitä onko kyse taaperon taputtamisesta käsiään rytmissä, ala-asteen lauluesitys tai vapaa-ajan musiikkiharrastus jonkin soittimen parissa. Kun lapsi iloitsee jonkin rakastamansa asian parissa ja oppii samalla uusia taitoja, siitä sietääkin olla ylpeä. Lapsen musiikin iloa on tärkeä vaalia, sillä musiikin harrastamisesta on lapselle monia hyötyjä, kuten kielellisten ja vuorovaikutustaitojen kehittyminen.

Lasten ensimmäiset kosketukset musiikkiin jo vanhempien laulamien tuutulaulujen ansiosta. Pienille lapsille on tärkeää kokea musiikin monipuolisuus ja päästää kokeilemaan eri soittimia esimerkiksi muskarissa. Musiikin harrastaminen antaa eväitä myös myöhemmin alkavalle koulupolulle. Jos lapsesi innostuu pianosta, on sopiva aika pianotunneille lähtemisen suhteen noin 5-6 vuoden iässä. Tätä aiemmin ei ole vielä suositeltavaa aloittaa pianon soittamista opettajan johdolla.

Jos lapsesi innostuu pianotuntien jatkamisesta, tulee ennen pitkää hetki, jolloin pianon hankkiminen kotiin voi tulla ajankohtaiseksi. Kun kotona on piano, lapsen pianonsoiton harrastus etenee sujuvammin. Pianonsoiton oppitunneilla käyminen vaatii yleensä myös itsenäistä soittamista tuntien välissä. Nuottien lukemisen, käsien asentojen ja kappaleiden soittamisen harjoittelu vaatii aikaa ja energiaa. Pianon hankkiminen kotiin tarkoittaa myös sitä, että pianonopettajan voi kutsua paikan päälle pitämään pianotunteja.

Lapsi soittamassa pianon koskettimia.
Lapset voivat pienestä koostaan huolimatta soittaa aivan normaalia pianoa. Kuva: Unsplash / Clark Young

Pianoa pidetään usein täydellisenä ensimmäisenä lapsille sen monipuolisuuden ansiosta. Pianolla voi avata ovia monien eri musiikkigenrejen maailmoihin aina klassisesta souliin. Lasten pianon hankinnassa voi kuitenkin mennä helposti sormi suuhun, jos omaa kokemusta pianon hankinnasta (tai edes soittamisesta) ei ole. Apua valinnassa voivat olla soitinkaupan työntekijät tai lapsen oma pianonopettaja. Tässä jo alkuun muutama perusneuvo, joilla voit aloittaa lapsellesi sopivan pianon valikoimisen:

 • Harkitse pianon vuokraamista ostamisen sijaan - lapsi voi muuttaa mielensä pianoharrastuksesta. Toisaalta vaikka harrastus jatkuisi, voi vuokraamalla saada vahvistuksen myöhemmälle ostopäätökselle. Kokeilemalla löytyy varmasti se paras!
 • Suosi sähköpianon ostamista akustisen pianon sijaan. Ne ovat paljon käytännöllisempiä liikkuvuutensa puolesta, vievät vähemmän tilaa (varsinkin jos asut kerrostalossa) ja ovat helpompia huoltaa (akustinen piano vaatii säännöllisen virittämisen).
 • Valitse sähköpiano, johon voi liittää kuulokkeet. Vaikka rakastatkin lastasi, et todennäköisesti halua kuunnella kaikkia hänen unohdettuja nuottejaan ja vääriä näppäimiä - joka päivä.

Pianon valinnan lisäksi kannattaa panostaa sopivan opettajan valintaan. Lapsi oppii vielä leikin kautta, ja opettajalla tulee olla kokemusta ja osaamista lasten kanssa toimimisesta. Aikuisopiskelijoita erinomaisesti opettaja ei ole välttämättä paras valinta lasten pianonsoiton opettajaksi, sillä aikuiset oppivat hyvin eri tavoin kuin lapset. Lapselle tärkeää on turvallinen ja positiivinen ilmapiiri, jotta innostus ja motivaatio pianoharrastusta kohtaan pysyy yllä.

Sähköpianon soittamisen aloittaminen

Sähköpianon ja akustisen pianon erot ovat verrattavissa digikameran ja filmikameran eroavaisuuksiin. Vaikka perusperiaate on molemmissa sama, tuo digitaaliset ominaisuudet uusia vaihtoehtoja soittamiseen ja sen oppimiseen. Aivan kuten kameroissakin, akustista pianoa soittava osaa soittaa samalla tavalla sähköpianoa. Koska pianonsoiton perusteet ovat samat, sähköpianoa ja akustista pianoa voi opetella soittamaan samoissa paikoissa yksin tai opetuksen avulla:

 • Konservatorioiden ja musiikkikoulujen opinto-ohjelmat
 • Yksityisopettajan pitämät pianonsoiton oppitunnit
 • Itsenäinen pianonsoiton opiskelu kotona
Sähköpianon koskettimet
Samoilla pianonsoiton taidoilla voit soittaa niin flyygeliä, akustista pianoa kuin sähköpianoa. Kuva: Unsplash / Edgar

Sähköpianosta "puuttuu" monia akustisen pianon haittapuolia:

 • Äänen kantautuminen muiden perheenjäsenten ja naapureiden harmiksi. Varsinkin alkuvaiheessa jokainen nuotti ei osu aina kohdalleen, mutta onneksi sähköpianoon on liitettävissä kuulokkeet, joiden ansiosta vain sinä kuulet oman soittosi.
 • Fyysisen sijainnin pysyvyys. Emme väitä, että akustisen pianon siirtäminen olisi mahdotonta, mutta vaikeaa se kyllä on. Sähköpiano sen sijaan siirtyy helposti ja vaivattomasti. Tietyt mallit on jopa kätevä ottaa mukaan matkalla ja esityksiin.
 • Kotikäytössä tilanviejä. Kartanon omistajille vähäinen seikka, mutta meille pienemmissä asunnoissa asuville hyvä uutinen on se, että sähköpiano vie huomattavasti vähemmän (asuin)tilaa kuin akustinen piano.

Sähköpianot tuovat monia hyviä ominaisuuksiaan mukanaan, mistä akustisen pianon omistaja voi vain haaveilla. Sähköpianolla voit muun muassa tallentaa omaa soittamistasi, vaihtaa koskettimien ääniä, hyödyntää sähköpianon omia sisäänrakennettuja harjoituksia ja paljon muuta. Sähköpiano on loistava valinta omaksi ensimmäiseksi pianoksi kotiin. Mainitsimmeko jo, että sähköpiano on myös edullisempi hankkia kuin akustinen piano?

Flyygelin soittamisen aloittaminen

Flyygeli on kaikkien pianojen äiti. Tai näin voisi ainakin kuvitella, ottaen huomioon kuinka flyygelistä yleensä puhutaan. Mutta on siinä totuuden siemen. Flyygeliä käytetään esimerkiksi hienoissa konserteissa (sekä elokuvien rikkaiden ihmisten olohuoneen koristeena). Suurempi, hienompi, parempi. Käytännössä flyygeli eroaa isommalla koollaan sekä kielien vaakasuunnalla. Siinä on isompi kaikupohja sekä pidemmät kielet, jotka tekevät sen äänimaailmasta hieman erilaisen.

Flyygeli keskellä vettä
Flyygelille on rakentunut arvokkaan instrumentin imago. Kuva: Unsplash / Guilherme Dourado

Italian piano forte tai englannin grand piano on saanut Suomessa nimensä saksankielisestä sanasta der Flügel (suomennettuna siipi). Flyygelin nimi kuvaa loistavasti sen muotoa. Sen kannen alta paljastuu monimutkainen soittokoneisto, johon kuuluu muun muassa kieliin alakautta lyövät vasarat. Flyygelissä voimakkaat äänet kuuluvat vahvempina ja hiljaisemmät sävyt pehmeämpinä. Vaikka puhekielessä ei flyygeleitä jaotella sen enempää, löytyy tästäkin pianon kuningattaresta vaihtoehtoja:

 • Lasten flyygeli tai pienoisflyygeli. Hankitaan yleensä lapsille tai pienempään tilaan esimerkiksi kotikäyttöön.
 • Perinteinen flyygeli, joka tipahtaa kokoluokassa noin 180-210 senttimetrin pituuteen.
 • Konserttiflyygeli - se kaikista isoin ja mahtavin, joka herättää yleisön huomion.

Flyygelin soittaminen perustuu täysin samoihin pianonsoiton perusteisiin. Siinä on 88 kosketinta niin kuin kaikissa muissakin pianoissa. Ymmärrettävästi flyygelin soittamiselle voi tuntua olevan isompi kynnys kuin muiden pianojen soittamiselle. Flyygeli on kuitenkin aivan jokaisen soitettavissa eikä sen soittaminen käytännössä eroa muusta pianon soittamisesta. Jos olet kuitenkin hankkimassa kotiin pianoa, on hyvä ottaa huomioon flyygelin kalliimpi hinta sekä tilan tarve.

Digitaalipiano kotiin hankittavaksi

Digitaali- eli sähköpianoja valmistaa lähes kaikki suuremmat soittimien valmistajat kuten Casio, Yamaha ja Roland. Sähköpianojen suosio on myyntimäärissä ylittänyt jo akustisten pianojen hankinnan. Ne ovat suosittuja niin pianonsoiton ammattilaisten kuin harrastajien keskuudessa. Akustiset pianot elävät silti vahvasti eikä ole nähtävissä, että ne olisivat katoamassa mihinkään. Kaikilla pianoilla on paikkansa musiikin maailmassa.

Mies soittamassa yamaha pianoa
Yamaha on kansainvälisesti suosittu japanilainen pianomerkki. Kuva: Unsplash / Gabriel Gurrola

Digitaalipianon hankinta kotiin on hieno ensiaskel pianonsoiton harrastamisessa. Se antaa sinulle mahdollisuuden harjoitella pianonsoittoa itsenäisesti. Samalla se luo tilaisuuden ottaa pianotunteja verkon välityksellä. Esimerkiksi Superprofin kautta löydät pianonsoiton yksityisopettajia, jotka opettavat mielellään musiikin saloihin videopuheluilla annettavien oppituntien avulla. Räätälöityyn opetukseen osallistuminen onkin se paras tapa oppia pianon soittamisesta.

Kuten jo aikaisemmin vinkkasimme, sähköpianojen hinnat ovat edullisempia. Lisäksi tulet säästämään huoltokuluissa, sillä sinun ei tarvitse tilata ammattilaista sähköpianoa virittämään. Ja verkon kautta otettavat oppitunnit ovat usein myös edullisempia kuin pianotunnit paikan päällä. Lähdit sitten opiskelemaan pianonsoittoa musiikin teorian kautta, sävelkorvaa kehittämällä tai nuotteja lukemalla, on itselle sopivan pianonopettajan löytäminen aina paikallaan.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.