Pianisti jättää jälkensä kuuntelijoihinsa upealla soitollaan. Pianonsoitto ei ole vain upeaa kuunneltavaa vaan myös uskomattoman hienoa katseltavaa sormien liikkuessa nopeasti koskettimien poikki käsittämättömällä motorisella taidollaan.

Ray Charles, Nina Simone ja Stevie Wonder ovat kaikki jättäneet omat jälkensä musiikin maailmaan, ja heidän melodiansa ovat tarjonneet kuunneltavaa sukupolvesta toiseen. Puhumattakaan esimerkiksi Mozartista, jonka sävellyksiä soitetaan vuosikymmenestä toiseen ympäri maailman. Kuuluisien pianistien tapa soittaa pianoa huokuu tiettyä arvoituksellista aistillisuutta. Mutta riippuuko pianistin menestys siitä minkälaista pianoa hän soittaa?

Musiikki ja soittimien myyminen on valtava bisnes niin Suomessa kuin ulkomailla. Pienimuotoisen soittokierroksen avulla saamme tietää, että digitaalipianojen myynti ohittaa täpärästi tänä päivänä akustisten pianojen myynnin. Soittimia, tai erityisemmin tarkasteltuna pianoja, myydään ympäri maan niin musiikin alan kivijalkamyymälöissä, kansainvälisissä verkkokaupoissa ja käytettyjen tavaroiden myyntialustoilla.

Esimerkiksi Tori.fi:stä löytyy myynnissä näin tammikuisena talvi-iltana 2023 yhteensä yli 1500 pianoa. On digitaalipianoa, sähköpianoa, koskettimia, akustista pianoa ja jopa pari flyygeliä. Suosituimpien merkkien joukosta löytyy japanilaiset Casio ja Yamaha -merkit, jotka ovat tuttuja meistä monelle. He ovat erikoistuneet muun muassa digitaalipianojen silent-ominaisuuksiin. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, ja digitaalipianot tunnetaan myös sähköpianoina.

On monia syitä, miksi ammattipianistit ja pianonsoiton harrastajat valitsevat digitaalisen pianon soittamisen raskaiden, kalliiden ja tilaa vievien akustisten pianomallien sijaan. Ovatko akustisten pianojen kenties määrä kuolla sukupuuttoon, siirtyä julkisiin puutarhoihin ja yläkoulun musiikkitunneille? Tuskin aivan näin, mutta on todettava, että moni pianonsoittoa aloittava kokee hyötyvänsä enemmän digitaalipianon soittamisesta.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Piano
Elise
5
5 (4 arvostelua)
Elise
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maire
5
5 (7 arvostelua)
Maire
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
5
5 (3 arvostelua)
Tiia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elsa
5
5 (1 arvostelua)
Elsa
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
Tiia
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Svetlana
Svetlana
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Moonika
Moonika
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aet
Aet
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elise
5
5 (4 arvostelua)
Elise
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maire
5
5 (7 arvostelua)
Maire
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
5
5 (3 arvostelua)
Tiia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elsa
5
5 (1 arvostelua)
Elsa
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
Tiia
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Svetlana
Svetlana
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Moonika
Moonika
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aet
Aet
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Voiko digitaalipiano korvata perinteisen pianon?

Akustisilla pianoilla on ja tulee olemaan paikkansa musiikin maailmassa jatkossakin. Jos olet kuitenkin aloitteleva pianonsoittaja, suosittelemme harkitsemaan ennen kaikkea digitaalipianoa mitä tulee pianon hankintaan. Digitaali- eli sähköpianon hankintaan ja soittamiseen liittyy monia kysymyksiä. Jos kurkkaamme mitä suomalaiset pianonsoiton harrastajat keskustelevat sosiaalisen median foorumeille ja kirjoittavat Googleen, voimme löytää muun muassa seuraavia kysymyksiä:

 • Sopiiko digitaalipiano aloittelevalle pianonsoiton harrastajalle?
 • Onko digitaalipianon ääni yhtä hyvä kuin akustisen pianon?
 • Mitkä ovat tärkeimmät erot elektronisten koskettimien ja akustisten pianojen välillä?
 • Minkälainen on digitaalipianon hinta on verrattuna perinteiseen pianoon?
 • Soittavatko myös musiikin ammattilaiset digitaalipianoja?
Digitaalinen piano mukana esityksessä
Vaikka digipianoja tulee vastaan yhä useammin, on myös akustisilla pianoille edelleen paikkansa. Kuva: Unsplash / Martin Hexeberg

Pianon hankinta kotiin on välttämätöntä pianonsoiton harrastajalle ennemmin tai myöhemmin. On siis hyvä olla perillä siitä, mitä digitaalipianon soittamisen ja hankinnan osalta on hyvä tietää. Elektronisissa pianoissa on monia hyviä ominaisuuksia ilman akustisen pianon haittapuolia. Digitaaliset koskettimet on rakennettu perinteisistä akustisista pianoista otettujen ääninäytteiden perusteella. Siltä osin digitaalipianon soittaminen ei siis eroa akustisen pianon soittamisesta.

Akustisen pianon tilalle luotu digitaalinen piano on hyvä kompromissi pianonsoittoa opiskeleville, koska se tarjoaa:

 • Enemmän tilaa - digitaalipiano ei vie paljon tilaa, varsinkaan akustiseen pianoon verrattuna.
 • Enemmän liikkuvuutta – digitaalipiano on helposti siirrettävissä tai otettavissa jopa matkalle mukaan.
 • Enemmän kestävyyttä - digitaalipianolla on pienempi riski rikkoutua ja sen koskettimet ovat pitkäikäisempiä.
 • Enemmän ääntä - digitaalipiano ei vaadi jatkuvaa virittämistä, joten äänesi on aina kunnossa.
 • Vähemmän melua - kuulokkeiden liittämisen tai äänenvoimakkuuden pienentämisen ansiosta voit harjoitella soittamista häiritsemättä naapureita, kanssa-asujia tai lemmikkieläimiä.
 • Vähemmän hankintahintaa - digitaalipianon ostat edullisemmin kuin vastaavan akustisen pianon.
 • Vähemmän kustannuksia - sinun ei tarvitse kuluttaa eurojasi pianon huoltamiseen tai virittämiseen.
 • Vähemmän säätöä - tekonologian ansiosta voit tallentaa soittamista ilman muita laitteita tai nuottien kirjoittelua.
 • Laaja valikoima ääniä ja nuotteja - voit valita erilaisia ​​pianon ääniä ja jopa muiden soittimien ääniä tai taustamusiikkia.
 • Yhteissoittamisen mahdollisuus - voit luoda pieniä sovituksia eri instrumenttien ja äänitteiden kanssa samanaikaisesti.
 • Nuottien lukeminen - digitaalipiano voi auttaa sinua ymmärtämään nuottien ja koskettimien yhteisiä sijainteja.

Kuten nähtävissä on, digitaalipiano on loistava valinta pianonsoiton harrastajalle tasosta riippumatta. Se sopii myös lapsen ensimmäiseksi pianoksi.

Opettele soittamaan digitaalipianoa

Oikotietä onneen ei ole pianon soittamisessakaan. Jos haluat kehittyä hyväksi pianonsoittajaksi on sinun harjoiteltava, harjoiteltava ja harjoiteltava vielä lisää. On erilaisia oppimismetodeja pianonsoiton opiskeluun, ja yleensä paras tapa on hyödyntää niitä kaikkia itsellesi sopivana kokonaisuutena. Tiesitkös, että jos opit soittamaan akustista pianoa tai digitaalipianoa, voit täysin samoilla taidoilla myös soittaa flyygeliä?

Soittaminen musiikin teorian avulla

Teorian siirtäminen käytäntöön on yksi parhaista tavoista oppia. Kun tieto ja ymmärrys löytyy, on helppo alkaa toteuttamaan pianonsoittoa näiden ansiosta. Musiikin teoria ei tavanomaisesti ole se ilon kiljahduksia aiheuttava asia muusikoiden eikä etenkään aloittavien pianonsoiton harrastajien parissa. Musiikin teorian opiskelua ei voi välttää loputtomiin, sillä se tulee pakolla vastaan jossain kohtaa. Sen minkä taakseen jättää, sen edestään löytää.

Digitaalisen pianon koskettimet
Mistä pianonsoitossa on oikeastaan kyse? Siihen pianonsoittajan on osattava vastata. Kuva: Unsplash / David Pisnoy

Musiikin teoria on uskomattoman hyödyllinen työkalu heille, jotka haluavat oppia soittamaan pianoa. Keskeinen osa musiikin teorian oppimista on sävelasteikko, johon liittyvät myös koulun musiikin tunneilta tutut (tai hämärässä muistikuvassa olevat) kokosävel- ja puoliaskeleet. Ajan myötä asteikkojen oppiminen auttaa sinua lukemaan, ymmärtämään ja jopa kirjoittamaan omia nuottejasi. Musiikin teoria auttaa sinua pianonsoitossa, ja se on hyödyllinen myös muiden soittimien opiskeluun, kuten kitaran- ja viulunsoiton oppimiseen.

Soittaminen sävelkorvaa kehittämällä

Visuaalisen silmän lisäksi puhumme usein sävelkorvasta. Sävelkorvan hyödyntäminen ei sinänsä ole mikään uusi asia, mutta nykyään sitä osataan käyttää paremmin pianonsoiton harjoittelussa. Mikä parasta, sävelkorva ei ole synnynnäinen ominaisuus - sitä voi kehittää harjoittelemalla. Vaikka tämä onkin aluksi paljon vaikeampi tapa oppia soittamaan pianoa, ajan mittaan se vahvistaa sävelkorvaasi sekä kykyäsi improvisoida ja säveltää. Periaatteessa voit oppia soittamaan pianoa toistamalla musiikkikappaleita.

Käytännössä homma toimii tällä tavalla:

 1. Kuuntele haluamasi musiikkikappale (suosittelemme jotain helppoa ja yksinkertaista).
 2. Kokeile löytää oikeat koskettimet jokaiselle kappaleen nuotille - tämä voi viedä aikaa.
 3. Soita kappaletta yhä uudelleen ja uudelleen kunnes löydät nuotteja vastaavat koskettimet oikeassa rytmissä.

Nykyään monet pianonsoittajat löytävät ilmaisia ​​verkkotunteja, videoita ja opetusohjelmia pianonsoiton harjoitteluun. Osa opiskelijoista haluaa kuitenkin käyttää yllä esitettyä tapaa ja oppia soittamaan digitaalipianoa sävelkorvaansa hyödyntäen.

Soittaminen nuotteja lukemalla

Muistan elävästi ensimmäiset digitaaliset koskettimeni ja niiden soittaminen nuottien avulla. Vaikka pianonsoittoni on sittemmin jäänyt, pidän edelleen tätä pianonopettajienkin suosimaa tapaa opetella soittamaan pianoa. Pianonsoiton opiskeluun on olemassa monia hyödyllisiä nuottikirjoja. Nuottikirjat ovat siitä hyviä, että niitä voi käyttää myös muiden soittimien soittamiseen tai vaikkapa laulamisen harrastukseen.

Digitaalipianolla soitettu kappale
Hanki nuotit kuulemiisi suosikkikappaleisiin. Kuva: Unsplash / Becca Tapert

Nuottikirjoja voit hankkia esimerkiksi:

 • Paikallisesta musiikkikaupasta.
 • Kunnallisesta kirjastosta.
 • Musiikkikoulun lainahyllystä.

Nuottikirjoja myydään eri genreistä ja eri teemoilla. Kannattaa tutustua vaihtoehtoihin rauhassa, ja miettiä mikä juuri itseä kiinnostaisi eniten. Nämä kirjat sisältävät yleensä muistiinpanoja ja ohjeita jokaisen nuottiosion yhteydessä. Tämä voi osoittautua korvaamattomaksi, kun yrität oppia soittamaan uutta musiikkikappaletta. Voit usein myös löytää pianovälilehtiä, jotka osoittavat selkeästi missä kätesi jokaisen sormen tulisi levätä koskettimien päällä ja kuinka kauan. Ehkä tämä on juuri sinulle paras tapa oppia pianonsoittoa?

Digitaalipianon soittaminen oppitunneilla

Riippumatta siitä kuinka pitkälle olet jo kehittynyt pianonsoiton harrastajana tai kuinka paljon sinulta löytyy motivaatiota oppimiseen, on usein silti hyvä idea löytää pianonsoiton opettaja auttamaan sinua matkallasi pianonsoittajaksi. Tämä pätee niin ammattilaiseksi tähtääville kuin omaksi ilokseen soittaville. Voit löytää hyvän pianonsoiton yksityisopettajan puskaradiosta, kysymällä suosituksia ystäviltä tai musiikkikaupoista sekä tarkistamalla kirjastojen, postien ja kahviloiden ilmoitustaulut.

Erilaisia digitaalisia pianoja
Pianonsoiton yksityistunneilla voidaan miettiä yhdessä sopivan pianon hankintaa kotiin. Kuva: Unsplash / TStudio_lv

Jos olet hieman epävarma itsellesi sopivimman pianonsoiton opettajan etsinnästä, voimme auttaa. Superprofilta löydät pianonsoiton yksityisopettajat, jotka ovat valmiita auttamaan sinun pianonsoitossa paikan päällä tai verkon välityksellä. Suurin osa heistä on musiikkipedagogeja tai konservatoriosta valmistuneita pianonsoiton ammattilaisia, jotka ovat myös taitavia opettamaan muita pianonsoiton harrastajia.

Superprofin kautta on helppo tehdä pientä taustatutkimusta tulevasta pianonsoiton opettajastasi – voit tutustua hänen profiiliinsa ja lukea muiden opiskelijoiden jättämiä arvosteluja. Profiilista pääset lukemaan pianonopettajan koulutuksesta ja kokemuksesta. Myös käytännön asiat, kuten hinta ja mahdolliset opetusajat tulevat ilmi tätä kautta. Pianonsoiton yksityistuntien hinnat vaihtelevat keskimäärin 20-70€ välilllä.

Yksityistuntien hinta riippuu muun muassa opettajan koulutuksesta ja kokemuksesta, pianotuntien sijainnista ja omista toiveistasi pianonsoiton opiskelijana. Ensimmäinen pianotuntisi on yleensä ilmainen, jotta sinä ja tuleva opettajasi voitte keskustella haluamistasi oppimismenetelmistä ja pianonsoiton tasosta. Tämä on ennen kaikkea mahdollisuus päästä tutustumaan pianonopettajaan, sillä henkilökemioiden merkitys oppimisen kannalta on tärkeää.

Pianonsoiton yksityisopettajat neuvovat mielellään myös sopivan pianon hankinnassa kotiin.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.