Piano. Tuo kauniisti soiva kosketinsoitin, joka on ollut osa kulttuuria, musiikkia ja elämää niin kauammin kuin nykyiset sukupolvet voivat muistaa. Piano soi kauniisti niin yksin kuin yhdessä muiden soittimien kanssa. Myös laulun säestämiseen käytetään perinteisesti pianoa. Taidoista riippumatta pianon koskettimet kutsuvat luokseen soittamaan - edes muutaman kosketuksen verran. Piano valloittaa ja vie huomion.

Perinteisen pianon lisäksi on olemassa flyygeli. Harva tietää pianon ja flyygelin eroa muuten kuin silmämääräisesti. Flyygelin suomenkielinen nimi tulee saksan kielen siipi eli der Flügel sanasta. Englanniksi flyygeliä kutsutaan sanalla grand piano. Flyygeliä pidetään yleisesti ottaen arvokkaampana, ehkä jopa ammattimaisempana kun perinteistä pystypianoa. Pianon ja flyygelin merkittävin ero on se, että pianon kielet ovat pystyasennossa ja flyygelin vaakatasossa.

Flyygelin soittaminen voi tuntua kiehtovalta ja pelottavalta samaan aikaan - etenkin aloittavalle pianonsoittajalle. Ei ole ikää tai taitotasoa, jossa olisi liian myöhäistä aloittaa pianon ja flyygelin soittamisen harjoittelu. Pianon soittaminen vaatii paljon harjoittelua kielten suunnasta riippumatta. Mutta ennen pitkää olet valmis soittamaan oman mestariteoksesi flyygelillä. Tässä artikkelissa käymme läpi miten sinusta voi tulla flyygelin soittaja.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Piano
Elise
5
5 (4 arvostelua)
Elise
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maire
5
5 (7 arvostelua)
Maire
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
5
5 (3 arvostelua)
Tiia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elsa
5
5 (1 arvostelua)
Elsa
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
Tiia
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Svetlana
Svetlana
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Moonika
Moonika
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aet
Aet
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elise
5
5 (4 arvostelua)
Elise
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maire
5
5 (7 arvostelua)
Maire
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
5
5 (3 arvostelua)
Tiia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elsa
5
5 (1 arvostelua)
Elsa
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
Tiia
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Svetlana
Svetlana
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Moonika
Moonika
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aet
Aet
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Flyygelin soiton aloittaminen

Kielten vaakasuunnan lisäksi flyygeli on kooltaan isompi kuin pystypiano. Sen kansi aukeaa kuin auton etukannen avaaminen konsanaan. Kannen alta paljastuu koko soittokoneisto, ja tämän kautta voidaan säätää muun muassa sointivoimaa. Ammattilainen voi erottaa pystypianon ja flyygelin äänestä, sillä flyygelissä on pidemmät kielet ja suurempi kaikupohja. Flyygeli on yleisempi konserttisoittimena, ja piano sen sijaan kotikäytössä. Digitaalipiano eroaa eniten flyygelistä.

Flyygeli pimeässä salissa
Flyygeleitä kuvataan yleensä hohdokkaassa ellei jopa nostalgisessa tunnelmassa. Kuva: Unsplash / Yanna Zissiadou

Tavoitteiden asettaminen

Flyygelin soittaminen on haaste, joka palkitsee soittajaansa. Jotta voisit saavuttaa tavoitteesi flyygelin soittajana, on aivan ensimmäiseksi asetettava ne. Vain sinä voit asettaa omat tavoitteesi, mutta voimme antaa muutaman vinkin, joiden avulla eteneminen tapahtuu sujuvasti. Tavoitteita asettaessa on hyvä pitää jalat lujasti maassa. Mitä todennäköisemmin et ole seuraava Mozart, Beethoven tai Chopin heti ensimmäisen pianotuntiviikkosi jälkeen. Aseta itsellesi konkreettisia tavoitteita, jotka ovat realistisesti tavoitettavissa.

Sävelkorvan kehittäminen

Sävelkorvan kehittäminen on yhtä tärkeää kuin käsien koordinaation harjoittelu, sormien asennon parantaminen koskettimilla tai asennon parantaminen penkillä. Samat perusasiat pätevät niin pystypianon kuin flyygelin soittamiseen. Pianon soittamisen harjoittelu, eri melodioiden harjoittelu ja tekniikan parantaminen ovat osa nautintoa matkalla flyygelin soittajaksi. Sävelkorvan kehittämiseksi voit tehdä useita asioita soittamisen ulkopuolella:

  • Kuuntele musiikkikappaleita useita kertoja ennen soittamista.
  • Mene pianokonsertteihin ja katso muiden esityksiä.
  • Katso videoita ammattilaisten pianokonserteista.

Vähitellen, nuotti nuotilta ja oktaavi oktaavilta korvasi alkaa kuuntelemaan musiikkia aivan uudella tavalla.

Pianonsoittaja esiintymässä yleisölle
Muiden musiikkia kuuntelemalla ja katsomalla oppii itsekin. Kuva: Unsplash / Wan San Yip

Hauskanpito soittaessa

Ei ole haaste eikä mikään löytää ihmistä, joka vihaa työtään. Urheilijoiden, taiteilijoiden ja muusikoiden parissa tämä sen sijaan on harvinaisempaa. Luodaksesi uutta flyygelin avulla ja todella kehittyäksesi taitavaksi pianonsoittajaksi, on sinun rakastettava pianon soittamista. Tämä on edellytys oppimiselle riippumatta siitä päätätkö soittaa pystypianolla, flyygelillä vai kenties molemmille. Älä anna vastoinkäymisten tai haasteiden sammuttaa intohimoasi pianon soittamista kohtaan.

Innostuksen lopahtamista vastaan voi taistella ennen kaikkea oikealla asenteella, mutta myös muutamalla käytännön kikalla. Älä soita vain ja ainoastaan tylsiä teknisiä kappaleita, vaikka ne ovatkin tärkeä osa aloittelevien pianistien harjoittelua. Tutustu eri musiikkityyleihin, kuten jazziin, bluesiin, tai jopa popiin. Leikittele ja kokeile rohkeasti pianoa soittaessa lisäämällä omaa tyyliäsi – älä pelkää poiketa nuoteista hieman.

Kehittyminen flyygelin soittajana

Pianonsoiton oppiminen vaatii säännöllistä harjoittelua, omistautumista ja paljon enemmän päättäväisyyttä kuin mitä tarvitsisit jonkin toisen instrumentin soittamiseen. Aivan kuten vieraan kielen oppiminen, flyygelin soittamisen oppiminen vie paljon aikaa, energiaa ja rahaa. Tämä voi olla ajoittain konflikti muiden kiinnostuksen kohteiden ja elämäntilanteen kanssa. Pianon soittaminen vaatii päättäväisyyttä. Olipa edistymisesi kuinka pientä tahansa, on tärkeää juhlia kaikkia onnistumisia pianotuntien aikana.

Flyygelin soittaminen musiikkiesityksessä
Soita pianoa tai flyygeliä muiden ja itsesi iloksi. Kuva: Unsplash / Platforma za Društveni centar Čakovec

"Hyvää kannattaa odottaa" kuuluu vanha sanonta, joka pitää paikkansa myös flyygelin soittamisen suhteen. Edistyminen flyygelin soittamisen oppimisessa voi usein tuntua erittäin pitkältä, vaikealta tai jopa ajoittain masentavalta. Sinnikkyys ja kärsivällisyys palkitaan lopulta, joten nyt on oikea aika kaivaa suomalainen sisu esiin. Keräsimme sinulle muutaman tärkeän neuvon flyygelin soittamisessa kehittymiseen:

  • Harjoittele pianonsoittoa säännöllisesti vähintään 15-30 minuuttia päivässä.
  • Älä kuuntele heitä, joka sanovat sinun olevan liian vanha tai kätesi liian pienet soittamaan pianoa.
  • Harjoita kärsivällisyyttäsi, ja jonain päivänä olet valmis soittamaan pianoa kuin Ryan Gosling La La Landissa.

Flyygelin soittaminen ei ole pikajuoksu vaan maraton. Nauti maisemista ja muista hengittää!

Mitä flyygelin soittaminen vaatii?

Pianon soittamisen harjoitteluun löytyy monia tapoja. Hyvä suunnittelu on kaiken A ja O. Suunnitelmallisuus auttaa myös kärsivällisyydessä, sillä se takaa jatkuvan kehittymisen flyygelin soittajana. Olit sitten itseoppinut, musiikkikoulun kasvatti tai pianotuntien vakiokasvo, on sinun hyvä tietää mitä olet tekemässä. Käytännössä tämä tarkoittaa pitkäaikaista suunnittelua tavoitteidesi pohjalta sekä tulevien pianotuntien suunnittelua. Varsinkin jos opettelet soittamaan pianoa itseksesi. Jos hallitset jo sähköpianon soittamisen, hyvä!

Flyygelin soittamisen itsenäinen opettelu

Heille harvoille omien polkujen kulkijoille, jotka ovat halukkaita kokeilemaan, on mahdollista opetella itse soittamaan flyygeliä. Ainakin jossain määrin. Tällöin tuntien suunnittelu, opiskelu sekä pianon hankinta on täysin omalla vastuulla. On opeteltava kaikki musiikin soittamiseen liittyvä teoria ja tekniikka. Jätämme teorian ja tekniikan opiskelun vinkit tulevien artikkeleiden läpikäytäväksi, sillä flyygelin soittamisen teoriaa on PALJON.

Nuotit pianon edessä
Flyygeliä soittaakseen täytyy osata lukea nuotteja. Kuva: Unsplash / Lorenzo Spoleti

Flyygelin soittamisen oppiminen yksin voi olla kallista. Ihan jo siitä syystä, että sinulta täytyy löytyä kyseinen instrumentti itseltäsi. Lisäksi yksin harjoittelu vie yleensä enemmän aikaa. Mutta jokainen meistä tietää millä tavalla harjoittelu sopii parhaiten omaan elämäntilanteeseen. Haluamme kuitenkin antaa muutaman nopean vinkin itsenäiseen opiskeluu, sillä jokainen flyygelin soittaja tulee löytämään itsensä harjoittelemassa myös yksin.

  • Nuottikirjat aloittelijoille tai vielä parempi; pianon soittamiseen erikoistuneet musiikkikirjat, jotka näyttävät oikeat sormien sijoittelut koskettimille. Jotkut kirjat myydään myös CD-levyjen kanssa, jotta voit kuunnella musiikkia. Kirjastosta saattaa löytyä ilmaiseksi!
  • Maksuttomat pianon soittamisen opetusohjelmat ja verkkotunnit, jotka opastavat sinut pianon soiton harjoitusten läpi esimerkkien voimin.

Joissain kirjastoissa on nykypäivänä nuottikirjojen ja muiden musiikkikategorian lainatuotteiden lisäksi omia musiikkihuoneita, joihin voi varata ajan soittamaan. Tarkista oman kuntasi kirjastojen tilanne pianon soittamisen suhteen!

Flyygelin soittaminen musiikkikoulussa

Musiikkikoulut ja konservatoriot tarjoavat kaikenlaista musiikillista opetusta kaiken ikäisille. Musiikkikouluista löytyy omat oppitunnit kaikille soittimille. Suurin osa tarjoaa tunteja pidempinä kursseina tai lukukausina. Musiikkikoulu on hyvä valinta jos haluaa valmiin opetussuunnitelman mukaista opetusta flyygelin soittamiseen. Tunnit tosiaan toteutetaan yleensä pystypianoa käyttäen, ja flyygelit on varattu ammattisoittamiselle.

Musiikkikouluissa opettavat kokeneet musiikin ammattilaiset. Kiinteät opetussuunnitelmat ja asiantuntevat opettajat tekevät musiikkikouluista hyviä paikkoja oppia soittamaan pianoa.  Ne tarjoavat yleensä sekä ryhmä- että yksityistunteja ja erilaisia ​​opetussuunnitelmia lapsille ja aikuisille. Flyygeli sopii myös lasten pianonsoittoon. Yleensä noin kolmasosa jokaisesta oppitunnista keskittyy yleensä musiikin teorian, nuottien ja historian opiskeluun.

Yksityisopettajan flyygelin soiton tukena

Mikä on nopein ja tehokkain tapa oppia soittamaan pianoa? Jos meiltä kysytään niin suosituksemme osuu pianon soiton yksityistunteihin. Pianon soiton yksityisopettajat tarjoavat yksilöllistä opetusta sinun lähtökohdistasi. Räätälöity opetus suunnitellaan sinun toiveiden ja tavoitteiden pohjalta. Henkilökohtaisesti valitut harjoitukset ja lauluvalinnat pitävät huolta motivaatiosta. Yksityiset pianotunnit eivät välttämättä ole kalliimpia kuin musiikkikoulun oppitunnit, ja yksityiselle siirtyminen tarkoittaa, että piano-opetuksesi räätälöidään aikataulusi, tasosi ja taitosi mukaan.

Aloita flyygelin soittaminen jo tänään!

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.