Yhtä arvostettu musiikin maailmassa kuin jääkiekko Suomen urheilumarkkinoilla - piano on muusikoiden ja säveltäjien suosima soitin ympäri maailman. Se on kotimaassamme suosituin instrumentti yhdessä kitaran kanssa. Noin seitsemän prosenttia väestöstä soittaa pianoa vuoden 2018 tilastojen mukaan. Tilanne on tästä toki saattanut hieman muuttua, mutta varmaa on, että piano on edelleen suosituimpien soittimien joukossa.

Mitä tulee pianolla soitettuun musiikkiin, sen sävellykset näyttävät olevan paljon pitkäikäisempia kuin keskimääräisellä radiossa soivalla pop-hitillä. Esimerkiksi Beethovenin sävellykset soivat edelleen pianolla eniten maailmassa vuodesta toiseen. Häntä pidetäänkin länsimaisen musiikin isänä, joten ei ihme, että niin harrastajat kuin ammattilaiset edelleen suosivat hänen sävellyksiään pianonsoiton harjoittelussa.

Piano suosion takana on monta tekijää. Se on esimerkiksi yksi monipuolisimmista soittimista, joka tukee osaltaan myös muiden soittimien hallintaa. Pianoja on erilaisia. Flyygelit, sähköpianot ja akustiset pianot kaikki perustuvat samoille pianonsoiton perusteille. Sekä akustinen että sähköpiano sopivat aloittelevalle pianistille. Toisin kuin esimerkiksi akustisen kitaran ja sähkökitaran erot, sähköpiano on yhtä kätevä (ellei jopa kätevämpi) aloittelijan ensimmäiseksi pianoksi. Tässä artikkelissa käymme läpi miten edistyä pianonsoitossa sähköpianolla.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Piano
Elise
5
5 (4 arvostelua)
Elise
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maire
5
5 (7 arvostelua)
Maire
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
5
5 (3 arvostelua)
Tiia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elsa
5
5 (1 arvostelua)
Elsa
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
Tiia
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Svetlana
Svetlana
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Moonika
Moonika
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aet
Aet
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elise
5
5 (4 arvostelua)
Elise
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Maire
5
5 (7 arvostelua)
Maire
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
5
5 (3 arvostelua)
Tiia
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Elsa
5
5 (1 arvostelua)
Elsa
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Tiia
Tiia
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Svetlana
Svetlana
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Moonika
Moonika
10€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Aet
Aet
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Erilaisia oppimistapoja pianistille

Tänä päivänä valittavana on monia tapoja oppia soittamaan pianoa. Voidaan hyödyntää maksuttomia ​​pianonsoiton oppimateriaalia verkossa, ilmoittautua työväenopistoon pianonsoiton ryhmätunneille tai ilmoittautua musiikkikoulun opetukseen. Tavoitteita pianonsoiton harjoittelulle on yhtä monia - yksi haluaa vain hauskaa vapaa-ajan vietettä, toinen tähtää maailmankuuluksi muusikoksi.

Perinteinen musiikin opetussuunnitelma

Perinteiseen pianonsoiton opiskeluun kuuluu usein musiikin teorian oppiminen höystettynä syventymiseen pianon historiaan. Vanhan tavan mukaan pianonsoittoa opiskellaan konservatorioissa ja musiikkikouluissa. Nämä noudattavat opetuksessaan tarkoin määriteltyä opetussuunnitelmaa, joka on pääosin sama kaikille opiskelijoille. Oppitunneilla eteneminen tapahtuu koulumaisesti, ja tähtäävät yleensä myös musiikin alan tutkintoon. Osa musiikkikouluista vaatii erillisen hakuprosessin pianonsoiton opiskelijaksi pääsemiseksi.

Räätälöity pianonsoiton opetus

Digitalisaatio ja kaupallisen sektorin kehittyminen ovat onneksi tuoneet uusia tapoja opiskella pianon soittamista. Pianistiksi tähtäävän oppimismenetelmissä on edelleen yleensä edelleen sekoitus musiikin teorian opiskelua ja käytännön pianonsoiton harjoittelua. Harjoittelu on kuitenkin enemmän räätälöitävissä itsenäisen opiskelun sekä yksityisopettajien pitämien pianonsoiton oppituntien ansiosta. Onhan koulutus ja opetusmenetelmät kehittyneet myös koulumaailmassa, joten miksei myös musiikin alalla.

Mies soittamassa sähköpianoa
Pianonsoiton yksityistunteja voi ottaa Superprofin kautta verkon välityksellä. Kuva: Unsplash / Soundtrap

Pianonsoiton opiskelu sisältää muun muassa seuraavia asioita:

 • Nuottien, taukojen ja nuottiavainten lukeminen.
 • Yksinkertaisten melodioiden ja musiikkikappaleiden opetteleminen.
 • Ergonominen soittaminen - hyvä ryhti ja käsien asento pianolla.
 • Sormien motoriikan (etenkin vasemman käden) ja sävelkorvan kehittäminen.
 • Musiikin yleisteorian ja pianon historian opiskeleminen.

Pianonsoiton voi aloittaa itsenäisesti esimerkiksi verkon ilmaisia ja maksullisia kursseja hyödyntäen. Toinen loistava vaihtoehto on hankkia pianonsoiton yksityisopettaja. Pianonsoiton yksityisopettajia löydät muun muassa Superprofin kautta. Näin pääset oppimaan pianon soittamista omien lähtökohtiesi kautta. Omien tavoitteiden asettaminen on tärkeää omalle motivaatiolle. Jokainen meistä oppii omassa tahdissaan yksilöllisesti.

Vapaa harjoittelu omaksi iloksi

Joillekin pianonsoitto ei ole suoranaisesti harrastus vaan pikemminkin hauska vapaa-ajanviete. Pianon soittamista hyödynnetään myös esimerkiksi mielenterveyteen liittyvissä musiikkiterapioissa, ilman sen suurempia tavoitteita pianistina kehittymisessä. Musiikki auttaa vapauttamaan stressiä. Musiikin avulla voi ilmaista tunteita ja päästää oman luovuuden valloilleen. Pianon soittaminen ei siis aina vaadi musiikin teorian opiskelua tai määrätietoista harjoittelua. Pianonsoittoa voi hyödyntää elämässä monin tavoin.

Pianon mustat ja valkoiset koskettimet
Pianoa soittavan on ymmärrettävä eri koskettimien merkitykset. Kuva: Unsplash / Andrik Langfield

On kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että pianonsoitossa kehittyminen vaatii säännöllistä harjoittelua ja musiikin teorian tuntemista. Ellet kuulu niihin harvinaisiin poikkeuksiin, jotka vain kuulevat musiikkikappaleen ja pystyvät soittamaan sen pianolla kuulemansa perusteella. Hyvä uutinen meille kaikille, että pianonsoitto on täysin opittavissa kenelle tahansa. Sinun ei tarvitse olla luonnostaan musikaalinen oppiaksesi soittamaan pianoa.

Parhaat sähköpianot kotona soittamiseen

Sähköpiano eroaa akustisesta pianosta siten, että sillä ei ole kaikukoppaa ja kielten sijaan sen ääni syntyy digitaalisesti. Kun pääset tutustumaan sähköpianolla soittamiseen, soittotasosi voi nopeasti kehittyä perusteista keskitasolle. Taitojesi kehittyessä työkalupakkiisi ilmestyy uusia tapoja harjoitella pianonsoittoa. Ymmärrettävästi esimerkiksi harvalta aloittelevalta pianistilta onnistuu heti ensimmäisinä oppitunteina improvisointi pianolla.

Pianonsoitossa kehittyminen vaatiin kotiin hankittavan pianon. Se voi olla sama kuin pianotunneillasi käyttämä (jos se on sähköpiano), tai täysin jokin toinen malli ja merkki. Pianonsoitto pysyy lähes tulkoon samana pianon mallista riippumatta. Edistyessäsi pianonsoittajana pääset myös esiintymään kotonasi vieraileville kavereille ja sukulaisille. Suurin ero akustisen pianon ja sähköpianon välillä on se, että suurissa tiloissa sähköpianon äänimaailma ei ole yhtä hyvä. Kotona soittamiseen se sopii kuitenkin täydellisesti.

Muita sähköpianon etuja ovat muun muassa:

 • Helposti siirrettävissä ja liikuteltavissa. Akustista pianoa ei noin vain siirretäkään, mutta toisin on sähköpianon kanssa.
 • Vähäinen tilantarve. Sähköpiano mahtuu hyvin jopa kerrostalossa olevaan yksiöön.
 • Pieni meluhaitta. Sähköpianoon on liitettävissä kuulokkeet, jotta naapurisi eivät häiriinny harjoittelustasi.
Roland merkkinen sähköpiano
Roland on suosittu sähköpianojen valmistaja. Kuva: Unsplash / Trac Vu

Sähköpianoihin tutustuminen kannattaa aloittaa muusikoiden suosimilta verkkosivuilta sekä tietenkin asiantuntevien soitinkauppojen valikoimasta. Suosituksia voit kysyä muilta pianonsoittajilta sekä pianonsoiton opettajaltasi. Kokeileminen on paras tapa löytää juuri itselleen se sopivin piano. Soitinkaupoissa on usein mahdollista testata eri pianoja ennen ostopäätöksen tekoa. Ja miksi et kokeilisi ensin pianon vuokraamista? Tämä sopii erityisen hyvin lasten pianon hankintaan.

Sähköpianon soittaminen nyt ja tulevaisuudessa

Olipa kyse urheilusta, liiketoiminnasta tai journalismista, tietokoneet ovat muuttaneet ja muuttavat edelleen ihmisten tapaa kommunikoida ja työskennellä. Vaihtoehtojen monipuolisuus ja tehokkuus kasvavat jatkuvasti. Musiikki ja sen mukana myös pianonsoitto on saanut osansa tästä digitaalisesta muutosten aallosta. Riippumatta siitä otatko pianonsoiton oppitunteja musiikkikoulussa, paikallisessa konservatoriossa tai oman yksityisopettajan kanssa, törmäät varmasti johonkin uuteen teknologiaan osana oppimatkaasi pianon soittamiseen. Sähköpianoa kutsutaan myös digitaalipianoksi.

Sähköpiano jo itsessään on perinteiseen akustiseen pianoon verrattuna kuin pianon 2.0 versio. Tämä ei tietenkään korvaa tai vie pois akustisten pianojen tarvetta, mutta tuo kuitenkin jotain uutta pianonsoiton maailmaan. On myös tärkeää muistaa, että digitaaliset ratkaisut eivät kompensoi harjoittelun puutetta. Digitaalisuus on hyvä renki, mutta huono isäntä. Ne ovat ennen kaikkea työvälineitä, joilla voit parantaa omaa kehittymistäsi.

Pianonsoiton harjoittelu verkossa
Digitaalisuus on avannut pianonsoiton mahdollisuudet yhä suuremmalle yleisölle. Kuva: Unsplash / Soundtrap

Pianonsoittoon integroituja digitaalisia ratkaisuja:

 • Interaktiivisuus – pianonsoittoa voi nykyään opetella esimerkiksi älypuhelimeen ladattavan sovelluksen kautta tai seuraamalla videotutoriaalien käytännön esimerkkejä.  Jopa sähköpiano saattaa opettaa lauluja näyttämällä mitä kosketinta painaa milloinkin.
 • Data – sähköpianot ja sovellukset voivat halutessasi seurata kehittymistä ja antaa tämän perusteella vinkkejä pianonsoiton harjoitteluun. Analyysit ja tilastot auttavat myös oman motivaation ylläpitämisessä, kun oma kehittyminen on nähtävissä lukuina.
 • Vapaus – digimaailma tuo pianonsoiton harjoittelun elämään ilman paikka- tai aikavaatimuksia. Pianonsoiton yksityistunteja voi ottaa verkon välityksellä ja pianonsoiton perusteita voi harjoitella sovelluksella ennen pianon hankintaa kotiin.
 • Pelillistäminen – mukaansatempaavat teknologiat motivoivat meitä jatkamaan pianonsoiton harjoittelua ilman, että kaikki pianon eteen nähty vaiva edes tuntuu "harjoittelulta". Tekoäly, virtuaalitodellisuus ja data - kaikki ovat osa tulevaisuuden pianonsoittoa.

Musiikin alan startup-yritysten vallatessa maailmaa, tulemme varmasti näkemään mitä jännittävimpiä tapoja lähestyä musiikkia ja pianonsoittoa. Ehkä tulevaisuudessa voimme harjoitella pianonsoittoa virtuualitodellisuudessa. Mutta sitä odotellessa ei ole suinkaan huono idea löytää itselleen yksityinen pianonsoiton opettaja, jonka kanssa voit ottaa pianon salat haltuun.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Emilia

Oman elämänsä generalisti, joka on aina oppimassa uutta ja tutustumassa uusiin kulttuureihin.