Italialaisen keittiön tunnistaa siitä, että se herauttaa veden lähes kaikkien kielelle. Pizzat ja pastat löytyvät monien suomalaisten lempiruuista. Monia peri-italialaisia raaka-aineita, kuten oliiviöljyä, balsamicoa, tomaatteja, ilmakuivattu kinkkua ja erilaisia juustoja hyödynnetään myös suomalaisessa kokkauksessa.
Onko italialainen ruoka sinun lempparisi? Perinteisiin italialaisiin ruokiin kuuluvat esimerkiksi pasta carbonara, margarita-pizza, bolognese ja lasagne. Aterian täydentää italialainen jälkiruoka tai leivonnainen, kuten pannacotta tai tiramisu. Tiramisun voi valmistaa monella tavalla, kuten kakkuna, kääretorttuna tai jäätelönä.
Italialaista ruokaa pidetäänkin yhtenä maailman parhaista – maailman suosituin se ainakin on. Sen parhaita puolia on ruokien yksinkertaisuus ja raikkaus. Sen ansiosta osaamme myös italian kieltä enemmän kuin tiedämmekään.
Yksikertaisuudesta puheen ollen... Suomessa pizzan päältä saattaa löytyä useampaa eri proteiinia, juustoja ja kasviksia, kun taas italialaisten pizzojen kuningatar margherita nojaa laadukkaaseen mozzarellaan, tomaattiin ja basilikaan.
Pizzan ja pastan ulkopuolelta löytyy myös monia muita herkkuja sekä jälkiruokia. Tässä artikkelissa esittelemme seuraavaksi niistä 20 parasta. Tarkoituksena ei ole tarjota yksityiskohtaisia reseptejä vaan ruokavinkkejä ja inspiraatiota joko omaa ruuanlaittoa tai tulevaa ravintolan valintaa varten.
Kaipaatko apua ruoanlaittoon? Ruoanlaittokurssi Tampere voisi olla ensimmäinen askel oikeaan suuntaan.
Olitpa sitten aloitteleva tai kokenut kokki, italialaisesta keittiöstä löytyy jokaiselle jotakin.
Pizzareseptejä Italiasta
Kaikki rakastavat pizzaa – jos joku väittää muuta, hän todennäköisesti valehtelee. Suomessa tykätään erityisesti pakastepizzoista, joita nautitaan arviolta yli 40 miljoonaa vuodessa eli lähes 100 000 päivässä. Suosituin pakastepizzapäivä on perjantai, kun taas sunnuntaina suositaan uunituoretta pizzaa. Myös suosituin pizza maailmassa on varmastikin margherita, ja se löytyy jokaisen pizzerian ruokalistalta 100% varmasti.
Valtaosa Suomessa valmistettavista tuoreista pizzoista eroaa kuitenkin huomattavasti Italian vastineista, pakastepizzoista puhumattakaan. Italialaisille juurille uskollinen pizza nojaa laadukkaaseen pohjaan: internet on pullollaan hyviä pizzapohjareseptejä, joten niistä voi valita mieluisensa. Reseptit sisältävät tavallisesti vehnäjauhoja, vettä, oliiviöljyä, suolaa ja hiivaa.
Ainesosien lisäksi pizzan tekeminen vaatii kärsivällisyyttä: kun ainekset on sekoitettu keskenään, taikinan tulee antaa kohota vähintään tunnin, sitten sitä on alustettava huolellisesti, minkä jälkeen sen pitää levätä vielä vähintään kahdeksan tuntia – mielellään pidempäänkin. Prosessi voi tuntua pitkältä, mutta taikinan voi tehdä ennakkoon ja pakastaa tulevaa kokkauskertaa varten.
Mitä pidempi kohotusaika, sitä enemmän taikina saa makua.
Kun taikina on valmis, on aika miettiä täytteitä.
1. Margherita
Margherita on yksi kaikkien aikojen suosituimmista pizzoista ja todellinen italialainen klassikko. Legendan mukaan pizza on nimetty Italian kuningattaren Margheritan mukaan. Sen punaisten tomaattien, vihreän basilikan ja valkoisen juuston ajatellaan symboloivan Italian lipun värejä. Ainesosia täydentää oliiviöljy.
Opi lisää kokkauksesta, ruoanlaittokurssi netissä!

2. Marinara
Marinara-nimi saa helposti ajattelemaan mereneläviä, mutta niitä pizzassa on vain anjoviksen muodossa. Nimi juontuu entisiin aikoihin, jolloin merimiehillä oli tapana syödä pizzaa Napolissa. Pizzan uskotaan olevan myös sieltä lähtöisin.
Oikeaoppinen marinara sisältää tomaattikastiketta, tuoretta tomaattia, basilikaa, valkosipulia, oliiviöljyä ja neljästä viiteen anjovista. Italialaiset ovat ylpeitä keittiöstään eikä ruokia pidetä aitoina italialaisina mikäli niistä puuttuu yksikin ainesosa.
3. Pizza napoletana
Kaikki Napolissa vierailleet tietävät, että pizza on tärkeä osa kaupungin kulttuuria. Perinteinen napolilainen pizza sisältää kirsikkatomaatteja, bufala mozzarellaa eli puhvelinmaidosta tehtyä mozzarellajuustoa, oreganoa, basilikaa ja parmesaanijuustoa.
4. Calzone
Calzoneja voi löytää myös suomalaisista pizzerioista, ja se tarkoittaa taitettua pizzaa. Italialainen ruokailukulttuuri vaihtelee alueittain vahvasti, ja myös calzonesta löytyy monia perinteikkäitä täytteitä. Perinteinen napolilainen calzone sisältää ricotta-juustoa, mozzarellaa ja voimakasta salamia.
Pastareseptejä Italiasta
Maailmalla syödään yli 14 miljardia annosta pastaa vuodessa. Monesta suomalaisestakin keittiöstä löytyy varmasti pastapussi tai pari odottamassa tulevaa ruuanlaittoa. Pasta on niin suosittu ainesosa Suomessa, että pienikin ongelma tuotannossa voi johtaa sen loppumiseen kaupan hyllyiltä.
Fusilli, penne, spagetti, ravioli – erilaisia pastoja on yhtä monia kuin italialaisia kaupunkeja.
Kun pasta keitetään oikeaoppisesti täydellisen kypsäksi, sen tulee olla al dente – sopivan kypsä, mukava pureskella. Täydellisen pureskeltavuuden lisäksi al dente on ylikypsää pastaa terveellisempää, sillä jos pastaa keittää liian pitkään, sen tärkkelys liukenee keitinveteen ja samalla ravintoaineiden määrä laskee.
Siinä missä kehon on vaikea sulattaa raakaa pastaa, sama pätee myös ylikypsään: pehmeä rakenne voi paakkuuntua ruoansulatuskanavassa ja hidastaa ruoansulatusta. Pastan keittämiseen tulisi varata tarpeeksi vettä, jotta sillä on tilaa liikkua kattilassa, ja keitinvesi kannattaa maustaa suolalla.
Etsi itsellesi sopiva kokkauskurssi!

5. Carbonara
Yksi maailman ja Suomen suosituimmista pastakastikkeista on carbonara. Yleisestä käsityksestä poiketen italialaiseen carbonaraan ei tule varsinaista kermaa, vaikkakin kastike on kermainen. Perinteinen italialainen resepti sisältää sipulia, valkosipulia ja pekonia, joita ruskistetaan pannulla oliiviöljyssä.
Lisäksi carbonara annokseen tulee kaksi kananmunaa, jotka on vispattu parmesaanin joukkoon. Muuta se ei vaadi, ja herkullisempaa pastaa on vaikea löytää. Carbonaraa saat varmasti jokaisesta italialaisesta ravintolasta.
6. Bolognese
Bolognese lienee suosituin Suomessa syötävä pastakastike. Klassinen italialainen resepti sisältää naudan tai porsaan jauhelihaa, sipulia, tomaattia ja porkkanaa, selleriä, lasillisen punaviiniä ja lihalientä, oliiviöljyä ja maitoa sekä suolaa ja pippuria.
7. Pesto
Pestokastike on alkujaan Pohjois-Italian Ligurian alueelta ja Genovan kaupungista. Tavallisesti se tehdään pinjansiemenistä, Pecorino Romano - ja parmesaanijuustosta, tuoreesta basilikasta, valkosipulista, suolasta ja oliiviöljystä.
8. Lasagne
Lasagne on kaikille suomalaisillekin tuttu ruoka. Klassisen italialaisen lasagnen pastalevyjen välistä löytyy bolognesekastike ja päältä juustokuorrute, mutta tänä päivänä myös kasvis- ja kalatäytteet ovat yleisiä. Monen suosikki onkin jo kouluajoilta tuttu tonnikalalasagne.
Näiden pastaruokien lisäksi erinomaisia vaihtoehtoja ovat muun muassa pasta alla puttanesca, jonka ytimestä löytyvät kaprikset, tomaatit, oliivi ja chili, fettuccine Alfredo, jonka herkullisuus perustuu voin ja parmesaanin pyhään liittoon sekä täytetyt pastat, kuten tortelliinit.
Risottoreseptejä Italiasta
Risotto ei kuulu jokaisen suomalaisen herkkuruokien joukkoon, sillä hyvän risoton tekeminen ei ole niin helppoa kuin ehkä kuvittelisi. Tärkein osa risottoa on riisi: arborio tai carnaroli ovat molemmat erinomaisia risottoriisejä, jotka luovat annokselle hyvän pohjan.
9. Perinteinen risotto
Klassiseen risottoon tarvitaan:
- sipulia
- kuivaa valkoviiniä
- Parmigiano Reggiano -juustoa
- liha- tai kasvislientä
- voita, suolaa ja pippuria
Nämä eivät kuitenkaan yksin riitä, vaan itse kokkaus vaatii paljon kärsivällisyyttä. Älä siis anna risoton kypsyä vahtimatta, ja muista sekoittaa sitä koko ajan!
Miltä kuulostaisi ruoanlaittokurssi Helsinki?
10. Musterisotto
Risotto al Nero di Seppia eli mustekalan musteella värjätty risotto on peräisin Venetsiasta, ja sen tulisi olla jokaisen Italiassa vierailevan bucket listillä. Perinteisen risoton raaka-aineiden lisäksi annokseen tulee runsaasti mereneläviä, mustekalan mustetta sekä salottisipulia.
11. Risotto al Porcini
Tämä perinteinen variaatio risotosta nojaa myös tavallisen risoton ainesosiin, mutta siihen lisätään herkkutatteja tai paremman puutteessa muita saatavilla olevia sieniä. Risoton vähemmästä suosiosta kertoo myös se, että moni ei tunnista eri risottojen italialaisia nimiä.

Rob Wicks)
12. Arancini
Arancinit ovat paistettuja riisipalloja, ja niitä tehdään usein risotosta ylijäävästä riisistä. Niitä syödään usein alkupaloina tai antipastona, ja ne sisältävät tavallisesti:
- riisiä, voita, suolaa ja sahramia
- sipulia, laakerinlehtiä, selleriä ja porkkanaa
- jauhelihaa ja herneitä
- valkoviiniä ja extra-neitsytoliiviöljyä.
Alkuperäisestä reseptistä poiketen riisipalloja voi täyttää esimerkiksi myös tomaatilla ja mozzarella.
Klassikkoreseptejä Italiasta
Pizza, pasta ja risotot ovat kuin italialaisen illalliskeittiön kolme peruspilaria, mutta niiden ulkopuolelle jää monia erinomaisia annoksia.
13. Osso bucco
Osso bucco on perinteikäs milanolainen ruokalaji, joka tarjoillaan usein riisin tai perunan kanssa. Se sisältää tavallisesti:
- haudutettua naudan potkaa (osso buccoa)
- luuydintä
- valkoviiniä
- kypsiä tomaatteja
- korianteria
- parmesaania
14. Veal Milanese
Ohut, rapea ja kullan värinen – erinomaisen veal Milanesen eli Milanonleikkeen salaisuus löytyy leivänmuruista.
Sen tekemiseen tarvitaan:
- maidolla syötetyn vasikan leikkeleitä
- leivänmuruja sekä mausteita
- kaksi kananmunaa
- kirkastettua voita
15. Parmigiana
Parmigiana on italialainen alkupala, joka voi yllättää yksinkertaisuudellaan. Se on vuokaruoka, jonka suussa sulavien munakoisokerrosten välistä löytyy parmesaania, mozzarellaa ja basilikanlehtiä ja päältä juustokerros.

16. Carpaccio
Myös carpaccio on yleinen alkupala, ja se sisältää ohuenohuita siivuja naudanlihaa, joiden päällä on parmesaania, oliiviöljyä, basilikaa ja toisinaan rucolaa. Annoksesta saa halutessaan kasvisversion korvaamalla lihan esimerkiksi lohella, munakoisolla, tomaateilla tai mozzarellalla.
Parhaat italialaiset jälkiruoat
Ennen ruokailun päättävää limoncelloa tai espressoa tulee tietenkin nauttia italialainen jälkiruoka, joita voi tänä päivänä löytää lähes kaikista ravintoloista ympäri maailmaa.
17. Tiramisu
Tämä täyteläinen kahvijälkiruoka kuuluu maailman suosituimpien joukkoon. Oletko kuitenkaan maistanut sitä alkuperäisessä muodossaan? Tiramisun tekemiseen tarvitaan kananmunia, sokeria, tummaa kaakaojauhetta ja suklaata, mascarponejuustoa, keksejä ja kahvia.
18. Panna cotta
Todella suositun italialaisen jälkiruoan juuret löytyvät Piemonten alueelta Luoteis-Italiasta. Alkuperäinen italialainen panna cotta vaatii vain neljä ainesosaa: juoksevaa kermaa, liivatetta, sokeri ja vaniljatangon. Sen voi tarjoilla esimerkiksi vadelmien, suklaan tai karamellin kanssa.
19. Panettone
Panettonella on keskeinen rooli Italian vuoden vaihteen juhlissa, ja siihen voi törmätä myös muualla Euroopassa. Se on suuri pullamainen kakku, jonka valmistus kestää hyvin pitkään, kohottaminen jopa päiviä, joten sen tekeminen ei ole helpoimmasta päästä. Se sisältää usein:
- jauhoa ja hiivaa
- lämmintä vettä ja hienosokeria
- kananmunan keltuaista
- voita, suolaa ja appelsiininkukkahunajaa
Lisäksi kakkuun tulee usein rusinoita ja muita kuivattuja hedelmiä, kaksi vaniljatankoa sekä rommia.
20. Cassata
Cassata on herkullinen sisilialainen kakku, joka koostuu sokerikakusta, ricottasta, tomusokerista, karamellisoidusta appelsiinista ja suklaasta. Lisäksi kakku pidetään kosteana vedellä ja liköörillä.
Tässä olivat meidän (ja kansainvälisen yleisön) 20 suosikkimme italialaisista klassikkoannoksista. Listan ulkopuolelle jää luonnollisesti monia lukuisia erinomaisia ruokia, jotka ovat keskeisiä italialaisessa ruuanlaitossa.
Toivottavasti nämä kuitenkin tarjosivat paremman kuvan maan keittiöstä ja inspiraatiota omaan ruoanlaittoon. Tuoreet kasvikset ja juustot ovat monien annosten keskiössä, mutta intohimo ruoanlaittoa kohtaan, kärsivällisyys sekä raaka-aineiden arvostaminen ovat myös italialaisen keittiön ytimessä.









bene!!