Kun keskustelu siirtyy italialaiseen keittiöön, mieleen tulee luonnollisesti pizzat ja pastat. Kaikista maista löytyy varmasti omat variaationsa pizzoista, ja meillä jokaisella on omat suosikkimme. Myös spagetti, fusilli, penne ja ravioli soittavat monien suomalaisten kelloja, vaikkei koskaan olisi sen suuremmin italialaiseen keittiöön perehtynytkään.

Välimerellinen keittiö suosii myös terveellisiä ja raikkaita raaka-aineita, kuten valkosipulia, oliiviöljyä ja basilikaa, joten monet kasvissyöjätkin pitävät italialaisesta ruoasta.

Saapasmaan keittiö kuuluu maailmalla ja Suomessa suosituimpien joukkoon. Italialaisen ruoan menestys nojaa pitkälti pastan ja pizzan vetovoimaan, mutta kyse on paljon muustakin. Pelkästään Italian sisällä on paljon alueellisia eroja kokkaustyyleissä sekä käytettävissä raaka-aineissa.

Todellisuudessa italialainen keittiö sisältää niin monia herkullisia ruokia, että päätimme omistaa tämän artikkelin perinteikkäille italialaisille annoksille, joita jokaisen suomalaisenkin tulisi kokeilla.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Ruoanlaitto
Amanda
5
5 (1 arvostelua)
Amanda
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Noora
5
5 (5 arvostelua)
Noora
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Liisa
Liisa
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Iida
Iida
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jonna
Jonna
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Venla
Venla
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anniina essi johanna
Anniina essi johanna
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Amanda
5
5 (1 arvostelua)
Amanda
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Noora
5
5 (5 arvostelua)
Noora
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Liisa
Liisa
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Iida
Iida
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jonna
Jonna
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Venla
Venla
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anniina essi johanna
Anniina essi johanna
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Parhaat alkupalat

Italiassa antipasto eli alkupalat ovat pyhiä. Ne eivät kuitenkaan vastaa tavallisia Suomessa yleisiä alkupaloja, vaan ne tulisi nähdä tapaksen ja alkupalojen risteytyksenä. Heti alkuun onkin hyvä todeta, että suomalaisella ja italialaisella ruokakulttuurilla on huomattavia eroja – Suomessa esimerkiksi harvoin nautitaan 10 ruokalajin illallista.

Italiassa ruokailu aloitetaan aperitivolla, joka on yleensä alkoholipitoinen juoma. Sen jälkeen siirrytään antipastoon, joka tarkoittaa italiaksi ”ennen ateriaa”, ja se on usein alkupalapöytä täynnä erilaisia leikkeleitä, juustoja ja leipiä. Muita suosittuja vaihtoehtoja ovat esimerkiksi:

  • arancini di riso eli jauhojen, kananmunan ja juuston sekoituksessa paistetut riisipallot
  • munakoisorullat ricottan tai mozzarellan kanssa; syödään usein kasvisten ja tomaattikastikkeen kanssa tai sellaisenaan
  • bruschetta eli paistettu leipäviipale, joka tarjoillaan usein oliiviöljyn tai tomaattisalsan kanssa
  • polenta tai Parman kinkku
  • juustolla tai pestolla täytetyt sienet
  • caponata crostini eli paahdettua leipää, jonka päällä on kapriksia, balsamietikkaa, munakoisoa ja oliiviöljyä.
Bruschetta-leipiä leikkuulaudalla
Bruschettat sopivat erinomaisesti myös suomalaiseen alkupalapöytään tai cocktailpaloiksi. (Kuva: Unsplash/Konstantinas Ladauskas)

Myös carpaccio on keskeinen osa italialaisia alkuruokia. Alkuperäisen carpaccion eli ohuiden, kypsentämättömien lihaleikkeiden oletetaan olevan peräisin Pohjois-Italian Venetsiassa sijaitsevasta Harry’s Bar -ravintolasta. Tämä kuuluisa ravintola keksi annoksen mitä ilmeisimmin sähkökatkoksen aikana, jolloin ruoan kypsentäminen ei onnistunut, tai vaihtoehtoisen tarinan mukaan kreivitär Amalia Nani Mocenigolle, joka oli saanut lääkäriltä ohjeistuksen nauttia runsaasti raakaa lihaa terveyssyistä.

Sittemmin alkuperäisreseptistä on luonnollisesti kehitelty monia variaatioita, ja suosikkitäytteet voivat vaihdella alueellisesti:

  • tonnikala-carpaccio
  • tomaatti-mozzarella-carpaccio
  • kesäkurpitsa-carpaccio
  • munakoiso-carpaccio

Mikäli haluat tarjoilla carpacciota autenttisesti, viimeistele se etelä-italialaisella oliiviöljyllä, sitruunanmehulla ja tuoreella basilikalla – muista myös käyttää viileää lautasta.

Juustot italialaisen kokkauksen sydämessä

Italialaista keittiötä on mahdotonta käsitellä ilman lukuisia juustoja, jotka tähdittävät perinteikkäitä reseptejä. Juustoja voidaan syödä myös sellaisenaan, mikä on yleistä illallisen toisen pääruoan jälkeen, ns. formaggi e frutta -vaiheessa, joka tarkoittaa italiaksi ”juustoa ja hedelmiä”.

Alkupalatarjotin, jossa juustoja, leikkeleitä ja kasviksia
Juustot ovat vahvasti läsnä italialaisessa ruokailuperinteessä alkupaloista jälkiruokiin. (Kuva: Unsplash/Erik Dungan)

Monet muutkin maat taitavat juuston tekemisen jalon taidon, mutta italialaiset ovat siinä suunnannäyttäjiä. Onkin meidän kaikkien onni, että italialaiset juustot ovat laajalle levinneitä ja käytössä useissa resepteissä:

  • mozzarella di bufala eli vesipuhvelin maidosta valmistettu juusto on mozzarella-perheen aatelistoa ja sopii erityisen hyvin salaatteihin ja carpaccioon.
  • ricotta on tuorejuusto, jota käytetään lukuisissa kakuissa, piirakoissa ja jopa lasagnessa.
  • pecorino on lampaan täysmaidosta valmistettu kova juusto Sardiniasta, ja se sopii erityisesti kasviksiin.
  • parmesaani (Parmigiano-Reggiano) on monelle suomalaisillekin tuttu pastoista ja pizzoista, ja sitä käytetään laajalti italialaisessa keittiössä.
  • scarmorza on eteläitalialainen lehmänmaitojuusto, ja erityisesti sen savustetut versiot sopivat hyvin kylmiin talvi-iltoihin.
  • provolone on myös eteläitalialainen juusto, ja se on yleinen esimerkiksi kanan täytteenä.
  • burrata on kermainen mozzarellajuusto, joka käy hyvin yhteen esimerkiksi oliiviöljyn, basilikan ja mintun kanssa.

Yhä useampia italialaisia tuotteita ja juustoja voi löytää myös suomalaisista kaupoista, ja tarjolla on usein edullisempien vaihtoehtojen lisäksi aitoja tuotteita Italiasta.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Ruoanlaitto
Amanda
5
5 (1 arvostelua)
Amanda
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Noora
5
5 (5 arvostelua)
Noora
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Liisa
Liisa
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Iida
Iida
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jonna
Jonna
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Venla
Venla
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anniina essi johanna
Anniina essi johanna
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Amanda
5
5 (1 arvostelua)
Amanda
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Noora
5
5 (5 arvostelua)
Noora
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Liisa
Liisa
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Iida
Iida
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jonna
Jonna
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Venla
Venla
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anniina essi johanna
Anniina essi johanna
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Risotto, italialaisen keittiön tähti

Hyvin keitetty al dente -pasta on mitä suurinta herkkua, mutta niin on myös italialainen risotto. Italia tuottaa eniten riisiä kaikista Euroopan maista, ja iso osa siitä tehdään maan pohjoisosissa. Risotoissa käytetään erityistä pyöreäjyväistä riisiä.

Jos haluat tehdä risottoa italialaiseen tapaan, kokeile carnaroli- tai arborio-risottoriisiä. Kun ostoskorista löytyy vielä kuivaa valkoviiniä, sipulia ja parmesaanijuustoa, olet valmis risotonlaittoon.

Monen suomalaisen repertuaarista löytyy varmasti erilaisia pastaruokia, esimerkiksi ruskealla kastikkeella tai tomaattikastikkeella. Samaan tapaan risottoja voi valmistaa monessa muodossa. Tunnettuja ovat muun muassa:

  • vuohenjuusto-limoncello-risotto
  • kalastajanrisotto, jossa on luonnollisesti mereneläviä
  • tatti- tai sienirisotto
  • mustekalarisotto, jossa voi olla itse mustekalaa tai pelkästään sen mustetta.
Keltaista sitruunarisottoa valkoisella lautasella
Suussa sulava risotto nojaa laadukkaaseen risottoriisiin. (Kuva: Unsplash/Toa Heftiba)

Risottoa valmistaessa vain mielikuvitus on siis rajana. Jos kuitenkin haluat kokeilla klassista italialaista risottoa, kannattaa seurata näitä nyrkkisääntöjä:

  • Risottoa ei tehdä 20 minuutissa, vaan se vie aikaa.
  • Risottoa ei voi valmistella etukäteen.
  • Siinä ei saa käyttää valmista lientä.
  • Sipulit tulee kuulottaa läpikuultaviksi.
  • Risottoa pitää vahtia koko kypsymisvaiheen ajan.
  • Sitä tulee sekoittaa puukapustalla.

Hyvän risoton tekeminen ei itsessään ole vaikeaa, mutta se vaatii huolellisuutta ja kärsivällisyyttä, mikäli siitä haluaa suussa sulavaa. Risoton voi halutessaan tarjoilla myös muiden annosten sivussa, esimerkiksi perinteisten vasikkaruokien, kuten osso buccon tai saltimboccan, kanssa.

Gourmet-jälkiruoat Italiasta

Ei hätää – Italiasta löytyy nautinnonaihetta myös kaikille herkkusuille.

Jos antipastot ovat pyhiä, niin ovat myös monet jälkiruoat, joista kuuluisin lienee mascarponesta ja kahvista valmistettava tiramisu. Annoksesta löytyy monenlaisia versioita ympäri maailmaa, joissa käytetään esimerkiksi vadelmaa, suklaata tai esimerkiksi murokeksiä.

Tiramisu on kuitenkin vain yksi italialaisten jälkiruokien pitkällä listalla:

  • Panettone on Milanon seudulta lähtöisin oleva joulun ja uuden vuoden pullamainen kakku, joka sisältää usein kuivattuja hedelmiä.
  • Panna cotta on kermasta ja vaniljatangosta valmistettu hytisevä vanukas.
  • Sabayon tai zabaglione on sokerista, kananmunankeltuaisesta ja valkoviinistä valmistettu viinivaahtokastike.
  • Sfogliatella on perinteinen italialainen leivonnainen filo-tyyppisestä taikinasta.
  • Colomba di Pasqua on perinteinen pääsiäisajan kakku, joka valmistetaan tavallisesti jauhoista, kananmunista, hunajasta ja tomusokerista.
  • Castagnaccio eli kastanjakakku on klassinen toscanalainen resepti, jota tehdään usein syksynaikaan.

Etsit sitten suolaista tai makeaa, italialainen keittiö ei jätä ketään nälkäiseksi.

Panna cotta -jälkiruoka lautasella mansikoiden kera
Onnistuneen panna cottan tunnistaa sen hyllyvästä rakenteesta. (Kuva: Unsplash/Adél Grőber)

Viinit muodostavat tärkeän osan italialaista keittiötä

Italiasta ei voi puhua ilman sen viinejä. Oikean viinin valitseminen on tärkeää ruokailussa, ja onneksi Italialla on mistä tarjota – se on ollut jo pitkää maailman suurin viinintuottajamaa.

Prosecco on hyvä korvike samppanjalle, ja tässä muutama muu erinomainen italialainen viini:

  • Toscanalainen Chianti on erinomainen valinta tomaattipohjaisille ruoille, ja Sangiovese-rypäleestä valmistetut viinit kuuluvat viinien aatelistoon.
  • Pieropan La Rocca on erinomainen hedelmällinen luomuvalkoviini, joka on myös Suomessa helposti saatavilla ja kohtalaisen edullinen.
  • Barbaresco DOCG on todella täyteläinen ja hedelmäinen punaviini, jonka vahvatanniiniset Nebbiolo-rypäleet ovat monen laatuviinin takana.

Viinien lisäksi saapasmaassa osataan valmistaa myös vahvempia juomia: Aperol on monelle tuttu varmasti Aperol Spritz -cocktailista, mutta se on myös yleinen aperitiivi. Grappa on puolestaan alun perin ollut köyhempien ihmisten viina, josta on kasvanut jokseenkin trendikäs vaihtoehto. Limoncello on puolestaan eteläitalialainen sitruunalikööri, joka on erittäin yleinen erityisesti jälkiruokajuomana.

Italiassa juomia ei yhdistetä ruokailuun pelkästään maun takia, vaan niillä on omat tehtävänsä: ateriaa edeltävän aperitiivijuoman on tarkoitus herättää ruokahalua ja jälkiruoan jälkeen nautittavan espresson puolestaan tarjota energiaa, kun taas digestiivi helpottaa ruoansulatusta.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Loading...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.