Maailmalle on levinnyt tietyt ruoat, jotka mielletään heti italialaisiksi, kuten pizza ja pasta.

Italialaisen ruoan yksinkertaisten, välimerellisten makujen ansiosta maan keittiö on onnistunut vakiinnuttamaan paikkansa lähes kaikkialla. On arvioitu, että ympäri maailmaa syödään vuodessa noin 14 miljardia lautasellista pastaa.

Pasta carbonaraa pidetään yhtenä maailman suosituimmista ja yleisimmistä annoksista – monet italialaiset saattavat kuitenkin paheksua kerman käyttöä reseptissä, sillä alkuperäinen resepti sisältää vain pastaa, pekonia tai kinkkua, parmesaanijuustoa ja kananmunaa. Ruokien lisäksi italialaiset ruokailutottumukset ja -tavat ovat levinneet italialaisten maahanmuuttajien ansiosta.

Viemme lukijat seuraavaksi maailmanympärysmatkalle ja tarkastelemme sitä, minne kaikkialle italialainen keittiö on kulkeutunut ja minkälainen merkitys sillä on ollut muissa maissa.

Löydä juuri sinulle sopiva ruoanlaittokurssi!

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Ruoanlaitto
Anniina essi johanna
Anniina essi johanna
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Amanda
5
5 (1 arvostelua)
Amanda
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Liisa
Liisa
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ilja
Ilja
43€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Giulia
Giulia
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Iida
Iida
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Venla
Venla
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anniina essi johanna
Anniina essi johanna
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Amanda
5
5 (1 arvostelua)
Amanda
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Liisa
Liisa
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ilja
Ilja
43€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Giulia
Giulia
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Iida
Iida
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Venla
Venla
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Italialainen kokkaus Pohjois-Amerikassa

Italialaiset vaikutteet ovat vahvasti läsnä Yhdysvalloissa ja Kanadassa – pelkkä Manhattanin Little Italy -kaupunginosa kertoo sen. Suomalaisittain "Pikku Italia" oli suosittu kohde erityisesti heille, jotka muuttivat Pohjois-Amerikkaan kahden merkittävän maahanmuuttobuumin aikana:

 • 1860–1930, kun kaikkialta suunnattiin Amerikkaan uuden elämän toivossa.
 • 1950-luvulta eteenpäin, kun eurooppalainen maahanmuutto yleistyi.

Terveydellisten, taloudellisten ja sosiaalisten syiden vuoksi monet italialaiset suuntasivat Amerikkaan uuden unelman tavoittelussa. Paikallisten onneksi he eivät saapuneet tyhjin käsin, vaan gnocchi, focaccia, Parman kinkku ja rikkaat italialaisen keittiön perinteet auttoivat maailmanlaajuisessa levitystyössä.

Yhdysvalloissa asuu noin 17,2 miljoonaa (5,6 %) amerikanitalialaista, joka kuvastaa hyvin italialaisten maahanmuuttoa. Vaikka Pikku Italia ei ole tänä päivänä kotipaikka pelkästään italialaistaustaisille, se tarjoaa autenttisia italialaiselämyksiä muun muassa ravintoloiden ja kahviloiden muodossa, aivan kuten Italiassa.

Monia italialaisen keittiön peruspalikoita, kuten pestoa, mascarponea ja gorgonzolaa eli sinihomejuustoa, voi ostaa myös suomalaisista kaupoista, joten italialaisia herkkuja saa tehtyä helposti myös itse.

Miltä kokkauskurssit Helsinki kuulostaisi?

Sinihomejuustoa, viikunoita, pähkinöitä ja valkosipuli pöydällä
Gorgonzolaa eli sinihomejuustoa on valmistettu Italiassa 1600-luvulta saakka. (Kuva: Unsplash/Jez Timms)

San Gennaro -festivaali on tärkeä osa Napolia, mutta sitä juhlistetaan yhä myös Pikku Italiassa New Yorkissa. Tämä 11 päivää kestävä katufestivaali on ennen kaikkea uskonnollinen juhla, mutta italialainen keittiö ja italialaiset perinteet muodostavat tärkeän osan sitä. Festivaaliväki voi halutessaan ottaa osaa pastansyöntikilpailuun, mikä kuvastaa jokseenkin osuvasti italialaisen ja amerikkalaisen kulttuurin yhdistymistä.

Yhdysvaltojen ja Kanadan muut merkittävät italialaiset naapurustot:

 • The Hill Saint Louisissa, mistä löytyy monia italialaisia ravintoloita ja puoteja.
 • Little Italy Clevelandissa, missä kannattaa vierailla italialaisissa taidegallerioissa ja perinteikkäissä italialaistyylisissä ruokapaikoissa eli trattorioissa.
 • Federal Hill Providencessa, missä sijaitsee monet loistavat pizzeriat ja italialaiset jäätelöbaarit
 • Petite Italie Montrealissa, mistä voi löytää lukuisia italialaisia kahviloita ja ravintoloita.
 • Little Italy Torontossa, missä italialaiset juuret muodostavat olennaisen osan pientä naapurustoa.

Kiteyttäen voikin todeta, että Italia on vahvasti läsnä pohjoisamerikkalaisessa ruokakulttuurissa – pastat, risotot ja pizzat ovat kaikki löytäneet paikkansa monien ruokalistoilta, ja amerikkalaiset ovat kehittäneet niistä omia variaatioitaan yhdistämällä italialaisia ja amerikkalaisia perinteitä.

Italialainen kokkaus Etelä-Amerikassa

Argentiinan pääkaupungissa Buenos Airesissa on eniten italialaistaustaisia ihmisiä maailmassa (luonnollisesti Italian ulkopuolella). Italialaisella keittiöllä onkin ollut huomattava vaikutus argentiinalaiseen kokkaukseen, sillä pizzat ja pastat löytyvät lähes kaikkien klassisten argentiinalaisravintoloiden ruokalistalta.

Veal Milanesesta eli Milanonleikkeestä, yhdestä italialaisen keittiön kuuluisimmista ruoista, jossa vasikkaa leivitetään parmesaanijuustolla, jauhoilla ja leivänmuruilla, on muodostunut perinteikäs osa argentiinalaista keittiötä.

Jokaisen kuun 29. päivänä Argentiinassa on tapana syödä gnoccheja. Perinteen juuret liittyvät palkanmaksuun: palkkapäivää edeltävinä päivinä ruokakaapit saattoivat olla niin tyhjiä, että niistä löytyi vain yksinkertaiset gnocchi-ainekset. Myös italialaislähtöinen polenta on olennainen osa argentiinalaista kokkausta.

Gnoccheja jauhojen päällä leikkuulaudalla
Gnocchi on alun perin italialainen, jauhoista tai perunasta valmistettava myky, johon on sekoitettu juustoa, lihaa tai mausteita. (Kuva: Unsplash/Gábor Molnár)

Toisin kuin Pohjois-Amerikassa, Buenos Airesista ei löydy Pikku Italiaa, vaan italialaisiin perinteisiin voi törmätä ympäri kaupunkia. Suurimpien maahanmuuttovirtojen aikana 45 % Buenos Airesin asukkaista oli italialaisia, ja 63 %:lla argentiinalaisista on italialaisia juuria.

Muissa Etelä-Amerikan maissa italian vaikutus ei ole yhtä huomattava, mutta kyllä veal Milanesen löytää myös bolivialaisten, chileläistä ja perulaisten ravintoloiden menulta.

Tiesitkö, että Italian sisällä on huomattavia eroja ruoanlaiton osalta?

Italialainen kokkaus Euroopassa

Tripadvisorin tekemän tutkimuksen mukaan italialainen ruoka on Euroopan suosituinta ja yleisintä muun muassa Iso-Britanniassa, Ranskassa, Belgiassa ja Saksassa.

Tämä selittyy jälleen 1900-luvulla yleistyneellä maahanmuutolla. Olit sitten Lontoossa, Pariisissa, Brysselissä tai Berliinissä, löydät varmasti helposti

 • italialaisen ravintolan tai trattorian
 • italialaisen puodin täynnä saapasmaan herkkuja
 • kokkaustunteja italialaiselta kokilta.

Euroopan rajojen avaaminen on mahdollistanut italialaisten helpon matkustamisen ja sitä kautta hienon keittiöperinteen leviämisen.

Perinteikäs italialainen illallinen koostuu tavallisesti 4–6 ruokalajista. Ensimmäinen osa on antipasto eli alkupalat, sitten tulee primo piatti eli ensimmäinen lautanen, joka on täyttävämpi kuin alkupalat mutta silti pääruokaa kevyempi, kolmantena on secondi piatti eli proteiinipainotteinen pääruoka ja lopuksi dolce eli jälkiruoka. Vastaavanlainen menu on yleistynyt myös muualla maailmassa italialaisen keittiön ansiosta.

Ruoan lisäksi juomat ovat olennainen osa Italian ruokakulttuuria: ruokahalua voidaan herätellä aperitivolla, kuten italialaisella prosecco-kuohuviinillä, valkoviinillä, vermutilla tai erillisellä drinkillä. Jälkiruoan ohessa nautitaan usein myös espressoa, ja ruoansulatusta voidaan helpottaa digestivolla eli ruokailun jälkeisellä juomalla.

Tiesitkö, että Italia on yksi maailman suurimmista viinintuottajamaista?

Vaikka italialaiset ravintolat ympäri maailmaa eivät ole aina seuranneet alkuperäisen kotimaansa ruoanlaittoperinnettä tarkasti, viimeisten vuosien ja vuosikymmenten aikana se on yleistynyt. Yhä useammat huippuluokan kokit painottavat juuri italialaisten reseptien kunnioittamista ja noudattamista: spagetti bolognese ei ole enää pelkkää tomaattikastiketta, vaan se sisältää oikeaoppisesti jauhelihaa.

Italialaisia ravintoloita voi löytää myös ympäri Suomen. Herääkin kysymys, mihin italialaisen ravintolan suosio perustuu.

Punaviiniä lasissa kaiteella, taustalla viinitarha
Yksinkertaisen mutta herkullisen makumaailman lisäksi Italiassa tuotetaan lukuisia viinejä, jotka sopivat ruokiin täydellisesti. (Kuva: Unsplash/Kym Ellis)

Mikä tekee italialaisesta ruuasta universaalia?

Italialainen keittiö on siis yksi maailman laajalle levinneimmistä ja suosituimmista, minkä voi ymmärtää pelkkien makunystyröiden avulla.

Italialainen keittiö nojaa yksinkertaisiin ja luonnonmukaisiin raaka-aineisiin, ja lisäksi sen kulttuurissa vaalitaan kotitekoista ruokaa ja yhdessä syömistä. Oliiviöljy, juustot ja erilaiset lihaleikkeet, kuten Parman kinkku tai ilmakuivattu kinkku, sopivat hyvin niin alkupaloihin kuin pääruokiinkin ja ovat lisäksi herkullisia ja helppoja käyttää.

Basilika, valkosipuli, kirsikkatomaatit, kaprikset ja sienet ovat myös yleisessä käytössä pastoista pizzoihin, ja niitä löytyy myös suomalaisten kauppojen hyllyiltä. Näitä kaikkia tuotteita yhdistää myös terveellisyys, mikä on osaltaan edistänyt italialaisen keittiön leviämistä.

Italiasta tulee monia elintarvikkeita, joilla on suojattu alkuperänimitys, esimerkiksi Parmigiano Reggiano -juusto eli parmesaanijuusto, gorgonzola eli sinihomejuusto, Prosciutto di Parma eli Parman kinkku, Pistacchio verde di Bronte eli pistaasipähkinät ja Modenan perinteinen balsamietikka. Suojattu nimitys rajaa tuotteen valmistamisen ja/tai tuotannon vain tietylle maantieteelliselle alueelle.

Italialaisen keittiön suosiota kuvastaa hyvin myös se, että italialaisen ruoan viikkoa vietetään vuosittain yli 100 maassa. Maan ruokakulttuuria juhlistetaan siis yli joka toisessa maailman maassa. Ruokaviikko pyrkii

 • levittämään italialaisen keittiön perinteitä
 • edistämään italialaisia kokkaustapoja
 • juhlistamaan Italian ja muiden maiden yhteistyötä.

Italialaisen keittiön suosiosta kertoo myös vuonna 2017 Italian Bolognaan avattu Eataly World, italialaisen ruoan teemapuisto, joka sisältää yli 45 trattoriaa, Michelin-ravintolaa, bistroa, kioskia ja baaria. Se on kuin Linnanmäki potenssiin kolme heille, jotka suosivat huviajeluiden sijaan pastaa ja pizzaa.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.