Italialainen keittiö herauttaa veden lähes kaikkien kielelle: pizzat ja pastat löytyvät monien suomalaisten repertuaarista, ja monia peri-italialaisia raaka-aineita, kuten oliiviöljyä, balsamicoa, tomaatteja, ilmakuivattu kinkkua ja erilaisia juustoja, on mukava hyödyntää myös suomalaisessa kokkauksessa.

Italialaista ruokaa pidetäänkin yhtenä maailman parhaista – maailman suosituin se ainakin on. Sen parhaita puolia on ruokien yksinkertaisuus ja raikkaus: Suomessa pizzan päältä saattaa löytyä useampaa eri proteiinia, juustoja ja kasviksia, kun taas italialaisten pizzojen kuningatar margherita nojaa laadukkaaseen mozzarellaan, tomaattiin ja basilikaan.

Pizzan ja pastan ulkopuolelta löytyy myös monia muita herkkuja, ja esittelemme seuraavaksi niistä 20 parasta. Tarkoituksena ei ole tarjota yksityiskohtaisia reseptejä vaan ruokavinkkejä ja inspiraatiota joko omaa kokkausta tai tulevaa ravintolakertaa varten.

Olitpa sitten aloitteleva tai kokenut kokki, italialaisesta keittiöstä löytyy jokaiselle jotakin.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Ruoanlaitto
Iida
Iida
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Noora
5
5 (5 arvostelua)
Noora
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anniina essi johanna
Anniina essi johanna
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Amanda
5
5 (1 arvostelua)
Amanda
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Giulia
Giulia
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Liisa
Liisa
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jonna
Jonna
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Iida
Iida
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Noora
5
5 (5 arvostelua)
Noora
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anniina essi johanna
Anniina essi johanna
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Amanda
5
5 (1 arvostelua)
Amanda
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Giulia
Giulia
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Liisa
Liisa
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jonna
Jonna
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Pizzareseptejä Italiasta

Kaikki rakastavat pizzaa – jos joku väittää muuta, hän todennäköisesti valehtelee. Suomessa tykätään erityisesti pakastepizzoista, joita nautitaan arviolta yli 40 miljoonaa vuodessa eli lähes 100 000 päivässä. Suosituin pakastepizzapäivä on perjantai, kun taas sunnuntaina suositaan uunituoretta pizzaa.

Valtaosa Suomessa valmistettavista tuoreista pizzoista eroaa kuitenkin huomattavasti Italian vastineista, pakastepizzoista puhumattakaan. Italialaisille juurille uskollinen pizza nojaa laadukkaaseen pohjaan: internet on pullollaan hyviä pizzapohjareseptejä, joten niistä voi valita mieluisensa. Reseptit sisältävät tavallisesti vehnäjauhoja, vettä, oliiviöljyä, suolaa ja hiivaa.

Ainesosien lisäksi pizzan tekeminen vaatii kärsivällisyyttä: kun ainekset on sekoitettu keskenään, taikinan tulee antaa kohota vähintään tunnin, sitten sitä on alustettava huolellisesti, minkä jälkeen sen pitää levätä vielä vähintään kahdeksan tuntia – mielellään pidempäänkin. Prosessi voi tuntua pitkältä, mutta taikinan voi tehdä ennakkoon ja pakastaa tulevaa kokkauskertaa varten.

Mitä pidempi kohotusaika, sitä enemmän taikina saa makua.

Kun taikina on valmis, on aika miettiä täytteitä.

1. Margherita

Margherita on yksi kaikkien aikojen suosituimmista pizzoista ja todellinen italialainen klassikko. Legendan mukaan pizza on nimetty Italian kuningattaren Margheritan mukaan, ja sen punaiset tomaatit, vihreä basilika ja valkoinen juusto symboloi Italian lipun värejä. Näitä ainesosia täydentää italialainen oliiviöljy.

Margherita-pizza
Klassinen margherita ei vaadi lukuisia täytteitä vaan erinomaisen pohjan. (Kuva: Unsplash/amirali mirhashemian)

2. Marinara

Marinara-nimi saa helposti ajattelemaan mereneläviä, mutta niitä pizzassa on vain anjoviksen muodossa. Nimi juontuu vanhaan aikaan, jolloin merimiehillä oli tapana syödä pizzaa Napolissa, josta se on lähtöisin.

Oikeaoppinen marinara sisältää tomaattikastiketta, tuoretta tomaattia, basilikaa, valkosipulia, oliiviöljyä ja 4–5 anjovista.

3. Pizza napoletana

Kaikki Napolissa vierailleet tietävät, että pizza on tärkeä osa kaupungin kulttuuria. Perinteinen napolilainen pizza sisältää kirsikkatomaatteja, bufala mozzarellaa eli puhvelinmaidosta tehtyä mozzarellajuustoa, oreganoa, basilikaa ja parmesaanijuustoa.

4. Calzone

Calzoneja voi löytää myös suomalaisista pizzerioista, ja se tarkoittaa taitettua pizzaa. Italialainen ruokailukulttuuri vaihtelee alueittain vahvasti, ja myös calzonesta löytyy monia perinteikkäitä täytteitä. Perinteinen napolilainen calzone sisältää ricotta-juustoa, mozzarellaa ja voimakasta salamia.

Pastareseptejä Italiasta

Maailmalla syödään yli 14 miljardia annosta pastaa vuodessa. Monesta suomalaisestakin keittiöstä löytyy varmasti pastapussi tai pari odottamassa tulevaa kokkauskertaa.

Fusilli, penne, spagetti, ravioli – erilaisia pastoja on yhtä monia kuin italialaisia kaupunkeja.

Kun pasta keitetään oikeaoppisesti täydellisen kypsäksi, sen tulee olla al dentesopivan kypsä, mukava pureskella. Täydellisen pureskeltavuuden lisäksi al dente on ylikypsää pastaa terveellisempää, sillä jos pastaa keittää liian pitkään, sen tärkkelys liukenee keitinveteen ja samalla ravintoaineiden määrä laskee. Siinä missä kehon on vaikea sulattaa raakaa pastaa, sama pätee myös ylikypsään: pehmeä rakenne voi paakkuuntua ruoansulatuskanavassa ja hidastaa ruoansulatusta.

Pastan keittämiseen tulisi varata tarpeeksi vettä, jotta sillä on tilaa liikkua kattilassa, ja keitinvesi kannattaa maustaa suolalla.

Kolme eri pasta-annosta lautasilla suola- ja pippurinsirottimen vieressä
Maailmassa on joidenkin arvioiden mukaan jopa 600 erilaista pastamuotoa. (Kuva: Unsplash/Nerfee Mirandilla)

5. Carbonara

Yksi maailman ja Suomen suosituimmista pastakastikkeista on carbonara. Yleisestä käsityksestä poiketen italialaiseen carbonaraan ei tule varsinaista kermaa, vaikkakin kastike on kermainen. Perinteinen italialainen resepti sisältää sipulia, valkosipulia ja pekonia, joita ruskistetaan pannulla oliiviöljyssä. Lisäksi annokseen tulee kaksi kananmunaa, jotka on vispattu parmesaanin joukkoon.

Muuta se ei vaadi, ja herkullisempaa pastaa on vaikea löytää.

6. Bolognese

Bolognese lienee suosituin Suomessa syötävä pastakastike. Klassinen italialainen resepti sisältää naudan tai porsaan jauhelihaa, sipulia, tomaattia ja porkkanaa, selleriä, lasillisen punaviiniä ja lihalientä, oliiviöljyä ja maitoa sekä suolaa ja pippuria.

7. Pesto

Pestokastike on alkujaan Pohjois-Italian Ligurian alueelta ja Genovan kaupungista. Tavallisesti se tehdään pinjansiemenistä, Pecorino Romano - ja parmesaanijuustosta, tuoreesta basilikasta, valkosipulista, suolasta ja oliiviöljystä.

8. Lasagne

Lasagne on kaikille suomalaisillekin tuttu ruoka. Klassisen italialaisen lasagnen pastalevyjen välistä löytyy bolognesekastike ja päältä juustokuorrute, mutta tänä päivänä myös kasvis- ja kalatäytteet ovat yleisiä.

Näiden pastaruokien lisäksi erinomaisia vaihtoehtoja ovat muun muassa pasta alla puttanesca (italialaisittain ’pastaa ilotytöt tapaan’), jonka ytimestä löytyvät kaprikset, tomaatit, oliivi ja chili, fettuccine Alfredo, jonka herkullisuus perustuu voin ja parmesaanin pyhään liittoon sekä täytetyt pastat, kuten tortelliinit.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Ruoanlaitto
Iida
Iida
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Noora
5
5 (5 arvostelua)
Noora
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anniina essi johanna
Anniina essi johanna
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Amanda
5
5 (1 arvostelua)
Amanda
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Giulia
Giulia
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Liisa
Liisa
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jonna
Jonna
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Iida
Iida
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Noora
5
5 (5 arvostelua)
Noora
15€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anniina essi johanna
Anniina essi johanna
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Amanda
5
5 (1 arvostelua)
Amanda
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Giulia
Giulia
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Liisa
Liisa
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jonna
Jonna
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Risottoreseptejä Italiasta

Risotto ei kuulu jokaisen suomalaisen herkkuruokien joukkoon, sillä hyvän risoton tekeminen ei ole niin helppoa kuin ehkä kuvittelisi. Tärkein osa risottoa on riisi: arborio tai carnaroli ovat molemmat erinomaisia risottoriisejä, jotka luovat annokselle hyvän pohjan.

9. Perinteinen risotto

Klassiseen risottoon tarvitaan:

  • sipulia
  • kuivaa valkoviiniä
  • Parmigiano Reggiano -juustoa
  • liha- tai kasvislientä
  • voita, suolaa ja pippuria

Nämä eivät kuitenkaan yksin riitä, vaan itse kokkaus vaatii paljon kärsivällisyyttä. Älä siis anna risoton kypsyä vahtimatta ja sekoita sitä koko ajan!

10. Musterisotto

Risotto al Nero di Seppia eli mustekalan musteella värjätty risotto on peräisin Venetsiasta, ja sen tulisi olla jokaisen Italiassa vierailevan bucket listillä. Perinteisen risoton raaka-aineiden lisäksi annokseen tulee runsaasti mereneläviä, mustekalan mustetta sekä salottisipulia.

11. Risotto al Porcini

Tämä perinteinen risottovariaatio nojaa myös tavallisen risoton ainesosiin, mutta siihen lisätään herkkutatteja tai paremman puutteessa muita saatavilla olevia sieniä.

12. Arancini

Arancinit ovat paistettuja riisipalloja, ja niitä tehdään usein risotosta ylijäävästä riisistä. Niitä syödään usein alkupaloina tai antipastona, ja ne sisältävät tavallisesti:

  • riisiä, voita, suolaa ja sahramia
  • sipulia, laakerinlehtiä, selleriä ja porkkanaa
  • jauhelihaa ja herneitä
  • valkoviiniä ja extra-neitsytoliiviöljyä.

Alkuperäisestä reseptistä poiketen riisipalloja voi täyttää esimerkiksi myös tomaatilla ja mozzarella.

Sienirisotto valkoisella lautasella
Risoton tekeminen ei ole itsessään vaikeimmasta päästä, mutta se vaatii tavallista enemmän kärsivällisyyttä ja tarkkuutta. (Kuva: Unsplash/
Rob Wicks)

Klassikkoreseptejä Italiasta

Pizza, pasta ja risotot ovat kuin italialaisen illalliskeittiön kolme peruspilaria, mutta niiden ulkopuolelle jää monia erinomaisia annoksia.

13. Osso bucco

Osso bucco on perinteikäs milanolainen ruokalaji, joka tarjoillaan usein riisin tai perunan kanssa. Se sisältää tavallisesti:

  • haudutettua naudan potkaa (osso buccoa)
  • luuydintä
  • valkoviiniä
  • kypsiä tomaatteja
  • korianteria
  • parmesaania

14. Veal Milanese

Ohut, rapea ja kullan värinen – erinomaisen veal Milanesen eli Milanonleikkeen salaisuus löytyy leivänmuruista.

Sen tekemiseen tarvitaan:

  • maidolla syötetyn vasikan leikkeleitä
  • leivänmuruja sekä mausteita
  • kaksi kananmunaa
  • kirkastettua voita

15. Parmigiana

Parmigiana on italialainen alkupala, joka voi yllättää yksinkertaisuudellaan. Se on vuokaruoka, jonka suussa sulavien munakoisokerrosten välistä löytyy parmesaania, mozzarellaa ja basilikanlehtiä ja päältä juustokerros.

16. Carpaccio

Myös carpaccio on yleinen alkupala, ja se sisältää ohuenohuita siivuja naudanlihaa, joiden päällä on parmesaania, oliiviöljyä, basilikaa ja toisinaan rucolaa. Annoksesta saa halutessaan kasvisversion korvaamalla lihan esimerkiksi lohella, munakoisolla, tomaateilla tai mozzarellalla.

Carpaccio-alkupala lautasella
Carpaccio valmistettiin alun perin venetsialaiselle kreivittärelle Amalia Nani Mocenigolle, joka oli saanut lääkäriltä ohjeistuksen syödä enemmän raakaa lihaa. (Kuva: Unsplash/Douglas Lopez)

Parhaat italialaiset jälkiruoat

Ennen ruokailun päättävää limoncelloa tai espressoa tulee tietenkin nauttia italialainen jälkiruoka, joita voi tänä päivänä löytää lähes kaikista ravintoloista ympäri maailmaa.

17. Tiramisu

Tämä täyteläinen kahvijälkiruoka kuuluu maailman suosituimpien joukkoon. Oletko kuitenkaan maistanut sitä alkuperäisessä muodossaan?

Tiramisun tekemiseen tarvitaan kananmunia, sokeria, tummaa kaakaojauhetta ja suklaata, mascarponejuustoa, keksejä ja kahvia.

18. Panna cotta

Todella suositun italialaisen jälkiruoan juuret löytyvät Piemonten alueelta Luoteis-Italiasta. Alkuperäinen italialainen panna cotta vaatii vain neljä ainesosaa: juoksevaa kermaa, liivatetta, sokeri ja vaniljatangon. Sen voi tarjoilla esimerkiksi vadelmien, suklaan tai karamellin kanssa.

19. Panettone

Panettonella on keskeinen rooli Italian vuoden vaihteen juhlissa, ja siihen voi törmätä myös muualla Euroopassa. Se on suuri pullamainen kakku, jonka valmistus kestää hyvin pitkään, kohottaminen jopa päiviä, joten sen tekeminen ei ole helpoimmasta päästä. Se sisältää usein:

  • jauhoa ja hiivaa
  • lämmintä vettä ja hienosokeria
  • kananmunan keltuaista
  • voita, suolaa ja appelsiininkukkahunajaa

Lisäksi kakkuun tulee usein rusinoita ja muita kuivattuja hedelmiä, kaksi vaniljatankoa sekä rommia.

20. Cassata

Cassata on herkullinen sisilialainen kakku, joka koostuu sokerikakusta, ricottasta, tomusokerista, karamellisoidusta appelsiinista ja suklaasta. Lisäksi kakku pidetään kosteana vedellä ja liköörillä.

Tässä olivat meidän suosikkimme italialaisista klassikkoannoksista. Listan ulkopuolelle jää luonnollisesti lukuisia erinomaisia ruokia, jotka ovat keskeisiä italialaisessa kokkauksessa. Toivottavasti nämä kuitenkin tarjosivat paremman kuvan maan keittiöstä ja mahdollisesti myös inspiraatiota omaan ruoanlaittoon. Tuoreet kasvikset ja juustot ovat monien annosten keskiössä, mutta intohimo ruoanlaittoa kohtaan, kärsivällisyys sekä raaka-aineiden arvostaminen ovat myös italialaisen keittiön ytimessä.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.