Italialaiset ruoat kuuluvat maailman suosituimpien joukkoon. Ne ovat ravinteikkaita, yksinkertaisia ja usein myös edullisia. Italialainen keittiö on kuitenkin paljon muutakin kuin pastaa ja pizzoja.

Monet klassisen italialaisen keittiön raaka-aineista löytyvät myös suomalaisista kaupoista, joten kokonaisten annosten tekeminen onnistuu hyvin myös täällä meillä. Vaihtoehtoisesti monilla italialaisilla raaka-aineilla voi tuoda omaan arkiruokaan mukavaa vaihtelua ja lisämakua.

Luomme tässä artikkelipaketissa yleiskatsauksen siihen, minne kaikkialle italialainen ruoka on levinnyt, minkälainen vaikutus sillä on ollut, minkälaista ruoka on Italian sisällä ja mikä siitä tekee niin suositun.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Ruoanlaitto
Anniina essi johanna
Anniina essi johanna
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Amanda
5
5 (1 arvostelua)
Amanda
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Liisa
Liisa
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ilja
Ilja
43€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Giulia
Giulia
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Iida
Iida
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Venla
Venla
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anniina essi johanna
Anniina essi johanna
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Amanda
5
5 (1 arvostelua)
Amanda
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Liisa
Liisa
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ilja
Ilja
43€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Giulia
Giulia
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Iida
Iida
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Venla
Venla
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Italialainen ruoka maailmalla

Italialainen ruoka on valloittanut lähes kaikki maailman kolkat. Sen levinneisyys on todella vaikuttavaa – yhden vuoden aikana syödään 14 miljardia lautasellista pastaa ympäri maailmaa. Lisäksi pasta carbonara on maailman suosituin yksittäinen annos.

Tiesitkö, että alkuperäinen pasta carbonara ei sisällä ollenkaan kermaa sen kermaisesta rakenteesta huolimatta? Sen rakenne muodostuu pekonin, parmesaanin ja kananmunien yhteistyöstä.

Italialaisen keittiön levinneisyyttä voidaan selittää kahdella huomattavalla siirtolaisaallolla:

 • Monet italialaiset suuntasivat Amerikkaan paremman elämän toivossa 1860–1930.
 • Maahanmuutto Euroopan sisällä voimistui 1900-luvulta eteenpäin.

Voit siis törmätä italialaisiin ruokiin ja ravintoloihin lähes missä tahansa.

Tripadvisorin teettämän tutkimuksen mukaan italialainen keittiö on maailman suosituin. Ravintoloiden osalta italialaisia löytyy eniten Brittein saarilta, Ranskasta, Belgiasta ja Saksasta – siis Italian ulkopuolelta.

Italialaiset eivät siis muuttaneet vaan Euroopan sisällä, vaan italialaisia juuria löytyy paljon myös Amerikoista. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Kanadassa on monia italialaisia kaupunginosia: muun muassa New Yorkista ja Torontosta löytyy Little Italy, Montréalista Petite Italie ja Saint Louisista The Hill. Tällaisille kaupunginosille on ominaista lukuisat italialaiset ravintolat eli trattoriat sekä italialaissävytteiset kaupat ja putiikit. Toisinaan myös arkkitehtuurissa on italialaisia vaikutteita.

Löydä juuri itsellesi sopiva kokkauskurssi!

Katukuvaa New Yorkin Little Italy -naapurustosta
New Yorkin Little Italy -naapurustossa amerikkalainen ja italialainen kulttuuri kohtaavat. (Kuva: Unsplash/Alex Haney)

Etelä-Amerikassa suurimmat italialaisvaikutteet löytyvät Argentiinasta. Maan pääkaupungissa Buenos Airesissa ei ole yksittäistä kaupunginosaa, johon vaikutteet olisivat rajattu, vaan niihin voi törmätä ympäri kaupunkia, erityisesti ruoan osalta. Argentiinassa on myös tapana syödä peri-italialaisia gnoccheja jokaisen kuukauden lopulla.

Tässä muutamia italialaisia ruokia, jotka voit löytää lähes jokaisesta argentiinalaisesta ravintolasta:

 • veal Milanese
 • osso bucco
 • polenta
 • gnocchi

Italialaisen keittiön vaikutuksen voi nähdä myös Suomessa. Esimerkiksi kauppojen hyllyiltä löytyy monia tuotteita, joiden alkuperämaa on Italia. Parhaiten vaikutuksen näkee kuitenkin jokapäiväisessä ruoanlaitossa. Monille pizzat ja pastat ovat niin yleisiä ruokia, ettei niitä välttämättä edes yhdistä italialaiseen keittiöön.

Tai miltä kuulostaisi kokkauskurssi Helsinki?

Jokaisella maalla on myös omat variaationsa pizzoista ja pastoista, jotka voivat erota alkuperäisistä italialaisista versioista huomattavasti. Italialainen keittiö on siis vakiintunut ympäri maailmaa siihen pisteeseen, että perinteisiä versioita on lähdetty muokkaamaan ja niiden alkuperä alkaa hämärtyä.

Italialainen keittiö ei ole vain pizzaa ja pastaa

Italialaiseen ruokaan kohdistuu helposti tiettyjä ennakkoluuloja tai kapeakatseisuutta. Tätä on kuitenkin alettu viime vuosikymmeninä rikkoa yhä aktiivisemmin, ja liikkeen kärkipäässä ovat usein italialaiset ammattilaiskokit. Esimerkiksi Itchefs-järjestö levittää italialaisen ruoan ilosanomaa ja ylläpitää sen perinteitä ja korkeita standardeja yli 70 maassa.

Maailmalla vietetään 17. tammikuuta italialaisen ruoan päivää, ja näin on tehty 2000-luvun alkupuolelta saakka. Juhlapäivänä on tarkoitus korostaa italialaista ruoanlaittoperinnettä ja nostaa sen erinomaiset puolet jalustalle. Suosittuja juhlapäivän ruokia ovat muun muassa:

 • arancini di riso, paistettuja riisipalloja ja juustoja
 • munakoisorullat ricotta-juustolla ja mozzarellalla
 • carpaccio eli raa'at lihaleikkeleet parmesaanilla
 • mustekalan muste- tai sienirisotto
 • mozzarella di bufala eli puhvelinmaidosta tehty mozzarella oliiviöljyn kera
 • bruschettapaistettua leipää esimerkiksi kirsikkatomaattien ja ilmakuivatun kinkun kanssa
 • panettone, pullamainen kakku, jossa on kuivattuja hedelmiä
 • panna cotta, suosittu hyytelöjälkiruoka

Viinit ja miestä väkevämmät muodostavat olennaisen osan italialaista ruokailuperinnettä. Ennen ateriaa nautitaan usein aperitiivijuoma, jonka on tarkoitus herättää ruokahalua, ja digestivolla eli ruoan jälkeisellä alkoholijuomalla pyritään helpottamaan ruoansulatusta.

Italia on Euroopan suurimpia viinintuottajia, ja se on tuottanut jo useamman vuoden ajan eniten viiniä maailmassa. Suosituimpia italialaisia viinejä ovat esimerkiksi prosecco-kuohuviinit, jotka toimivat erinomaisina samppanjan korvikkeina, kun taas Chianti ja Barolo ovat kuuluisia punaviinejä.

Viinitarha Italiassa
Italia on täydellinen kohdemaa viini- ja ruokamatkoille. (Kuva: Unsplash/Johny Goerend)

Parhaat italialaiset reseptit

Italialaiset hallitsevat ruoanlaiton jalon taidon. Esittelemämme annokset eivät kuitenkaan rajoitu pelkkiin ravintoloihin, vaan monia niistä tehdään myös osana arkea. Italiassa arvostetaankin ruokailua ja erityisesti yhdessä syömistä huomattavasti enemmän kuin Suomessa, ja ruoat ja niiden reseptit kulkeutuvat usein sukupolvelta toiselle.

Jos haluat tehdä pizzaa klassiseen italialaiseen tapaan, kannattaa panostaa sen taikinaan ja pizzan pohjaan. Suomessa pizzan päällä suositaan usein lihaa, esim. kinkkua, salamia, kanaa, jauhelijaa tai pekonia, ja tonnikala, katkaravut sekä aurajuusto ovat myös suosittuja.

Italiassa pizzapohja on kaikki kaikessa, ja täytteeksi laitetaan, mitä kaapista löytyy. Italialaisten pizzojen kuningatar margherita sisältää tomaattikastiketta, basilikaa ja mozzarellaa, kun taas perinteikkäässä napolilaisessa pizzassa on tomaattia ja Mozzarella di Bufala Campana -juustoa. Yksinkertaiset täytteet antavat siis laadukkaan pizzapohjan loistaa.

Pizzojen lisäksi pastat ja risotot ovat italialaisen keittiön syömähampaita. Maailmassa on arvioiden mukaan yli 350 erilaista pastaa ja kastikkeita vielä enemmän. Carbonara, bolognese ja pesto kuuluvat kastikkeiden aatelistoon, ja myös lasagnella on keskeinen rooli Italiassa.

Tomaattisiivuja, mozzarellaa, basilikaa ja balsamicoa lautasella
Italialaisessa keittiössä ei painoteta raaka-aineiden paljoutta vaan niiden laatua. (Kuva: Unsplash/Claudio Schwarz)

Risotoissa kaikki nojaa laadukkaaseen pyöreäjyväiseen riisiin. Perinteiseen risottoon tulee sipulia, kuivaa valkoviiniä, Parmigiano Reggiano -juustoa, liha- tai kasvislientä, voita, suolaa ja pippuria. Lista on itsessään kohtalaisen yksinkertainen, mutta ruoan tekeminen vaatii kärsivällisyyttä ja tarkkuutta. Kun klassisen risoton tekeminen on hallussa, reseptiä voi soveltaa ja annokseen voi lisätä esimerkiksi sieniä tai mereneläviä, kuten Italiassa on tapana.

Jos haluat kokkailla italialaista ruokaa säännöllisesti, kaappiin kannattaa varata seuraavia raaka-aineita:

 • italialaisia juustoja, kuten parmesaania, mozzarellaa ja ricottaa
 • tomaatteja ja kirsikkatomaatteja
 • kasviksia, esim. munakoisoja ja kesäkurpitsaa
 • kylmiä lihaleikkeleitä, kuten pancettaa, prosciuttoa ja bresaolaa
 • extra-neitsytoliiviöljyä
 • kananmunia
 • yrttejä, kuten basilikaa, oreganoa ja korianteria
 • lihaa, kuten vasikkaa ja nautaa

Alueelliset vaihtelut Italian sisällä

Ei ole olemassa yhtä oikeaa italialaista ruokaperinnettä, vaan maan sisällä on paljon alueellista vaihtelua. Tämä johtuu siitä, että Italia yhdistyi maana vasta 1871. Tästä syystä italialaisilla on poikkeuksellisen vahva side oman kotipaikkansa ruokailuperinteeseen, ja he ovat myös ylpeitä ruoistaan.

Esimerkiksi pizzan juuret löytyvät Etelä-Italian Napolista, joka on Campanian hallinnollisen alueen pääkaupunki; Campanian alueella kasvatetaan myös San Marzano -tomaatteja, joita pidetään maan parhaina. Pastoissa käytettävää vehnää tuotetaan puolestaan paljon Apuliassa, saapasmaan korossa. Toscanan alueella nautitaan paljon tryffeleitä, sahramia ja oliiviöljyä, kun taas Emilia-Romagnasta ovat peräisin Parmigiano Reggiano eli parmesaanijuusto, bolognese sekä lasagne. Aostanlaakso kannattaa puolestaan ottaa kohteeksi, jos nautit lehmänmaidoista valmistettavista juustoista tai kuivatusta kinkusta.

Italialainen pizza, jonka päällä kirsikkatomaatteja, tomaattikastiketta, bsailikaa ja sipulia
Vaikka Italian sisällä on huomattavia eroja ruokailutottumuksissa, kaikkia alueita yhdistää paikallisten ja tuoreiden raaka-aineiden arvostus. (Kuva: Unsplash/Stefan Schauberger)

Myös Sardinian ja Sisilian saarten ruokakulttuuri eroaa Manner-Italiasta. Valloittajakansat ovat jättäneet jälkensä molempien ruokakulttuureihin: molempien saarten perinneruoista voi löytää arabivaikutteita, Sardiniassa on lisäksi espanjalaisia perinteitä, ja sisilialaisesta ruoasta löytyy yhtäläisyyksiä afrikkalaisen keittiön kanssa.

Jos siis haluat tehdä viini- tai ruokamatkaa Italiaan, kannattaa perehtyä tarkemmin siihen, mitä ominaista kullakin alueella on. Monet erikoisuudet eivät ole kovinkaan tunnettuja Italian tai edes kyseisen alueen ulkopuolella, joten omaa suosikkiherkkua ei välttämättä löydy kaikkialta.

Mikäli taas olet täysin hurahtanut italialaiseen keittiöön, kannattaa harkita visiittiä Bolognaan. Se ei ole pelkästään monien pastojen synnynpaikka, vaan sieltä löytyy myös maailman ainoa italialaisen ruoan teemapuisto, Eataly World, josta löytyy yli 45 trattoriaa, Michelin-ravintolaa, bistroa, kioskia ja baaria.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.