Kappaleet
Jos epäilet ruoanlaiton tärkeyttä, kannattaa muistaa, että ranskalainen keittiö on päässyt Unescon maailmanperintölistalle. Ennen ateriaa nautittavat aperitiivit, juustolautanen ja niitä seuraavat neljä tai viisi ruokalajia on siis periaatteessa luokiteltu yhtä tärkeäksi kuin Rooman Colosseum.
MasterChef, Top Chef, Kokkisota, Kaappaus Keittiössä ja Koko Suomi leipoo ovat kaikki osaltaan kasvattaneet ruoanlaiton suosiota Suomessa, ja monet haluavatkin käyttää aikaa sen opiskeluun itsenäisesti.
Tehokkaimmin se onnistuu ruoanlaittokursseilla tai yksityisopetuksessa, mutta oikeanlaisten resurssien avulla se onnistuu hyvin myös kotoa käsin, eikä se vaadi paksua kukkaroa. Jaamme tässä artikkelissa resurssit kolmeen eri kategoriaan: keitto- tai reseptikirjat, ruoanlaittosivustot ja ruoanlaittovideot. Halusit sitten päivittää keittiön välineistöä, harjoitella veitsen käyttöä tai löytää vallitsevaan vuodenaikaan sopivia reseptejä, voit itse valita, missä muodossa se onnistuu parhaiten.
Parhaat keittokirjat
Moni muistaa varmasti lapsuudestaan keittokirjan, josta löytyy valtaosa kotona tehdyistä resepteistä. Monelle kokkauksen siemen kylvetään jo nuorena esimerkiksi vanhemman tai isovanhemman kautta, mutta kokkausharrastuksen voi aloittaa kuka tahansa, koska tahansa. Varsinkin yhteiskunnan ja ruokatottumusten kehittyessä monet kokeneemmatkin kotikokit haluavat pysyä aallon harjalla ja kehittää omaa osaamistaan, mihin kattavat keittokirjat ovat täydellinen vaihtoehto.

Syömään! Kotiruokien parhaat
Mikäli etsit keittokirjaa, joka sisältää kaiken tarvittavan suomalaiseen keittiöön, Syömään! on yksi parhaita vaihtoehtoja. WSOY:n Ruokaa kotona -sarjaan perustuva paksu opus sisältää helppoja reseptejä kaikkien vuodenaikojen jokaiseen tilanteeseen. Lisäksi kirjassa on paljon infoa eri raaka-aineista ja niiden käytöstä, joten se toimii reseptipankin lisäksi yleisenä tietokirjana.
Henkan keittiössä: arkiruokaa vuodeksi
Julkkiskokki Henri Alénin lähes 500-sivuinen kirja tarjoaa katsauksen hänen omaan arkeensa ja keittiöönsä. Reseptien vieraskieliset nimet voivat tuntua monelle vierailta, mutta käytännössä valtaosa resepteistä keskittyy lähikaupan perustarvikkeisiin sekä kaapin pohjalle usein jääviin ruoka-aineisiin. Jos et siis halua poistua liian kauas omalta mukavuusalueelta mutta arkiruokailusi kaipaa uusia tuulia, Henkan keittiö tarjoaa tuttuja ruokia huippukokin näkövinkkelistä.
Vege! Tuoreita makuja kotikeittiöstä
Vege! tarjoaa kasvisruokareseptejä tavallisten työssäkäyvien vanhempien näkövinkkelistä. Kirjan resepteistä huokuu Välimeren alueiden vaikutteet, ja reseptejä koristaa upeat kuvat valmiista annoksista. Kasvisruoka yhdistetään usein moniin prosessoituihin proteiininlähteisiin, esimerkiksi soijarouheeseen ja seitaniin, mutta tästä reseptikirjasta ei niitä löydy. Jos siis haluat kokata helppoa ja maukasta kasvisruokaa mahdollisimman luonnonmukaisista antimista, Vege! on siihen täydellinen vaihtoehto.
Etsi sopiva kokkauskurssi itsellesi Superprofilta!

Opiskelijan herkkukirja
Opiskelijan herkkukirjan nimi kertoo kaiken tarvittavan: stereotyyppinen opiskelija haluaa tehdä ruokaa halvalla ja nopeasti, ja siihen kirja pyrkiikin. Lähes kaikki keittokirjan reseptit brunssista sushin kautta jälkiruokiin pystyy tekemään alle 20 minuutissa, ja se sisältää myös paljon yleisiä ajansäästövinkkejä sekä käytännöllistä tietoa ruoanlaiton perusteista. Jos olet siis esimerkiksi muuttamassa ensimmäistä kertaa omillesi, Opiskelijan herkkukirjan avulla saat yleiskuvan keittiön perustarvikkeista sekä yleisistä raaka-aineista ja valmistat herkullista ruokaa nopeasti.
Parhaat ruoanlaittovideot
Ruoanlaitossa voi kehittyä myös videoiden avulla. Etsit sitten reseptejä, tekniikkavinkkejä tai mielenkiintoista ruokatietoutta, YouTube on pullollaan hyviä ja aloittelijaystävällisiä kanavia.
K-Ruoka
K-Ruoan YouTube-kanava sisältää lyhyitä kokkaus- ja vinkkivideoita, joista on helppo saada inspiraatiota omaan keittiöön. Noin 1–5 minuutin lyhyet videot sisältävät videot tarjoavat reseptejä, ruokalistoja ja kokkausvikkejä ammattilaisen johdolla. Videoiden kuvauksista löytyy linkki K-Ruoan resepteihin, joten videota on helppo seurata kotoa käsin.
Hard Kokki
Yksi YouTuben suosituimmista suomalaista ruoanlaittokanavista on Hard Kokki, jossa ruokaa tehdään rennolla ja maanläheisellä otteella. Noin 10 minuutin videot eivät sisällä tarkkoja reseptejä, mutta kokkausta on helppo seurata rauhallisen etenemistahdin ansiosta. Jos haluat siis lähestyä ruoanlaittoa rennosti ja suomalaisittain, Hard Kokki on siihen hyvä vaihtoehto.
Tasting History with Max Miller
Tasting History with Max Miller yhdistää rakkauden ruokaan ja historiaan. Sitä ei kannata käyttää pääasiallisena reseptipankkina vaan ennemminkin inspiraation lähteenä. Kanava esittelee joka viikko uuden mielenkiintoisen reseptin ja tarkastelee sitä historiallisesta näkövinkkelistä. Jos olet siis kiinnostunut eri ruokalajien historiasta, käänny Max Millerin puoleen.
Miltä ruoanlaittokurssi Helsinki kuulostaisi korvaasi?

Epicurious
Epicuriouksen erinomaisen verkkosivuston lisäksi heidän YouTube-kanavansa on pullollaan sekä opettavaisia että viihteellisiä kokkausvideoita. Muun muassa Method Mastery -ketjusta löytyy kattavia videopaketteja veitsen käytöstä kokonaisen kanan pilkkomiseen, ja Basic Skills Challenge -videoissa voi seurata, miten 50 eri ihmistä lähestyy yleisiä kokkaustilanteita. Kanava tarjoaa siis täydellisen tasapainon tietotaitoa ja viihdykettä.
Tänä päivänä netistä on myös helppo löytää alle minuutin mittaisia lyhyitä kokkausvideoita, joista voi etsiä inspiraatiota ja jotka toimivat harjoittelun apuna. Ne sisältävät usein niukasti ohjeita ja etenevät vauhdilla, mutta jos olet valmis pausettamaan videon ja etsit matalan kynnyksen vaihtoehtoja, kokeile esimerkiksi Facebookin Tasty-kanavaa.
Parhaat kokkaussivustot
Jos et viitsi käydä kirjastossa ja opit ruoanlaitosta mieluiten lukemalla, internetistä löytyy monia erinomaisia sivustoja, jotka tarjoavat reseptejä, tekniikkavinkkejä tai yleishyödyllistä ruokatietoutta.
Marttojen ruokakoulu
Martat keskittyvät monipuoliseen, sesonkivetoiseen ja ympäristöystävälliseen ruokaan. Jos siis haluat lähestyä ruoanlaittoa mahdollisimman kattavasti, suuntaa Marttojen kotisivuille. Sieltä löytyy kaikki tarvittava tieto muun muassa erilaisista kypsennysmenetelmistä, maustamisesta, tarvittavasta välineistöstä ja työvälineistä. Sivustoa kannattaa käyttää ensisijaisesti tietopankkina: sen tarkoitus ei ole tarjota säihkyvämpiä reseptejä vaan suomalaiseen keittiöön sopivaa, luotettavaa ja ajankohtaista tietoa.
Hellapoliisi, Soppa 365 & Kotikokki
Hellapoliisi, Soppa 365 & Kotikokki keskittyvät kaikki resepteihin. Jokainen sivusto on pullollaan erilaisia reseptejä, joita voi selata helposti eri aihepiirien mukaan. Hellapoliisi ja Soppa 365 -sivustojen reseptit ovat pääasiassa peräisin joko yrityksiltä tai muilta virallisilta tahoilta (esim. Helsingin Sanomat, Glorian ruoka ja viini tai Me Naiset), kun taas Kotikokki-sivustolle kuka tahansa pystyy lisäämään oman reseptinsä. Kaikilla näillä sivustoilla resepteihin pystyy kätevästi jättämään arvosteluja ja kommentteja, joten hyvien ja toimivien reseptien tunnistaminen on helppoa.

Liemessä & Viimeistä murua myöten
Ruokatietoutta voi kartuttaa myös blogeista. Liemessä & Viimeistä murua myöten ovat molemmat loistavia esimerkkejä laadukkaista ja persoonallisista blogeista, jotka lähestyvät ruoanlaittoa rennolla mutta ammattimaisella otteella. Blogeista saa katsauksen blogien kirjoittajien elämään, erinomaisia ja ajankohtaisia reseptejä sekä vinkkejä niiden tekemiseen.
BBC Good Food & Epicurious
Englannin kielen osaaminen helpottaa laadukkaiden lähteiden löytämistä. Video-osiossa maiintut Epicurious tarjoaa sivustollaan lukemattoman määrän reseptejä ja ruoanlaittoartikkeleita, joista on hyötyä niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin kotikokeille. Myös BBC Good Food sisältää paljon hyviä reseptejä ja kokkausvinkkejä, esimerkiksi sipulin pilkkomisesta, kananmunan keittämisestä tai täydellisen pihvin paistamisesta. Harjoittelun voi aloittaa esimerkiksi heidän yleisvinkeillään.
Ruoanlaitossa voi kehittyä tehokkaasti kaikkia näitä resursseja hyödyntäen; tehokkain tapa on varmasti hyödyntää niitä kaikkia. Monet haluavat panostaa ruoanlaittoon terveyssyistä, ja se onkin yleisin syy opetella kokkausta. Toiset taas näkevät ruoanlaiton harrastuksena ja opiskelevat sitä nautinnon ja hauskuuden vuoksi. Ruoanlaitto on osa meidän kaikkien arkea, joten siihen kannattaa panostaa. Monet kääntyvät valmis- ja tilausruokiin kiireen keskellä, mutta todellisuudessa ruokaa pystyy laittamaan nopeasti. Nopeus ja edullisuus eivät myöskään sulje pois herkullisuutta, kunhan vain tietää, mitä tekee.
Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat