Oletko kyllästynyt monen opiskelijan suosimaan tonnikalapastaan, joka sisältää purkin tonnikalaa, neljäsosapussin pastaa ja hyvässä lykyssä juustoraastetta? Haluatko vähentää lihansyöntiä, mutta ravinteikkaiden kasvisruokien tekeminen vaikuttaa joko vaikealta tai kalliilta? Vai haluatko yksinkertaisesti kehittyä keittiön puolella?

Kiireisille ihmisille ruoanlaitto voi olla pakollinen paha, ja ruoka nähdään pelkkänä energian lähteenä. Joku voi puolestaan nähdä sen menoeränä, josta on helppo tinkiä. Todellisuudessa ruoanlaitto voi olla erinomainen harrastus, joka onnistuu edullisesti ja nopeasti. Omien ruokien suunnittelu ja tekeminen auttaa myös parantamaan omia elintapoja. Terveyshyötyjen lisäksi annoshinnat voivat voittaa kauppojen halvimmatkin einekset.

Listaamme seuraavaksi neljä erinomaista keittokirjaa, jotka sopivat erityisesti kokemattomille kokeille. Tarkoituksena on tarjota jokaiselle jotakin: kirjat lähestyvät ruoanlaittoa erilaisista näkövinkkeleistä, joten säästeleväisille opiskelijoille, kiireisille uraohjuksille ja kasvissyöjille löytyy kaikille sopiva opus.

Parhaat opettajamme saatavilla aiheessa Ruoanlaitto
Anniina essi johanna
Anniina essi johanna
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Amanda
5
5 (1 arvostelua)
Amanda
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Liisa
Liisa
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ilja
Ilja
43€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Giulia
Giulia
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Iida
Iida
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Venla
Venla
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Anniina essi johanna
Anniina essi johanna
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Amanda
5
5 (1 arvostelua)
Amanda
30€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Liisa
Liisa
65€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Jenni
Jenni
50€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Ilja
Ilja
43€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Giulia
Giulia
35€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Iida
Iida
20€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Venla
Venla
60€
/h
Gift icon
Ensimmäinen tunti ilmaiseksi!
Hyppää kyytiin!

Syömään! Kotiruokien parhaat

Jos olet hankkimassa vain yhden keittokirjan, Syömään! on siihen oiva vaihtoehto. WSOY:n Ruokaa kotona -sarjan teoksiin perustuva koostekeittokirja sisältää helppoja reseptejä päivän kaikkiin tilanteisiin. Kirja sisältää neuvoja lukuisilta ruokatoimittajilta sekä muun muassa ravitsemusasiantuntija Olli Ilanderilta, ravitsemustutkija Patrik Borgilta ja keittiömestari Henri Alénilta, joten tämän oppaan kanssa tietää olevansa hyvissä käsissä.

Kirja yhdistelee perinteisiä suomalaisia ruokia modernimpiin resepteihin, mutta pääpaino on visusti kotimaisissa resepteissä ja raaka-aineissa. Se on teoksena isokokoinen ja tekstipainoitteinen, mikä voi tehdä siitä ensisilmäyksellä raskaan luettavan. Älä anna sen haitata: jokainen osio sisältää infopaketin keskeisimmistä raaka-aineista ja niiden käyttämisestä, minkä yli voi halutessaan hypätä. Itse reseptit ovat ytimekkäitä ja huolella kirjoitettua, ja niiden lomaan on ripoteltu käytännöllisiä vinkkejä sekä vaihtoehtoisia kokeile myös -ehdotuksia.

Etkö välitä uudelleenlämmitetyistä perunoista? Syömään! tarjoaa niille monta hyvää käyttötarkoitusta:

Paloittele pyttipannuun, munakkaaseen tai salaattiin, raasta mureketaikinaan korppujauhojen sijasta, viipaloi laatikkoruokaan tai gratinoitavaksi paistokseen, raasta teeleipä-, piirakka-, sämpylä- tai rieskataikinaan tai viipaloi ruisleivän päälle kypsän kalan kera.

Kirjasta löytyy vinkit esimerkiksi myös kalan suomustamiseen, ja omat kuhafileet voi halutessaan valmistaa ja nauttia Mannerheimin tapaan piparjuurivoilla maustettuna.

Henkan keittiössä: arkiruokaa vuodeksi

Suomen kärkipään keittiömestareihin lukeutuvan Henri Alénin teos on yhdistetty painos kahdesta aiemmin ilmestyneestä kirjasta Vuoden keittokirja sekä Arkiruokaa ja makumuistoja. Reseptikirja pyrkii tarjoamaan kotiruokaan ja arkeen sopivia reseptejä kokeneen ravintoloitsijan näkövinkkelistä ja onnistuukin siinä.

Kirja sisältää lukuisia hyviä ideoita, vinkkejä ja reseptejä, jotka sopivat arjen kiireeseen. Teos on Syömään! -opuksen tavoin tuhti paketti, mutta tällä kertaa fokus ei ole niinkään leipätekstissä vaan resepteissä ja kuvissa. Lähes 500-sivuisesta kirjasta löytyy reseptejä kaikkiin vuodenaikoihin. Teoksen parhaita puolia on se, että se keskittyy nimenomaan kotiruokaan ja hyödyntää kaapin pohjalle jääneitä raaka-aineita. Lähikaupastasi pitäisi siis löytyä kaikki tarvittava reseptejä varten.

Löydä paras kokkauskurssi Superprofilla!

Eri vihanneksia kaupan hyllyllä.
Arkeen sopivan keittokirjan tunnistaa siitä, että reseptien raaka-aineet ovat helposti saatavilla. (Kuva: Unsplash/nrd)

Reseptien käytännöllisyys kiteytyy syntinen leipäpasta -reseptiin: valkoinen vehnä ei tarjoa paljon ravintoarvojen muodossa, mutta välillä ruokakaapit vain ovat tyhjää täynnä. Helppo resepti ei vaadi muuta kuin paketillisen hyvälaatuista pastaa, valkosipulia, chiliä, oliiviöljyä, vaaleaa leipää ja halutessaan lehtipersiljaa, eikä sen valmistamisessa mene pastan keittoaikaa pidempään. Kaikki reseptit eivät siis painota pelkästään ravinteikkuutta ja terveellisyyttä, vaan käytännöllisyys on myös vahvasti läsnä.

Kirja tarjoaa katsauksen Henri Alénin arkeen samaistuttavien tilanteiden kautta. Reseptien vieraskielisistä nimistä ei kannata pelästyä: papas rellenas voi kuulostaa ruokana täysin vieraalta, mutta todellisuudessa jauhelihalla täytettyjen rapeiden perunapallojen tekeminen onnistuu lähikaupan perustarvikkeilla. Jos siis etsit perusarkeen uudenlaisia vivahteita, Henkan keittiön kaapit on täynnä tuttuja asukkaita uusissa vaatteissa.

Vege! Tuoreita makuja kotikeittiöstä

Alex Niemisen ja Riikka Sukulan kasviskeittokirja on supersuosittu ja syystä. Suomalaisten kiinnostus ruoanlaittoa kohtaan on kasvanut yleisellä tasolla ja erityisesti kasvisruoan osalta. Monia houkuttaa ajatus lihansyönnin vähentämisestä, mutta puuttuvan tietotaidon takia kasvisruoat voivat vaikuttaa kalliilta tai vähäravinteikkailta. Erilaiset teemapäivät, kuten "meatless Monday", tai kokonaiset kuukaudet, kuten lihaton lokakuu, ovat tuoneet kasvisruoan lähemmäksi suomalaisten arkea, mutta meistä monet haluavat sisällyttää kasvisruoat säännölliseksi osaksi kaikkien kuukausien tai viikkojen kiertoa.

Vege! tarjoaakin kasvisruokareseptejä tavallisten työssäkäyvien ja pienten lasten vanhempien silmin. Kirjan ruoat ovat pääosin kotoisin Itämeren ja Välimeren alueilta, jossa käytetään monipuolisesti erilaisia kasviksia ja arvostetaan ruoan luonnollista kasvukautta. Sukulan perheellä on kytköksiä Italiaan, mikä näkyy myös resepteissä ja niiden nimissä.

Vihersalaattia lautasella.
Välimerellä suositaan lähellä tuotettuja ja sesongissa olevia raaka-aineita. (Kuva: Unsplash/Jez Timms)

Kasvisruoka yhdistetään helposti moniin prosessoituihin proteiininlähteisiin, kuten soijarouheeseen, seitaniin, nyhtökauraan, härkikseen tai tofuun. Todellisuudessa saatavilla on monia vähemmän käsiteltyjä kasvikunnan proteiineja, kuten palkokasvit, kikherne tai pavut, jotka tulisi nostaa kasvisruokailun keskiöön. Joillekin se voi siis olla iso plussa, että teoksen reseptit eivät sisällä tofua, seitania tai soijaproteiinivalmisteita, toisille taas miinus. Sen voi myös nähdä jonkinlaisena kannanottona, vaikka sellaiseksi sitä ei kirjoittajien mukaan ole tarkoitettu.

Vaikka reseptikirja sisältää erilaisia leipiä, pizzoja ja pastoja, se tarjoaa paljon myös vehnää vältteleville tai erikoisruokavalioisille. Oma suosikkireseptini on pinaatti-inkiväärivohvelit, jotka sopivat täydellisesti brunssille. Vohvelit pystyy tekemään helposti gluteenittomana korvaamalla vehnäjauhon hienoksi jauhetulla polenta-jauholla.

Tiestikö, että aloittelijoille sopivia reseptejä ja kokkausvinkkejä löytyy myös videoina?

Opiskelijan herkkukirja

Opiskelijan herkkukirja on täynnä hyviä reseptejä sekä aikaa säästäviä vinkkejä kiireisille kokeille. Kirja pyrkii syrjäyttämään nouto- ja valmisruoat helpoilla, mukavilla ja herkullisilla resepteillä. Sen ensimmäinen osio sisältää käytännön ideoita ruoanlaiton osalta sekä listan pakollisista keittiötarvikkeista ja tärkeimmistä perusraaka-aineista. Kirja on siis täydellinen esimerkiksi kotoa pois muuttaville opiskelijoille, joilla ei ole juurikaan kokkauskokemusta.

Kirjan kansi on kuvitukseltaan perinteinen, mutta tyylikkäät käsin piirretyt kuvat ja valokuvat valmiista annoksista koristavat reseptejä. Kirja lupaa moderneja ja helppoja aterioita alta 20 minuutin, mikä näkyy myös kirjan sisällössä: reseptit ovat lyhyitä ja ytimekkäitä, ja havainnollistavat kuvat helpottavat vaiheiden hahmottamista. Hyvänä esimerkkinä toimii aukeama, joka kuvaa kananmunan monikäyttöisyyttä ja sen valmistamista kuudella eri tavalla.

Miltä kuulostaisi esimerkiksi kokkauskurssi Helsinki?

Kattila, paistinpannu ja ruokatarvikkeita vaaleansinisellä taustalla.
Herkullista ruokaa voi tehdä yksinkertaisellakin reseptillä. (Kuva: Unsplash/Icons8 Team)

Keittokirjan parhaita puolia on sen monipuolisuus: se tarjoaa ohjeita aamupaloihin, arjen perusruokiin sekä jälkiruokiin, jotka onnistuvat kaikki käden käänteessä. Se keskittyy myös ajan säästämiseen ja tarjoaa lukuisia vinkkejä arjen tehokkuuden maksimointiin. Tuoretuotteet voi esimerkiksi pestä heti kauppareissun jälkeen, jotta ne eivät kaipaa enää pesua, kun ruoanlaittoaikaa on niukasti. Myös kasviksia ja yrttejä voi pilkkoa ja pakastaa kerralla enemmän ja kaataa sellaisenaan pannulle, mikä säästää kokkausajassa.

Nämä ovat vain esimerkkejä aloittelijoille sopivista keittokirjoista. Jos ruoanlaittoon haluaa panostaa enemmän, kirjat voi ostaa itselleen noin 25 € kappalehintaan. Myös kirjastot ovat pullollaan erilaisia reseptikirjoja, joiden suosikkiohjeet voi kätevästi ikuistaa esimerkiksi kuvina; hyviä tietopankkeja löytyy myös netistä. Totuus on kuitenkin se, että ruoanlaiton ei tarvitse olla pakollinen paha tai taakka, johon kuluu paljon aikaa, vaan se onnistuu nopeasti ja edullisesti kiireen keskellä.

Kaikista näistä kirjoista huokuu käytännönläheisyys ja samaistuttavuus: sekä sinä että Henri Alén olette joskus saapuneet kotiin, jossa jääkaappi ammottaa tyhjyyttään, eikä kauppaankaan jaksaisi lähteä. Onneksi aina ei tarvitsekaan: ruoanlaitossa ei tarvitse jatkuvasti tavoitella tähtiin, painottaa terveellisyyttä tai laskea ravintoarvoja, joskus helppous, tyytyväisyydentunne ja nautinto ajavat edelle.

>

Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat

Ensimmäinen tunti ilmaiseksi

Piditkö tästä artikkelista? Jätä arvostelu!

5,00 (1 arvio(t))
Ladataan...

Markus

Kieli-intoilija, kääntäjä ja sisällöntuottaja, jonka intohimoja ovat erityisesti kielet, kulttuurit ja urheilu.