Kappaleet
Nykypäivän stressiyhteiskunnassa kokkaaminen voi olla hyvä pakokeino monelle. MasterChef Australia on malliesimerkki formaatista, joka on levittänyt niin hyvää mieltä kuin kokkausintoa ympäri maailmaa. Joillekin ruoanlaitto voi kuitenkin olla vaikeaa: jotkut ovat tottuneet syömään samoja ruokia ja juurtuneet tapoihinsa, toiset taas kaipaavat hyviä tietolähteitä, mutta vaihtoehtojen paljous voi tehdä kokkausharrastuksen aloittamisesta työlästä.
Löydä paras kokkauskurssi Superprofilla!
Kokkina voi kehittyä monella tapaa, esimerkiksi reseptikirjojen avulla. Toinen vaihtoehto on etsiä internetistä omaan käyttöön sopivia sivustoja. Netti on kuitenkin pullollaan sekä suomen- että englanninkielistä materiaalia, mikä voi vaikeuttaa hyvien lähteiden löytämistä. Tämän prosessin nopeuttamiseksi päätimme listata muutamia verkkosivustoja, jotka tarjoavat ajankohtaista ja arkeen sopivaa ruokatietoutta.
Miksi kokkausta kannattaa harjoitella?
Ruoanlaitossa kehittyminen ei katso ikää. Se on niin tavallinen osa jokaista päivää, etteivät kaikki välttämättä edes näe sitä mahdollisena harrastusmuotona tai asiana, jossa voisi tai pitäisi kehittyä. On kuitenkin olemassa monia hyviä syitä, miksi ruoanlaittoon kannattaa panostaa:
- Terveellisyys: valmisruoat ovat usein täynnä suolaa ja lisäaineita, jotka ovat pahaksi keholle. Suositusten mukaan suolaa pitäisi syödä enintään 5 grammaa vuorokaudessa; suomalaisilla se lähentelee kymmentä, mikä aiheuttaa noin 15 sydän- ja verisuonitaudeista johtuvaa kuolemaa sataatuhatta suomalaisaikuista kohden vuodessa.
- Ruoan määrä ja säästäminen: hyvin suunniteltu ruoka- ja kauppalista tukee suurempia annoskokoja, mikä puolestaan säästää rahaa; isosta vuokaruoasta voi pariskuntakin syödä useamman päivän, jolloin annoshinnat ovat huomattavasti valmisruokia matalammat. Säästäminen ja terveellisyys kulkevat käsi kädessä: oma hyvinvointi voi säästää muun muassa lääkärikäynneissä, ja jos suomalaiset söisivät 1 gramman vähemmän suolaa päivittäin, yhteiskunta säästäisi keskimäärin 70 miljoonaa euroa vuodessa.
- Erinomainen harrastus: jos ruoanlaitosta saa luotua mieluisan harrastuksen, yhdestä arjen pakollisista aktiviteeteista tulee päivän parhaita puolia. Kokkaus onnistuu hyvin myös porukalla, esimerkiksi omaa pastaa tai sushia voi tehdä yhdessä, eikä oman puolison yllättäminen vuosipäiväillallisella kuulosta ollenkaan pahalta.
Huippukokiksi ei kasveta yhdessä yössä, vaan pitkäjänteinen harjoitus tekee mestarin. Kirjoista ja oppaista voi imeä paljon teoreettista tietoa, mutta parhaiten oppii konkreettisesti hellan ääressä. Pelkän reseptin avulla voi jo loihtia herkullisen aterian, mutta erilaisten tekniikoiden opetteleminen sekä reseptien löytäminen ja ymmärtäminen on oma juttunsa. Alta löytyy muutamia nettisivustoja, jotka ovat tässä tukena.

Marttojen ruokakoulu
Martat keskittyvät monipuoliseen, sesonkivetoiseen ja ympäristöystävälliseen ruokaan. Heidän kotisivuiltaan löytyy paljon tietoa ruoanvalmistuksesta yleisten tietopakettien sekä reseptien muodossa. Sivusto sopii erityisesti heille, jotka haluavat lähestyä ruoanlaittoa kokonaisvaltaisesti ja terveellisesti: sieltä löytyy kaikki tarpeellinen tieto erilaisista kypsennysmenetelmistä, maustamisesta, astioista ja työvälineistä sekä totta kai itse ruoasta, joten se on täydellinen tietopankki aloittelijalle.
Ruokalistat ovat yleinen ominaisuus ruoanlaittosivustoilla, ja myös Martat tarjoavat ruokalistoja ja malleja niiden suunnitteluun. Kotimaisuuden lisäksi Martat painottavat eri vuodenaikoja. Jokaiselle vuodenajalle löytyy oma ruokalistaehdotus, ja sivustolta löytyy paljon tietoa eri sesonkien ruoka-aineista. Sivusto käsittelee asiantuntevasti myös kotivaraa eli sitä, kuinka paljon kunkin talouden kaapeista pitäisi löytyä ruokaa ja juomaa poikkeuspäivän varalle. Monet voivat löytää myös ruoka-aineiden mitta- ja painotaulukot hyödyllisiksi, erityisesti kansainvälisten mittojen osalta:
- tsp = teaspoon, teelusikka, 5 ml
- tbsp = tablespoon, ruokalusikka, 15 ml
- 1 US cup = amerikkalainen kuppi, 2,4 dl
- 1 UK cup = brittiläinen kuppi, 2,8 dl
- 1 Oz = unssi, 28,5 g
- 1 lb = pauna, 16 unssia eli 453,6 g
Hellapoliisi, Soppa 365 & Kotikokki
Hellapoliisi on erinomainen verkkosivusto reseptien selaamiseen ja inspiraation etsimiseen. Sivustolta löytyy tuhansia reseptejä konvehtitortuista ahvenkeittoon, jotka voi kätevästi tallentaa omalle profiilille tulevaisuutta varten. Resepteille voi myös jättää arvosteluja, mikä helpottaa parhaiden tunnistamisessa.
Hellapoliisi tarjoaa vinkkejä myös videomuodossa: videoreseptit helpottavat eri vaiheiden hahmottamista, ja videovinkkien avulla voi perehtyä esimerkiksi muikkujen paistamiseen, majoneesin tekemiseen tai munanvalkuaisen ja keltuaisen erotteluun.

Soppa 365 on sisällöltään hyvin Hellapoliisin kaltainen: pääpaino on resepteillä, joita pystyy kätevästi selaamaan suoraan etusivulta. Jokaisella reseptillä on tallennus-, tykkäys- ja kommenttiominaisuudet, joten suosittujen reseptien tunnistaminen on helppoa. Nettisivuilta pystyy myös näkemään reseptin lisääjän, esimerkiksi Helsingin Sanomat, Glorian ruoka ja viini sekä Me Naiset ovat lisänneet monia uusimmista resepteistä.
Myös Kotikokki keskittyy reseptien tarjontaan, mutta hieman matalammalla kynnyksellä. Kuka tahansa voi lisätä sivustolle omia reseptejään, joten fokus todella on kotiruuassa ja kotikokkeudessa. Peukutus- ja kommenttifunktiot takaavat jälleen sen, että hyvien reseptien tunnistaminen on helppoa, ja kommenteista voi löytyä myös vinkkejä tai vaihtoehtoisia ainesosia kyseiseen reseptiin. Verkkosivustolla on myös keskustelupalsta, jolla voi keskustella ruoanlaitosta ja esittää kysymyksiä.
Jos siis etsit inspiraatiota, reseptejä tai ruokalistoja, Hellapoliisi, Soppa 365 ja Kotikokki toimivat varmasti.
Miltä kuulostaisi kokkauskurssi Helsinki?
Liemessä & Viimeistä murua myöten
Ruokatietoutta voi etsiä myös blogeista. Liemessä- ja Viimeistä murua myöten ovat hyviä esimerkkejä suomenkielisestä ruokablogeista.
Liemessä on Jenni Häyrisen pitkäaikainen blogi, joka tarjoaa reseptejä, ravintola-arvosteluita ja ruokamatkaraportteja upeiden ruokakuvien kera. Reseptit keskittyvät kasvisruokaan, joista malliesimerkkinä toimii vuonna 2019 Suomea sekä ulkomaita valloittanut uunifetapasta-hittiresepti. Uunifetapasta oli kyseisen vuoden googlatuin hakusana ruoka-kategoriassa, ja se palkittiin vuoden ilmiönä.

Saara Atulan Viimeistä murua myöten -blogi yhdistää retkeilyn ja ruoanlaiton. Se keskittyy kasvis- ja vegaaniruokaan sekä herkkuihin painottaen ekologisuutta, hävikkiruokaa sekä sesonkeja. Jos sinäkään et siis halua heittää porkkanankuoria kompostiin vaan hyödyntää ne, Saaran blogi sopii varmasti sinulle. Kasvisruokareseptien lisäksi blogista voi saada vinkkejä luonnossa rentoutumiseen, ja resepteissä on usein aasialaisia vaikutteita.
Blogit sopivat monelle aloittelevalle kokille niiden persoonallisen otteen takia; reseptejä ja ruoanlaittoa harvoin lähestytään yhtä säännönmukaisesti kuin esimerkiksi keittokirjoissa. Lisäksi ne tarjoavat erilaista ja usein samaistuttavaa inspiraatiota käsiteltävään aiheeseen.
BBC Good Food & Epicurious
Jos englannin kieli ei ole este, BBC Good Food ja Epicurious ovat hyviä vaihtoehtoja kokkauksen rinnalle.
BBC Good Food sisältää reseptejä sekä aloittelijoille että kokeneemmille kokeille, ja harjoittelun voi aloittaa esimerkiksi heidän 25 kokkausvinkillään, jotka sopivat hyvin ruoanlaiton aloittelijoille. Artikkeli käy läpi muun muassa sipulin pilkkomisen, veitsitekniikkaa, kanamunan keittämisen, kokonaisen kanan paistamisen sekä valkosipulin murskaamisen. Resepteissä voi törmätä vieraisiin raaka-aineisiin ja ruokiin, mutta itse oppaat toimivat kaikille kokeille kotimaasta ja kielestä riippumatta.

Epicurious sisältää puolestaan lukemattoman määrän reseptejä ja ruoanlaittoartikkeleita. Jos siis haluat laajentaa repertuaariasi tai hakea inspiraatiota, suuntaa Epicuriousin nettisivustolle; heidän 51 vinkkiään auttavat jokapäiväisessä kokkaamisessa, ja sivustolta löytyy myös uunituore artikkeli, joka listaa 51 helppoa alle 30 minuutin reseptiä. Reseptien lisäksi he tarjoavat ammattilaisten vinkkejä yksittäisiin aiheisiin, kuten uunin ja lieden puhdistamiseen ja marengin tekemiseen.
Mikäli löydät loistavan reseptin muttet tunne kaikkia raaka-aineita tai ymmärrä niiden mittoja, käytä Marttojen mittataulukkoa apuna. Muista myös se, että arkireseptit harvoin nojaavat yhteen tiettyyn ainesosaan; jos siis kaapistasi löytyy yhtä vaille kaikki tarvittavat ruoka-aineet, annos voi hyvin onnistua sellaisenaan tai sitten puuttuvan ainesosan voi yrittää korvata. Monista resepteistä löytyy myös samantyyppisiä suomenkielisiä versioita, joten googlaa rohkeasti, miten kukkakaalicurryn voisi tehdä tutummilla aineksilla.
Alusta, joka yhdistää opettajat ja oppilaat